Back to top

Tüskéje a horgászok kincse

A tarajos sülnek semmi köze a sünökhöz. Egy hatalmas, mintegy 10-15 kilós rágcsálóról van szó, melyet ma már hazánkban is tartanak, nemcsak állatkertekben, hanem ház körül is, olyanok, akik kedvelik a különleges fizimiskájú, érdekes életmódú állatokat. Napjainkban leginkább a horgászok becsülik sokra tüskéiket, melyekből kiváló úszó készíthető.

Már a rómaiak is nagy becsben tartották a tarajos sült, tüskéi mellett különleges ízvilággal bíró húsa miatt is.

A sülöknek öt faja ismeretes, melyek közül a legnépszerűbb a tarajos sül, melyet könnyen lehet fogságban tartani és tenyésztésre bírni. Eredeti elterjedési területén ma is szívesen vadásznak rá. Európába a rómaiak importálták, akárcsak a fácánt. Macedóniában, Olaszországban és Albániában egy rómaiak által importált ősökkel bíró, igen erős állomány alakult ki. De később behurcolták a fajt más területekre is, többek között Észak- és Dél-Amerikába.

Fotó: Nényei Borbála

A tarajos sül ház körüli tartása igen egyszerű, hiszen különféle zöldségeken, gyümölcsökön, nyúltápon is jól tartható. De fontos, hogy legyen előtte rágófa, ugyanis fogait folyamatosan koptatnia kell, hogy ne nőjenek túl.

Bár jogi értelemben nem veszélyes állat, tüskéi veszélyes fegyverek, s ha nem kellő óvatossággal bánunk vele, súlyos sebeket is ejthet.

Ám erre nemigen kerülhet sor, igen kezessé válik jó tartás mellett. Viszont jó, ha tudjuk, hogy ha a tarajos sül veszélyben érzi magát, felmereszti és zörgeti akár 40 centi hosszú tüskéit, miközben morog, és hátsó lábaival topog. Ha ezzel nem tudta elijeszteni vélt vagy valós támadóját, hirtelen hátrafelé vagy oldalazva nekiront.

A tarajos sül nemcsak kiválóan rág, hanem jól kapar is, így férőhelyét legjobb, ha betonfallal vesszük körül, melynek kellő mélységű alapjának kell lennie. Legjobb párban tartani, ilyenkor 2-4 utódra számíthatunk.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevés a biogazda Magyarországon

Miközben az ökológiai gazdálkodásra alkalmas táblák összterülete egyre nagyobb, a biogazdaságokban tartott jószágok száma több fajta esetében jelentősen visszaesett az utóbbi időben.

„Méhcsípés-terápia” Kairóban

Ezerszámra tenyészti a méheket Omar Abulhassan Kairó külvárosában – de nem a méz, hanem a méreg miatt.

Az „akváriumi halak királya”, a vitorlás

Akinek megfelelő méretű az akváriuma, annak bizton ajánlható a vitorláshal. Ma már szinte minden állatkereskedésben beszerezhető, gondozása egyszerű és több változata is ismert. Ám nem volt mindig így.

Nehogy kártérítést kelljen fizetnünk! A lótartás árnyoldalai

Az állattartás nemcsak örömet okoz vagy hasznot hajt az állattartónak, hanem felelősséggel is jár. A állatokkal kapcsolatos jogi felelősség egy olyan örökzöld téma, amihez többször vissza kell térnünk, mivel Kistermelők Lapjának olvasói is keresnek minket ebbe a körbe tartozó konkrét kérdésekkel.

Elkutyásodott macskák: mit értenek belőlünk?

Az ELTE Etológia Tanszék kutatói az Intelligence folyóiratban megjelent tanulmányukban azt állítják, hogy a gyűjtőnéven „mutatásnak” nevezett emberi gesztusokat nem csak a kutyák értik.

Mitől függ a nyulak születési súlya? I.

A szopós-, a növendék-, sőt még a kifejlett nyulak termelésének alakulásában is kisebb vagy nagyobb szerepe van az anyai hatásnak, mivel a magzatok tápláltsága egy hónapon, a szopósnyulaké 3 héten keresztül kizárólag az anyjuktól függ. Bár elválasztás után a vágónyulak növekedését már saját képességük határozza meg, ennek ellenére esetenként mégis kimutatható a korai életszakasz hatása.

Drágább lett termelni az agráriumban

Idén szeptemberében a mezőgazdasági termelői árak 2017 azonos időszakához képest 6,2 százalékkal nőttek, amit a növényi termékek árának 12 százalékos emelkedése, illetve az élő állatok és állati termékek árának 2,8 százalékos csökkenése eredményezett.

Miniszteri előadás és elnökválasztás a MÁSZ küldöttgyűlésen

Erős magyar mezőgazdaság nincs erős szuverén magyar állattenyésztés és fejlett tenyészállat-előállítás nélkül, emelte ki Nagy István agrárminiszter Herceghalmon, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) küldöttgyűlésén, ahol Zászlós Tibort a szervezet elnökévé választották.

A ketreces termelés szabadsága

Piackutatási és tájékoztatási kampányt indít a Baromfi Termék Tanács a magyar vásárlók tojásfogyasztási igényeinek felmérésére. A BTT szerint fel kell lépni az ellen, hogy az üzletláncok kiszorítsák kínálatukból a ketreces tojásokat, mert szerintük ezzel nemcsak a tojáspiaci szereplők, hanem a fogyasztók is rosszul járnának.

Átrendeződik a magyar szarvasmarha-kivitel

Átrendeződőben van a magyar szarvasmarha-kivitel, bár az exportban még mindig domináns szerep jut a török piacnak, az állattartók egyre több jószágot adnak el a volt jugoszláv, tenyészállatot pedig a hajdani szovjet tagállamokban.