Back to top

Százmilliókat túrnak és rágnak szét

Várhatóan hónapokon belül megjelenik az egységes vadkárfelmérési útmutató, amely új alapokra helyezi majd a vadkárokkal kapcsolatos, sokszor bizony komoly vitákat eredményező ügyek intézését a gazdák és a vadásztársaságok számára. Az új szabályozásnak a megyében is komoly jelentősége lesz, ugyanis Baranya a vadkárral leginkább sújtott térségek közé tartozik.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint 2010–2016 között a kifizetett mezőgazdasági vadkár 2,1–2,6 milliárd, az erdei vadkár pedig 110–160 millió forint között alakult. A mezőgazdasági vadkár 2016-ban megközelítette a 2,6 milliárd forintot, ennek egynegyede a szomszédos Somogy megyében realizálódott, majd Zala és Baranya megye következett a sorban tizenhárom-tizenhárom százalékkal - olvasható a bama.hu-n.

A szakemberek szerint a vadkár növekedésének fő oka egyértelműen a vadállomány komoly túlszaporodása, az elmúlt csaknem ötven évben a gímszarvas esetében hatszorosára, a dámszarvasnál és az őznél huszonegyszeresére, a vaddisznónál tizenötszörösére emelték a kilövés mennyiségét, ennek ellenére a kifizetett vadkár egyáltalán nem csökkent, hanem kismértékben emelkedett.

Mint megtudtuk, a vadkár felmérése terén komoly előrelépést jelent majd az Egységes Vadkárfelmérési Útmutató, amely a Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézete és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézete szakembereinek közreműködésével készül.

A rövidesen megjelenő útmutató a körülmények tisztázására, a terepi szemlére, a pénzügyi értékelésre és a szakvélemény elkészítésére helyezi a hangsúlyt.

Az útmutató országos szinten egységesíti a vadkártérítéssel kapcsolatos eljárási folyamatot, elsődleges célja, hogy alkalmazása a lehető legrövidebb és legkorrektebb kárrendezési eljárást biztosítson.

A szabályozás fontos célkitűzése, hogy a legtöbb vadkár eset első lépésben egyezséggel rendeződjön, ezáltal a kárrendezési ügyek ne kerüljenek a bíróság elé.

Fontos célkitűzés a jövőre nézve az is, hogy a vadkár mértékének megállapítása objektíven történjen, a felmérés a kár megállapításában részt vevő személyek szubjektivitásától mentes, ellenőrizhető és azonos végeredményt adjon. Ezáltal javulhat a földhasználók és vadgazdálkodók közötti kapcsolat a vadkármegelőzés és -elhárítás területein, ennek eredményeként pedig csökkenhet az állatok okozta kár.

Forrás: 
bama.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Modellértékűek a mezőgazdasági kapcsolataink Laosszal

Magyarország elkötelezett a Laosszal megkötött, mezőgazdasági tárgyú együttműködések folytatásában – jelentette ki a mezőgazdaságért felelős államtitkár, amikor az Agrárminisztériumban fogadta a délkelet-ázsiai ország küldöttségét. Feldman Zsolt kiemelte, hazánk már a harmadik kötött segélyprogramot indította el Laoszban.

Súlyos hiba a piacnyitás a NAK szerint

Súlyos hátrányokat lennének kénytelenek elviselni az európai agrártermelők az Európai Unió és a dél-amerikai közös piac, az Argentínát, Brazíliát, Paraguayt és Uruguayt tömörítő Mercosur között tervezett szabadkereskedelmi szerződés életbelépése következtében – állítja az uniós agrártermelési modell sérülését elfogadhatatlannak tartó Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Szükség van a „hantrugdosó” agrármérnökre

„A kiállítás kiváló találkozási hely, ahol a termelőkkel lehet a kapcsolatokat ápolni”- magyarázta Nagy Lajos, az IKR Agrár Kft. ügyvezetője, termékeiket is bemutathatják, s rendszeresen testvérvállalatukkal, az Agrotec Kft.-vel közösen állítanak ki. A Bábolnai Gazdanapokat 31. alkalommal rendezték meg, visszatekintve mindig komoly szakmai seregszemlének számított, az ágazat kiemelt ünnepe.

Szakszerű gazdálkodással kell megőrizni hazánk vadállományát

A mai nap arról a hagyományról szól, amely egyidős a magyarsággal. A vadászat ugyanis kezdetektől fogva különös jelentőséggel bírt nemzetünk történetében - hangsúlyozta Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc felügyeletért felelős államtitkára a Szent Hubertus Vadász és Horgász napon tartott köszöntőjében.

A termelők együttműködésére van szükség a mezőgazdaságban

A mezőgazdasági ágazatokat sújtó legnagyobb probléma, hogy különvált a termelés és a feldolgozás, és ezen a termelők együttműködésével lehet változtatni - mondta Nagy István agrárminiszter szombaton a Nógrád megyei Karancskesziben.

Egységes gazdálkodási térre van szükség

Az agrártárca kiemelt célkitűzése, hogy hozzájáruljon az anyaország határain kívül élő magyarok szülőföldön való érvényesüléséhez - hangsúlyozta Farkas Sándor parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes Aradon, az Arad Megyei Magyar Gazdák Egyesülete által szervezett XIX. Magyar-Magyar Gazdatalálkozón és Szakmai Fórumon.

Veszíthet, aki késlekedik

Igyekezniük kell a termelőknek, nehogy lemaradjanak az időjárás okozta károk enyhítését célzó támogatásról. Az agrárkárenyhítési hozzájárulást szeptember 15-ig kell befizetniük a kockázatközösség tagjainak. Ha ezt a kötelezettséget elmulasztják, búcsút inthetnek az ez évre járó juttatásnak is. A tavalyi bejelentések alapján mintegy 7,1 milliárd forintot fizettek ki ezen a jogcímen a károsult gazdáknak.

A patások vándorlásának alapja a megszerzett tudás

Megvan az első bizonyíték arra, hogy a vadonélő patás állatoknak meg kell tanulniuk, hogy mikor és hová vándoroljanak - fedezte fel a Wyoming Egyetem (UW) tudós csapata. Ahhoz, hogy az évszakokhoz alkalmazkodott migrációs útvonalak fennmaradjanak, a tudásnak generációról generációra öröklődnie kell.

A vadászati világkiállítás egyik attrakciója lesz a zalai vadpörkölt fesztivál

Kulináris élvezetek, finom italok, vidám hangulat fogadja ezekben a napokban a zalai megyeszékhely belvárosába látogatókat. Megkezdődött pénteken az Országos Vadpörkölt- és Borfesztivál – Zalai Teríték.

A magyar mezőgazdaság a jövő kihívásaival is képes megbírkózni

A mezőgazdaság előtt álló feladatokra kell fel készíteni a jövő generációját, ebben az agrárszakképzés és agrár-felsőoktatás szerepe megkerülhetetlen – fogalmazott Farkas Sándor, a VIII. Jász-Expo keretében megrendezett gazdasági fórumon Jászberényben.