0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Méz, pörkölt és fogathajtás

Idén is megtartották a méz ünnepét Dobozon, a kastélyparkban. A Dobozi Mézes Fesztivál – kiegészülve a Dobozi Fogathajtó Emlékversennyel – a település legnagyobb eseményévé nőtte ki magát. De nemcsak a méz és a fogathajtás, hanem a különleges étkek is főszerepet kaptak a hétvégi eseményen.

A rendezvény alapötlete még több évtizeddel ezelőtt merült fel. Az akkori településvezetők döntöttek arról, hogy egy kultúrával és mozgással egybekötött napot szerveznek a helyi sportkedvelőknek. Az évek alatt aztán bővültek a programok, szélesedett az esemény kínálata, és ma már a mézhez kapcsolt fesztivál mellett egy fogathajtóverseny is a rendezvény része – írja a beol.hu.

Doboz és a méz kapcsolata egyébként több évszázados múltra tekint vissza.

A település krónikásai szerint még 1138-ban adományoztak a településnek több mint félszáz méhkaptárt, így a méhészetet, a mézpergetést, a „mézes kapcsolatot” innen számítják Dobozon, és innen a fesztivál elnevezése is.

A fogathajtó versenynek is története van. A Wenckheim család – melynek leszármazottja is részt vett az eseményen, sőt a fogathajtás előtt egy rövid, csikós „játékba” is bekapcsolódott – a település legnagyobb földbirtokosa volt, később pedig Doboz az uradalom központjává vált.

– Korábban létezett már egy Wenckheim Rudolf-emlékverseny. Ebből lett a Dobozi Fogathajtó Emlékverseny, amelyet az önkormányzat szervez minden évben. Erre például Erdélyből is időről időre eljönnek, idén azonban az időjárás miatt néhányan visszaléptek az indulástól, de így is több mint egy tucatnyian versenyeztek – árulta el a település polgármestere.

Köves Mihály hozzátette, az esemény a helyi értéktár bemutatása köré épült, többféle népi játék, népművészeti kiállítás, népdalkör is színesíti a programot, ezekkel is megmutatva a fiatalok számára az ősök hagyományait, szokásait.

Mindezek mellett a fesztiválon főzőversenyt is rendeztek a szervezők, amelyre több mint harminc csapat jelentkezett.

Így aztán vasárnap több tucatnyi bográcsban rotyogott, illatozott választástól függően a birka- vagy a sertéshús. Nagyságrendileg másfél ezer adag étel főt a bográcsokban, ennyi húst osztott ki ugyanis díjmentesen az önkormányzat. Ebből körülbelül háromszáz tányérnyit jegy ellenében bárki megkóstolhatott. De a mézes étkek és sütemények versenyén is többen megmérettették magukat, a pörkölt és a jóféle mézes pálinkák után ínycsiklandó mézes sütemények közül is választhattak a desszertre áhítozók.

A néphagyományok és az étkek, valamint az italok mellett színpadi produkciók is várták a résztvevőket. Első nap Márió, a harmonikás, vasárnap pedig az Apostol együttes volt a fesztivál estjének meghívottja. Rajtuk kívül rengeteg egyéb program is szórakoztatta a közönséget, így a kicsik és a nagyok is egyaránt megtalálhatták az őket érdeklő elfoglaltságokat. Többek között rodeóbika, sakkszimultán, népi játékok, de a gyerekek számára játékos kutyás foglalkozás, kifestő és rajzverseny is a program része volt.

Mi a titka a jó pörköltnek?

A fesztivál másnapján rendezett főzőversenyen egymás után sorakoztak a felállított bográcsok, ahol sertés-, valamint birkapörkölt főtt a tűz felett.

A Kancsal Malac Csapata szerint a nyertes sertéspörkölt titka a jó és lehetőleg helyi alapanyag, na, és persze a megfelelő fűszerezés. De fontos az is, hogy szabadtűzön készüljön az étek.

A csapat a köret készítését is begyakorolta, mivel nem mindennapi étekkel készültek: bográcsban a tűzifa felett már ott illatozott az ízletes, kapros-túrós galuska. A Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesületének helyi szervezete duplázta a tétet. A malac mellett külön bográcsban birka is főtt, összesen körülbelül száz adag. Szerintük a jó birkapörkölthöz a megfelelő, és helyből származó hús, és a jó fűszerezés szükséges. Bors, kömény, hagyma, zöld- és pirospaprika – sorolták a birka mellé szükséges összetevőket. Ők főtt burgonyát és tarhonyát kínáltak az ételek mellé.

 

A fesztiválról készült galéria megtekinthető itt.

Forrás: beol.hu