Back to top

Fogathajtásban versenyzett Somogy Balatonbogláron

Amatőr fogathajtó versenyt rendeztek szombaton Balatonbogláron.

Somogyi Zsolt az esemény szervezője elmondta, hogy

a balatonboglári verseny éppen olyan, mint amiben az ismert Lázár-fivérek nyerik sorra a versenyeket szerte a világon. Ugyanazt a pályát hajtják, gyakran hasonló idő alatt, és a feladatok is megegyező távolságra vannak egymástól.

A szombati rendezvény „picinek” tekinthető, de nem az előbb említett tulajdonságaiban, sokkal inkább a költségvetése volt jóval kisebb, mint egy világversenyé - tudósít az eseményről a sonline.hu.

A versenyen húsz induló volt, és az esemény különlegessége, hogy mindannyian Somogy megyei településekről érkeztek.

Két kategóriát rendeztek szombaton, a Somogy Megyei Bajnoki Döntő és Országos Pontszerző Versenyt, illetve egy D kategóriás számot. Ez utóbbi azt jelenti, hogy teljesen amatőr versenyzők is rajthoz állhattak, vagy olyanok is elindulhatnak, akik csak nagyon ritkán hajtják fogataikat.

Fotó: sonline.hu

– A fogathajtó sporthoz, legelőször elszántság kell. – mondta el kérdésünkre Somogyi Zsolt. – De elengedhetetlen kettő ló is, és egy fogat. A felszereltség aztán már széles határok közt változhat. Ezen a versenyen számtalan formájú, felépítésű fogatot láthatunk a pár tízezer forintosoktól, a több milliós fogatokig. Ugyanígy a szerszámozottsága is lehet olcsó, de akár a milliós nagyságrendet is elérheti. A tengelytávolság van meghatározva a versenyszabályzatba, de azon túl sok változat építhető a tengelyekre.

Képgaléria az eseményről elérhető itt.

 

Forrás: 
sonline.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

EuroSkills Budapest 2018 - A szakmák Európa-bajnoksága

Szeptember 26-28. között Budapesten rendezik meg a szakmák Európa-bajnokságát, a EuroSkills Budapest 2018-at. Pattanásig feszült idegek, bravúros győzelmek, feledhetetlen élmények és látványos ceremóniák: így lehet jellemezni a háromnapos nemzetközi versenyt.

Ikercsikók születtek Egyházasrádócon

Két hét eltelt az előrejelzett időponthoz képest, mikor megindult az ellés, de végül minden rendben ment. A tulajdonos nagyon büszke vagyok a lovára, hogy könnyen, egyedül a világra hozta az ikreket.

Védjük lovainkat a Nyugat-nílusi láztól!

A nyár és az ősz folyamán az Európai Unió több tagállamában, köztük Magyarországon is jelentették a lovak Nyugat-nílusi lázzal történő megfertőződését. 2018-ban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma hazánk 64 állattartó telepén mutatta ki a fertőzést.

Temerin lovasa nyerte a 11. Nemzeti Vágtát

Nagy Arnold, Temerin lovasa Fantázia nevű lován nyerte a 11. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap este a budapesti Hősök terén.

Készen állsz egy fiatal lóra?

Európában csupán kevés ember olyan szerencsés, hogy lovas, gazdálkodó, esetleg tenyésztő szülei révén lovak között nőhet fel. A legtöbben lovasiskolákon, póniklubokon keresztül kapcsolódnak be a lovassportba, iskolalovakon tanulják meg az alapokat.

Felvonuló lovasok, lovas felvonulások

Tavasztól őszig, sőt, akár a tél beköszöntéig is rendeznek különféle szabadtéri felvonulásokat, ünnepeket, amelyeket lovas kísérettel is igyekeznek szervezőik minél szebbé, színesebbé tenni.

Videón elemzik ellenfeleiket a somogyi lovasok

Kisorsolták a Nemzeti Vágta előfutamain induló 72 település sorrendjét: a lovasok szeptember 15-én a Hősök terén állnak rajthoz, a Kaposvári Vágtáról négyen jutottak a fővárosi döntőbe.

Pestre készül az újkígyósi kishuszár

Az egyik legfiatalabb versenyzőként állhat rajthoz az újkígyósi Makoviczki Martin szeptemberben a Nemzeti Vágta keretében meghirdetett Kishuszár Vágtán. Martin a második a Makoviczki családban, aki megmutathatja tehetségét a budapesti Hősök terén rendezett versenyen; bátyja, Ákos, 2016-ban nyerte meg a vágtát. Két idősebb fivére is lovakkal foglalkozik, Zoltán és Ricsi fogathajtásban jeleskedik.

Nemzeti örökségünk a Bábolnai Ménes

A Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok több, mint kétszáz éve szolgálja a magyar lótenyésztést. A Bábolnai Gazdanapok alatt, a látogatók idegenvezető kísértében nyerhettek betekintést a birtok múltjába és jelenébe.

Zalai kertek is versenyeznek a legszebb konyhakert címért

Közel száz, gondosan művelt helyi kert közül végül hatot neveztek be a program falubeli koordinátorai a Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű vetélkedő idei országos versenyére.