Back to top

Méz, pörkölt és fogathajtás

Idén is megtartották a méz ünnepét Dobozon, a kastélyparkban. A Dobozi Mézes Fesztivál – kiegészülve a Dobozi Fogathajtó Emlékversennyel – a település legnagyobb eseményévé nőtte ki magát. De nemcsak a méz és a fogathajtás, hanem a különleges étkek is főszerepet kaptak a hétvégi eseményen.

A rendezvény alapötlete még több évtizeddel ezelőtt merült fel. Az akkori településvezetők döntöttek arról, hogy egy kultúrával és mozgással egybekötött napot szerveznek a helyi sportkedvelőknek. Az évek alatt aztán bővültek a programok, szélesedett az esemény kínálata, és ma már a mézhez kapcsolt fesztivál mellett egy fogathajtóverseny is a rendezvény része - írja a beol.hu.

Doboz és a méz kapcsolata egyébként több évszázados múltra tekint vissza.

A település krónikásai szerint még 1138-ban adományoztak a településnek több mint félszáz méhkaptárt, így a méhészetet, a mézpergetést, a „mézes kapcsolatot” innen számítják Dobozon, és innen a fesztivál elnevezése is.

Fotó: beol.hu

A fogathajtó versenynek is története van. A Wenckheim család – melynek leszármazottja is részt vett az eseményen, sőt a fogathajtás előtt egy rövid, csikós „játékba” is bekapcsolódott – a település legnagyobb földbirtokosa volt, később pedig Doboz az uradalom központjává vált.

– Korábban létezett már egy Wenckheim Rudolf-emlékverseny. Ebből lett a Dobozi Fogathajtó Emlékverseny, amelyet az önkormányzat szervez minden évben. Erre például Erdélyből is időről időre eljönnek, idén azonban az időjárás miatt néhányan visszaléptek az indulástól, de így is több mint egy tucatnyian versenyeztek – árulta el a település polgármestere.

Köves Mihály hozzátette, az esemény a helyi értéktár bemutatása köré épült, többféle népi játék, népművészeti kiállítás, népdalkör is színesíti a programot, ezekkel is megmutatva a fiatalok számára az ősök hagyományait, szokásait.

Mindezek mellett a fesztiválon főzőversenyt is rendeztek a szervezők, amelyre több mint harminc csapat jelentkezett.

Így aztán vasárnap több tucatnyi bográcsban rotyogott, illatozott választástól függően a birka- vagy a sertéshús. Nagyságrendileg másfél ezer adag étel főt a bográcsokban, ennyi húst osztott ki ugyanis díjmentesen az önkormányzat. Ebből körülbelül háromszáz tányérnyit jegy ellenében bárki megkóstolhatott. De a mézes étkek és sütemények versenyén is többen megmérettették magukat, a pörkölt és a jóféle mézes pálinkák után ínycsiklandó mézes sütemények közül is választhattak a desszertre áhítozók.

A néphagyományok és az étkek, valamint az italok mellett színpadi produkciók is várták a résztvevőket. Első nap Márió, a harmonikás, vasárnap pedig az Apostol együttes volt a fesztivál estjének meghívottja. Rajtuk kívül rengeteg egyéb program is szórakoztatta a közönséget, így a kicsik és a nagyok is egyaránt megtalálhatták az őket érdeklő elfoglaltságokat. Többek között rodeóbika, sakkszimultán, népi játékok, de a gyerekek számára játékos kutyás foglalkozás, kifestő és rajzverseny is a program része volt.

Mi a titka a jó pörköltnek?

A fesztivál másnapján rendezett főzőversenyen egymás után sorakoztak a felállított bográcsok, ahol sertés-, valamint birkapörkölt főtt a tűz felett.

A Kancsal Malac Csapata szerint a nyertes sertéspörkölt titka a jó és lehetőleg helyi alapanyag, na, és persze a megfelelő fűszerezés. De fontos az is, hogy szabadtűzön készüljön az étek.

A csapat a köret készítését is begyakorolta, mivel nem mindennapi étekkel készültek: bográcsban a tűzifa felett már ott illatozott az ízletes, kapros-túrós galuska. A Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesületének helyi szervezete duplázta a tétet. A malac mellett külön bográcsban birka is főtt, összesen körülbelül száz adag. Szerintük a jó birkapörkölthöz a megfelelő, és helyből származó hús, és a jó fűszerezés szükséges. Bors, kömény, hagyma, zöld- és pirospaprika – sorolták a birka mellé szükséges összetevőket. Ők főtt burgonyát és tarhonyát kínáltak az ételek mellé.

 

A fesztiválról készült galéria megtekinthető itt.

Forrás: 
beol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Indul a gombaszezon a Bakonyban és a Balaton-felvidéken is

Beindult a gomba a Balaton-felvidéki és a bakonyi erdőkben. Kelli Lajossal, a veszprémi piac szakellenőr úgy látja, a tipikus őszi gombák még csak mutatóban vannak, remélhetőleg azokból majd októberben lehet sokat találni.

Olcsó a kávé, ezért egyre kevesebben termesztik

A kávétermesztők segítésére szólították fel a legnagyobb feldolgozókat, miután a termék ára 12 éves mélypontra esett, és már költségeiket sem fedezi.

Méhzárlatot rendeltek el Pécsen

A Pécsi Járási Hivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya Pécs közigazgatási területen tartott méhállományokra azonnali hatállyal községi zárlatot rendelt el.

Áremelkedés várható az élelmiszereknél

Az élelmiszerárak felfelé húzzák az idén az inflációt, de az élelmiszeripar és a termelők a gyengébb érdekérvényesítő képességük miatt a kereskedőknél kisebb mértékben lesznek képesek emelni áraikat – vetítette előre a Világgazdaságnak Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.

Első alkalommal rendezik meg az Élelmiszer és Marketing Nemzetközi Konferenciát

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Kaposvári Egyetemmel és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal közösen 2018. szeptember 27-én ingyenes szakmai rendezvényt tart I. Élelmiszer és Marketing Nemzetközi Konferencia címmel.

Melyik a legszebb dió?

Először rendeznek Országos Dió Szépségversenyt Somogyapátiban a Diós Kertvendéglőben, ahol évek óta Diófesztivált tartanak. A bírálatra bárki beküldheti szépnek, értékesnek vélt gyümölcseit október 1-6. közt a Diós Kertvendéglőbe. A minták számától függően több zsűri bírálja el szakmai szempontok szerint a diófajtákat, az eredményhirdetésre október 6-án, szombaton 14 órakor kerül sor.

Nagyot szólt a szüret Szekszárdon

A hétvégén megrendezett Szekszárdi Szüreti Napokon ismét nagyszámú látogató vett részt. A borok szerelmesei a számos színpadi produkció és kulturális program megtekintése mellett, harminchat pincészet remekei közül válogathattak a Béla király téri Borudvaron.

Súlyos hiba a piacnyitás a NAK szerint

Súlyos hátrányokat lennének kénytelenek elviselni az európai agrártermelők az Európai Unió és a dél-amerikai közös piac, az Argentínát, Brazíliát, Paraguayt és Uruguayt tömörítő Mercosur között tervezett szabadkereskedelmi szerződés életbelépése következtében – állítja az uniós agrártermelési modell sérülését elfogadhatatlannak tartó Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A tojás árát is felfelé hajtja az aszály

Az aszály miatt dráguló takarmányok hajthatják felfelé a tojás árát a hazai piacon. Az ágazati szereplőket összefogó szervezet szerint a termelőknek a megnövekedett költségeik miatt emelniük kell az átadási árakon, a fogyasztók ugyanakkor ennél kisebb mértékű drágulással találkozhatnak majd a boltokban.

Keményítőben erősít az Opus

Az Opus Nyrt. tulajdonába kerül a keményítő-, alapanyaggyártással és forgalmazással foglalkozó Viresol Kft. 51 százalékos üzletrésze, ezzel újabb szakasz valósul meg az idén februárban bejelentett, a tőzsdei társaság működésében meghatározó tőkeemelés-sorozatból - közölte az Opus Nyrt. hétfőn a Budapesti Értéktőzsde honlapján.