Back to top

Expo 2019 – élj zölden, élj jobban

Több mint száz ország részvételére számítanak a 2019. április 29. és október 7. között Pekingben megrendezésre kerülő Flower Expo 2019 kertészeti világkiállításra a kínai nagy fal lábánál.

A kínai főváros Janqing kerületében, a kínai nagy fal lábánál, több mint 500 hektáros területen tervezett nagyszabású bemutató a Nemzetközi Kertészeti Termelői Szövetség, az AIPH által minősített legmagasabb, A1-es kategóriájú kiállítások között is a legnagyobb.

A szervezők több mint 15 millió vendéget várnak a világ minden tájáról az expó közel hat hónapos időtartama alatt, amelyen az országok és kertészeti szervezetek kerteken keresztül mutatják be kultúrájukat, tevékenységüket. Önálló kertekkel mutatkoznak be a kínai tartományok is.

Az AIPH a kertészeti világkiállításokat 2012-ben akkreditálta, és a Nemzetközi Kiállítási Irodán keresztül felügyeli, illetve népszerűsíti. Az előkészületek jól haladnak, ez lesz a kertészeti világkiállítások történetében a legnagyobb szabású rendezvény, állapította meg az AIPH főtitkára, Tim Briercliffe.

Épület-látványterv
Épület-látványterv

A 2019-es pekingi expó témája, az „Élj zöldben – élj jobban” arra kíván rávilágítani, hogy a növények képesek javítani életminőségünket, közérzetünket.

A rendezvény felejthetetlen élményt és inspirációt kínál a kertészeti ágazatban dolgozók számára, illetve mindenkinek, aki fontosnak érzi azt, hogy a természettel összhangban élje mindennapjait.

Látványterv
Látványterv

A pekingi világkiállítás hazai támogatója és szervezője a Kínai Virágtermelők Szövetsége, amely az AIPH tagja. Elnöke, Jiang Zehui asszony egy évvel a nyitás előtt tartott egyeztetésen és bejáráson elmondta, hogy munkájukat nagyban segíti az, hogy a kínai kormány támogatja a környezetvédelmet és a zöldfelület-fejlesztéseket annak érdekében, hogy az ország gyarapodó lakossága mind minőségibb életet élhessen. Ennek köszönhetően a kínai dísznövény-termesztő ágazat nagy lendületet vehet.

A 2019-es pekingi kertészeti világkiállítás jó alkalom arra, hogy bemutathassák a világnak Kína dísznövény-ágazatának fejlődését a kezdetektől a jövőbeni tervekig.
Forrás: 
hortipoint.nl/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Melyik a legszebb dió?

Először rendeznek Országos Dió Szépségversenyt Somogyapátiban a Diós Kertvendéglőben, ahol évek óta Diófesztivált tartanak. A bírálatra bárki beküldheti szépnek, értékesnek vélt gyümölcseit október 1-6. közt a Diós Kertvendéglőbe. A minták számától függően több zsűri bírálja el szakmai szempontok szerint a diófajtákat, az eredményhirdetésre október 6-án, szombaton 14 órakor kerül sor.

Tovább durvul az amerikai-kínai vámháború

Donald Trump amerikai elnök hétfőn közleményben jelentette be, hogy 200 milliárd dollár értékű kínai importtermékekre készül 10 százalékos védővámot kivetni.

Megtartották a VII. Festetics Trófeaszemlét Keszthelyen

Szombaton a Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeumának udvarán hetedik alkalommal rendezték meg a Festetics Trófeaszemlét.

Növényvédelmi előrejelzés – mindenki a moníliára panaszkodik

Zajlik a szőlő- és gyümölcsszüret, de már a következő idényre is gondolni kell, egyebek között azzal, hogy nem hagyjuk a fán a moníliás termést, és szükség esetén őszi olajos lemosó permetezést is bevetünk. Puszpángmoly-fronton sem árt az éberség.

Rangos kutyakiállítás a szomszédban

Közel ezer ebet mutattak be azon a nemzetközi kutyakiállításon, amelynek az elmúlt hét végén adott otthont a muravidéki kisváros, Lendava. A CACIB Lendava 2018 nevű versenyre számos magyarországi ebtartó is érkezett.

Most kell jelentkezni a moszkvai Prodexpo közösség standjára

Oroszországban keres üzleti partnert? Akkor irány a moszkvai Prodexpo február 11–15. között. Az AMC segít a szervezésben, október elsejéig lehet jelentkezni a közösségi stand kiállítóhelyeire.

Kínai kistermelők: az ASP csak kamuhír

Kína-szerte már 14 helyen azonosították az afrikai sertéspestist házi sertésekben, röpke 1 hónap alatt. Azonban számos kisüzemi méretekben gazdálkodó farmer, mint Wang Wu, nem hiszi el, hogy a betegség valóban veszélyezteti a megélhetését.

Több mint 2 hektárral bővíti palántanevelő-felületét az Árpád-Agrár Zrt.

A szentesi Árpád-Agrár Zrt. az elmúlt néhány évben egymás után építette korszerű, termálvíz-fűtésű hajtatóházait. Decemberi átadással pedig összesen 22 ezer négyzetméterrel bővül a palántanevelő ágazata a szegvári telephelyén. A beruházás segíthet abban, hogy az országosan megnövekedett hajtatófelület miatti nagyobb palántaigényt minél nagyobb arányban itthonról elégítsük ki.

Nagy az áremelési nyomás a hússzektoron

A Kínában megjelent afrikai sertéspestis (ASP) megmozgathatja a világpiacot - írta a Világgazdaság az agrárkamara szakértőinek helyzetelemzésére hivatkozva. A becslések szerint legkevesebb 11 millió tonna sertéshús eshet ki a kínálati oldalról, miközben a termék világkereskedelme 8 millió tonnát mozgat meg évente.

Bérelhető babérok

A babérról legtöbbünknek a győztesek jutalmául adott koszorú vagy a karakteres konyhai fűszer jut az eszébe. A babérból azonban elegáns dísznövény is nevelhető, amit akár királyi esküvőkre is bérbe lehet venni.