0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Túlélte az Agrokor

Horvátország legnagyobb magántulajdonú cégcsoportja, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokor hitelezői szerdán megszavazták a válságmenedzsment által előkészített megállapodást, amely szerint a két állami orosz bank, a Szberbank és a VTB Bank több mint 46 százalékos tulajdonrészt szerzett a vállalatban.

A 3069 hitelező közül 450-en vettek részt a zágrábi sportcsarnokban rendezett szavazáson, és 80 százalékuk támogatta a megállapodást, amellyel így elkerülték, hogy a 60 ezer alkalmazottat foglalkoztató mamutvállalat csődbe menjen. Miután jogerőre emelkedik a határozat – várhatóan már ezen a héten dönt róla a kereskedelmi bíróság – a konszern legnagyobb tulajdonosai a pénzügyi intézetek lesznek, köztük a Szberbank 39,2 százalékkal, a kötvénytulajdonosok 25 százalékkal, a VTB Bank 7,5 százalékkal, és a horvát bankok 15,3 százalékkal. A beszállítók 4,7 százalékos részesedést kapnak az új cégcsoportban.

Az Agrokor teljes adósságállománya a múlt havi adatok szerint 42,64 milliárd kuna (1896 milliárd forint). Mivel az Agrokor adóssága meghaladja a vállalat jelenlegi értékét, ezért az igényeik nagy részéről le kellett mondaniuk a hitelezőknek. A beszállítók így a követeléseik 60 százalékát, míg a pénzintézetek a 20 százalékát kapják vissza.

A 2016-ban csődközelbe jutott mamutvállalat megmentésére a parlament tavaly április 6-án gyorsított eljárásban elfogadta a lex Agrokor néven emlegetett törvényt, amely lehetővé teszi stratégiai cégeknek, hogy az államtól rendkívüli igazgatási eljárást kérjenek, megelőzve ezzel a csődeljárást. Ilyenkor a konszern élére rendkívüli kormánybiztost neveznek ki, akinek 15 hónapja van arra, hogy átszervezze, fenntarthatóvá és fizetőképessé tegye a vállalatot.

A megbízás július 10-én jár le, ekkor a vállalat éléről távozik a válságmenedzsment és a helyét az új tulajdonosok veszik át, jelen esetben a hitelezők.

A horvát sajtó korábban arról írt, hogy az Agrokor adóssága és tulajdona egy új holdingtársaságra száll át, amelynek Zágrábban lesz a székhelye, mindazonáltal két Hollandiában bejegyzett anyavállalt irányítja majd. Az olyan cégek, mint a Belje d.d. mezőgazdasági kombinát, a Ledo horvát jégkrémvállalat, a Jamnica d.d., Horvátország legnagyobb ásványvíz-előállító vállalata és egyéb más, mezőgazdasággal és élelmiszerek előállításával foglalkozó cégcsoportok megszűnnek, helyettük úgynevezett tükörvállalatokat hoznak létre, amelyekbe átviszik a társaságok teljes vagyonát.

Ivica Todoric, az Agrokor volt tulajdonosa, aki jelenleg Londonban vár arra, hogy kiadják Horvátországnak, miután Zágráb európai elfogatóparancsot adott ki ellene, bejelentette: a megállapodás törvénytelen és fellebbezni fog ellene.

Forrás: MTI