Back to top

Hőség elől irány az erdő!

Az előrejelzések szerint július első teljes hétvégéjén visszatér a nyár. A közel 30 fokos hőmérséklet szép napos idővel párosul. Az erdő árnyékában nemcsak a vadaknak, hanem nekünk, embereknek is kellemes a pihenés, így hát hátizsákot fel, irány az erdő!

Erdész szemmel

A nyár az erdőművelés fő szezonja, de a kollégák már a téli munkákat is tervezik. Az úgynevezett vágásbesorolás során azokat az idős erdőket járják be, amit az erdészeti hatóság által készített 10 évre szóló erdőterv szerint a közeljövőben valamilyen fahasználattal kell érinteni. Ez a munka a természetesen, avagy a makkból lehulló csemete meglétére alapszik és nagy szakmai tapasztalatot igényel ennek elbírálása.

Vágásbesoroláson
Vágásbesoroláson

Rendészeti képzés

Rendészeti képzésen
Rendészeti képzésen
Az EGERERDŐ Zrt. több, mint 100 fős szakszemélyzete rendészeti képzésen vett részt, melynek a Mátrafüredi Erdészeti Szakiskola épülete adott helyet. A rendészeti feladatokat is ellátó erdész, vadász kollégáknak az 5 évvel ezelőtti képzés óta bekövetkezett jogszabályi változásokról és azok gyakorlati alkalmazhatóságáról kellett számot adniuk a képzés végén rendezett vizsgán.

Heves Megyei vadásznap

Szombat korán reggel már gyújtják a tüzet a bográcsok alatt Parádfürdőn, hiszen kezdődik a Heves Megyei Vadásznap, melynek az EGERERDŐ Zrt. is támogatója, mint a megye legnagyobb vadászatra jogosult szervezete. A vad- és halételek finom illata mellett Szent Hubertus mise, zenei programok, vadászati és trófea kiállítás, illetve gyerekprogramok is csalogatják a vendégeket Parádfürdőre, a parkba.

Kisvonatok

Elkezdődött a felújítás a Mátravasúton
Elkezdődött a felújítás a Mátravasúton
A héten elkezdődött a Mátravasút felújításának terepi munkája, mely reményeink szerint ebben az évben le is zárul. A kivitelezők elkezdték a pálya bontását, ami hosszú hetekig fog tartani. Több tízezer rozsdát csavart kell meglazítaniuk, több, mint tízezer korhadófélben lévő talpfát kell kiszedniük az ágyazatól, hogy új kerülhessen helyükre.

A Mátravasút Mátrafüredi vonala, illetve a Felsőtárkányi és Szilvásváradi Erdei Vasút menetrend szerint várja az utasokat!

 

Képeket készítette: Urbán Pál, Tölgyesi Gergő és Vigh Ilona.

Forrás: 
EGERERDŐ Zrt. közlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kalandos életút az erdő varázsában

Nem csak magas termetével tűnik ki a tömegből, észjárásával, több mint fél évszázados szakmai tapasztalatával, énekes kedvével, jóízű humorával a mai napig meghatározó tagja az erdész közösségeknek Schmotzer András.

Szarvasoktól hangos az erdő

Szombat este kisvonatra szállhattak mind azok, akik gímszarvasok énekére voltak kíváncsiak. Kora este, 5 órakor a felsőtárkányi állomásról családokkal, baráti társaságokkal megtelt szerelvények gördültek ki a Stimecz-ház állomás felé, ahol az EGERERDŐ Zrt. szakemberei szeretettel fogadták a népes társaságot.

Tapasztalatcsere a fenntartható erdőgazdálkodásról

A gazdasági, társadalmi és természetvédelmi elvárások közötti harmóniát biztosító többcélú erdőgazdálkodás tapasztalatainak átadását segíti az az Európai Unió által finanszírozott projekt, amelynek keretében hazánkban üdvözölhetjük a georgiai környezetvédelmi és mezőgazdasági miniszterhelyettest és delegációját – mondta az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a georgiai (grúz) szakemberek fogadásakor.

Nem az apríték a felelős a tüzifahiányért

Az apríték előállítás hátteréről, jelenlegi használatos technológiájáról és lehetséges jövőbeni fejlesztésről volt szó az EGERERDŐ Zrt. Vevői Nyílt Napján szeptember 13-án, melyen az erdészet a meglévő és potenciális üzleti partnerei vettek részt.

Szakszerű gazdálkodással kell megőrizni hazánk vadállományát

A mai nap arról a hagyományról szól, amely egyidős a magyarsággal. A vadászat ugyanis kezdetektől fogva különös jelentőséggel bírt nemzetünk történetében - hangsúlyozta Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc felügyeletért felelős államtitkára a Szent Hubertus Vadász és Horgász napon tartott köszöntőjében.

A Vendvidék kincsei: tökmagolaj, hajdina és köles

Az ország legnyugatibb részén, közel a Hármashatárhoz, ahol Ausztria, Szlovénia és Magyarország találkozik, él a hajdan vendnek nevezett közösség, a 6. században a területre költözött szlovénség. A Rába folyótól délre elterülő, 94 négyzetkilométeres Szlovén Rába-vidéknek nemcsak adottságai, története sajátos, a konyhája is különleges.

Elhunyt a magyarországi természetvédelem atyja

Életének 89. évében, szeptember 10-én elhunyt Rakonczay Zoltán erdőmérnök, az intézményes természetvédelem magyarországi atyja. A szakma az ő érdemének tartja a jelenleg 10 igazgatóságból álló magyarországi nemzetipark-hálózat kialakítását, a szükséges jogszabályi hátterének és működtetési rendszerének megteremtését.

A Prónay-kilátó

2017 októberében adták át a cserháti Romhányi-hegyen épült Prónay-kilátót. A Kecske-kő 421 méter magas csúcsán található építmény az Országos Kéktúra útvonaláról egy nagyon rövid kitérővel megközelíthető, minden évszakban és napszakban szabadon látogatható. A kilátót a környéken történelmi hagyatékkal rendelkező Prónay családról nevezték el.

Akkora tűzifahiány várható idén, mint még soha

Egyre tovább gyűrűzik a munkaerőhiány. Az építőipar már elvitt minden munkára fogható embert, így nincs elég fakitermelő. Úgy tűnik, idén akkora tűzifahiány várható, mint még soha. Emiatt a kereskedők azt javasolják mindenkinek, hogy aki teheti, mielőbb szerezze be a téli tűzrevalót, mert ha már most hiánycikk, akkor a szezonban várhatóan még nehezebben és drágábban lehet majd csak hozzájutni.

A patások vándorlásának alapja a megszerzett tudás

Megvan az első bizonyíték arra, hogy a vadonélő patás állatoknak meg kell tanulniuk, hogy mikor és hová vándoroljanak - fedezte fel a Wyoming Egyetem (UW) tudós csapata. Ahhoz, hogy az évszakokhoz alkalmazkodott migrációs útvonalak fennmaradjanak, a tudásnak generációról generációra öröklődnie kell.