Back to top

A Tiszafüredi Halas Napokon a pénzügyminiszter is a halfogyasztást népszerűsítette

A kormány számos intézkedéssel ösztönzi a hazai halfogyasztás emelését – hangsúlyozta Varga Mihály a Tiszafüredi Halas Napok megnyitóján.

A pénzügyminiszter kifejtette: egy-egy város vagy régió gasztrokulturális rendezvényének nagy szerepe van abban, hogy fontos gazdasági ágazatokra irányítja rá a figyelmet, a mostani tiszafüredi hétvége a halgazdálkodást és a turizmust állítja előtérbe.

Az elmúlt mintegy másfél évtizedben húsz százalékkal nőtt a halfogyasztás mértéke hazánkban – mondta Varga Mihály.
Fotó: Pénzügyminisztérium

Hozzátette: az emelkedés ellenére még mindig jóval kevesebb halból készült étel kerül a magyar családok asztalára, mint más uniós országokban. A kormány célja, hogy a jelenlegi 5,7 kilogrammos éves átlagfogyasztás legalább 20 százalékkal emelkedjen 2023-ig – szögezte le a miniszterelnök-helyettes.

Intézkedések sora segíti ezt a törekvést – tette hozzá megemlítve, hogy tavaly hungarikum lett a tiszai halászlé, valamint hogy a kormány támogatja a haltenyésztés bővülését és hobbihorgászat további térnyerését is. A haltermékek iránti fogyasztói bizalom erősítését szolgálja, hogy az elmúlt évben az agrártárca bevezette a „Minőségi Magyar Hal” tanúsító védjegyet. „Saját eszközeivel a Pénzügyminisztérium is hozzájárul a halfogyasztás ösztönzéséhez, javaslatunkat elfogadva csökkentette az Országgyűlés a fogyasztási célú hal áfáját 27-ről 5 százalékra” – fogalmazott Varga Mihály.

Fotó: Pénzügyminisztérium

A Tisza-tó fővárosa, Tiszafüred negyven éve rendezi meg a Halas Napokat, az idei díszvendég Debrecen – tájékoztatott Ujvári Imre polgármester. Hazánk negyedik kiemelt turisztikai régiója a vendégéjszakák számát tekintve a harmadik helyen áll az országban. A térség turisztikai vonzerejét tovább növelheti, hogy még idén megkezdődik a Poroszló és Tiszafüred közötti kerékpárút megépítése. A mintegy 3,1 milliárdos beruházás lehetővé teszi, hogy a Tisza-tavat teljes egészében forgalomtól elzárt területen lehessen megkerülni.

Forrás: 
Pénzügyminisztérium

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kapitális harcsát fogtak Pákozdon

Egy helybéli horgász idén már másodszor emelt csónakjába kapitális méretű halat.

24 órás versenyen: háromszáz kiló hal akadt horogra

A legnagyobb halat egy helyi horgász fogta a községben nyolcadik alkalommal megrendezett 24 órás versenyen, a végső mérlegeléskor azonban egy muravidéki pecás örülhetett a legjobban.

A malajziai világdöntőben fehérvári szakácsok remekeltek

Kiválóan szerepeltek a magyar szakácsok és cukrászok a malajziai világdöntőben. Szakácsaink a 10. helyen végeztek egy olyan mezőnyben, melyben a 6–12. helyezett csapatok között csak minimális különbségek voltak.

10 tonna hal 15 ezer liter vízben főzve: újra hódít a halászlé Baján

Hivatalosan is megkezdődött a Bajai Halfőző Fesztivál szombaton kora este, amikor mintegy ezerötszáz bogrács alatt gyújtották meg a tüzet a Bács-Kiskun megyei városban. Nagy István agrárminiszter az eseményen célként jelölte meg, hogy emelkedjen az országos halfogyasztás átlaga.

A szarvastej az új-zélandi séfek új kedvence

A különleges italból készült ételek egyelőre csak Auckland és Wellington öt felsőkategóriás éttermében érhetőek el. Az új, szokatlan alapanyag már díjat is nyert és a szakácsok az egekig magasztalják.

Versenyképes a magyar hal?

Az agráripar képviselőivel telt meg a bajai turisztikai központ július 11-én. A vendégek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun megyei szervezete által megtartott szakmai nap alkalmából látogattak el a városba. A konferencián elhangzó előadások során a résztvevők tájékoztatást kaptak a hazai hal- és vadgazdálkodást érintő fejlesztésekről és jövőbeli tervekről.

„Kapj rá!” a halra Baján, a halászlé fővárosában!

Több száz kondérban rotyog majd a halászlé a XXIII. Bajai Halfőző Fesztiválon 2018. július 14-én a belvárosban és a Petőfi-szigeten. Az immár 23. alkalommal megrendezett, több tízezer látogatót vonzó eseményen idén mintegy kétezren ragadnak fakanalat. Az ország egyik legnépszerűbb és legrangosabb halfőző fesztiválján természetesen a „Kapj rá!” halfogyasztást ösztönző kampány faháza is megjelenik.

Tizenhat halőr vigyáz a balatoni halakra

Orvhalászat miatt az első félévben hét személy ellen kezdeményezett eljárást a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. Legutóbb Badacsony térségében buktak le, s akadt olyan szabályszegő is, akit letöltendő börtönre ítéltek. Jelenleg 16 halőrt foglalkoztat a társaság, s teljes erőbedobással dolgoznak a nyáron.

A furmintnak is jár a flanc

Számít-e, hogy milyen pohárból isszuk a bort? A borszakértők erre határozott igennel válaszolnak, ezért létezik komoly borvidékeknek, és a kiemelt fontosságú fajtáknak saját pohara.

Húsz órán át lógattak: maratoni horgászat Töröcskén

Huszonnyolcadik alkalommal rendezték meg a töröcskei horgászmaraton. Hét négy fős csapat indult, az ország minden tájáról érkeztek Mosonmagyaróvártól egészen Vácig, de külföldről is jött induló horgász.