Back to top

Júliusban reggeltől estig járnak a kombájnok Vas megyében

Megkezdték a repce aratását Vas megyében is. Idén korábban kezdődött az őszi kalászosok aratása, aminek részben az áp­ri­lis-májusi meleg, illetve a helyenként sok csapadék az oka.

Az őszi árpa aratásának már a vége felé járnak Vas megyében. Ebből hektáronként 5-7 tonnát tudnak betakarítani, a gyors érés ugyanis nem tett jót a termésnek, átlag alatti a szemek súlya, ami azt mutatja, hogy nem teltek fel a magok - írja a vaol.hu.

Elkezdődött az őszi repce betakarítása is. A környéken nagyon sok volt a jégeső az elmúlt hónapokban.

Fotó: MTI: Sóki Tamás
1000 hektár feletti területet is károsított így az időjárás – mondta Marlovits Norbert vasi mezőgazdasági szakember. Úgy tűnik, ennek ellenére közepes lesz a termés, azokon a földeken, amelyeket nem vert el a jég, 3–3,5 tonnát aratnak majd hektáronként.

Egyébként a tavaszi vetés mindenhol előbb érik, mert nemcsak korán, hanem hirtelen is jött a hőség. Márciusban még havazott, áprilisban pedig már volt, amikor 30 fok körüli értékeket lehetett mérni. A felpörgetett vegetáció hatására pedig mindent 2-3 héttel korábban lehet aratni. A szakember azt mondta, ez nem jó tendencia.

Összességében olyan korai az aratás, mint az olasz és a görög éghajlaton

– fogalmazott. Júliusban általában reggeltől estig járnak a kombájnok, most viszont a munkaórákon is változtatniuk kellett a hamar kezdődő betakarítás miatt. Mivel még más a napsugarak esési szöge, és lassabban melegszik a levegő is, később csökken le annyira a páratartalom, hogy elindíthassák a gépeket. Az elmúlt időszakban csak dél körül tudtak nekiállni a munkának.

A távolabbi kilátásokról pedig úgy nyilatkozott, hogy a júniusi sok csapadék miatt nagyon biztatóak a kukorica, a napraforgó, a cukorrépa, a szója és a tök kilátásai is. A meleg és a sok eső gyakorlatilag tökéletes talajt teremtett ezeknek a növényeknek.

Forrás: 
vaol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Még nem kell félniük a hétvégi fagyoktól a gyümölcstermesztőknek

Aggódnak a gyümölcstermesztők. A héten volt olyan nap, amikor 15-17 C-fokot is mértek, de napközben országszerte is 8-10 C-fok körül alakult a hőmérséklet. A hétvégére viszont erős lehűlést jeleztek a meteorológusok. A bogyós gyümölcsök már elkezdtek hajtani, mi lesz így a növényekkel – kérdeztük Ledó Ferenctől FruitVeB elnökétől.

A tavaszias idő megzavarja a növényeket

A túl korán érkező enyhe idő bár jól esik az embernek, de a tavaszi fagykárok esélyét jelentősen növeli. Az előttünk álló hét első felében sokfelé 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, mely a vegetáció egy részét már megindíthatja. A tartósabban ködös területeken ezzel szemben nem melegszik föl ennyire a levegő, nyugalomban marad a vegetáció.

Kukoricabetakarítási rekord: 8 óra alatt 1110 tonna

Egy Amerikában összeszerelt 503 LE-s motorral szerelt CLAAS Lexion 760 Terra Trac RotoPlus APS hibrid cséplőszerkezetű kombájn 8 óra alatt 1110 tonna kukoricát takarított be,

Kialakult az El Nino

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal csütörtökön közölte, hogy az időjárási jelenség létrejött a Csendes-óceán középső térségében, ám a meteorológusok szerint csupán három-négy hónapig fog tartani.

Klímaváltozás: merre indulhatnak a kistermelők?

Tömegével pusztulnak az állatok Ausztráliában, ahol most nyár van, és nem is akármilyen, hiszen a hőmérséklet több helyen folyamatosan negyven Celsius-fok fölött van. Hazánkban is egymás után megdőlnek a téli melegrekordok - sok más érdekes téma mellett erről is olvashat a Kistermelők Lapja februári számában.

Rekordhideggel kénytelenek szembenézni a gazdák

A tengerentúlon, Washington államban ezekben a napokban is tombol a tél: a hóviharok és a rendkívüli hideg miatt rengeteg tejelő szarvasmarha is elpusztult az elmúlt hetekben. A kormányzó vészhelyzetet hirdetett a térségben.

Április közepétől indul a jégkármérséklő-rendszer

A tavalyi indulásnál korábban, már április közepén üzembe helyezi a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a jégkármérséklő-rendszert. Négy régióban még közel ötven munkatárs jelentkezését várják a működtetéshez.

Rendkívülinek számító hóesés Hawaii egyik szigetén

Kedden is szakadt a hó az egyesült államokbeli Hawaii egyik szigetén, Mauin, ahol eddig még soha nem havazott.

Lehetővé válhat a kezelt szennyvíz mezőgazdasági újrahasznosítása

Az Európai Parlament kedden elfogadta álláspontját arról a jogszabálytervezetről, amely a kezelt szennyvíz mezőgazdasági újrahasznosítását teszi lehetővé, és amely egyúttal hozzájárulhat a vízhiány mérsékléséhez.

Jön a tavasz, felélednek a növények

Az éjszakai fagyok egyelőre nyugalomban tartják a vegetáció döntő részét hazánkban, de a hét végére várható enyhülés hatására, elsősorban az ország déli, délnyugati területein, a tavasszal korán meginduló növények nedvkeringése a hét végétől már elkezdődhet.