0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Százmilliókat túrnak és rágnak szét

Várhatóan hónapokon belül megjelenik az egységes vadkárfelmérési útmutató, amely új alapokra helyezi majd a vadkárokkal kapcsolatos, sokszor bizony komoly vitákat eredményező ügyek intézését a gazdák és a vadásztársaságok számára. Az új szabályozásnak a megyében is komoly jelentősége lesz, ugyanis Baranya a vadkárral leginkább sújtott térségek közé tartozik.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint 2010–2016 között a kifizetett mezőgazdasági vadkár 2,1–2,6 milliárd, az erdei vadkár pedig 110–160 millió forint között alakult. A mezőgazdasági vadkár 2016-ban megközelítette a 2,6 milliárd forintot, ennek egynegyede a szomszédos Somogy megyében realizálódott, majd Zala és Baranya megye következett a sorban tizenhárom-tizenhárom százalékkal – olvasható a bama.hu-n.

A szakemberek szerint a vadkár növekedésének fő oka egyértelműen a vadállomány komoly túlszaporodása, az elmúlt csaknem ötven évben a gímszarvas esetében hatszorosára, a dámszarvasnál és az őznél huszonegyszeresére, a vaddisznónál tizenötszörösére emelték a kilövés mennyiségét, ennek ellenére a kifizetett vadkár egyáltalán nem csökkent, hanem kismértékben emelkedett.

Mint megtudtuk, a vadkár felmérése terén komoly előrelépést jelent majd az Egységes Vadkárfelmérési Útmutató, amely a Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézete és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézete szakembereinek közreműködésével készül.

A rövidesen megjelenő útmutató a körülmények tisztázására, a terepi szemlére, a pénzügyi értékelésre és a szakvélemény elkészítésére helyezi a hangsúlyt.

Az útmutató országos szinten egységesíti a vadkártérítéssel kapcsolatos eljárási folyamatot, elsődleges célja, hogy alkalmazása a lehető legrövidebb és legkorrektebb kárrendezési eljárást biztosítson.

A szabályozás fontos célkitűzése, hogy a legtöbb vadkár eset első lépésben egyezséggel rendeződjön, ezáltal a kárrendezési ügyek ne kerüljenek a bíróság elé.

Fontos célkitűzés a jövőre nézve az is, hogy a vadkár mértékének megállapítása objektíven történjen, a felmérés a kár megállapításában részt vevő személyek szubjektivitásától mentes, ellenőrizhető és azonos végeredményt adjon. Ezáltal javulhat a földhasználók és vadgazdálkodók közötti kapcsolat a vadkármegelőzés és -elhárítás területein, ennek eredményeként pedig csökkenhet az állatok okozta kár.

Forrás: bama.hu