0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Százhetven előadást tartanak a vándorgyűlésen

Megkezdődött a Magyar Hidrológiai Társaság XXXVI. Országos Vándorgyűlése szerdán délelőtt Gyulán. Dr. Szlávik Lajos, a társaság elnöke elmondta, a hidrológia szélesebb értelemben a vízzel foglalkozó valamennyi tudományágra kiterjed.

– A fogalom még a 19. században gyökerezett meg a szakmában, s 101 éve megalakult szervezetünknek is ezt a nevet választották az alapítók – hangsúlyozta a beol.hu-nak a szakember. – Társaságunk legfőbb ismérve, hogy mindenkit összefogjon, aki a vízzel foglalkozik. Ezt a sokrétűséget tükrözi, hogy tizenhét szakmai szakosztályunk és húsz területi szervezetünk dolgozik.

A gyulai vándorgyűlésen tizenkét szekcióban százhetven előadást tartottak, illetve tartanak.

– Az ENSZ közgyűlése 2015-ben fogadta el a legfontosabb fenntartható célokat, amelyek vízzel kapcsolatos feladatokat is tartalmaznak – ecsetelte. – Az egyik ilyen fejlesztési célként a vízhez és szennyvíz-elvezetéshez való hozzáférés biztosítását nevezték meg. A világon jelenleg legalább 800 millió embernek nincs egészséges ivóvize és 2 milliárd embernek, az emberiség negyedének nincs szennyvíz-elvezetése, sok helyen középkori állapotok uralkodnak.

A nyitó plenáris ülésen előadást tartott Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának igazgatója és dr. Szöllősi-Nagy András egyetemi tanár, a World Water Council alapító tagja.

Hazánk helyzete egyébként világviszonylatban jónak számít, a közműves vízellátás 97-98 százalékos. A közműves szennyvíz-szolgáltatás elérhetősége pedig 81,5 százalék, de valamilyen megoldás szinte mindenütt él. A program szervezője a társaság, házigazdája a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

 

Forrás: beol.hu