Back to top

A Tiszafüredi Halas Napokon a pénzügyminiszter is a halfogyasztást népszerűsítette

A kormány számos intézkedéssel ösztönzi a hazai halfogyasztás emelését – hangsúlyozta Varga Mihály a Tiszafüredi Halas Napok megnyitóján.

A pénzügyminiszter kifejtette: egy-egy város vagy régió gasztrokulturális rendezvényének nagy szerepe van abban, hogy fontos gazdasági ágazatokra irányítja rá a figyelmet, a mostani tiszafüredi hétvége a halgazdálkodást és a turizmust állítja előtérbe.

Az elmúlt mintegy másfél évtizedben húsz százalékkal nőtt a halfogyasztás mértéke hazánkban – mondta Varga Mihály.
Fotó: Pénzügyminisztérium

Hozzátette: az emelkedés ellenére még mindig jóval kevesebb halból készült étel kerül a magyar családok asztalára, mint más uniós országokban. A kormány célja, hogy a jelenlegi 5,7 kilogrammos éves átlagfogyasztás legalább 20 százalékkal emelkedjen 2023-ig – szögezte le a miniszterelnök-helyettes.

Intézkedések sora segíti ezt a törekvést – tette hozzá megemlítve, hogy tavaly hungarikum lett a tiszai halászlé, valamint hogy a kormány támogatja a haltenyésztés bővülését és hobbihorgászat további térnyerését is. A haltermékek iránti fogyasztói bizalom erősítését szolgálja, hogy az elmúlt évben az agrártárca bevezette a „Minőségi Magyar Hal” tanúsító védjegyet. „Saját eszközeivel a Pénzügyminisztérium is hozzájárul a halfogyasztás ösztönzéséhez, javaslatunkat elfogadva csökkentette az Országgyűlés a fogyasztási célú hal áfáját 27-ről 5 százalékra” – fogalmazott Varga Mihály.

Fotó: Pénzügyminisztérium

A Tisza-tó fővárosa, Tiszafüred negyven éve rendezi meg a Halas Napokat, az idei díszvendég Debrecen – tájékoztatott Ujvári Imre polgármester. Hazánk negyedik kiemelt turisztikai régiója a vendégéjszakák számát tekintve a harmadik helyen áll az országban. A térség turisztikai vonzerejét tovább növelheti, hogy még idén megkezdődik a Poroszló és Tiszafüred közötti kerékpárút megépítése. A mintegy 3,1 milliárdos beruházás lehetővé teszi, hogy a Tisza-tavat teljes egészében forgalomtól elzárt területen lehessen megkerülni.

Forrás: 
Pénzügyminisztérium

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egri Borműhely: közös célok

Az Egri Borműhelyt tíz egri borász közös gondolkodása, együttműködésre való törekvése hozta létre. Világos volt számukra, hogy egymással összefogva messzebbre jutnak el, és így érhetnek el eredményeket a borvidék ismertségének növelésében.

Történetekkel teli borospalackok Vidáéktól

A szekszárdi családi pincészet és egy spanyol dizájner közös, egyéves munkájával megszületett új címkék, arculat és portfólió egy következő fejezetet nyitnak meg a Vida Borbirtoknál.

Lassan csökken az osztrák húsfogyasztás

Bár évről évre csökken, szakértői vélemények szerint még mindig rendkívül magas az ausztriai húsfogyasztás. Számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy míg 2007-ben az egy főre jutó évi húsfogyasztás 66,8 kilogramm volt, ez a mennyiség 2017-re 63,4 kilogrammra mérséklődött.

A mogyoróvaj egészséges?

Állandóan fogyókúrázó világunkban szinte minden nap felröppen a hír egy-egy ételről, hogy az nem egészséges, hízlal, és egyéb negatív hatásai vannak. Ez a híresztelés igaz a mogyoróvajra is. Hányszor halljuk: „azért olyan kövérek az amerikai gyerekek, mert sok mogyoróvajat esznek!” Ez tévhit, ugyanis a mogyoróvaj kifejezetten egészséges étel.

Miért érdemes avokádót enni minden nap?

Az avokádó egyre népszerűbb Magyarországon is. Rendkívül tápláló, tele van sok vitaminnal és ásványi anyaggal. Egészségünk megőrzésében nagy segítségünkre lehet. A belőle készített guacamole szósz pedig egyszerűen mennyei. Összefoglaljuk mindazt, amit az avokádóról tudni érdemes.

Megújul a Borsodi portfólió

Borsodi Szituk platform tavalyi elindítása, valamint a vállalati arculat megújítását követően az idei év első felében a Borsodi márka termékei is új csomagolást kapnak.

Kapj rá – együnk több halat!

A magyar lakosság az európai – fejenként évi 20 kg körüli – átlaghoz képest kevés halat eszik. A halfogyasztást ösztönző „Kapj rá” marketing kampány célja, hogy a jelenleg évente 6 kilogrammos fejenkénti halfogyasztásunk 2023-ig legalább 2-3 kilóval emelkedjen – tudtuk meg a FEHOVA kiállításon tartott sajtótájékoztatón.

Izgalmas gasztrohétvége a Balatonnál

A nagy sikerű 2018-as debütálást követően idén is megrendezésre kerül a Furmint Napok Köveskálon! Furmintra hangolt menüsor, érdekes szakmai előadások, beszélgetések és az ország legizgalmasabb Furmintjai várnak minden kedves érdeklődőt a gasztrofaluként elhíresült balatoni településen.

Horgászok figyelem: minden vízterületre kell horgászjegy

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ismételten felhívja a horgászok figyelmét arra, hogy Magyarországon nincs olyan vízterület, ahová nem szükséges állami horgászjegyet váltaniuk a horgászati tevékenységhez. Az állami horgászjegyen túl területi engedély megváltása is kötelező.

Halálosan finom a gömbhal

Egyedi és különleges íze miatt – talán azért is, mert tudvalevő, hogy a fogyasztása halált is okozhat – sokan tekintik delikátesznek a fugut (gömbhal).