Back to top

Terményszámláló robotok a nemesítők szolgálatában

A növénynemesítők feladata a terméshozam növelése, miközben a fajták ellenállóságát is javítják, hogy azok alkalmazkodni tudjanak a változó éghajlathoz. Ehhez azonban a legjobb, magas hozamot adó génekkel bíró búzaszálakat kell megtalálni a szántóföldeken: mintha tűt keresnének a szénakazalban.

Az Illinois Egyetemen fejlesztették ki azt a robotot, ami segíthet ennek a közmondásos „tűnek” a megtalálásában. A terepi kísérletek során több száz hektárnyi szántóföldön a kutatók maguk keresik az ígéretes génekkel rendelkező egyedeket, és kézzel mérik le az olyan árulkodó külső tulajdonságokat, mint a növény magassága. Ez drága, időigényes, pontatlan, és legfőképpen a célnak nem megfelelő gyakorlat – ugyanis kézzel csupán a terület töredékét tudják felmérni.

- A növényi tulajdonságok vizsgálatához szükséges automatizáció hiánya nehezíti a munkát - mondta Erkan Kayacan posztdoktori kutató a Massachusetts Technológiai Kutatóintézettől (Massachusetts Institute of Technology), a kutatás vezetője.

Nagy kihívás azonban egy olyan robot megépítése, ami képes önállóan elvégezni a számlálást: a szántóföldek óriásiak, az adatok zavarosak lehetnek (ellentétben a minta adatbázisokkal), és a robotnak a növények közötti szűk sorokban kell mozogni, a zöld-tömeg alatti környezetben - tette hozzá.

A kutatás során elkészült 33 centiméter széles, kb. 11 kilogrammos TerraSentia robot könnyen szállítható, kompakt és önállóan dolgozik. Minden egyes növényt tetőtől talpig megvizsgál egy sor (kamera) érzékelő, algoritmusok és a gépi tanulás egyik ága, a mély tanulás segítségével (deep learning). Az úgynevezett „transfer learning” módszerével (ez azt jelenti, hogy a gép a megszerzett tudást egy másik területre is képes átvinni) a kutatók megtanították a TerraSentiának a kukorica növények számlálását mindössze 300 kép felhasználásával.

A kisméretű robotok bárhol bevethetők
A kisméretű robotok bárhol bevethetők
Fotó: TERRA-MEPP Projekt

- Az egyik kihívás, hogy a növények nem egyforma távolságra vannak egymástól, tehát hiba azt feltételezni, hogy a kamera látóterébe csak egy növény kerül bele – mondta ZhongZhong Zhang társ-szerző, a Mezőgazdasági Fogyasztói és Környezetvédelmi Tudományi Főiskola végzős diákja (College of Agricultural Consumer and Environmental Science, ACES).

- Kifejlesztettünk egy módszert, ami a kamera mozgásával alkalmazkodik a növények közötti változó tőtávolsághoz,  és ez elég erőteljes rendszert eredményezett. Így sokféle területen lehet a növényeket számoltatni a robottal, változó tő- és sortávolságnál is, különböző sebességgel.

A kutatómunkát az Amerikai Egyesült Államok kormányügynöksége, az Advanced Research Project Agency-Energy (ARPA-E) támogatta a TERRA-MEPP projekt részeként a Carl R. Woese Genomikai Biológia Intézetben. A robot már elérhető az EarthSense start-up cégen keresztül. A cég technológiájának köszönhetően a robotok fejlett növény-analitikai képességekkel rendelkeznek, és nagyfokú önálló munkára képesek.

A TERRA-MEPP egy olyan kutatási program, mely egy olcsó robotot igyekszik kidolgozni, amely képes a keresett tulajdonságú növények külső (fenotipikus) jegyeinek felismerésére, így azonosítva a legjobban teljesítő példányokat. A projektben az Illinoisi Egyetem a Cornell Egyetemmel és a Signetron céggel közösen vesz részt, az ARPA-E kormányügynökség támogatásával.

 

 

Forrás: 
sciencedaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Talajművelési ABC – Tarlóápolás

Birkás Márta Talajművelési ABC című könyvből szemlézünk, ezúttal a nyári aratás befejezéséhez közeledve a tarlógondozás és -ápolás kerül a fókuszba.

A génektől a gépekig: Magyartarka szakmai nap

A jövő állattenyésztését a precíziós gazdálkodás szolgálatába kell állítani – összegezhetnénk a Magyartarka Tenyésztők Egyesületének teveli szakmai napján elhangzottakat. Tíz év múlva már csak az a fajta lesz versenyképes, aminek küllemi és a belső tulajdonságai lehetővé teszik a termelés szinte teljes gépesítését.

A „gépesített” szarvasmarháké a jövő: Kistermelők Lapja július

A városiak is csodájára járnak az önfenntartó falunak. A mesterséges intelligencia szinte minden munkafolyamatot átvesz a növénytermesztésben. A szarvasmarhák génállományát a precíziós gazdálkodáshoz hangolják. Kistermelők Lapja ajánló:

Remény, UFO és pogácsa

A fenti elnevezések a lapos barack fedőnevei. Az őszibarackok közül kitűnik különleges alakjával, ezért számos néven illetik a Peen-to kínai lapos barackot, úgymint flat (lapos), soucer (csészealj), donut (amerikai fánk), valamint Remény, Ufó és pogácsabarack.

Hagymafélék fölszedése

A vöröshagymát hazánk ökológiai viszonyai között az egyszerűbb és olcsóbb kétmenetes módszerrel takarítják be, így is jó minőségű, jól tárolható termék lesz belőle.

Tűzvédelem aratáskor: betakarítás legyen, ne oltás!

A betakarítási munkálatoknál a súrlódó alkatrészekkel működő mezőgazdasági gépek, a hőség és a szárazság miatt fokozottan tűzveszélyes állapot alakulhat ki, hangsúlyozta Helt Ákos hadnagy, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Érdemes négy-öt évente cserélni a búzafajta-szortimentet

A biológiai alapok adottak Vas megyében a versenyképes búzatermeléshez – hangzott el a NAK megyei szervezetének szokásos fajtabemutatóján. Itt többek között az is kiderült, hogy szükség van-e vagy sem sok búzafajtára.

Hungarikum lehet a szőregi rózsatő

Kezdeményezték a szőregi rózsatő hungarikummá nyilvánítását, az erről szóló dokumentumokat Rózsavölgyi József szegedi önkormányzati képviselő csütörtökön adta át az Agrárminisztérium parlamenti államtitkárának.

Meguin: A nagy hagyományokkal rendelkező olajmárka eljut Magyarországra

Egy hosszú múltra visszatekintő olajmárka először jut el Magyarországra: Meguin. A nagy hagyományú márka elsősorban az agrárszektort, a járműpark-üzemeltetőket és az ipari ügyfeleket célozza meg. A márkát kizárólagos jelleggel a siófok-kiliti Autó-Doktor Horváth értékesíti.

Ismeri ön a jostát?

Érik a josta, és már megjelent a piacokon is. A növény sok gondozást nem igényel, gyümölcse vitaminbomba, frissítő hatású a nagy nyári melegben, felhasználása pedig nagyon sokrétű.