Back to top

A Tiszafüredi Halas Napokon a pénzügyminiszter is a halfogyasztást népszerűsítette

A kormány számos intézkedéssel ösztönzi a hazai halfogyasztás emelését – hangsúlyozta Varga Mihály a Tiszafüredi Halas Napok megnyitóján.

A pénzügyminiszter kifejtette: egy-egy város vagy régió gasztrokulturális rendezvényének nagy szerepe van abban, hogy fontos gazdasági ágazatokra irányítja rá a figyelmet, a mostani tiszafüredi hétvége a halgazdálkodást és a turizmust állítja előtérbe.

Az elmúlt mintegy másfél évtizedben húsz százalékkal nőtt a halfogyasztás mértéke hazánkban – mondta Varga Mihály.
Fotó: Pénzügyminisztérium

Hozzátette: az emelkedés ellenére még mindig jóval kevesebb halból készült étel kerül a magyar családok asztalára, mint más uniós országokban. A kormány célja, hogy a jelenlegi 5,7 kilogrammos éves átlagfogyasztás legalább 20 százalékkal emelkedjen 2023-ig – szögezte le a miniszterelnök-helyettes.

Intézkedések sora segíti ezt a törekvést – tette hozzá megemlítve, hogy tavaly hungarikum lett a tiszai halászlé, valamint hogy a kormány támogatja a haltenyésztés bővülését és hobbihorgászat további térnyerését is. A haltermékek iránti fogyasztói bizalom erősítését szolgálja, hogy az elmúlt évben az agrártárca bevezette a „Minőségi Magyar Hal” tanúsító védjegyet. „Saját eszközeivel a Pénzügyminisztérium is hozzájárul a halfogyasztás ösztönzéséhez, javaslatunkat elfogadva csökkentette az Országgyűlés a fogyasztási célú hal áfáját 27-ről 5 százalékra” – fogalmazott Varga Mihály.

Fotó: Pénzügyminisztérium

A Tisza-tó fővárosa, Tiszafüred negyven éve rendezi meg a Halas Napokat, az idei díszvendég Debrecen – tájékoztatott Ujvári Imre polgármester. Hazánk negyedik kiemelt turisztikai régiója a vendégéjszakák számát tekintve a harmadik helyen áll az országban. A térség turisztikai vonzerejét tovább növelheti, hogy még idén megkezdődik a Poroszló és Tiszafüred közötti kerékpárút megépítése. A mintegy 3,1 milliárdos beruházás lehetővé teszi, hogy a Tisza-tavat teljes egészében forgalomtól elzárt területen lehessen megkerülni.

Forrás: 
Pénzügyminisztérium

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiskert a téli ablakban

A mikrosalátához nem kell kert, csak egy világos ablakpárkányra van szükség. Egy tálcára némi földet, vagy kókuszrostot kell önteni, benedvesíteni, rászórni a magokat, nedvesen tartani, és egy hét múlva vághatjuk is a saját, vegyszermentes, friss minisalátákat, azaz a mikrozöldeket.

Kaszó titokzatos ízei

A nagy rengeteg kellős közepén található Kaszó. A legközelebbi település is 6-8 kilométerre rejtőzik. Erdővel körülzárt csendes vidék, ahol mintha még az idő is kicsit megpihent volna. Szinte minden a vadászathoz kötődik, a tavasz és a nyár viszont a turistáké, amikor a vadászház étterme mellett a Főherceg Fogadó fogadja a kirándulókat.

Az „akváriumi halak királya”, a vitorlás

Akinek megfelelő méretű az akváriuma, annak bizton ajánlható a vitorláshal. Ma már szinte minden állatkereskedésben beszerezhető, gondozása egyszerű és több változata is ismert. Ám nem volt mindig így.

Fűszerezzünk! A kurkuma és a chili kedvező hatásai

Néhány fűszer nem csak ízt és aromát kölcsönöz az ételeinknek, hanem meglepő módon olyan, az egészségünkre jótékony hatással bírhatnak, mint a mentális egészség javítása és a rák elleni védelem. A kurkumát, vagy a chilit sokan használják a főzéshez anélkül, hogy tudnának a szervezetükre gyakorolt jótékony hatásairól.

„Kapj rá!” a Várkert Bazárban

Ötven kiállító, több mint ezer termékével találkozhatnak a látogatók a Magyar Ízek Őszi Vásárán a Várkert Bazárban, 2018. november 17-én, szombaton.

Halkedvelők figyelem: Garda Fesztivál Tihanyban

November 16-18-ig ismét vendégekkel teli lesz a tihanyi Visszhang-domb, immár 17 alkalommal elevenítik fel az egykori gardahalászat hagyományait a helyiek. A balatoni gasztronómiai fesztiválon lesz látványhalászat, kóstolhatnak gardát sütve, füstölve, és a vállalkozó kedvűek akár a halfőző versenyre is benevezhetnek.

Balatoni vadásznapló

Formabontó turisztikai film készült a magyar tengerről. Az „Egész évben Balaton” koncepcióját kívánják népszerűsíteni az alkotók.

Megkezdődtek az őszi lehalászások

Az ősz beköszöntével és vizeink fokozatos lehűlésévél megkezdődtek az őszi halászatok. Magyarországon 26 065 hektár halastó üzemel, melynek jelentős részét október-november hónapban halásszák le a haltermelők.

A boroknak is van illemtana és néprajzi vonatkozása

Halasi szerzők is közreműködtek a Borkommunikáció című kötet megalkotásában, amely a közelmúltban jelent meg a Századvég Kiadó, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézet gondozásában.

Keszeg, ökle és pisztráng versenyez az év hala címért

Idén is három őshonos fajra, a vörösszárnyú keszegre, a szivárványos öklére és a sebes pisztrángra lehet szavazni az év hala versenyen - közölte a Magyar Haltani Társaság vasárnap az MTI-vel.