Back to top

Expo 2019 – élj zölden, élj jobban

Több mint száz ország részvételére számítanak a 2019. április 29. és október 7. között Pekingben megrendezésre kerülő Flower Expo 2019 kertészeti világkiállításra a kínai nagy fal lábánál.

A kínai főváros Janqing kerületében, a kínai nagy fal lábánál, több mint 500 hektáros területen tervezett nagyszabású bemutató a Nemzetközi Kertészeti Termelői Szövetség, az AIPH által minősített legmagasabb, A1-es kategóriájú kiállítások között is a legnagyobb.

A szervezők több mint 15 millió vendéget várnak a világ minden tájáról az expó közel hat hónapos időtartama alatt, amelyen az országok és kertészeti szervezetek kerteken keresztül mutatják be kultúrájukat, tevékenységüket. Önálló kertekkel mutatkoznak be a kínai tartományok is.

Az AIPH a kertészeti világkiállításokat 2012-ben akkreditálta, és a Nemzetközi Kiállítási Irodán keresztül felügyeli, illetve népszerűsíti. Az előkészületek jól haladnak, ez lesz a kertészeti világkiállítások történetében a legnagyobb szabású rendezvény, állapította meg az AIPH főtitkára, Tim Briercliffe.

Épület-látványterv
Épület-látványterv

A 2019-es pekingi expó témája, az „Élj zöldben – élj jobban” arra kíván rávilágítani, hogy a növények képesek javítani életminőségünket, közérzetünket.

A rendezvény felejthetetlen élményt és inspirációt kínál a kertészeti ágazatban dolgozók számára, illetve mindenkinek, aki fontosnak érzi azt, hogy a természettel összhangban élje mindennapjait.

Látványterv
Látványterv

A pekingi világkiállítás hazai támogatója és szervezője a Kínai Virágtermelők Szövetsége, amely az AIPH tagja. Elnöke, Jiang Zehui asszony egy évvel a nyitás előtt tartott egyeztetésen és bejáráson elmondta, hogy munkájukat nagyban segíti az, hogy a kínai kormány támogatja a környezetvédelmet és a zöldfelület-fejlesztéseket annak érdekében, hogy az ország gyarapodó lakossága mind minőségibb életet élhessen. Ennek köszönhetően a kínai dísznövény-termesztő ágazat nagy lendületet vehet.

A 2019-es pekingi kertészeti világkiállítás jó alkalom arra, hogy bemutathassák a világnak Kína dísznövény-ágazatának fejlődését a kezdetektől a jövőbeni tervekig.
Forrás: 
hortipoint.nl/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Itt van Kína válasza a lassulásra

A mérséklődő gazdasági növekedés és az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi csatározásra válaszul Kína jelentősen bővítené mezőgazdaságát. A lépéssel egyszerre erősítenék a kínai megapoliszoktól egyelőre lemaradó vidéket, és csökkentenék az amerikai szójától való függőséget.

Még nem kell félniük a hétvégi fagyoktól a gyümölcstermesztőknek

Aggódnak a gyümölcstermesztők. A héten volt olyan nap, amikor 15-17 C-fokot is mértek, de napközben országszerte is 8-10 C-fok körül alakult a hőmérséklet. A hétvégére viszont erős lehűlést jeleztek a meteorológusok. A bogyós gyümölcsök már elkezdtek hajtani, mi lesz így a növényekkel – kérdeztük Ledó Ferenctől FruitVeB elnökétől.

Egészséges függőség a kertészkedés

Ha egész életedben boldog akarsz lenni, kertészkedj, ajánlja a kínai mondás, mely szerint egy nap boldogsághoz elég berúgni, egy hónapnyihoz pedig megnősülni. A legújabb élettani kutatások alátámasztják ezt a régi nézetet. A kertészkedés az egyik legbiztosabb módja az egészség és a lelki nyugalom megőrzésének, amit már számos tudományos eredmény igazol.

A növénytermesztők most elmondhatják a véleményüket

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) kérdőíves felmérést indít a magyarországi szaporítóanyag-felhasználási szokások, stratégiák, választást segítő tényezők megismerése érdekében.

Rózsák Afrikából

Kenya a világ legnagyobb rózsa­exportőre. A Kenyai Virágiroda szerint az ország virágkertészeti ipara 2016-ban 890 millió USD bevétellel zárt.

Kína és India zöldíti a bolygónkat

A világ két legnagyobb szennyezője, Kína és India segíti a bolygó zöldülését is egy jelentés szerint – legalábbis egyelőre. Ez a hatás főleg abban gyökerezik, hogy Kínában igen ambiciózus faültetési kampány zajlik, illetve mindkét országban igen intenzív a mezőgazdasági termelés.

Élményközpontú OMÉK három helyszínen

A legkiválóbb magyar mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékek bemutatója az OMÉK, amely az idén a fiatalokra és az innovációkra fókuszál. A négynapos kiállítás első napját szakmai rendezvényeknek szentelik. Nagy István agrárminiszter bejelentette, hogy az idén 1,2 milliárd forintos költségvetéssel, vidéki társrendezvényekkel együtt szervezik meg a nagyszabású kiállítást szeptember 26-29. között.

Frissítették a génmódosított petúniák jegyzékét

Két évvel ezelőtt botrányt keltett szakmai körökben, amikor génmódosított narancsszínű petúnia tűnt fel számos uniós tagállamban. Az elmúlt két év a petúniaállomány GMO-fajtáktól való megtisztításáról szólt, a Nébih honlapján most elolvasható a GM-petúniák egyesített és frissített európai jegyzéke.

Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Pest megyei szervezete 2018-ban ismét összeállította a közterületi sorfák jegyzékét, a növényeket növényvédelmi igényük szerint is értékelték. A védekezésben pedig már most is vannak tennivalók.

Mogyoró: bujtványt vagy merisztéma-szaporításút?

Kissé megfeledkeztünk a kevésbé jelentős gyümölcsfajainkról, pedig véleményem szerint manapság mind nagyobb figyelmet érdemelnek. A mogyorófajtákat köztudottan bujtással szaporított gyökeres sarjakkal telepítették régen és Magyarországon még ma is. A világon azonban több új módszert is kifejlesztettek, amivel a mogyorótermesztés egyes problémái elkerülhetők.