Back to top

Júliusban reggeltől estig járnak a kombájnok Vas megyében

Megkezdték a repce aratását Vas megyében is. Idén korábban kezdődött az őszi kalászosok aratása, aminek részben az áp­ri­lis-májusi meleg, illetve a helyenként sok csapadék az oka.

Az őszi árpa aratásának már a vége felé járnak Vas megyében. Ebből hektáronként 5-7 tonnát tudnak betakarítani, a gyors érés ugyanis nem tett jót a termésnek, átlag alatti a szemek súlya, ami azt mutatja, hogy nem teltek fel a magok - írja a vaol.hu.

Elkezdődött az őszi repce betakarítása is. A környéken nagyon sok volt a jégeső az elmúlt hónapokban.

Fotó: MTI: Sóki Tamás
1000 hektár feletti területet is károsított így az időjárás – mondta Marlovits Norbert vasi mezőgazdasági szakember. Úgy tűnik, ennek ellenére közepes lesz a termés, azokon a földeken, amelyeket nem vert el a jég, 3–3,5 tonnát aratnak majd hektáronként.

Egyébként a tavaszi vetés mindenhol előbb érik, mert nemcsak korán, hanem hirtelen is jött a hőség. Márciusban még havazott, áprilisban pedig már volt, amikor 30 fok körüli értékeket lehetett mérni. A felpörgetett vegetáció hatására pedig mindent 2-3 héttel korábban lehet aratni. A szakember azt mondta, ez nem jó tendencia.

Összességében olyan korai az aratás, mint az olasz és a görög éghajlaton

– fogalmazott. Júliusban általában reggeltől estig járnak a kombájnok, most viszont a munkaórákon is változtatniuk kellett a hamar kezdődő betakarítás miatt. Mivel még más a napsugarak esési szöge, és lassabban melegszik a levegő is, később csökken le annyira a páratartalom, hogy elindíthassák a gépeket. Az elmúlt időszakban csak dél körül tudtak nekiállni a munkának.

A távolabbi kilátásokról pedig úgy nyilatkozott, hogy a júniusi sok csapadék miatt nagyon biztatóak a kukorica, a napraforgó, a cukorrépa, a szója és a tök kilátásai is. A meleg és a sok eső gyakorlatilag tökéletes talajt teremtett ezeknek a növényeknek.

Forrás: 
vaol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Semmi sem zavarja a betakarítást

Előre láthatólag szombaton érkezik majd egy markáns hidegfront, mely meghozza az őszi időjárást, de csak a hőmérsékletben. Ez után a front után sem fordul ugyanis csapadékosra az idő, valószínűleg csak egy nap lesz esős, aztán ismét száraz idő következik.

Számítani kell a hűvös, csapadékos nyarakra

A meteorológiai szempontból igen különösen alakuló hazai nyár hátterében olyan légkörfizikai változások állnak, amelyeket a globális felmelegedés erősít fel, és minden valószínűség szerint gyakoribbá is tesz – áll az MTA elemzésében.

Nagyszerű év lehet 2018 a szója- és a napraforgótermesztők számára

Évek óta tendencia, hogy hazánk földjein az olajos növények termesztése az egyik leggazdaságosabb megoldás. Ehhez igazodva, a napraforgó és a szója is fontos időszak előtt állhat.

Ősszel is folytatódik a nyár - a betakarításnak kedvez az időjárás

A mezőgazdasági munkákkal, a betakarítással jól lehetett és a továbbiakban is jól lehet majd haladni, legfeljebb pénteken és szombaton alakulhat ki elszórtan az országban csapadék, de a jövő héten visszatér a késő nyári meleg, száraz idő. Az északkeleti területeken azonban helyenként száraz a talaj, mely a kelőfélben lévő repcére nagyon kedvezőtlen.

Meleg őszre számíthatunk, jön El Niño

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) előrejelzése szerint 70 százalék eséllyel számíthatunk az idei év végén El Niño jelenségre.

Darázsinvázió sújtja a gyümölcsösöket

Későn jött és több kárt okozott, mint hasznot az elmúlt hetek szélsőségesen csapadékos időjárása a mezőgazdaságban. Az elmúlt napok bőséges égi áldásának nem örültek a gyümölcskertészetekben. Bár a legtöbb gyümölcsöt már leszüretelték, de még sok szőlőültetvényben a tőkéken érnek a fürtök.

Veszíthet, aki késlekedik

Igyekezniük kell a termelőknek, nehogy lemaradjanak az időjárás okozta károk enyhítését célzó támogatásról. Az agrárkárenyhítési hozzájárulást szeptember 15-ig kell befizetniük a kockázatközösség tagjainak. Ha ezt a kötelezettséget elmulasztják, búcsút inthetnek az ez évre járó juttatásnak is. A tavalyi bejelentések alapján mintegy 7,1 milliárd forintot fizettek ki ezen a jogcímen a károsult gazdáknak.

Kamionban, vasúton és uszályban is szállítják a somogyi gabonát

Szeptember elején felgyorsult a somogyi gabonaexport: a szárazság miatt korábban lelassult a dunai hajózás, ám mostanra normalizálódott a helyzet. Eddig nagyjából hárommilliárd forint értékű termény várt elszállításra.

Újabb rekordokat dönt az extrém időjárás - agrometeorológia

Az április óta tartó meleg idő miatt a hőösszegek rekord közeli szinten járnak. A meleg idő pedig a középtávú előrejelzések szerint legalább szeptember huszadikáig folytatódik jelentősebb csapadék nélkül. A mezőgazdasági munkákkal, a betakarítással jól lehet majd haladni, ugyanakkor északkeleten nagy területen száraz a talaj, mely a repcére nagyon kedvezőtlen.

A halágazatnak is betett a meleg

Jelentős mennyiségű víz párolgott el tavainkból a hőség következtében, ugyanakkor komoly igény mutatkozik a magyar halra, hiszen elismert és kiváló minőségű a pontyunk