Back to top

Júliusban reggeltől estig járnak a kombájnok Vas megyében

Megkezdték a repce aratását Vas megyében is. Idén korábban kezdődött az őszi kalászosok aratása, aminek részben az áp­ri­lis-májusi meleg, illetve a helyenként sok csapadék az oka.

Az őszi árpa aratásának már a vége felé járnak Vas megyében. Ebből hektáronként 5-7 tonnát tudnak betakarítani, a gyors érés ugyanis nem tett jót a termésnek, átlag alatti a szemek súlya, ami azt mutatja, hogy nem teltek fel a magok - írja a vaol.hu.

Elkezdődött az őszi repce betakarítása is. A környéken nagyon sok volt a jégeső az elmúlt hónapokban.

Fotó: MTI: Sóki Tamás
1000 hektár feletti területet is károsított így az időjárás – mondta Marlovits Norbert vasi mezőgazdasági szakember. Úgy tűnik, ennek ellenére közepes lesz a termés, azokon a földeken, amelyeket nem vert el a jég, 3–3,5 tonnát aratnak majd hektáronként.

Egyébként a tavaszi vetés mindenhol előbb érik, mert nemcsak korán, hanem hirtelen is jött a hőség. Márciusban még havazott, áprilisban pedig már volt, amikor 30 fok körüli értékeket lehetett mérni. A felpörgetett vegetáció hatására pedig mindent 2-3 héttel korábban lehet aratni. A szakember azt mondta, ez nem jó tendencia.

Összességében olyan korai az aratás, mint az olasz és a görög éghajlaton

– fogalmazott. Júliusban általában reggeltől estig járnak a kombájnok, most viszont a munkaórákon is változtatniuk kellett a hamar kezdődő betakarítás miatt. Mivel még más a napsugarak esési szöge, és lassabban melegszik a levegő is, később csökken le annyira a páratartalom, hogy elindíthassák a gépeket. Az elmúlt időszakban csak dél körül tudtak nekiállni a munkának.

A távolabbi kilátásokról pedig úgy nyilatkozott, hogy a júniusi sok csapadék miatt nagyon biztatóak a kukorica, a napraforgó, a cukorrépa, a szója és a tök kilátásai is. A meleg és a sok eső gyakorlatilag tökéletes talajt teremtett ezeknek a növényeknek.

Forrás: 
vaol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újabb jégeső Spanyolországban

Rájár a rúd a gyümölcstermesztőkre Spanyolország Valencia tartományában: július elsején egyszer már letarolt a jég nem kevesebb, mint 11 ezer hektárt, július közepén pedig újabb 4 ezer hektárt tett tönkre.

Talajművelési ABC – Tarlóápolás

Birkás Márta Talajművelési ABC című könyvből szemlézünk, ezúttal a nyári aratás befejezéséhez közeledve a tarlógondozás és -ápolás kerül a fókuszba.

Jól sikerült a levendulaszüret a karitásznál

Összesen 20 ezer tő levendula virágát szedték le az elmúlt hetekben a Szombathelyi Egyházmegyei Karitásznál. A legtöbbet, 12 ezer 500 tő „aratását” kedden fejezték be Vásárosmiskén.

Mégsem tűnik el a magyar málna

Szomorú hírrel volt tele a magyar sajtó néhány napig: eszerint kiveszőfélben van hazánkból a málna. Venyimen rácáfolnak, ahol Rendkívül finom termést hoznak az új nemesítésű málnafajták.

Nemcsak itthon keresett, külföldön is kedvelt a magyar dinnye

Kiszorította a külföldit a hazai, néhány napja már csak itthon termett dinnye kapható a piacokon és az üzletekben. Napjainkban egyre többen termelnek otthon is dinnyét saját fogyasztásra, amelynek legalább ötszáz fajtája ismert.

Jön az eső a kukoricára

Az előttünk álló héten záporos, zivataros időre kell készülni. Különösen a hét közepén és elsősorban az ország északkeleti felén várható kiadós csapadék, mely a növények számára már jól jön majd. Ekkor ezeken a területeken pár fokot csökken a hőmérséklet, de alapvetően marad a nyári meleg. Nagy forróság azonban továbbra sem várható, viszont gyakran lesz szeles az idő.

Aranyat ér idén a repce

A befejezéséhez közeledik a betakarítás Tolna megyében. A repcével már végeztek a termelők, az őszi búzából még a vetett terület egyharmadán áll lábon a gabona. A gazdálkodók tapasztalata szerint a mennyiség elmarad a tavalyitól, de a minőséggel elégedettek.

Búza aratása Zalában: a hektáronkénti átlaghozam 4,8 tonna

Az őszi búza 12 százalékát aratták le, az 5 ezer hektáron termelt őszi árpa betakarítás pedig már befejeződött - közölte Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

Hétvégétől pihenhetnek a kombájnok

A végéhez közeledik az aratás Heves megye szántóin, a búzatermés néhol tizedével meghaladja a tavalyit. Bár korán munkába álltak a kombájnok, sok helyen hátráltatta a betakarítást a naponta hulló kevés csapadék.

Az évszázad nyarára készülnek Németországban

Emlékeznek még 2003 nyarára? Amikor a Balatonban annyira kevés volt a víz, hogy már a vízpótlásról ment a diskurzus? Nos, miközben az idén nálunk eddig meglehetősen szolid a hőmérséklet és víz is van, Németországban azt számolgatják, hogy ha így folytatódik, akkor a 2003-as nyár elbújhat majd az idei mögött.