Back to top

A seregélyesi hajtó szépen irányította lovait

Harminc fogat vett részt a zombai országos egyes-, kettes- és négyesfogathajtó-versenyen.

Fotó: teol.hu
Harminc fogat vett részt a sportpályán tizennegyedik alkalommal megrendezett fogathajtó versenyen. A hazai lovassport jeles eseményén egyes-, kettes- és négyesfogatok indultak. A program a szakmai közönségnek szóló díjhajtással kezdődött, majd ezt követte a maratonhajtás. Szombaton este kezdődött az éjszakai show, amelyen tizenhárom fogat félmaraton versenyen vett részt. Vasárnap délután az akadályhajtást bonyolították le - írta a teol.hu.

A viadalt rendező Zombai Lovasklub Egyesület elnöke, Hirnikl György elmondta, a program idén ifjúsági versenyzőkkel bővült, ugyanis augusztusban Kisbéren lesz az ifjúsági Európa-bajnokság, amelynek erőfelmérő versenye volt a zombai.

Külön értékelték a profi élversenyzőket (A-kategória), illetve az utánpótlás és hobbi (B-kategória) versenyzőket. Utóbbiban indultak azok is, akik szeretnének felkerülni az A-ba, és akik ezt nem tervezik, de szeretik a lovakat, a versenyt. Ez a kategória alkalmas arra is, hogy fiatal lovakat próbáljanak ki. Az elnök szerint idén háromezer néző látogatott ki a viadalra.

Végeredmény

Kettesfogat, A-kategória: 1. Penzer László (Seregélyesi Lovas Club), 2. Farkas László (Dobro Horses SE), 3. Hartmann János (Barcsi Lovas SE).
B-kategória: 1. Horváth Árpád (Perkáta SE), 2. Sipos Zoltán (Füzesgyarmati Alapítvány), 3. Baranyai Géza (Tihanyi Lovas Klub).

Hirnikl György díjhajtásban harmadik, akadályban ötödik, maratonban hatodik, összesítésben pedig végül a hatodik helyen zárta a háromnapos erőpróbát.

Négyesfogat: 1. Bárdos Attila (Hetényegyházi FHE), 2. Ujházi Attila (Abonyi Imre LSE).

Forrás: 
teol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A lovas foglalkozások pozitívan hatnak az iskolai teljesítményre is

Huszonöt éve foglalkozik kezdő lovasok és lovak oktatásával a bükkösdi Szabó Zoltán. Négy éve, 2015 óta nem csak nyári táborokban lovagolhatnak nála a gyerekek, lovasoktatáson vehetnek részt az iskolások.

Nehogy kártérítést kelljen fizetnünk! A lótartás árnyoldalai

Az állattartás nemcsak örömet okoz vagy hasznot hajt az állattartónak, hanem felelősséggel is jár. A állatokkal kapcsolatos jogi felelősség egy olyan örökzöld téma, amihez többször vissza kell térnünk, mivel Kistermelők Lapjának olvasói is keresnek minket ebbe a körbe tartozó konkrét kérdésekkel.

Meglepő karrier

Sjef Janssen a mai díjlovaglósport egyik legsikeresebb, ám annál megosztóbb személyisége. A híresztelésekkel ellentétben egy nagyon nyitott, kedves embert ismertem meg, másrészt sok olyan érdekes információval lettem gazdagabb, amelyek árnyaltabbá tették a róla kialakult képet számomra. Az idei díjlovagló országos bajnokság alkalmával látogatott hazánkba, mint Yom Tov Jázmin edzője.

A ló beállításának mesterfogásai

Kész a ló, kész a helyszín, már „csak” a legnehezebb van hátra a fotózás előkészítéséből: a ló megfelelő felállítása. Lássuk, mi a cél: a lónak általában a bal oldalát fotózzuk.

A Kincsem Díj is Esti Fényé

A Magyar Derby és a Szent István Díj után Esti Fény a Kincsem Díjat is megnyerte. A sprintereknél Tour To Paris nyolcadik alkalommal nem talált legyőzőre, míg a mérföldes lovak Imperiál Díját Capitaine Fregate nyerte. A legjobb magyar tenyésztésű háromévesek nagydíjában nagy meglepetésre Selyemkő, a kétévesek Blaskovich Ernő Emlékversenyében pedig Dynamo győzedelmeskedett.

Az új generáció nagy sikere

Zala Csaba mindössze hat éve kezdett el telivéreket tréningezni, azonban nemcsak olyan nagyversenyeket sikerült rövid időn belül megnyernie, mint a Kincsem Díj, a Millenniumi Díj, a Szlovák Kancadíj vagy egy Listed verseny Németországban, hanem idén a Magyar Derby után is ő vezethette vissza a nyerőt.

Etetés vagy táplálás?- Hetedik rész

A ló szervezete és a külső környezet között határvonalak húzódnak, ilyen a bőrön kívül egyebek között a gyomor is. Kapcsolatot teremtenek, de egyben el is választanak, védelmet adnak.

Nyugat-nílusi láz lovaknál

Hazánkban lovaknál a nyugat-nílusi láz vírusát először 2007-ben izolálták, majd 2008-ban 18 ló betegedett meg, melyből 5 elhullott, és a betegséget átvészelt állatokból három egyednek maradandó idegrendszeri elváltozása maradt fent. A helyzet nem javul, hiszen napjainkig a vírus nagy utat tett meg, számos országban kimutatták jelenlétét.

Felejthetetlen világjátékok

A 2018-as Lovas Világjátékokra sokan örökre emlékezni fognak. Van, aki a Florence hurrikán okozta bonyodalmak, van, aki a szervezés hiányosságai miatt, és persze van, aki élete legnagyobb eredményét érte el 2018-ban. Legjobb hazai eredményünk a lovastornász Bence Balázs előkelő 10. helye.

A bírálat nem hibakeresés

A ló törzskönyvezésének első lépése (a származásellenőrzés után) a küllemi és mozgás bírálat. Ezzel a munkával, szinte minden tenyésztő találkozik, aki törzskönyvezett lovat tart.