A takarmányadagok készítése, optimalizálása során alapvetően a szilázzsal ki nem elégített szükségletekre, a megfelelő minőség hiányából eredő problémákra keresünk alternatívát. Ez a hiány határozza meg a felhasznált abrak mennyiségét, arányát, a vásárolt takarmányféleségek, takarmánykiegészítők mennyiségét.
Az előállított szilázs minősége egyéves időszakra határozza meg a termelt tej minőségét és mennyiségét, a takarmányozás költségét.
A szilázskészítés során az elsődleges szempont, amit figyelembe kell vennünk, hogy a betakarított silókukorica jól hasznosítható formában, sokat megőrizzen a táplálóanyag-tartalmából. Ennek során ügyelni kell a kritikus pontokra: a betakarítás idejének megválasztására, a szecskaméretre, a szemroppantottságra, a silózási adalékanyag alkalmazására, a megfelelő tömörítésre, a kazal gyors lezárására és a szakszerű letakarásra.
A silózáskor célszerű a silózási adalékanyagok alkalmazása, mert meg-gyorsítják és optimális irányba terelik a növény erjedését, illetve kitároláskor stabilabb szilázsminőséget eredményeznek.
A Sil-All Maize+ FVA egy biológiai szilázsoltóanyag, melyet kifejezetten a kukorica erjedésének optimalizálására fejlesztettek ki.
A kukorica energiában gazdag és általában gyorsan erjed. Ennek ellenére jelentős szárazanyag-veszteségek fordulnak elő, amelyek csökkentik a szilázsban a silóbontáskor meglévő hasznosítható energia mennyiségét. A Sil-All Maize+ FVA készítmény Pediococcus acidilactici és Propionibacterium acidipropionici keverékét tartalmazza.
Ez a kombináció segíti a kukorica pH-jának gyors csökkenését, és a propionsav, amely a tejsav mellett szintén termelődik, gátolja az élesztők működését. Kísérletek bizonyították, hogy ez a kombináció következetesen biztosít 2-3 nap extra stabilitást a kitermeléskor. Ugyancsak számolhatunk plusz 2% szárazanyag megőrzésével és jobb ízletességgel.
A baktérium-összetevők mellett a termék alfa-amilázt is tartalmaz. Ez cukrokká bontja a keményítőt a szilázsban, amelyek segítik a bendőben a mikrobiális fehérjeellátást.
A termékben alkalmazott baktériumok a szilázskészítés során előforduló 42 °C fok feletti kazalhőmérsékleten is aktívak, ami csak nagyon kevés konkurens termékről mondható el.
A Sil-All Maize+ legfontosabb előnyei:
• Csökkenti a szárazanyag-veszteségeket
• Javítja az erjedés hatékonyságát
• Csökkenti a penészgombák szaporodását
• Fenntartja az energiában gazdag keményítőtartalmat
• Csökkenti a fehérjebomlást és az ammóniatermelést (x)
További írások a Holstein Genetika Hírlevél 2018/1 számából