Back to top

Expo 2019 – élj zölden, élj jobban

Több mint száz ország részvételére számítanak a 2019. április 29. és október 7. között Pekingben megrendezésre kerülő Flower Expo 2019 kertészeti világkiállításra a kínai nagy fal lábánál.

A kínai főváros Janqing kerületében, a kínai nagy fal lábánál, több mint 500 hektáros területen tervezett nagyszabású bemutató a Nemzetközi Kertészeti Termelői Szövetség, az AIPH által minősített legmagasabb, A1-es kategóriájú kiállítások között is a legnagyobb.

A szervezők több mint 15 millió vendéget várnak a világ minden tájáról az expó közel hat hónapos időtartama alatt, amelyen az országok és kertészeti szervezetek kerteken keresztül mutatják be kultúrájukat, tevékenységüket. Önálló kertekkel mutatkoznak be a kínai tartományok is.

Az AIPH a kertészeti világkiállításokat 2012-ben akkreditálta, és a Nemzetközi Kiállítási Irodán keresztül felügyeli, illetve népszerűsíti. Az előkészületek jól haladnak, ez lesz a kertészeti világkiállítások történetében a legnagyobb szabású rendezvény, állapította meg az AIPH főtitkára, Tim Briercliffe.

Épület-látványterv
Épület-látványterv

A 2019-es pekingi expó témája, az „Élj zöldben – élj jobban” arra kíván rávilágítani, hogy a növények képesek javítani életminőségünket, közérzetünket.

A rendezvény felejthetetlen élményt és inspirációt kínál a kertészeti ágazatban dolgozók számára, illetve mindenkinek, aki fontosnak érzi azt, hogy a természettel összhangban élje mindennapjait.

Látványterv
Látványterv

A pekingi világkiállítás hazai támogatója és szervezője a Kínai Virágtermelők Szövetsége, amely az AIPH tagja. Elnöke, Jiang Zehui asszony egy évvel a nyitás előtt tartott egyeztetésen és bejáráson elmondta, hogy munkájukat nagyban segíti az, hogy a kínai kormány támogatja a környezetvédelmet és a zöldfelület-fejlesztéseket annak érdekében, hogy az ország gyarapodó lakossága mind minőségibb életet élhessen. Ennek köszönhetően a kínai dísznövény-termesztő ágazat nagy lendületet vehet.

A 2019-es pekingi kertészeti világkiállítás jó alkalom arra, hogy bemutathassák a világnak Kína dísznövény-ágazatának fejlődését a kezdetektől a jövőbeni tervekig.
Forrás: 
hortipoint.nl/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szebb és főleg olcsóbb termények: a bolgárkertészek titka

Az 1800-as évek végén Magyarországra települt, nagyobb, szebb és főleg olcsóbb terményeik miatt sokszor utált bolgár kertészcsaládok sikerének egyik titka az öntözés volt.

Két héttel hamarabb érkezik az őszibarack

Kajszibarackból nagyon gyenge, őszibarackból pedig átlag alatti termés válható idén a kora tavaszi erős fagy miatt - mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai igazgatója, Hunyadi István.

Az idei magyar dinnyeszezon számokban - videó

Idén a görögdinnye várható termésmennyisége 192 ezer tonna lesz, mintegy 5 százalékkal kevesebb a tavalyinál. Pedig az éves dinnyefogyasztás 10 éve fejenként csak 8-9 kilogramm volt, míg mostanában 13-15 kilogrammot eszünk évente.

Növényvédelmi előrejelzés – jégverés után rezezzünk

Terjed az alma- és körtevarasodás, az almamoly folyamatosan rajzik, erősödött a vértetűfertőzés, az őszibarack pedig lisztharmatosodik. Sajnos jég is volt, az érintett ültetvényekben azonnal kezelni kell a sebeket, mielőtt fertőzés súlyosbítja a bajt.

Rohamosan terjednek a pettyesszárnyú muslicák

Rohamos tempóban terjedt el világszerte, és az idei enyhébb, csapadékosabb nyáron Magyarországon is jelentős károkat okozhat a bogyós gyümölcsökben a pettyesszárnyú muslica.

Mégsem tűnik el a magyar málna

Szomorú hírrel volt tele a magyar sajtó néhány napig: eszerint kiveszőfélben van hazánkból a málna. Venyimen rácáfolnak, ahol Rendkívül finom termést hoznak az új nemesítésű málnafajták.

Egyre népszerűbb ez az egészséges gyümölcs

Napjainkban az áfonya iránti kereslet folyamatosan növekszik, hiszen a gyümölcs amellett, hogy finom, egészséges is, jól illik az egészségtudatos táplálkozás alapanyagai közé. Jó tudni azonban, hogy hazánkban kevés helyen terem meg. A vásárlók megtévesztésének megakadályozása érdekében a Nébih fokozottan ellenőrzi a hazai boltokban és piacokon eladásra kínált áfonya származását.

Tovább növelnék a kínai exportot

Hivatalában fogadta hétfőn Nagy István agrárminiszter Duan Jielongot, Kína Magyarországra akkreditált nagykövetét.

Remény, UFO és pogácsa

A fenti elnevezések a lapos barack fedőnevei. Az őszibarackok közül kitűnik különleges alakjával, ezért számos néven illetik a Peen-to kínai lapos barackot, úgymint flat (lapos), soucer (csészealj), donut (amerikai fánk), valamint Remény, Ufó és pogácsabarack.

Bizonytalan jövő elé néz a sertéságazat

Bár a sertéshús-kibocsátás várhatóan tovább fog nőni az év második felében, több bizonytalanság is nehezíti az ágazat sorsát – áll a Rabobank ágazati jelentésében. Kereskedelempolitika, betegséges és a dráguló takarmány befolyásolhatja kedvezőtlenül a piacokat, amely végül elviheti a nyereséget is.