A Delhaize belga üzletlánc szeretné megvalósítani a világ legrövidebb ellátási láncát. Egy brüsszeli szupermarketjükben kísérleteznek azzal, miként lehet fenntarthatóan, városi környezetben zöldségeket termeszteni.
Az „Urban Farm” azaz „városi farm” nevű projektjét azért indította cég, mert évről évre egyre több vásárló érdeklődik az élelmiszerek pontos származási helye iránt.
Az egészséges táplálkozás és a fenntartható gazdálkodás a vevők szemében is egyre nagyobb értékkel bír. Sokakban még az is kételyt ébreszt, ha az élelmiszer útja pontosan lekövethető, ám az ellátási lánc túl hosszú.
Erre az igényre válaszul a vállalat egy raktárépület tetején kialakította saját kertészetét. A 360 négyzetméteres kert fenntartható energiaforrásokkal működtetik. Egyrészt napelemeket, másrészt a raktárépületben termelődő hőt használják az üvegház fűtésére.
A városi farm egész évben működik, idén paradicsomot, salátát és epret termesztettek a tetőn. A modern üvegház a leghidegebb hónapokban is üzemképes. Bár kétségtelen, hogy komoly kihívásokkal jár az épület tetején gazdálkodni. Egyrészt a város közepén nem találhatóak meg, vagy csak kis számban a kártevő rovarok természetes „ragadozói”, másrészt az üvegház súlya miatt összetett építészeti kihívás volt megtervezni a tetőkertet.