0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kiderült, miért fontosak a poszméhek

A poszméh populáció alakulása létfontosságú az agrárium és a biodiverzitás szempontjából is.A kisméretű, „virágport pazarló” méhfajok nem képesek hatékonyan pótolni a poszméheket a növények megporzásában és terméshozamának biztosításában egy friss kutatás szerint.

Az USA-ban különféle okok (élőhelyek csökkenése, peszticidek, klímaváltozás, nem natív fajokkal való versengés és behurcolt paraziták, stb.) miatt egyre csökken a poszméhek száma. Fő beporzók lévén a poszméhek fontos szerepet játszanak a növények szaporodásában és az egészséges ökológiai rendszer fenntartásában. Mivel az utóbbi évtizedekben folyamatosan csökken e nagy szőrös méhek száma, egyes kutatók abban reménykedetek, hogy talán a helyi kisebb méhek egyre jobban átveszik a poszméhek szerepét – írta a phys.org.

Azonban egy friss kutatásban kimutatták, hogy bár a kisebb méhek éppoly szorgosan végzik munkájukat, mint a poszméhek, ám nem képesek jól helyettesíteni nagyobb rokonaik tevékenységét, mert több pollent távolítanak el a virágról, mint amennyit magukkal visznek, és ez nem előnyös a növényeknek.

A nektárt kereső poszméhek egyértelműen több pollent szállítanak a virágok között, mint amennyit magukkal visznek, és ami még fontosabb, a szőrös testükön lévő virágporral gyakran látogatják a nőivarú virágokat. Ez nagyon hatékony megtermékenyítést eredményez.

A kis- és középtermetű méhek inkább a hímivarú virágokat keresik fel, több pollent fogyasztanak és vernek le a virágról, mint amennyit a virágok között szállítanak, aminek következménye a nem hatékony beporzás és akár a rossz magtermés.

A kutatás kimutatta, hogy a növények egészséges voltának fenntartásához kevesebb poszméh-látogatás is elég, ezzel szemben a pollent pazarló kisméretű méhek gyakran csökkentik a növények jólétét. Emellett, a pazarlás miatt kevesebb virágport hagynak a poszméheknek hatékonyabb megporzásához is.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu