Back to top

Továbbra is Ledó Ferenc a FruitVeb elnöke

A 2018. tavaszán megkezdett átalakulási és megújulási folyamat lezárásaként a FruitVeB Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács 2018. július 4-én megtartotta Tisztújító Közgyűlését.

A rendezvény első részében dr. Feldman Zsolt az Agrárminisztérium Mezőgazdaságért felelős államtitkára „A szaktanácsadás és integráció szerepe a zöldség-, gyümölcstermelésben és kereskedelemben” címmel tartott előadást, majd válaszolt a megjelentek kérdéseire. A rendkívül konstruktív szakmai megbeszélés során terítékre került a szaktanácsadás, az adózás, az öntözés és a pályázati rendszer kérdésköre is.

Ezt követően dr. Mártonffy Béla, a NAK Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztály elnöke tartott előadást „Az Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztály feladatai és szervezeti felépítése Együttműködés a FruitVeB-bel” címmel. Az előadó kitért a két szervezet között 2017-ben aláírt együttműködési megállapodás sikereire és felvázolta a további együttműködés lehetséges területeit.

A szakmai előadások után került sor a tisztújításra. A FruitVeB tagszervezeteinek küldöttei a 2018. július 4-től 2022. július 4-ig tartó időtartamra választották meg a tisztségviselőket. A szervezet elnöki tisztét a következő ciklusban újra Ledó Ferenc tölti be, az alelnöki posztra dr. Apáti Ferenc, Gubacsi Zoltán, Nagypéter Sándor, Sebesta Péter kerültek megválasztásra.

A FruitVeB Elnökségének tagjai: dr. Apáti Ferenc, Apel Margit, Buszlai István, Családi János, Gubacsi Zoltán, Dorcsinecz Balázs Ákos, Kelemen Péter, Nagy József, Nagypéter Sándor, Sebesta Péter, dr. Sebők András, Somfai Sándor, dr. Szórádi Sándor, Varga István, Volenszki Tamás.

Felügyelő Bizottság elnöki tisztét dr. Thurn László tölti be, az FB tagjai Németh Márta, Sütő Mária és dr. Szukics József lettek.

Forrás: 
FruitVeB

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Együnk több hazai almát!

A fővárosban indította el almafogyasztást ösztönző közös kampányát az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum (AMC), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A friss gyümölcs, valamint a felhasználásával készült pite, és almafröccs kóstoltatásával egybekötött népszerűsítő rendezvényt az ősz folyamán több helyen megismétlik.

Darázsinvázió sújtja a gyümölcsösöket

Későn jött és több kárt okozott, mint hasznot az elmúlt hetek szélsőségesen csapadékos időjárása a mezőgazdaságban. Az elmúlt napok bőséges égi áldásának nem örültek a gyümölcskertészetekben. Bár a legtöbb gyümölcsöt már leszüretelték, de még sok szőlőültetvényben a tőkéken érnek a fürtök.

Kisebb területen több paprikát termesztünk

Az immár hetedik Magyar Paprika Napját három év után újra Szentesen rendezték. A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és a Délalföldi Kertészek Szövetkezete (DélKerTész) közös rendezvényén mindenekelőtt a térségre jellemző fóliás hajtatás fejlesztésének a lehetőségeit taglalták az előadók.

Sok a szőlő, és a minősége is jó

Jó minőségű és nagy mennyiségű szőlőtermést várnak idén a szakemberek - mondta Domján Erika, FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezetője az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

A munkaerőhiány késlelteti a szedést és a kézi gyomirtást

A bőséges csapadék miatti gyomosodás és fertőzésveszély szinte az összes szántóföldi zöldségkultúrában a szokásosnál több ápolási munkát igényelt júliusban. Az időjárás és a munkaerőhiány következményeiről is olvashatunk FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács júliusi összegzésében.

Nem dől be a léalma ára, pedig nagyon jó termés várható

Átlagon felüli termés mellett átlagos árakra számíthatnak a szüret indulásakor a magyar almatermelők. Arányaiban több léalma terem majd, így a tavalyival ellentétben nem lesz hiány sűrítmény-alapanyagból, ez a mélybe taszíthatná a léalma felvásárlási árát, de a hazai termelők szerencséjére más tényezők is hatnak a piacon.

Szeptemberig lesz dinnye, de a minőség kérdéses

Sok termelő nem tudta időben leszedni a termést, a kiadós esők miatt romlott a kint maradt dinnye minősége. Rontotta a hazai termelők exportpozícióit, hogy a meghatározó Spanyolországban a hűvös miatt kitolódott az érés, így az egyébként a spanyol után érkező magyar dinnye július közepéig „beszorult” a hazai piacra.

A haszonnövényeket is megviseli a hőség

Korszerű technológiával, fajtaválasztással és bőséges öntözéssel is csak nehezen tudnak védekezni a zöldség- és növénytermesztők a nagy meleg ellen, hogy megakadályozzák a minőségromlást - közölte a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az MTI megkeresésére.

Egy hónappal rövidebb lesz idén a dinnyeszezon

Egy hete kezdődött el az igazi kánikula, most fogyna a dinnyéből a legtöbb, a termelők viszont azt mondják, még egy hét, és vége a szezonnak. Erre még nem volt példa, hiszen még csak augusztus legeleje van, egy átlagos évben még legalább egy hónapig tart a dinnyeszezon. A medárdi esők, majd a hűvös éjszakák tönkretették azt a termést, melynek most kellene beérni.

Kápiában is működik a biológia

Ahogy fokozódik a kápiapaprika iránti kereslet, úgy nő az a piaci elvárás, hogy a termések minél kevesebb növényvédő szerrel érintkezzenek. Ennek csak egy módon tehetnek eleget a kertészek: ha az integrált növényvédelmet, és azon belül is biológiai megoldásokat helyezik előtérbe.