Back to top

Hőség elől irány az erdő!

Az előrejelzések szerint július első teljes hétvégéjén visszatér a nyár. A közel 30 fokos hőmérséklet szép napos idővel párosul. Az erdő árnyékában nemcsak a vadaknak, hanem nekünk, embereknek is kellemes a pihenés, így hát hátizsákot fel, irány az erdő!

Erdész szemmel

A nyár az erdőművelés fő szezonja, de a kollégák már a téli munkákat is tervezik. Az úgynevezett vágásbesorolás során azokat az idős erdőket járják be, amit az erdészeti hatóság által készített 10 évre szóló erdőterv szerint a közeljövőben valamilyen fahasználattal kell érinteni. Ez a munka a természetesen, avagy a makkból lehulló csemete meglétére alapszik és nagy szakmai tapasztalatot igényel ennek elbírálása.

Vágásbesoroláson
Vágásbesoroláson

Rendészeti képzés

Rendészeti képzésen
Rendészeti képzésen
Az EGERERDŐ Zrt. több, mint 100 fős szakszemélyzete rendészeti képzésen vett részt, melynek a Mátrafüredi Erdészeti Szakiskola épülete adott helyet. A rendészeti feladatokat is ellátó erdész, vadász kollégáknak az 5 évvel ezelőtti képzés óta bekövetkezett jogszabályi változásokról és azok gyakorlati alkalmazhatóságáról kellett számot adniuk a képzés végén rendezett vizsgán.

Heves Megyei vadásznap

Szombat korán reggel már gyújtják a tüzet a bográcsok alatt Parádfürdőn, hiszen kezdődik a Heves Megyei Vadásznap, melynek az EGERERDŐ Zrt. is támogatója, mint a megye legnagyobb vadászatra jogosult szervezete. A vad- és halételek finom illata mellett Szent Hubertus mise, zenei programok, vadászati és trófea kiállítás, illetve gyerekprogramok is csalogatják a vendégeket Parádfürdőre, a parkba.

Kisvonatok

Elkezdődött a felújítás a Mátravasúton
Elkezdődött a felújítás a Mátravasúton
A héten elkezdődött a Mátravasút felújításának terepi munkája, mely reményeink szerint ebben az évben le is zárul. A kivitelezők elkezdték a pálya bontását, ami hosszú hetekig fog tartani. Több tízezer rozsdát csavart kell meglazítaniuk, több, mint tízezer korhadófélben lévő talpfát kell kiszedniük az ágyazatól, hogy új kerülhessen helyükre.

A Mátravasút Mátrafüredi vonala, illetve a Felsőtárkányi és Szilvásváradi Erdei Vasút menetrend szerint várja az utasokat!

 

Képeket készítette: Urbán Pál, Tölgyesi Gergő és Vigh Ilona.

Forrás: 
EGERERDŐ Zrt. közlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vaddisznóktól félnek Révfülöpön

A belterületen élő vaddisznóállományt úgy lehet felszámolni, ha a búvóhelyét, az élelmét, a víz forrását megszüntetik és az elbozótosodott, elhagyott telkeket felszámolják önkormányzati módszerekkel. A vadásztársaság pedig vadbefogókkal eltávolítja a vadat a belterületekről.

A Campus fesztiválon az erdei iskola

Akárcsak az elmúlt évben, idén is bemutatkozik a debreceni Campus Fesztiválon a NYÍRERDŐ Zrt. Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskolája. A rendezvény minden napján (július 18-22) érdekes programokkal várják a résztvevőket a debreceni Nagyerdőben.

Változatos túraidő és zenés kisvasutazás

A nyári erdő sok kalandot ígér, szerencsére a meteorológusok szerint a hétvégén szép napos időben lehet részünk. Néhol a napsütést megzavarhatják a felhők, mint ahogy a héten több alkalommal is tapasztaltuk a Mátrában és a Bükkben, de egy pár perc intenzív eső után előbújik újra a nap.

Milyen hatással van a klímaváltozás az erdőgazdálkodásra?

"Durván beavatkoztunk a természet rendjébe, s a természet erre nagyon nem tetsző válaszokat ad." - Tóth Károly, az egyik Fejér megyei erdőgazdaság helyettes vezetője nyilatkozott a Dunaújvárosi Hírportálnak.

Balesetveszély – őzek az utakon!

A következő egy hónapban fokozott figyelmet kér az autósoktól az Országos Magyar Vadászati Védegylet, mint a vadászatra jogosult szervezetek érdekképviselete. Ezen időszakra esik az őzek násza. Az üzekedés alatt az állatok nappal is aktívak, figyelmetlenek, és gyakrabban ugorhatnak ki az útra, ezzel növelve a balesetveszélyt.

Természetjáró szálláshelyek

Négykötetes zsebkalauz készült az év elején, hogy segítse a hazai túrázás kedvelőit nem prémium kategóriás szálláshelyet találni. A kis füzetek az állami erdőgazdaságok, a nemzeti parkok és a Magyar Természetjáró Szövetség bakancsos szálláshelyeit tartalmazza.

Gyérítésjelölésben verhetetlen volt a Mecsekerdő erdésze

Mecsekerdős siker született Gyula-Városerdőn az Év erdésze verseny kétnapos országos döntőjén.

Vadászok ünnepe Parádfürdőn

Hétvégén Parádfürdőn gyűltek össze Heves megye vadászai. Az EGERERDŐ Zrt. által is támogatott mátrai vadásznap sok érdeklődött vonzott, a borús időjárás ellenére is kígyózó kocsisorok alakultak ki a délelőtti órákra. Az egész napra szóló színes programok között íjászat, solymász bemutató, kiállítások, vadászkutya bemutató és kirakodó vásár is várta a vadászat szerelmeseit.

Az őz tartja el a vadásztársaságokat – Tanácskozás Mezőfalván

Átrendeződnek a vadgazdálkodás hangsúlyai – az őz hazánk természeti kincse lett, derült ki a Mezőfalván rendezett őzkonferencián.

Százmilliókat túrnak és rágnak szét

Várhatóan hónapokon belül megjelenik az egységes vadkárfelmérési útmutató, amely új alapokra helyezi majd a vadkárokkal kapcsolatos, sokszor bizony komoly vitákat eredményező ügyek intézését a gazdák és a vadásztársaságok számára. Az új szabályozásnak a megyében is komoly jelentősége lesz, ugyanis Baranya a vadkárral leginkább sújtott térségek közé tartozik.