0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Péntek-szombat csapadék, aztán újra száraz idő

Pénteken és szombaton egy gyenge hidegfront hatására sokfelé várható csapadék, ez akadályozza majd az aratást, de vasárnaptól már ismét szárazra fordul az idő. A jövő héten meleg, de nem kánikulai nyári idő várható, és csak néhol alakulhat ki záporeső.

Az elmúlt napokban szórványosan alakult ki csapadék az országban, számottevő mennyiség múlt hét péntek óta nem hullott. Így a talaj és az aratnivaló is sokat száradt. A talaj az ország nagyobb részén jó vízellátottságú, ugyanakkor az Alföld középső területein jelentős vízhiány mutatkozik. A múlt hét végi, e hét eleji hűvös idő (hétfő reggelre országszerte 10 fok alá csökkent a hőmérséklet) után a sok napsütéssel együtt gyorsan visszatért a nyári meleg, már kedden 30 fok közelében alakultak a maximumok az országban.

Az országban zajlik az aratás, a kukorica zömében a virágzás-virágzás vége fenológiai fázisban tart, a napraforgó a legtöbb helyen virágzik, a szőlő a fürtzáródás végén jár.

Az év egyik meghatározó munkájával, a kalászosok betakarításával jól lehetett haladni a héten. A kukorica és a napraforgó állományokban intenzív volt a növekedés, illetve a fejlődés az elmúlt időszakban. A kukoricának a címerhányástól a szemfejlődésig van a legnagyobb vízigénye, míg a napraforgónak a virágzás idején. Idén ezek a fenológiai fázisok az átlagosnál hamarabb következtek be, és jelenleg általában kedvező talajnedvességi viszonyok állnak a növények rendelkezésére ebben a kritikus időszakban. A jó terméshez a nedvesség mellett sok napsütés és meleg is szükséges, mely feltételek jelenleg szintén adottak.

A folytatásban egy gyenge hidegfront érkezik, mely pénteken és szombaton sokfelé hoz csapadékot: záport, zivatart, átmenetileg esőt is.

A csapadék mennyisége (a döntő része az említett hidegfront hatására) jövő hét szerdáig területi átlagban a jelenlegi számítások szerint a déli, délnyugati országrészben a 20 mm-t is meghaladhatja, míg északkeleten ettől jóval kevesebb valószínű. Ugyanakkor a csapadék zömének záporos volta miatt helyenként felhőszakadás is előfordulhat, míg egyes területek akár teljesen ki is maradhatnak a csapadékból.

A csapadékkal pár fokos átmeneti lehűlés is érkezik, aztán vasárnaptól ismét száraz idő valószínű, és visszatér a nyári idő. Kánikulára azonban nem kell számítani, a maximumok előre láthatólag általában 25-30 fok között alakulnak majd. Újabb záporok majd a jövő hét második felétől alakulhatnak ki. A csapadékos időszakokon kívül minden nap 40 százalék, sokfelé 30 százalék alá csökken a levegő páratartalma. Főleg szombattól hétfőig várható szeles idő, viharos széllökések zivatarok környezetében alakulhatnak majd ki.

Forrás: OMSZ