Back to top

Százmilliókat túrnak és rágnak szét

Várhatóan hónapokon belül megjelenik az egységes vadkárfelmérési útmutató, amely új alapokra helyezi majd a vadkárokkal kapcsolatos, sokszor bizony komoly vitákat eredményező ügyek intézését a gazdák és a vadásztársaságok számára. Az új szabályozásnak a megyében is komoly jelentősége lesz, ugyanis Baranya a vadkárral leginkább sújtott térségek közé tartozik.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint 2010–2016 között a kifizetett mezőgazdasági vadkár 2,1–2,6 milliárd, az erdei vadkár pedig 110–160 millió forint között alakult. A mezőgazdasági vadkár 2016-ban megközelítette a 2,6 milliárd forintot, ennek egynegyede a szomszédos Somogy megyében realizálódott, majd Zala és Baranya megye következett a sorban tizenhárom-tizenhárom százalékkal - olvasható a bama.hu-n.

A szakemberek szerint a vadkár növekedésének fő oka egyértelműen a vadállomány komoly túlszaporodása, az elmúlt csaknem ötven évben a gímszarvas esetében hatszorosára, a dámszarvasnál és az őznél huszonegyszeresére, a vaddisznónál tizenötszörösére emelték a kilövés mennyiségét, ennek ellenére a kifizetett vadkár egyáltalán nem csökkent, hanem kismértékben emelkedett.

Mint megtudtuk, a vadkár felmérése terén komoly előrelépést jelent majd az Egységes Vadkárfelmérési Útmutató, amely a Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézete és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézete szakembereinek közreműködésével készül.

A rövidesen megjelenő útmutató a körülmények tisztázására, a terepi szemlére, a pénzügyi értékelésre és a szakvélemény elkészítésére helyezi a hangsúlyt.

Az útmutató országos szinten egységesíti a vadkártérítéssel kapcsolatos eljárási folyamatot, elsődleges célja, hogy alkalmazása a lehető legrövidebb és legkorrektebb kárrendezési eljárást biztosítson.

A szabályozás fontos célkitűzése, hogy a legtöbb vadkár eset első lépésben egyezséggel rendeződjön, ezáltal a kárrendezési ügyek ne kerüljenek a bíróság elé.

Fontos célkitűzés a jövőre nézve az is, hogy a vadkár mértékének megállapítása objektíven történjen, a felmérés a kár megállapításában részt vevő személyek szubjektivitásától mentes, ellenőrizhető és azonos végeredményt adjon. Ezáltal javulhat a földhasználók és vadgazdálkodók közötti kapcsolat a vadkármegelőzés és -elhárítás területein, ennek eredményeként pedig csökkenhet az állatok okozta kár.

Forrás: 
bama.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kaszó titokzatos ízei

A nagy rengeteg kellős közepén található Kaszó. A legközelebbi település is 6-8 kilométerre rejtőzik. Erdővel körülzárt csendes vidék, ahol mintha még az idő is kicsit megpihent volna. Szinte minden a vadászathoz kötődik, a tavasz és a nyár viszont a turistáké, amikor a vadászház étterme mellett a Főherceg Fogadó fogadja a kirándulókat.

Kötelező az adatszolgáltatás a mezőgazdasági adatgyűjtés során

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2018. november 15-én kezdte és december 15-ig hajtja végre az „Egyéni gazdaságok decemberi összeírása, 2018” elnevezésű mezőgazdasági adatgyűjtését, amelynek eszmei időpontja 2018. december 1.

Vadászat miatti lezárások Szilvásvárad környékén

A szokatlan novemberi meleg után hétfőtől kezdetét veszi a fagyosabb idő. A meteorológusok szerint vasárnap éjjel megérkezik a lehűlés és akár havas esőre, a magasabb régiókban pedig havazásra is számíthatunk. Érdemes még kihasználni a közelgő napos hétvégét egy őszi kiruccanásra, erdei túrázásra.

A magbankok sem mindenhatók

Nem minden növény magja alkalmas arra, hogy magbankokban tárolják. Így ha bármi történik, nem lesz honnan „újraéleszteni” az érzékeny fajokat. A kutatók megállapítása szerint a különösen veszélyeztetett fajok 36 százalékának magja érzékeny a szárításra és fagyasztásra – vagyis arra a módszerre, ahogyan a magbankokban megőrzik a szaporítóanyagokat.

Megnyitotta kapuit az idei Bakony Expo

A hazai agrárium felemelkedésének kulcsa a magyar termék, ezáltal a magyar gazdák versenyképességének megerősítése, az agrárfoglalkoztatás növelése és a magasabb hozzáadott értékkel rendelkező mezőgazdasági termékek, élelmiszerek piacra jutásának elősegítése – hangsúlyozta Viski József Veszprémben, a Bakony Expo ünnepélyes megnyitóján.

Több mint száz dámtrófea Gúthon

Kilencedik alkalommal rendezett trófeaszemlét a NYÍRERDŐ Zrt. Gúthi Erdészete. A bemutatón – a hagyományok szerint - a Zöldház előtti tó körül elhelyezve állították ki az őszi vadászszezonban terítékre került dám- és gímbikák agancsait.

Magyar Vetőmag Szövetség: Összefogásban is példamutatók

Fennállása negyed századát ünnepelte a Magyar Vetőmag Szövetség. A ma 896 tagot számláló szervezet a teljes szakmát lefedi: a növénynemesítők, a szaporítók, a vetőmag-feldolgozók, a vetőmag-kereskedők ugyanúgy megtalálhatók benne, mint maguk a vetőmag-előállítók. Feldman Zsolt államtitkár is ki­­emelte, hogy hazánkban a vetőmagágazat az az ágazat, amelyik nemzetközileg is elismert.

Falugazdászok a Kárpát-medencében

„Mintegy 107 falugazdász kezdi meg a közeljövőben működését a Kárpát-medence magyarok által lakott területein” – közölte a hírt Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének - MAGOSZ - elnöke. A szakember a szlovákiai Komáromban, a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma – KEF -ülésén tartott sajtótájékoztatóján ismertette terveiket.

Ingyen kapnának földet a háromgyerekesek Olaszországban

Az olasz kormány tervei szerint olyan családoknak biztosítana földet a gazdálkodáshoz, ahol már úton van a harmadik gyerek. Ezzel egy csapásra két problémát is megoldanának: az elnéptelenedő falvakba újra visszatérne a lakosság, és a felhagyott szántóföldeket is lenne, aki megműveli.

Városi vaddisznót videóztak Budapesten

Egy gyorsan terjedő internetes videó ráirányította a figyelmet, hogy egyre többször jelennek meg vaddisznók lakott területeken. Hétfő délután Budapesten, a III. kerület egyik forgalmas főútján futott egy vaddisznó. A városi vaddisznók egy része már nem csak betéved a házak közé, hanem itt is lakik, és lehet, hogy erdőt még sosem látott.