Back to top

Százmilliókat túrnak és rágnak szét

Várhatóan hónapokon belül megjelenik az egységes vadkárfelmérési útmutató, amely új alapokra helyezi majd a vadkárokkal kapcsolatos, sokszor bizony komoly vitákat eredményező ügyek intézését a gazdák és a vadásztársaságok számára. Az új szabályozásnak a megyében is komoly jelentősége lesz, ugyanis Baranya a vadkárral leginkább sújtott térségek közé tartozik.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint 2010–2016 között a kifizetett mezőgazdasági vadkár 2,1–2,6 milliárd, az erdei vadkár pedig 110–160 millió forint között alakult. A mezőgazdasági vadkár 2016-ban megközelítette a 2,6 milliárd forintot, ennek egynegyede a szomszédos Somogy megyében realizálódott, majd Zala és Baranya megye következett a sorban tizenhárom-tizenhárom százalékkal - olvasható a bama.hu-n.

A szakemberek szerint a vadkár növekedésének fő oka egyértelműen a vadállomány komoly túlszaporodása, az elmúlt csaknem ötven évben a gímszarvas esetében hatszorosára, a dámszarvasnál és az őznél huszonegyszeresére, a vaddisznónál tizenötszörösére emelték a kilövés mennyiségét, ennek ellenére a kifizetett vadkár egyáltalán nem csökkent, hanem kismértékben emelkedett.

Mint megtudtuk, a vadkár felmérése terén komoly előrelépést jelent majd az Egységes Vadkárfelmérési Útmutató, amely a Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézete és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézete szakembereinek közreműködésével készül.

A rövidesen megjelenő útmutató a körülmények tisztázására, a terepi szemlére, a pénzügyi értékelésre és a szakvélemény elkészítésére helyezi a hangsúlyt.

Az útmutató országos szinten egységesíti a vadkártérítéssel kapcsolatos eljárási folyamatot, elsődleges célja, hogy alkalmazása a lehető legrövidebb és legkorrektebb kárrendezési eljárást biztosítson.

A szabályozás fontos célkitűzése, hogy a legtöbb vadkár eset első lépésben egyezséggel rendeződjön, ezáltal a kárrendezési ügyek ne kerüljenek a bíróság elé.

Fontos célkitűzés a jövőre nézve az is, hogy a vadkár mértékének megállapítása objektíven történjen, a felmérés a kár megállapításában részt vevő személyek szubjektivitásától mentes, ellenőrizhető és azonos végeredményt adjon. Ezáltal javulhat a földhasználók és vadgazdálkodók közötti kapcsolat a vadkármegelőzés és -elhárítás területein, ennek eredményeként pedig csökkenhet az állatok okozta kár.

Forrás: 
bama.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az agrártárcához fordulnak a vaddisznók miatt

Ismét az agrártárcához fordul a Balatoni Szövetség (BSz), mert továbbra sem születtek meg azok a törvényben rögzített szabályok, amelyek a belterületen élő, illetve ott felbukkanó vadakra vonatkozó vadgazdálkodást szabályoznák - mondta Balassa Balázs, a szervezet elnöke, Szigliget független polgármestere az MTI-nek csütörtökön.

A világ legnagyobb szabadkereskedelmi egyezményét írta alá az EU Japánnal

Az Európai Unió és Japán közti megállapodást négy éven keresztül készítették elő. Az egyezmény lehetővé teszi, hogy a két fél ezentúl vámmentesen kereskedhessen egymással.

Nem többet, hanem jobban: a precíziós felé fordulnak a gazdák

A modernizáció kerül előtérbe a fejlesztéseknél a kapacitásbővítés helyett – derül ki egy nemrég publikált felmérésből, amely az agrárberuházási szándékot vizsgálja. Az adatok szerint a termelők pontosan tudják, hogy előre kell lépniük, és azt is világosan látják, hogy hogyan: az eddigi termelés fokozása helyett annak hatékonyabbá tétele a fő szempont.

Tovább növelnék a kínai exportot

Hivatalában fogadta hétfőn Nagy István agrárminiszter Duan Jielongot, Kína Magyarországra akkreditált nagykövetét.

Klímaváltozási stratégiák: több figyelmet érdemelne a talaj

Miközben a klímaváltozás megvámolja a mezőgazdaságot, a földhasználat pedig a bolygó felmelegedését segíti elő, a döntéshozók klímastratégiájában még mindig csekély figyelem jut a talajoknak.

Balesetveszély – őzek az utakon!

A következő egy hónapban fokozott figyelmet kér az autósoktól az Országos Magyar Vadászati Védegylet, mint a vadászatra jogosult szervezetek érdekképviselete. Ezen időszakra esik az őzek násza. Az üzekedés alatt az állatok nappal is aktívak, figyelmetlenek, és gyakrabban ugorhatnak ki az útra, ezzel növelve a balesetveszélyt.

Két véglet között mozognak a mezőgazdasági termelői árak

A mezőgazdasági termelői árak májusban 0,6 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest. Az emelkedés a növényi termékek árának 4,6 százalékos növekedéséből és az élő állatok és állati termékek árának 6,4 százalékos csökkenéséből tevődik össze.

Vadászok ünnepe Parádfürdőn

Hétvégén Parádfürdőn gyűltek össze Heves megye vadászai. Az EGERERDŐ Zrt. által is támogatott mátrai vadásznap sok érdeklődött vonzott, a borús időjárás ellenére is kígyózó kocsisorok alakultak ki a délelőtti órákra. Az egész napra szóló színes programok között íjászat, solymász bemutató, kiállítások, vadászkutya bemutató és kirakodó vásár is várta a vadászat szerelmeseit.

Feleannyi szilva termett

Közel ezer szilvafája van a Kétpó önkormányzatának, melyeket a közmunkaprogram keretében gondoznak.

Az őz tartja el a vadásztársaságokat – Tanácskozás Mezőfalván

Átrendeződnek a vadgazdálkodás hangsúlyai – az őz hazánk természeti kincse lett, derült ki a Mezőfalván rendezett őzkonferencián.