Back to top

Terményszámláló robotok a nemesítők szolgálatában

A növénynemesítők feladata a terméshozam növelése, miközben a fajták ellenállóságát is javítják, hogy azok alkalmazkodni tudjanak a változó éghajlathoz. Ehhez azonban a legjobb, magas hozamot adó génekkel bíró búzaszálakat kell megtalálni a szántóföldeken: mintha tűt keresnének a szénakazalban.

Az Illinois Egyetemen fejlesztették ki azt a robotot, ami segíthet ennek a közmondásos „tűnek” a megtalálásában. A terepi kísérletek során több száz hektárnyi szántóföldön a kutatók maguk keresik az ígéretes génekkel rendelkező egyedeket, és kézzel mérik le az olyan árulkodó külső tulajdonságokat, mint a növény magassága. Ez drága, időigényes, pontatlan, és legfőképpen a célnak nem megfelelő gyakorlat – ugyanis kézzel csupán a terület töredékét tudják felmérni.

- A növényi tulajdonságok vizsgálatához szükséges automatizáció hiánya nehezíti a munkát - mondta Erkan Kayacan posztdoktori kutató a Massachusetts Technológiai Kutatóintézettől (Massachusetts Institute of Technology), a kutatás vezetője.

Nagy kihívás azonban egy olyan robot megépítése, ami képes önállóan elvégezni a számlálást: a szántóföldek óriásiak, az adatok zavarosak lehetnek (ellentétben a minta adatbázisokkal), és a robotnak a növények közötti szűk sorokban kell mozogni, a zöld-tömeg alatti környezetben - tette hozzá.

A kutatás során elkészült 33 centiméter széles, kb. 11 kilogrammos TerraSentia robot könnyen szállítható, kompakt és önállóan dolgozik. Minden egyes növényt tetőtől talpig megvizsgál egy sor (kamera) érzékelő, algoritmusok és a gépi tanulás egyik ága, a mély tanulás segítségével (deep learning). Az úgynevezett „transfer learning” módszerével (ez azt jelenti, hogy a gép a megszerzett tudást egy másik területre is képes átvinni) a kutatók megtanították a TerraSentiának a kukorica növények számlálását mindössze 300 kép felhasználásával.

A kisméretű robotok bárhol bevethetők
A kisméretű robotok bárhol bevethetők
Fotó: TERRA-MEPP Projekt

- Az egyik kihívás, hogy a növények nem egyforma távolságra vannak egymástól, tehát hiba azt feltételezni, hogy a kamera látóterébe csak egy növény kerül bele – mondta ZhongZhong Zhang társ-szerző, a Mezőgazdasági Fogyasztói és Környezetvédelmi Tudományi Főiskola végzős diákja (College of Agricultural Consumer and Environmental Science, ACES).

- Kifejlesztettünk egy módszert, ami a kamera mozgásával alkalmazkodik a növények közötti változó tőtávolsághoz,  és ez elég erőteljes rendszert eredményezett. Így sokféle területen lehet a növényeket számoltatni a robottal, változó tő- és sortávolságnál is, különböző sebességgel.

A kutatómunkát az Amerikai Egyesült Államok kormányügynöksége, az Advanced Research Project Agency-Energy (ARPA-E) támogatta a TERRA-MEPP projekt részeként a Carl R. Woese Genomikai Biológia Intézetben. A robot már elérhető az EarthSense start-up cégen keresztül. A cég technológiájának köszönhetően a robotok fejlett növény-analitikai képességekkel rendelkeznek, és nagyfokú önálló munkára képesek.

A TERRA-MEPP egy olyan kutatási program, mely egy olcsó robotot igyekszik kidolgozni, amely képes a keresett tulajdonságú növények külső (fenotipikus) jegyeinek felismerésére, így azonosítva a legjobban teljesítő példányokat. A projektben az Illinoisi Egyetem a Cornell Egyetemmel és a Signetron céggel közösen vesz részt, az ARPA-E kormányügynökség támogatásával.

 

 

Forrás: 
sciencedaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hallotta már a gyökerek növekedését?

A gyökerek növekedését meg lehet hallani, sőt, a talajban élő giliszták mozgását is. Az ETH Zürich és a Francia Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóintézet egy új módszerrel állt elő a talajok vizsgálatához.

Két díjat is nyert a KITE Zrt. pénzügyi szekciója egyet pedig a cég megújult honlapja

Idén másodszor rendezte meg Business and Finance Summit konferenciáját a Portfolio és a Credit Management Group, amelyen a nemzetközi szinten is elismert CFO of the year díj, a CFO Master és az Év Credit Management Csapata elismerések is átadásra kerültek. Utóbbi kettőben a KITE is érintett idén.

Virtuóz módon költöttek el kétszázmilliót az egyetemisták

Az egy hónapos selejtező után végre elérkezett az Agrovirtus döntője: az agrárhallgatókból álló nyolc csapatnak négy órája volt virtuális gazdaságuk fejlesztéseinek tökéletesítésére. A versengést szakmai programokkal színesítették a szervezők.

C-vitamin tarolás: a fejes káposzta kézi és gépi betakarítása

A fejes káposzta betakarításának kezdetét az állomány jellemzői határozzák meg. A káposztafejnek el kell érnie a fajtára jellemző alakot és tömöttségi állapotot. A betakarítás ideje az ültetés után 55-150 nappal esedékes.

Tejhűtés jég formájában tárolt napenergiával

Francia koprodukcióban készül egy olyan jeges vizes tejhűtő rendszer, melynek energiaigénye akár helyben generált, jég formájában eltárolt napenergiával is fedezhető.

Kiegyensúlyozott az agrárgéplízing-piac

Megint két számjegyű növekedés következett be a magyar lízingpiacon: a finanszírozott összeg 17 százalékkal 500 milliárd forint fölé került az év első kilenc hónapjában - közölte a Magyar Lízingszövetség.

A jövő technológiái a kapuban állnak

Mintegy 18 ezren látogattak el november elején Stuttgartba, az idei IVIFHO – Intervitis Interfructa HortiTechnika nemzetközi szakvásárra. A három nap alatt közel ötven országból utaztak szakemberek a helyszínre - a legtöbben Svájcból, Ausztriából, Olaszországból, Franciaországból és Luxemburgból -, akik a 13 országból érkező 302 kiállító szolgáltatásaival, termékeivel ismerkedhettek.

Messze esik a dió a fájától: héjasok betakarítása

A héjasok (dió, mogyoró, mandula) betakarítását a gépesített dióbetakarításon keresztül mutatjuk be. A diófákat nagy lombkoronájuk miatt nagy sor- és tőtávolságra ültetik.

Francia modell: robotizált tehenészet

Rendkívül izgalmas annak megismerése, miként gondolkoznak a francia gazdák az agrárpolitikai kérdésekről, a piaci lehetőségekről és perspektívákról, milyen jövőképet képzelnek el maguknak, látják-e annak esélyét, hogy nyugdíjba vonulásuk után valaki továbbviszi a gazdaságot?

Stuttgartban a kertészeti innováció krémje

Szakmai berkekben köztudott, hogy a szőlészet-borászat, a gyümölcsfeldolgozó- illetve szeszipar egyik legjelentősebb szakkiállításának számít a Stuttgart új vásárközpontjában tartott IVIFHO - az Intervitis Interfructa HortiTechnika - kiállítás. Az első rendezvény méretei is imponálóak voltak, amikor közel öt hektárnyi területen mutatták be a kiállítók termékeiket, illetve szolgáltatásait .