0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Sok növényhatározó egy zsebben

Nagyon sokáig a kis növényhatározóval járt az emberiség a mezőre, rétekre, erdőre, ha tudni szerette volna, milyen növények között sétál a túrák alkalmával. Ma már nem kell könyvet cipelnünk, elég, ha egy okos telefon van a zsebünkben, ugyanis több ingyenesen letölthető növényfelismerő applikáció közül is választhatunk.
Ha letöltünk egy növényhatározó applikációt, szinte biztosra mehetünk, ha meg szeretnénk tudni, mit látunk a természetben.
A telefonunkkal egyszerre elintézhetjük a fotózást és a felismerést.
Nem kell külön fényképet készíteni, majd otthon feltölteni a számítógépre és felmenni egy weboldalra, hogy beazonosítsuk a kérdéses növényt.  Csak fotózunk, és azonnal azonosítunk.

Az egyik legismertebb applikáció ebben a témában a PlantNet. Akár a helyszínen készített, vagy a galériából egy korábban fotózott növényt is megmutathatunk „neki”.  

Jól sikerült fotók esetén nem nagyon téved a rendszer,

amely a saját algoritmusa segítségével igyekszik megfejteni a feladványt. Ha nem biztos az eredményben, akkor több hasonló növényt is megmutat, mappába rendezve, és kiválaszthatjuk, melyik szerepel a mi fotónkon. Egy európai kirándulás során nem nagyon jön zavarba, összesen több mint 6600 faj felismerésére képes.

Hasonló módon működik a PictureThis nevű alkalmazás.  Itt szintén a frissen készült, vagy a fotótárunkban őrzött képeket használhatjuk. Nem csak beazonosítja, de leírást is olvashatunk a növényről. Emellett további szolgáltatást is igénybe vehetünk, például cseveghetünk növénybarátokkal és szép virágos háttérképeket is letölthetünk.  A programba érdemes regisztrálni, ami ingyenes, de sokkal több funkció elérhető, mint regisztráció nélkül.  Használta talán a legegyszerűbb a felismerő appok közül, viszont csak kevés gondozási tanácsot ad a növényekhez.  

Talán a legprofibban felépített és tálalt applikáció a PlantSnap, amely részletes leírást ad a növények eredetéről, előfordulásáról, a felismerést követően YouTube magyarázó videón ismerhetjük a meg a gondozásukat, és fotózási tanácsadó szolgáltatással is ellátták.

Ugyanilyen applikációk léteznek fák, madarak, rovarok és gombák felismerésére is, úgyhogy a zsebünkben több kötetnyi könyvvel indulhatunk el egy kirándulásra, ha letöltjük ezeket az alkalmazásokat.

Az applikációkról tudni kell, hogy angol nyelvűek, és használatukhoz online kapcsolatra van szükség, a felismerés funkció csak akkor működik, ha van mobilnet, vagy wifin keresztül lehet csatlakozni az internethez.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu