0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Kritikus pontok – HG2018/1

A kukoricaszilázs minősége alapvetően meghatározza a tejelőtehén-állományok takarmányozását, egészségi állapotát, tartásuk gazdaságosságát.

A takarmányadagok készítése, optimalizálása során alapvetően a szilázzsal ki nem elégített szükségletekre, a megfelelő minőség hiányából eredő problémákra keresünk alternatívát. Ez a hiány határozza meg a felhasznált abrak mennyiségét, arányát, a vásárolt takarmányféleségek, takarmánykiegészítők mennyiségét.

Az előállított szilázs minősége egyéves időszakra határozza meg a termelt tej minőségét és mennyiségét, a takarmányozás költségét.

A szilázskészítés során az elsődleges szempont, amit figyelembe kell vennünk, hogy a betakarított silókukorica jól hasznosítható formában, sokat megőrizzen a táplálóanyag-tartalmából. Ennek során ügyelni kell a kritikus pontokra: a betakarítás idejének megválasztására, a szecskaméretre, a szemroppantottságra, a silózási adalékanyag alkalmazására, a megfelelő tömörítésre, a kazal gyors lezárására és a szakszerű letakarásra.

 

A silózáskor célszerű a silózási adalékanyagok alkalmazása, mert meg-gyorsítják és optimális irányba terelik a növény erjedését, illetve kitároláskor stabilabb szilázsminőséget eredményeznek.

A Sil-All Maize+ FVA egy biológiai szilázsoltóanyag, melyet kifejezetten a kukorica erjedésének optimalizálására fejlesztettek ki.

A kukorica energiában gazdag és általában gyorsan erjed. Ennek ellenére jelentős szárazanyag-veszteségek fordulnak elő, amelyek csökkentik a szilázsban a silóbontáskor meglévő hasznosítható energia mennyiségét. A Sil-All Maize+ FVA készítmény Pediococcus acidilactici és Propionibacterium acidipropionici keverékét tartalmazza.

Ez a kombináció segíti a kukorica pH-jának gyors csökkenését, és a propionsav, amely a tejsav mellett szintén termelődik, gátolja az élesztők működését. Kísérletek bizonyították, hogy ez a kombináció következetesen biztosít 2-3 nap extra stabilitást a kitermeléskor. Ugyancsak számolhatunk plusz 2% szárazanyag megőrzésével és jobb ízletességgel.

A baktérium-összetevők mellett a termék alfa-amilázt is tartalmaz. Ez cukrokká bontja a keményítőt a szilázsban, amelyek segítik a bendőben a mikrobiális fehérjeellátást.

A termékben alkalmazott baktériumok a szilázskészítés során előforduló 42 °C fok feletti kazalhőmérsékleten is aktívak, ami csak nagyon kevés konkurens termékről mondható el.

A Sil-All Maize+ legfontosabb előnyei:

• Csökkenti a szárazanyag-veszteségeket

• Javítja az erjedés hatékonyságát

• Csökkenti a penészgombák szaporodását

• Fenntartja az energiában gazdag keményítőtartalmat

• Csökkenti a fehérjebomlást és az ammóniatermelést (x)

 

További írások a Holstein Genetika Hírlevél 2018/1 számából

 

 

Forrás: Holstein Genetika Kft.