Back to top

A seregélyesi hajtó szépen irányította lovait

Harminc fogat vett részt a zombai országos egyes-, kettes- és négyesfogathajtó-versenyen.

Fotó: teol.hu
Harminc fogat vett részt a sportpályán tizennegyedik alkalommal megrendezett fogathajtó versenyen. A hazai lovassport jeles eseményén egyes-, kettes- és négyesfogatok indultak. A program a szakmai közönségnek szóló díjhajtással kezdődött, majd ezt követte a maratonhajtás. Szombaton este kezdődött az éjszakai show, amelyen tizenhárom fogat félmaraton versenyen vett részt. Vasárnap délután az akadályhajtást bonyolították le - írta a teol.hu.

A viadalt rendező Zombai Lovasklub Egyesület elnöke, Hirnikl György elmondta, a program idén ifjúsági versenyzőkkel bővült, ugyanis augusztusban Kisbéren lesz az ifjúsági Európa-bajnokság, amelynek erőfelmérő versenye volt a zombai.

Külön értékelték a profi élversenyzőket (A-kategória), illetve az utánpótlás és hobbi (B-kategória) versenyzőket. Utóbbiban indultak azok is, akik szeretnének felkerülni az A-ba, és akik ezt nem tervezik, de szeretik a lovakat, a versenyt. Ez a kategória alkalmas arra is, hogy fiatal lovakat próbáljanak ki. Az elnök szerint idén háromezer néző látogatott ki a viadalra.

Végeredmény

Kettesfogat, A-kategória: 1. Penzer László (Seregélyesi Lovas Club), 2. Farkas László (Dobro Horses SE), 3. Hartmann János (Barcsi Lovas SE).
B-kategória: 1. Horváth Árpád (Perkáta SE), 2. Sipos Zoltán (Füzesgyarmati Alapítvány), 3. Baranyai Géza (Tihanyi Lovas Klub).

Hirnikl György díjhajtásban harmadik, akadályban ötödik, maratonban hatodik, összesítésben pedig végül a hatodik helyen zárta a háromnapos erőpróbát.

Négyesfogat: 1. Bárdos Attila (Hetényegyházi FHE), 2. Ujházi Attila (Abonyi Imre LSE).

Forrás: 
teol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ikercsikók születtek Egyházasrádócon

Két hét eltelt az előrejelzett időponthoz képest, mikor megindult az ellés, de végül minden rendben ment. A tulajdonos nagyon büszke vagyok a lovára, hogy könnyen, egyedül a világra hozta az ikreket.

Védjük lovainkat a Nyugat-nílusi láztól!

A nyár és az ősz folyamán az Európai Unió több tagállamában, köztük Magyarországon is jelentették a lovak Nyugat-nílusi lázzal történő megfertőződését. 2018-ban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma hazánk 64 állattartó telepén mutatta ki a fertőzést.

Temerin lovasa nyerte a 11. Nemzeti Vágtát

Nagy Arnold, Temerin lovasa Fantázia nevű lován nyerte a 11. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap este a budapesti Hősök terén.

Készen állsz egy fiatal lóra?

Európában csupán kevés ember olyan szerencsés, hogy lovas, gazdálkodó, esetleg tenyésztő szülei révén lovak között nőhet fel. A legtöbben lovasiskolákon, póniklubokon keresztül kapcsolódnak be a lovassportba, iskolalovakon tanulják meg az alapokat.

Felvonuló lovasok, lovas felvonulások

Tavasztól őszig, sőt, akár a tél beköszöntéig is rendeznek különféle szabadtéri felvonulásokat, ünnepeket, amelyeket lovas kísérettel is igyekeznek szervezőik minél szebbé, színesebbé tenni.

Videón elemzik ellenfeleiket a somogyi lovasok

Kisorsolták a Nemzeti Vágta előfutamain induló 72 település sorrendjét: a lovasok szeptember 15-én a Hősök terén állnak rajthoz, a Kaposvári Vágtáról négyen jutottak a fővárosi döntőbe.

Pestre készül az újkígyósi kishuszár

Az egyik legfiatalabb versenyzőként állhat rajthoz az újkígyósi Makoviczki Martin szeptemberben a Nemzeti Vágta keretében meghirdetett Kishuszár Vágtán. Martin a második a Makoviczki családban, aki megmutathatja tehetségét a budapesti Hősök terén rendezett versenyen; bátyja, Ákos, 2016-ban nyerte meg a vágtát. Két idősebb fivére is lovakkal foglalkozik, Zoltán és Ricsi fogathajtásban jeleskedik.

Nemzeti örökségünk a Bábolnai Ménes

A Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok több, mint kétszáz éve szolgálja a magyar lótenyésztést. A Bábolnai Gazdanapok alatt, a látogatók idegenvezető kísértében nyerhettek betekintést a birtok múltjába és jelenébe.

Látványos lovasbemutató a Bábolnai Gazdanapokon - képgaléria

Bábolna – mi más jutna eszünkbe e név hallatán, ha nem a lovak és a régi magyar hagyományok? Látványos lovasbemutatót láthatott a nagyérdemű közönség a 31. Bábolnai Gazdanapok nyitónapján.

Kisorsolták a 11. Nemzeti Vágta előfutamain indulók sorrendjét

Nemzeti Vágta előfutamain versenyző 72 település sorrendjét, amely alapján szeptember 15-én rajthoz állhatnak lovak és lovasaik a fővárosi Hősök terén.