Back to top

Fogathajtásban versenyzett Somogy Balatonbogláron

Amatőr fogathajtó versenyt rendeztek szombaton Balatonbogláron.

Somogyi Zsolt az esemény szervezője elmondta, hogy

a balatonboglári verseny éppen olyan, mint amiben az ismert Lázár-fivérek nyerik sorra a versenyeket szerte a világon. Ugyanazt a pályát hajtják, gyakran hasonló idő alatt, és a feladatok is megegyező távolságra vannak egymástól.

A szombati rendezvény „picinek” tekinthető, de nem az előbb említett tulajdonságaiban, sokkal inkább a költségvetése volt jóval kisebb, mint egy világversenyé - tudósít az eseményről a sonline.hu.

A versenyen húsz induló volt, és az esemény különlegessége, hogy mindannyian Somogy megyei településekről érkeztek.

Két kategóriát rendeztek szombaton, a Somogy Megyei Bajnoki Döntő és Országos Pontszerző Versenyt, illetve egy D kategóriás számot. Ez utóbbi azt jelenti, hogy teljesen amatőr versenyzők is rajthoz állhattak, vagy olyanok is elindulhatnak, akik csak nagyon ritkán hajtják fogataikat.

Fotó: sonline.hu

– A fogathajtó sporthoz, legelőször elszántság kell. – mondta el kérdésünkre Somogyi Zsolt. – De elengedhetetlen kettő ló is, és egy fogat. A felszereltség aztán már széles határok közt változhat. Ezen a versenyen számtalan formájú, felépítésű fogatot láthatunk a pár tízezer forintosoktól, a több milliós fogatokig. Ugyanígy a szerszámozottsága is lehet olcsó, de akár a milliós nagyságrendet is elérheti. A tengelytávolság van meghatározva a versenyszabályzatba, de azon túl sok változat építhető a tengelyekre.

Képgaléria az eseményről elérhető itt.

 

Forrás: 
sonline.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

24 órás versenyen: háromszáz kiló hal akadt horogra

A legnagyobb halat egy helyi horgász fogta a községben nyolcadik alkalommal megrendezett 24 órás versenyen, a végső mérlegeléskor azonban egy muravidéki pecás örülhetett a legjobban.

A malajziai világdöntőben fehérvári szakácsok remekeltek

Kiválóan szerepeltek a magyar szakácsok és cukrászok a malajziai világdöntőben. Szakácsaink a 10. helyen végeztek egy olyan mezőnyben, melyben a 6–12. helyezett csapatok között csak minimális különbségek voltak.

Farkaslaka lovasa nyerte az idei Székely Vágtát

Farkaslaka lovasa, Tamás Csaba nyerte Fiber nevű lován a 2018-as Székely Vágtát, melyet szombaton és vasárnap a háromszéki Óriáspince-tetőn szerveztek meg immár nyolcadik alkalommal.

Kényszerből fogott bele, mára díjakat nyer vele

Godó Oszkár, helyi lakos nyolcéves kora óta foglalkozik különféle nyulakkal. Ez a tevékenység azóta is végigkíséri életet, mindennapjainak részévé vált, és saját bevallása szerint ez idő alatt bele is szeretett ezekbe az állatokba.

Húsz órán át lógattak: maratoni horgászat Töröcskén

Huszonnyolcadik alkalommal rendezték meg a töröcskei horgászmaraton. Hét négy fős csapat indult, az ország minden tájáról érkeztek Mosonmagyaróvártól egészen Vácig, de külföldről is jött induló horgász.

Idén e borok lettek az ország büszkeségei

Átadták a 2018. évi Országos Borverseny díjait. A hazai szőlő-bor ágazat legszélesebb merítésű, egyben legismertebb bormustrája idén mind a versenyre nevező termelők száma, mind a nevezett tételek tekintetében rekordot döntött. A nevező 223 pincészet 770 mintájából három bornak nagy aranyérmet, 119-nek arany-, 112-nek pedig ezüstérmet ítéltek.

Méz, pörkölt és fogathajtás

Idén is megtartották a méz ünnepét Dobozon, a kastélyparkban. A Dobozi Mézes Fesztivál – kiegészülve a Dobozi Fogathajtó Emlékversennyel – a település legnagyobb eseményévé nőtte ki magát. De nemcsak a méz és a fogathajtás, hanem a különleges étkek is főszerepet kaptak a hétvégi eseményen.

Mezőhegyesi nóniuszfogattal kocsikázhatunk az Anna-bálon

A mezőhegyesi nóniuszok díszes fogataival is sétakocsikázhatnak július 21-én Balatonfüreden az idei Anna-bál látogatói. A nagy hagyományokkal bíró, grandiózus eseményre idén ötszáz vendéget várnak.

Értékes ezüstök

Lengyel, olasz és osztrák sikerrel, illetve két magyar ezüstéremmel zárult az Alagi Military: Egyed László a CCI*, dr. Tuska Péter pedig a CCI*** kategóriában lett második.

A seregélyesi hajtó szépen irányította lovait

Harminc fogat vett részt a zombai országos egyes-, kettes- és négyesfogathajtó-versenyen.