Back to top

Továbbra is Ledó Ferenc a FruitVeb elnöke

A 2018. tavaszán megkezdett átalakulási és megújulási folyamat lezárásaként a FruitVeB Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács 2018. július 4-én megtartotta Tisztújító Közgyűlését.

A rendezvény első részében dr. Feldman Zsolt az Agrárminisztérium Mezőgazdaságért felelős államtitkára „A szaktanácsadás és integráció szerepe a zöldség-, gyümölcstermelésben és kereskedelemben” címmel tartott előadást, majd válaszolt a megjelentek kérdéseire. A rendkívül konstruktív szakmai megbeszélés során terítékre került a szaktanácsadás, az adózás, az öntözés és a pályázati rendszer kérdésköre is.

Ezt követően dr. Mártonffy Béla, a NAK Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztály elnöke tartott előadást „Az Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztály feladatai és szervezeti felépítése Együttműködés a FruitVeB-bel” címmel. Az előadó kitért a két szervezet között 2017-ben aláírt együttműködési megállapodás sikereire és felvázolta a további együttműködés lehetséges területeit.

A szakmai előadások után került sor a tisztújításra. A FruitVeB tagszervezeteinek küldöttei a 2018. július 4-től 2022. július 4-ig tartó időtartamra választották meg a tisztségviselőket. A szervezet elnöki tisztét a következő ciklusban újra Ledó Ferenc tölti be, az alelnöki posztra dr. Apáti Ferenc, Gubacsi Zoltán, Nagypéter Sándor, Sebesta Péter kerültek megválasztásra.

A FruitVeB Elnökségének tagjai: dr. Apáti Ferenc, Apel Margit, Buszlai István, Családi János, Gubacsi Zoltán, Dorcsinecz Balázs Ákos, Kelemen Péter, Nagy József, Nagypéter Sándor, Sebesta Péter, dr. Sebők András, Somfai Sándor, dr. Szórádi Sándor, Varga István, Volenszki Tamás.

Felügyelő Bizottság elnöki tisztét dr. Thurn László tölti be, az FB tagjai Németh Márta, Sütő Mária és dr. Szukics József lettek.

Forrás: 
FruitVeB

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

70-80 hektár zöldséghajtató üvegház "full extra" fölszereltségű

A zöldségtermesztésben is pénzre váltható az innovatív technológiai, technikai megoldások alkalmazása, hangsúlyozták a Prega konferencia zöldségtermesztési szekcióülésén. Amíg a szabadföldi termesztésben főként a gépesítés, robotizáció, precíziós öntözés és tápanyag-gazdálkodás javíthatja a hatékonyságot, a hajtatásban az adatgyűjtésen alapuló döntéstámogató rendszerek is segítik a kertészeket.

Telepítéstől következetesen metsszük a szilvát

A szilvatermesztés költségeinek zömét a szüretre és a metszésre kell költeni, mégsem ez alapján választanak művelésmódot, koronaformát a termesztők, kezdte előadását Peter Hilsendegen, a Rajnavidék-Pfalzi Kutató és Szaktanácsadó Állomás munkatársa. A telepítéskor már tudnunk kell, hogy milyen célra szánjuk a gyümölcsöt, kézzel vagy géppel fogjuk betakarítani, milyen a fajták növekedési jellege.

Strukturális okokra vezethetők vissza a gyümölcspiaci gondok

Az idei gyümölcspiaci lehetőségeket még a tavalyi európai fagyhullám befolyásolta, mondta Apáti Ferenc, a szervezet alelnöke a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács mátraházai évértékelő tanácskozásán.

Akár óránként 5 euróra is növekedhet a versenyképes munkabér

Nemcsak a piaci versenytársak, hanem kézimunkaerő hiánya is szorongatja a zöldség- és gyümölcstermesztőket. Egyedüli kiút a fejlesztés, és hatékonyság fokozása, hangzott el Mátraházán a FruitVeB évértékelő konferenciáján.

Nem nőtt a gyümölcsök fogyasztói ára

Nem nőtt a gyümölcsök fogyasztói ára idén, sőt az almáért a túltermelés miatt csaknem 20 százalékkal kevesebbet kell fizetni, mint tavaly – mondta az InfoRádiónak a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

Tőke, munkaerő, szaktanács, adó

A Délalföldi Kertészek Szövetkezete legutóbbi szakmai fórumán Bittsánszky Márton, az Agrárminisztérium főosztályvezető-helyettese foglalta össze a zöldséghajtatás fejlesztési lehetőségeit, kitérve a kormány és a termelők feladataira is.

Olcsó és jó minőségű a szilva

Olcsóbb alapanyagból készülhet idén a szilvapálinka, az átlagosnak mondható termésért ugyanis a tavalyinál jelentősen kevesebbet fizetnek a feldolgozók. A ­30-40 forintos kilónkénti ár, amivel több esetben is találkozhattak a gazdák, a termelési költséget sem fedezte.

Rossz hatással volt az időjárás a hagymafélék termesztésére

Rossz hatással volt a száraz időjárás a hagymafélék és a burgonya termesztésére, miközben jó évet zárt a napraforgó és a paradicsom - közölte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója vasárnap az M1 aktuális csatornán.

Együnk több hazai almát!

A fővárosban indította el almafogyasztást ösztönző közös kampányát az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum (AMC), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A friss gyümölcs, valamint a felhasználásával készült pite, és almafröccs kóstoltatásával egybekötött népszerűsítő rendezvényt az ősz folyamán több helyen megismétlik.

Darázsinvázió sújtja a gyümölcsösöket

Későn jött és több kárt okozott, mint hasznot az elmúlt hetek szélsőségesen csapadékos időjárása a mezőgazdaságban. Az elmúlt napok bőséges égi áldásának nem örültek a gyümölcskertészetekben. Bár a legtöbb gyümölcsöt már leszüretelték, de még sok szőlőültetvényben a tőkéken érnek a fürtök.