Back to top

Továbbra is Ledó Ferenc a FruitVeb elnöke

A 2018. tavaszán megkezdett átalakulási és megújulási folyamat lezárásaként a FruitVeB Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács 2018. július 4-én megtartotta Tisztújító Közgyűlését.

A rendezvény első részében dr. Feldman Zsolt az Agrárminisztérium Mezőgazdaságért felelős államtitkára „A szaktanácsadás és integráció szerepe a zöldség-, gyümölcstermelésben és kereskedelemben” címmel tartott előadást, majd válaszolt a megjelentek kérdéseire. A rendkívül konstruktív szakmai megbeszélés során terítékre került a szaktanácsadás, az adózás, az öntözés és a pályázati rendszer kérdésköre is.

Ezt követően dr. Mártonffy Béla, a NAK Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztály elnöke tartott előadást „Az Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztály feladatai és szervezeti felépítése Együttműködés a FruitVeB-bel” címmel. Az előadó kitért a két szervezet között 2017-ben aláírt együttműködési megállapodás sikereire és felvázolta a további együttműködés lehetséges területeit.

A szakmai előadások után került sor a tisztújításra. A FruitVeB tagszervezeteinek küldöttei a 2018. július 4-től 2022. július 4-ig tartó időtartamra választották meg a tisztségviselőket. A szervezet elnöki tisztét a következő ciklusban újra Ledó Ferenc tölti be, az alelnöki posztra dr. Apáti Ferenc, Gubacsi Zoltán, Nagypéter Sándor, Sebesta Péter kerültek megválasztásra.

A FruitVeB Elnökségének tagjai: dr. Apáti Ferenc, Apel Margit, Buszlai István, Családi János, Gubacsi Zoltán, Dorcsinecz Balázs Ákos, Kelemen Péter, Nagy József, Nagypéter Sándor, Sebesta Péter, dr. Sebők András, Somfai Sándor, dr. Szórádi Sándor, Varga István, Volenszki Tamás.

Felügyelő Bizottság elnöki tisztét dr. Thurn László tölti be, az FB tagjai Németh Márta, Sütő Mária és dr. Szukics József lettek.

Forrás: 
FruitVeB

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nemcsak itthon keresett, külföldön is kedvelt a magyar dinnye

Kiszorította a külföldit a hazai, néhány napja már csak itthon termett dinnye kapható a piacokon és az üzletekben. Napjainkban egyre többen termelnek otthon is dinnyét saját fogyasztásra, amelynek legalább ötszáz fajtája ismert.

Egy héttel tovább tarthat a meggyszezon

Egy héttel hosszabb lehet a meggyszezon, mint azt legutóbbi előrejelzésében felvázolta a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint az ÉKASZ. Legújabb helyzetjelentésük szerint az utóbbi napok lehűlései és a kimondottan hűvös éjszakák miatt lassul az érésmenet, ezért július 10. körül várható az idényzárás.

Amit a kápiáról tudni kell

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács Kápia Szakmai Napot tart július 6-án (pénteken) Szentesen, az Árpád-Agrár Zrt. székházában.

Megtizedelheti az ültetvényeket a túltermelés

Bár csak augusztusban lesz a bodzaszüret, már most látszik, hogy sok jóra nem számíthatnak a termelők: az utóbbi évek nagy területű telepítéseinek termőre fordulásával a tavalyihoz hasonlóan idén is túltermelés és alacsony árak valószínűsíthetők.

Kertészeti tanácsadója is van az agrárminiszternek

Nagy István agrárminiszter felkérte a FruitVeB alelnökét, hogy vegyen részt az Agrárminiszteri tanácsadó Testület munkájában.

Elsorvad a magyar bogyósgyümölcs termesztés

A klimatikus viszonyok, a munkaerőhiány, valamint a lengyel és a szerb konkurencia miatt lassan megszűnhet itthon egyes bogyós gyümölcsök termesztése. Szakemberek szerint a málna és a szeder előtt sem áll különösebb fejlődési lehetőség, ahogyan a fekete ribiszke is kiszorulhat az ültetvényekről.

Rövid, rapid, és bizonytalanságokkal teli meggyszezonra számítanak

A tízéves átlagnál akár 20 százalékkal több lehet, így a 80 ezer tonnát is meghaladhatja az idei meggytermés – mondta Apáti Ferenc, a FruitVeB alelnöke. Ám a következő időszakban várható meleg, csapadékos idő kedvez a gombabetegségeknek, s elképzelhető még a cseresznyelégy kártétele is, ezek pedig több ezer tonnával csökkenthetik a mennyiséget – tette hozzá.

Átalakultak a FruitVeB tagszervezetei

Az európai uniós jogszabályoknak megfelelően a FruitVeB két tagszervezete közgyűlésén döntött átalakulásáról a Szent István Egyetem Budai Campusán. A Gyümölcstermesztők Országos Szövetsége (GYOSZ) Magyar Zöldség-Gyümölcs Termelők Egyesülete néven folytatja tevékenységét, a Zöldségtermesztők Országos Szövetsége (ZOSZ) pedig Magyar Zöldség-Gyümölcs TÉSZ-ek és Kereskedők Egyesület elnevezéssel.

Szűken, de lesz elég befőttesüveg

Megoldódott-e az üvegmizéria, sikerült-e beszerezni a magyar konzervgyáraknak az idei feldolgozási idényre szükséges befőttesüvegeket? A rövid válasz – igen. Óvatosan fogalmaz Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke. A hazai konzervgyárak minimális idei terveihez szükséges üvegeket beszerezték, illetve még folyamatban vannak a szállítások.

Csúszott a zöldborsó, a hagymafélék és a gyökérzöldségek vetése Fejérben

Késve kezdődött meg az idén a zöldségek vetése, palántázása. Azonban a kora nyári melegnek köszönhetően beérte magát a természet.