Back to top

Méz, pörkölt és fogathajtás

Idén is megtartották a méz ünnepét Dobozon, a kastélyparkban. A Dobozi Mézes Fesztivál – kiegészülve a Dobozi Fogathajtó Emlékversennyel – a település legnagyobb eseményévé nőtte ki magát. De nemcsak a méz és a fogathajtás, hanem a különleges étkek is főszerepet kaptak a hétvégi eseményen.

A rendezvény alapötlete még több évtizeddel ezelőtt merült fel. Az akkori településvezetők döntöttek arról, hogy egy kultúrával és mozgással egybekötött napot szerveznek a helyi sportkedvelőknek. Az évek alatt aztán bővültek a programok, szélesedett az esemény kínálata, és ma már a mézhez kapcsolt fesztivál mellett egy fogathajtóverseny is a rendezvény része - írja a beol.hu.

Doboz és a méz kapcsolata egyébként több évszázados múltra tekint vissza.

A település krónikásai szerint még 1138-ban adományoztak a településnek több mint félszáz méhkaptárt, így a méhészetet, a mézpergetést, a „mézes kapcsolatot” innen számítják Dobozon, és innen a fesztivál elnevezése is.

Fotó: beol.hu

A fogathajtó versenynek is története van. A Wenckheim család – melynek leszármazottja is részt vett az eseményen, sőt a fogathajtás előtt egy rövid, csikós „játékba” is bekapcsolódott – a település legnagyobb földbirtokosa volt, később pedig Doboz az uradalom központjává vált.

– Korábban létezett már egy Wenckheim Rudolf-emlékverseny. Ebből lett a Dobozi Fogathajtó Emlékverseny, amelyet az önkormányzat szervez minden évben. Erre például Erdélyből is időről időre eljönnek, idén azonban az időjárás miatt néhányan visszaléptek az indulástól, de így is több mint egy tucatnyian versenyeztek – árulta el a település polgármestere.

Köves Mihály hozzátette, az esemény a helyi értéktár bemutatása köré épült, többféle népi játék, népművészeti kiállítás, népdalkör is színesíti a programot, ezekkel is megmutatva a fiatalok számára az ősök hagyományait, szokásait.

Mindezek mellett a fesztiválon főzőversenyt is rendeztek a szervezők, amelyre több mint harminc csapat jelentkezett.

Így aztán vasárnap több tucatnyi bográcsban rotyogott, illatozott választástól függően a birka- vagy a sertéshús. Nagyságrendileg másfél ezer adag étel főt a bográcsokban, ennyi húst osztott ki ugyanis díjmentesen az önkormányzat. Ebből körülbelül háromszáz tányérnyit jegy ellenében bárki megkóstolhatott. De a mézes étkek és sütemények versenyén is többen megmérettették magukat, a pörkölt és a jóféle mézes pálinkák után ínycsiklandó mézes sütemények közül is választhattak a desszertre áhítozók.

A néphagyományok és az étkek, valamint az italok mellett színpadi produkciók is várták a résztvevőket. Első nap Márió, a harmonikás, vasárnap pedig az Apostol együttes volt a fesztivál estjének meghívottja. Rajtuk kívül rengeteg egyéb program is szórakoztatta a közönséget, így a kicsik és a nagyok is egyaránt megtalálhatták az őket érdeklő elfoglaltságokat. Többek között rodeóbika, sakkszimultán, népi játékok, de a gyerekek számára játékos kutyás foglalkozás, kifestő és rajzverseny is a program része volt.

Mi a titka a jó pörköltnek?

A fesztivál másnapján rendezett főzőversenyen egymás után sorakoztak a felállított bográcsok, ahol sertés-, valamint birkapörkölt főtt a tűz felett.

A Kancsal Malac Csapata szerint a nyertes sertéspörkölt titka a jó és lehetőleg helyi alapanyag, na, és persze a megfelelő fűszerezés. De fontos az is, hogy szabadtűzön készüljön az étek.

A csapat a köret készítését is begyakorolta, mivel nem mindennapi étekkel készültek: bográcsban a tűzifa felett már ott illatozott az ízletes, kapros-túrós galuska. A Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesületének helyi szervezete duplázta a tétet. A malac mellett külön bográcsban birka is főtt, összesen körülbelül száz adag. Szerintük a jó birkapörkölthöz a megfelelő, és helyből származó hús, és a jó fűszerezés szükséges. Bors, kömény, hagyma, zöld- és pirospaprika – sorolták a birka mellé szükséges összetevőket. Ők főtt burgonyát és tarhonyát kínáltak az ételek mellé.

 

A fesztiválról készült galéria megtekinthető itt.

Forrás: 
beol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jól tejelnek a szarvasmarhák Somogyban

Ahogy az egész országban, úgy Somogyban is nőtt a szarvasmarha állomány. A helyi gazdaságok bizakodnak, további növekedésre számítanak a következő években – ennek érdekében a beruházások sem maradhatnak el.

Oroszország meghosszabbította a mezőgazdasági termékekre kivetett embargót

Vlagyimir Putyin orosz elnök múlt héten meghosszabbította a nyugatról származó élelmiszerekre kivetett embargót egészen 2019 végéig.

Az Opus kizárólagos tulajdont szerez egy tiszapüspöki gabona-feldolgozó és izocukor üzemben

Az Opus Global Nyrt. újabb 25 százalékos üzletrész apportjával, a társaságnál jelenleg zajló tőkeemelésekkel együtt, kizárólagos tulajdonosa lesz Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb folyékony cukrokat, valamint egyéb élelmiszer-, gyógyszeripari-, és állati takarmány alapanyagokat előállítójának, a Kall Ingredients Kft.-nek - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kedden.

A Campus fesztiválon az erdei iskola

Akárcsak az elmúlt évben, idén is bemutatkozik a debreceni Campus Fesztiválon a NYÍRERDŐ Zrt. Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskolája. A rendezvény minden napján (július 18-22) érdekes programokkal várják a résztvevőket a debreceni Nagyerdőben.

Egyre népszerűbb ez az egészséges gyümölcs

Napjainkban az áfonya iránti kereslet folyamatosan növekszik, hiszen a gyümölcs amellett, hogy finom, egészséges is, jól illik az egészségtudatos táplálkozás alapanyagai közé. Jó tudni azonban, hogy hazánkban kevés helyen terem meg. A vásárlók megtévesztésének megakadályozása érdekében a Nébih fokozottan ellenőrzi a hazai boltokban és piacokon eladásra kínált áfonya származását.

Zöldségek és gyümölcsök lekövethetősége

A hazai zöldség-gyümölcs ágazat innovatív fejlesztését, versenyképességének növelését tűzte ki célul a Szent István Egyetem. A pályázati forrásokból megvalósuló K+F projekt fókuszában a kertészeti termékek eredetiségvizsgálata, tárolhatóságának javítása, illetve a hozzáadott érték növelése áll, különös tekintettel az élelmiszer-biztonságra.

A malajziai világdöntőben fehérvári szakácsok remekeltek

Kiválóan szerepeltek a magyar szakácsok és cukrászok a malajziai világdöntőben. Szakácsaink a 10. helyen végeztek egy olyan mezőnyben, melyben a 6–12. helyezett csapatok között csak minimális különbségek voltak.

Lisztéria a kolbászban is

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormányhivatal arról tájékoztatja a fogyasztókat, hogy az Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztálya a tiszafüredi a Hegedűs Hús Bt. által gyártott és a Körösmarket Kft. által forgalmazott kolbász forgalomból való kivonását és a fogyasztókhoz eljutott termékek azonnali visszahívását rendelte el.

Feltörőben a kézműves sör

A nyári meleg és az oroszországi labdarúgó világbajnokság bizonyára egyaránt jó hatással lesznek a hazai sörgyárak 2018-as teljesítményére, de az elmúlt 3 év adatait vizsgálva sem panaszkodhatnak a magyarországi főzdék – derül ki az OPTEN céginformációs szolgáltató adataiból.

10 tonna hal 15 ezer liter vízben főzve: újra hódít a halászlé Baján

Hivatalosan is megkezdődött a Bajai Halfőző Fesztivál szombaton kora este, amikor mintegy ezerötszáz bogrács alatt gyújtották meg a tüzet a Bács-Kiskun megyei városban. Nagy István agrárminiszter az eseményen célként jelölte meg, hogy emelkedjen az országos halfogyasztás átlaga.