Back to top

Méz, pörkölt és fogathajtás

Idén is megtartották a méz ünnepét Dobozon, a kastélyparkban. A Dobozi Mézes Fesztivál – kiegészülve a Dobozi Fogathajtó Emlékversennyel – a település legnagyobb eseményévé nőtte ki magát. De nemcsak a méz és a fogathajtás, hanem a különleges étkek is főszerepet kaptak a hétvégi eseményen.

A rendezvény alapötlete még több évtizeddel ezelőtt merült fel. Az akkori településvezetők döntöttek arról, hogy egy kultúrával és mozgással egybekötött napot szerveznek a helyi sportkedvelőknek. Az évek alatt aztán bővültek a programok, szélesedett az esemény kínálata, és ma már a mézhez kapcsolt fesztivál mellett egy fogathajtóverseny is a rendezvény része - írja a beol.hu.

Doboz és a méz kapcsolata egyébként több évszázados múltra tekint vissza.

A település krónikásai szerint még 1138-ban adományoztak a településnek több mint félszáz méhkaptárt, így a méhészetet, a mézpergetést, a „mézes kapcsolatot” innen számítják Dobozon, és innen a fesztivál elnevezése is.

Fotó: beol.hu

A fogathajtó versenynek is története van. A Wenckheim család – melynek leszármazottja is részt vett az eseményen, sőt a fogathajtás előtt egy rövid, csikós „játékba” is bekapcsolódott – a település legnagyobb földbirtokosa volt, később pedig Doboz az uradalom központjává vált.

– Korábban létezett már egy Wenckheim Rudolf-emlékverseny. Ebből lett a Dobozi Fogathajtó Emlékverseny, amelyet az önkormányzat szervez minden évben. Erre például Erdélyből is időről időre eljönnek, idén azonban az időjárás miatt néhányan visszaléptek az indulástól, de így is több mint egy tucatnyian versenyeztek – árulta el a település polgármestere.

Köves Mihály hozzátette, az esemény a helyi értéktár bemutatása köré épült, többféle népi játék, népművészeti kiállítás, népdalkör is színesíti a programot, ezekkel is megmutatva a fiatalok számára az ősök hagyományait, szokásait.

Mindezek mellett a fesztiválon főzőversenyt is rendeztek a szervezők, amelyre több mint harminc csapat jelentkezett.

Így aztán vasárnap több tucatnyi bográcsban rotyogott, illatozott választástól függően a birka- vagy a sertéshús. Nagyságrendileg másfél ezer adag étel főt a bográcsokban, ennyi húst osztott ki ugyanis díjmentesen az önkormányzat. Ebből körülbelül háromszáz tányérnyit jegy ellenében bárki megkóstolhatott. De a mézes étkek és sütemények versenyén is többen megmérettették magukat, a pörkölt és a jóféle mézes pálinkák után ínycsiklandó mézes sütemények közül is választhattak a desszertre áhítozók.

A néphagyományok és az étkek, valamint az italok mellett színpadi produkciók is várták a résztvevőket. Első nap Márió, a harmonikás, vasárnap pedig az Apostol együttes volt a fesztivál estjének meghívottja. Rajtuk kívül rengeteg egyéb program is szórakoztatta a közönséget, így a kicsik és a nagyok is egyaránt megtalálhatták az őket érdeklő elfoglaltságokat. Többek között rodeóbika, sakkszimultán, népi játékok, de a gyerekek számára játékos kutyás foglalkozás, kifestő és rajzverseny is a program része volt.

Mi a titka a jó pörköltnek?

A fesztivál másnapján rendezett főzőversenyen egymás után sorakoztak a felállított bográcsok, ahol sertés-, valamint birkapörkölt főtt a tűz felett.

A Kancsal Malac Csapata szerint a nyertes sertéspörkölt titka a jó és lehetőleg helyi alapanyag, na, és persze a megfelelő fűszerezés. De fontos az is, hogy szabadtűzön készüljön az étek.

A csapat a köret készítését is begyakorolta, mivel nem mindennapi étekkel készültek: bográcsban a tűzifa felett már ott illatozott az ízletes, kapros-túrós galuska. A Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesületének helyi szervezete duplázta a tétet. A malac mellett külön bográcsban birka is főtt, összesen körülbelül száz adag. Szerintük a jó birkapörkölthöz a megfelelő, és helyből származó hús, és a jó fűszerezés szükséges. Bors, kömény, hagyma, zöld- és pirospaprika – sorolták a birka mellé szükséges összetevőket. Ők főtt burgonyát és tarhonyát kínáltak az ételek mellé.

 

A fesztiválról készült galéria megtekinthető itt.

Forrás: 
beol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ha megjön a hideg, összebújnak a méhek

A téli időszak az összehúzódás időszaka a kaptárban. A méhek telelőfürtben vészelik át a hideget, melyben állandó hőmérsékletet tartanak. Máig megfejtetlen, miként szabályozzák a fürt hőmérsékletét. A fürtbe húzódás egyúttal jelzés a méhész számára.

Testünk őrei, a bioflavonoidok a fiatalság titkát rejtik

A citrusfélékben is megtalálható bioflavonoidok nemcsak a gyümölcsök és fűszerek ízét adják, de sejtjeink felett is őrködnek. Antioxidáns hatásuk pedig segít megőrizni a bőr fiatalságát.

Szalmonellával szennyezett fűszerkeveréket hívott vissza a Lidl 

Pizza fűszerkeveréket hívott vissza a Lidl Magyarország, mert a cég saját minőségellenőrzési vizsgálatai során szalmonella-szennyezettséget mutatott ki a Mikadó elnevezésű termékben.

Csomagolóanyag-üzemet adtak át Hatvanban

Hárommilliárd forintból megépült, 100 embernek munkát adó csomagolóanyag-üzemet adtak át csütörtökön a Heves megyei Hatvanban, az eseményen a pénzügyminiszter a gazdaság egyik erősödő pillérének nevezte a csomagolóanyag-ipart.

Ezért kell emelni a kenyér árát

Újabb áremelkedésre számíthatunk a sütőipari ágazatban, akár 20–30 százalékkal is emelkedhet a kenyérgabona ára év végéig. Így persze a kenyér is többe kerül majd a boltokban.

Paul McCartney a vegetarianizmus mellett kampányol

Duettet énekelhet Paul McCartney-val az a szerencsés nyertes, aki néhány dollárral támogatja a zenész családja által indított Húsmentes Hétfő mozgalmat. A cél a nagyüzemi állattartás környezeti hatásainak mérséklése.

Fűszerezzünk! A kurkuma és a chili kedvező hatásai

Néhány fűszer nem csak ízt és aromát kölcsönöz az ételeinknek, hanem meglepő módon olyan, az egészségünkre jótékony hatással bírhatnak, mint a mentális egészség javítása és a rák elleni védelem. A kurkumát, vagy a chilit sokan használják a főzéshez anélkül, hogy tudnának a szervezetükre gyakorolt jótékony hatásairól.

„Kapj rá!” a Várkert Bazárban

Ötven kiállító, több mint ezer termékével találkozhatnak a látogatók a Magyar Ízek Őszi Vásárán a Várkert Bazárban, 2018. november 17-én, szombaton.

A jó csomagolás véd, informál, reklámoz - sőt, védi a környezetet

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága szakmai rendezvényt tartott, amely az élelmiszeripari vállalatok tudás- és hatékonyság növelését volt hivatott elősegíteni a csomagolásfejlesztést érintő előadásokon keresztül.

Újraélesztenek a séfek és a pincérek

Teljes biztonságben érezhetik magukat a St. Andrea Wine&Gourmet Bár vendégei, mert az étterem minden alkalmazottja képes életet menteni, és egy defibrillátort is beszereztek. Az étterem elsőként reagált az országos mentőszolgálat Élet Mentő Pont felhívásához.