Back to top

Expo 2019 – élj zölden, élj jobban

Több mint száz ország részvételére számítanak a 2019. április 29. és október 7. között Pekingben megrendezésre kerülő Flower Expo 2019 kertészeti világkiállításra a kínai nagy fal lábánál.

A kínai főváros Janqing kerületében, a kínai nagy fal lábánál, több mint 500 hektáros területen tervezett nagyszabású bemutató a Nemzetközi Kertészeti Termelői Szövetség, az AIPH által minősített legmagasabb, A1-es kategóriájú kiállítások között is a legnagyobb.

A szervezők több mint 15 millió vendéget várnak a világ minden tájáról az expó közel hat hónapos időtartama alatt, amelyen az országok és kertészeti szervezetek kerteken keresztül mutatják be kultúrájukat, tevékenységüket. Önálló kertekkel mutatkoznak be a kínai tartományok is.

Az AIPH a kertészeti világkiállításokat 2012-ben akkreditálta, és a Nemzetközi Kiállítási Irodán keresztül felügyeli, illetve népszerűsíti. Az előkészületek jól haladnak, ez lesz a kertészeti világkiállítások történetében a legnagyobb szabású rendezvény, állapította meg az AIPH főtitkára, Tim Briercliffe.

Épület-látványterv
Épület-látványterv

A 2019-es pekingi expó témája, az „Élj zöldben – élj jobban” arra kíván rávilágítani, hogy a növények képesek javítani életminőségünket, közérzetünket.

A rendezvény felejthetetlen élményt és inspirációt kínál a kertészeti ágazatban dolgozók számára, illetve mindenkinek, aki fontosnak érzi azt, hogy a természettel összhangban élje mindennapjait.

Látványterv
Látványterv

A pekingi világkiállítás hazai támogatója és szervezője a Kínai Virágtermelők Szövetsége, amely az AIPH tagja. Elnöke, Jiang Zehui asszony egy évvel a nyitás előtt tartott egyeztetésen és bejáráson elmondta, hogy munkájukat nagyban segíti az, hogy a kínai kormány támogatja a környezetvédelmet és a zöldfelület-fejlesztéseket annak érdekében, hogy az ország gyarapodó lakossága mind minőségibb életet élhessen. Ennek köszönhetően a kínai dísznövény-termesztő ágazat nagy lendületet vehet.

A 2019-es pekingi kertészeti világkiállítás jó alkalom arra, hogy bemutathassák a világnak Kína dísznövény-ágazatának fejlődését a kezdetektől a jövőbeni tervekig.
Forrás: 
hortipoint.nl/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gesztenye és aszalt szilva

A gesztenyére keresleti piac van, az árak folyamatosan emelkednek, érdemes termelni - hangzott el a Pölöskén tartott aszalt szilva és gesztenye szakmai napon. Gesztenyéből jelenleg mintegy 300-400 hektárnyi területen körülbelül 1000 tonna terem az országban.

Testünk őrei, a bioflavonoidok a fiatalság titkát rejtik

A citrusfélékben is megtalálható bioflavonoidok nemcsak a gyümölcsök és fűszerek ízét adják, de sejtjeink felett is őrködnek. Antioxidáns hatásuk pedig segít megőrizni a bőr fiatalságát.

Örökölt örökzöldek

Keskeny kis szerpentinen kapaszkodunk föl a Badacsonyörs fölött magasodó Örsi-hegyre, ahol az ország egyetlen teraszos arborétuma található. A világ minden tájáról származó örökzöld különlegességek élnek itt, gyűjteményüket a Folly család négy generációja hozta létre, gyarapította, őrizte és fejleszti a mai napig is.

Franciaország betiltja a metám-nátriumot

A francia élelmiszerbiztonsági, környezetvédelmi és foglalkozás-egészségügyi kormányügynökség az emberi egészségre és a környezetre ártalmasnak nyilvánította, és javasolta a metám-nátrium hatóanyagú készítmények forgalmazásának betiltását, miután Nyugat-Franciaországban több gazdálkodó, illetve a gazdaságok szomszédságában lakó emberek légúti mérgezést szenvedtek a hatóanyag használata után.

A magyar agrártermékek iránt is érdeklődik a kínai piac

A világ legnépesebb országa nyitott a magyar gabonafélék, az állati termékek és a bor importjára – hangzott el a Kínai Ipari és Kereskedelmi Szövetség delegációjával folytatott tárgyaláson Budapesten.

Őshonos fákra cserélik az invazívakat Pécsen

A Tettye környékén bálványfákat vágtak ki. A fák ugyan egészségesek voltak, azonban inváziós fajnak számítanak, így egy kormányrendelet értelmében irtani kell őket. A város azonban gondoskodik a pótlásukról ott, ahol szükséges: helyükre őshonos fafajok kerülnek.

Egyre súlyosabb a sertéspestis helyzet Kínában, nem tudják megfékezni a kórt

Az afrikai sertéspestis gyorsan terjed Kínában, már a tartományok több, mint felében jelen van annak ellenére, hogy a kormány nagy erőkkel próbálja megfékezni azt. Korábban ugyan azt nyilatkozták, hogy sikerült kontrollálni a járvány terjedését, azonban mostanra nagyon súlyossá vált a helyzet.

Az arborétum a második otthona

Vérbeli kiránduló izgalmával és ezernyi kérdéssel érkezem az Agostyáni Arborétumba. Amint belépek a nagy székely kapun, a csönd magával ragad. A lombok árnyékában közelítek a kicsi faházikó felé, ahol Rozmann Hajnalka mindig mosolygós arca fogad. Mint vendéget a házigazda köszönt, ő az arborétum vezetője.

A növényorvosokon is múlik a mezőgazdaság jövője

Az élelmiszer-biztonság kulcsa a növényorvos szlogennel rendezték meg a XIII. Növényorvos Napot, ahol a résztvevők nagy tapssal fogadták annak bejelentését, hogy a növényorvosok szaktudását, munkájuk jelentőségét szakmai doktori címmel tervezik elismerni. Elvárás ugyanakkor, hogy olyan fenntartható növényvédelmet folytassunk, ahol az utolsó megoldás a növényorvosi vény kiállítása.

C-vitamin tarolás: a fejes káposzta kézi és gépi betakarítása

A fejes káposzta betakarításának kezdetét az állomány jellemzői határozzák meg. A káposztafejnek el kell érnie a fajtára jellemző alakot és tömöttségi állapotot. A betakarítás ideje az ültetés után 55-150 nappal esedékes.