Back to top

Méz, pörkölt és fogathajtás

Idén is megtartották a méz ünnepét Dobozon, a kastélyparkban. A Dobozi Mézes Fesztivál – kiegészülve a Dobozi Fogathajtó Emlékversennyel – a település legnagyobb eseményévé nőtte ki magát. De nemcsak a méz és a fogathajtás, hanem a különleges étkek is főszerepet kaptak a hétvégi eseményen.

A rendezvény alapötlete még több évtizeddel ezelőtt merült fel. Az akkori településvezetők döntöttek arról, hogy egy kultúrával és mozgással egybekötött napot szerveznek a helyi sportkedvelőknek. Az évek alatt aztán bővültek a programok, szélesedett az esemény kínálata, és ma már a mézhez kapcsolt fesztivál mellett egy fogathajtóverseny is a rendezvény része - írja a beol.hu.

Doboz és a méz kapcsolata egyébként több évszázados múltra tekint vissza.

A település krónikásai szerint még 1138-ban adományoztak a településnek több mint félszáz méhkaptárt, így a méhészetet, a mézpergetést, a „mézes kapcsolatot” innen számítják Dobozon, és innen a fesztivál elnevezése is.

Fotó: beol.hu

A fogathajtó versenynek is története van. A Wenckheim család – melynek leszármazottja is részt vett az eseményen, sőt a fogathajtás előtt egy rövid, csikós „játékba” is bekapcsolódott – a település legnagyobb földbirtokosa volt, később pedig Doboz az uradalom központjává vált.

– Korábban létezett már egy Wenckheim Rudolf-emlékverseny. Ebből lett a Dobozi Fogathajtó Emlékverseny, amelyet az önkormányzat szervez minden évben. Erre például Erdélyből is időről időre eljönnek, idén azonban az időjárás miatt néhányan visszaléptek az indulástól, de így is több mint egy tucatnyian versenyeztek – árulta el a település polgármestere.

Köves Mihály hozzátette, az esemény a helyi értéktár bemutatása köré épült, többféle népi játék, népművészeti kiállítás, népdalkör is színesíti a programot, ezekkel is megmutatva a fiatalok számára az ősök hagyományait, szokásait.

Mindezek mellett a fesztiválon főzőversenyt is rendeztek a szervezők, amelyre több mint harminc csapat jelentkezett.

Így aztán vasárnap több tucatnyi bográcsban rotyogott, illatozott választástól függően a birka- vagy a sertéshús. Nagyságrendileg másfél ezer adag étel főt a bográcsokban, ennyi húst osztott ki ugyanis díjmentesen az önkormányzat. Ebből körülbelül háromszáz tányérnyit jegy ellenében bárki megkóstolhatott. De a mézes étkek és sütemények versenyén is többen megmérettették magukat, a pörkölt és a jóféle mézes pálinkák után ínycsiklandó mézes sütemények közül is választhattak a desszertre áhítozók.

A néphagyományok és az étkek, valamint az italok mellett színpadi produkciók is várták a résztvevőket. Első nap Márió, a harmonikás, vasárnap pedig az Apostol együttes volt a fesztivál estjének meghívottja. Rajtuk kívül rengeteg egyéb program is szórakoztatta a közönséget, így a kicsik és a nagyok is egyaránt megtalálhatták az őket érdeklő elfoglaltságokat. Többek között rodeóbika, sakkszimultán, népi játékok, de a gyerekek számára játékos kutyás foglalkozás, kifestő és rajzverseny is a program része volt.

Mi a titka a jó pörköltnek?

A fesztivál másnapján rendezett főzőversenyen egymás után sorakoztak a felállított bográcsok, ahol sertés-, valamint birkapörkölt főtt a tűz felett.

A Kancsal Malac Csapata szerint a nyertes sertéspörkölt titka a jó és lehetőleg helyi alapanyag, na, és persze a megfelelő fűszerezés. De fontos az is, hogy szabadtűzön készüljön az étek.

A csapat a köret készítését is begyakorolta, mivel nem mindennapi étekkel készültek: bográcsban a tűzifa felett már ott illatozott az ízletes, kapros-túrós galuska. A Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesületének helyi szervezete duplázta a tétet. A malac mellett külön bográcsban birka is főtt, összesen körülbelül száz adag. Szerintük a jó birkapörkölthöz a megfelelő, és helyből származó hús, és a jó fűszerezés szükséges. Bors, kömény, hagyma, zöld- és pirospaprika – sorolták a birka mellé szükséges összetevőket. Ők főtt burgonyát és tarhonyát kínáltak az ételek mellé.

 

A fesztiválról készült galéria megtekinthető itt.

Forrás: 
beol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom

A kiskereskedelmi üzletek forgalma tavaly decemberben a nyers adat szerint 3,7 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 4,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,4 százalékkal nőtt a forgalom.

Többet költünk élelmiszerre, mint bármi másra

A magyarok közel fele (46 százalék) úgy véli, jobban áll anyagilag, mint öt évvel korábban. A pénztöbbletből leginkább a kiskereskedelem profitált: 100-ból 42 magyar fogyasztó, saját bevallása szerint, többet költ élelmiszerre, mint öt évvel ezelőtt.

A németek megfeleznék a kidobott élelmiszer mennyiségét

Az élelmiszerhulladék 50 százalékos csökkentését célzó stratégiát fogadott el szerdai ülésén a német kormány, az évente 11 millió tonnás mennyiséget 2030-ig kellene megfelezni.

Termelői piac nyílt Pusztaszeren

A helyben és a környékbeli tanyákon élők régóta felmerülő igényeit kiszolgáló új közösségi térrel gazdagodott Pusztaszer, ahol a kor követelményeinek megfelelő elárusítóhelyen találhat egymásra termelő és fogyasztó – mondta Farkas Sándor országgyűlési képviselő, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a 31 és fél millió forintból kialakított pusztaszeri piactér átadásán.

Ha kistermelőktől vásárolna, ezt az oldalt önnek találták ki

Nem szükséges többé zord téli időben a termelői kispiacon dideregni. Egy vállalkozó kedvű szegedi könyvelő egyszerű megoldása segítségével jóval könnyebben találkozhatnak a kistermelők és vevőik. A Microker új térképes kereső alkalmazása segít a termelőknek és a vevőknek egymásra találni.

Európába jön a zöld csoki

A Nestlé idén tavasszal Európában is bevezeti a Japánban igen népszerű KitKat Matcha zöld teás változatot.

Porosodó pálinkafőzőkkel lenne tele az ország?

Nem tartja életszerűnek a NAV-hoz befolyó adatokat a Pálinka Nemzeti Tanács, a magánfőzésről szóló 2018-as adóhatósági adatokból ugyanis az derül ki, hogy az országban nyilvántartott, magánfőzésre szolgáló lepárlókészülékeknek csak mintegy egyharmadát használták 2018-ban.

Szárnyal a prémium sörök forgalma

Hetvenhatezer hektoliterrel több sört adtak el tavaly a vezető sörgyárak a hazai piacon. A felsőkategóriás sörök értékesítése 2018-ban messze az átlag felett, összesen 24 százalékkal nőtt. Szintén átlag feletti növekedést ért el az alkoholmentes és az ízesített sörök forgalma is.

Problémás csiliolajat és őrölt gyömbért találtak

Határérték feletti benzo(a)pirént és PAH-ot mértek Kínából származó őrölt gyömbérben, illetve határérték feletti lágyítószert, úgynevezett epoxidált szójaolajat (ESBO) mutatott ki kínai, csirke ízesítésű, tofus, chili olajban. Mindkét esetről a RASFF-on keresztül szerzett tudomást a Nébih.

Elszállnak az élelmiszerárak Ausztriában

Nyugati szomszédainknál 2011 óta 6 százalékponttal gyorsabban emelkedtek az árak az euró-övezet átlagánál, s e különbséghez a regionális élelmiszerek jelentős drágulása is hozzájárult.