Back to top

Hőség elől irány az erdő!

Az előrejelzések szerint július első teljes hétvégéjén visszatér a nyár. A közel 30 fokos hőmérséklet szép napos idővel párosul. Az erdő árnyékában nemcsak a vadaknak, hanem nekünk, embereknek is kellemes a pihenés, így hát hátizsákot fel, irány az erdő!

Erdész szemmel

A nyár az erdőművelés fő szezonja, de a kollégák már a téli munkákat is tervezik. Az úgynevezett vágásbesorolás során azokat az idős erdőket járják be, amit az erdészeti hatóság által készített 10 évre szóló erdőterv szerint a közeljövőben valamilyen fahasználattal kell érinteni. Ez a munka a természetesen, avagy a makkból lehulló csemete meglétére alapszik és nagy szakmai tapasztalatot igényel ennek elbírálása.

Vágásbesoroláson
Vágásbesoroláson

Rendészeti képzés

Rendészeti képzésen
Rendészeti képzésen
Az EGERERDŐ Zrt. több, mint 100 fős szakszemélyzete rendészeti képzésen vett részt, melynek a Mátrafüredi Erdészeti Szakiskola épülete adott helyet. A rendészeti feladatokat is ellátó erdész, vadász kollégáknak az 5 évvel ezelőtti képzés óta bekövetkezett jogszabályi változásokról és azok gyakorlati alkalmazhatóságáról kellett számot adniuk a képzés végén rendezett vizsgán.

Heves Megyei vadásznap

Szombat korán reggel már gyújtják a tüzet a bográcsok alatt Parádfürdőn, hiszen kezdődik a Heves Megyei Vadásznap, melynek az EGERERDŐ Zrt. is támogatója, mint a megye legnagyobb vadászatra jogosult szervezete. A vad- és halételek finom illata mellett Szent Hubertus mise, zenei programok, vadászati és trófea kiállítás, illetve gyerekprogramok is csalogatják a vendégeket Parádfürdőre, a parkba.

Kisvonatok

Elkezdődött a felújítás a Mátravasúton
Elkezdődött a felújítás a Mátravasúton
A héten elkezdődött a Mátravasút felújításának terepi munkája, mely reményeink szerint ebben az évben le is zárul. A kivitelezők elkezdték a pálya bontását, ami hosszú hetekig fog tartani. Több tízezer rozsdát csavart kell meglazítaniuk, több, mint tízezer korhadófélben lévő talpfát kell kiszedniük az ágyazatól, hogy új kerülhessen helyükre.

A Mátravasút Mátrafüredi vonala, illetve a Felsőtárkányi és Szilvásváradi Erdei Vasút menetrend szerint várja az utasokat!

 

Képeket készítette: Urbán Pál, Tölgyesi Gergő és Vigh Ilona.

Forrás: 
EGERERDŐ Zrt. közlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vadkárfelmérés drónnal

A modernizáció térhódítása szinte valamennyi gazdasági ágazatban észlelhető. Ezeknek a technológiai eszközöknek az alkalmazása az alapos adatgyűjtés mellett lehetővé teszi a pontos felmérést, ami hatékonyabb gazdálkodást eredményez.

A hétvégén már jár a szilvásváradi kisvasút

Ragyogóan napos hétvége elé nézhetünk. Éled a természet, itt-ott már madárcsicsergést is hallhatunk. Az időjárás előrejelzés szerint az éjszakai fagyok már elkerülnek minket, de persze a hideg völgyekben, északi oldalakon még erre is számíthatunk. Az erdei túrázáshoz tökéletes idő biztos sok embert kicsalogat az erdőbe, ahol jellemzően saras ösvényekre kell készülni.

Csak engedéllyel gyűjthető a hullott agancs!

A gímbikák többsége februárban és márciusban veti le fejdíszét, ami ezekben a hetekben szinte vonzza az agancsgyűjtőket az erdőkbe. Tudni kell azonban, hogy ez a tevékenység a hatályos jogszabályok szerint csak az adott terület vadászatra jogosultjának írásbeli hozzájárulásával történhet. E nélkül a Büntető Törvénykönyv (Btk.) szerint lopásnak minősül!

Vadkárbecslési szakértői feladatokra felkészítő szakirányú továbbképzés indul

A most induló továbbképzési szak célja olyan szakemberek képzése, akik vadkárbecslési feladatok elvégzéséhez szükséges ismeretekkel rendelkeznek, így alkalmasak többek közt a mezőgazdasági, kertészeti és erdészeti vadkárok és a vadászattal-vadgazdálkodással kapcsolatos károk pontos értékelésére.

Uniós jogot sért az új erdőtörvény?

Az Alkotmánybírósághoz fordul a 2017-ben módosított erdőtörvény miatt Székely László, az alapvető jogok biztosa - Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója javaslatára. A törvény sérti az európai uniós jogokat a Natura 2000 területek kezelésének módosításával és általában felborítja a természetvédelem és erdőgazdálkodás eddig meglévő egyensúlyát.

90 százalékkal csökkentené Lengyelország a vaddisznó-állományát

Lengyelországban a legtöbb vaddisznót lelövik a sertéstenyészeteket veszélyeztető halálos vírusbetegség, az afrikai sertéspestis elterjedésének megállítására. A Lengyel Vadászok Egyesülete felhatalmazást kapott arra, hogy január végéig nagyléptékű vadászatot szervezzen a több, mint 200 ezer vaddisznó leölésére.

Erdészkéz alkotta Gemenc

Nem ősvadon, nem véletlenül létrejött különleges élőhely, hanem az elmúlt csaknem 150 év tervszerű erdőgazdálkodásának eredménye. Gemencet, Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejét a terület akkori tulajdonosai alakították ki a folyószabályozás eredményeképpen, majd az erdészek és a vízügyi szakemberek közös munkája őrizte meg és formálta az elmúlt mintegy másfél évszázadban, és formálja napjainkban is.

Újabb pályázati források az erdőgazdálkodók számára

Február 1-jén újra megnyílik a Vidékfejlesztési program keretében meghirdetett, Erdei termelési potenciál mobilizálását szolgáló tevékenységek című pályázat, ezenkívül további négy célra, például erdősítésre is igényelhetnek még támogatást az erdőgazdálkodók - írta csütörtöki lapszámában a Világgazdaság az Agrárminisztérium közlésére hivatkozva.

Továbbra is garázdálkodnak a vaddisznók a Balatonnál

Egész éves problémát jelent a Balaton környékén portyázó erdei állaltok károkozása. Megoldás még mindig nincs, de a Balatoni Szövetség újabb egyeztetéseket folytatott az ügyben.

Lombkorona tanösvény - Pannonhalma

Lapunk tavalyi 2. számának Zarándokúton rovatában az 1000 éves Pannonhalmi Főapátsághoz tartozó Millenniumi emlékművet, a ma is a rend temetkezési helyéül szolgáló Boldogasszony-kápolnát, valamint a parkerdő legmagasabb pontján emelt Boldog Mór-kilátót mutattuk be. Most a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. kezelésében lévő parkerdő másik büszkeségét, a pannonhalmi Lombkorona tanösvényt mutatjuk be.