Back to top

Tüskéje a horgászok kincse

A tarajos sülnek semmi köze a sünökhöz. Egy hatalmas, mintegy 10-15 kilós rágcsálóról van szó, melyet ma már hazánkban is tartanak, nemcsak állatkertekben, hanem ház körül is, olyanok, akik kedvelik a különleges fizimiskájú, érdekes életmódú állatokat. Napjainkban leginkább a horgászok becsülik sokra tüskéiket, melyekből kiváló úszó készíthető.

Már a rómaiak is nagy becsben tartották a tarajos sült, tüskéi mellett különleges ízvilággal bíró húsa miatt is.

A sülöknek öt faja ismeretes, melyek közül a legnépszerűbb a tarajos sül, melyet könnyen lehet fogságban tartani és tenyésztésre bírni. Eredeti elterjedési területén ma is szívesen vadásznak rá. Európába a rómaiak importálták, akárcsak a fácánt. Macedóniában, Olaszországban és Albániában egy rómaiak által importált ősökkel bíró, igen erős állomány alakult ki. De később behurcolták a fajt más területekre is, többek között Észak- és Dél-Amerikába.

Fotó: Nényei Borbála

A tarajos sül ház körüli tartása igen egyszerű, hiszen különféle zöldségeken, gyümölcsökön, nyúltápon is jól tartható. De fontos, hogy legyen előtte rágófa, ugyanis fogait folyamatosan koptatnia kell, hogy ne nőjenek túl.

Bár jogi értelemben nem veszélyes állat, tüskéi veszélyes fegyverek, s ha nem kellő óvatossággal bánunk vele, súlyos sebeket is ejthet.

Ám erre nemigen kerülhet sor, igen kezessé válik jó tartás mellett. Viszont jó, ha tudjuk, hogy ha a tarajos sül veszélyben érzi magát, felmereszti és zörgeti akár 40 centi hosszú tüskéit, miközben morog, és hátsó lábaival topog. Ha ezzel nem tudta elijeszteni vélt vagy valós támadóját, hirtelen hátrafelé vagy oldalazva nekiront.

A tarajos sül nemcsak kiválóan rág, hanem jól kapar is, így férőhelyét legjobb, ha betonfallal vesszük körül, melynek kellő mélységű alapjának kell lennie. Legjobb párban tartani, ilyenkor 2-4 utódra számíthatunk.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Haszongalambok takarmányozása (2. rész) - Takarmány-kiegészítők és természetes anyagok

Húsgalambjaink takarmányozásában az ásványi kiegészítők közül a konyhasó használata a leggyakoribb, mint erről már korábban is említést tettünk. Fontos a só tisztasága, és mivel nedvszívó anyag, gyorsan csomósodik. A galambok elé tett sóban előforduló sócsomók akár sómérgezést is okozhatnak.

Robot cowboy segít terelni a marhákat - videóval

Az USA egyik nagy marhavágóhídján egy robot is munkába állt. A távirányítású masina feladata, hogy az emberek munkáját biztonságosabbá tegye – elvégre napi 5000 darab, 600 kilónál is nehezebb marhát kell megmozgatniuk.

Kasztrálás csak teljes érzéstelenítéssel

Németországban 2021-től tilos lesz teljes érzéstelenítés nélkül állatokat kasztrálni. A 2018. decemberében elfogadott új törvény az eddigi legnagyobb lépés, amit az EU tett a malacok kasztrálásának befejezése felé.

Ha kistermelőktől vásárolna, ezt az oldalt önnek találták ki

Nem szükséges többé zord téli időben a termelői kispiacon dideregni. Egy vállalkozó kedvű szegedi könyvelő egyszerű megoldása segítségével jóval könnyebben találkozhatnak a kistermelők és vevőik. A Microker új térképes kereső alkalmazása segít a termelőknek és a vevőknek egymásra találni.

Idén is lesz állásbörze az állatorvosoknak

A tavalyi első, állatorvosoknak szóló állásbörze sikerén felbuzdulva újabb, potenciális munkáltatóknak és lelkes pályakezdőknek szóló eseményt szerveznek idén is az Állatorvostudományi Egyetemen.

Kutyamentés Dél-Koreában

Dél-koreai állatvédő aktivisták akciót szerveztek kétszáz kutya megmentéséért. A derék négylábúakat ugyanis a koreai hagyományoknak megfelelően vendéglők étlapjaira szánták.

Nő az állatorvosi praxisok száma

Egyre több cég nyújt állatorvosi szolgáltatásokat, míg 2015-ben 866 vállalkozás jelölte meg fő tevékenységeként az állategészségügyi ellátást, addig számuk tavaly elérte a 881-et az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint.

Sok lúd disznót győz?

Miközben a baromfi ára emelkedett, a sertés termelői ára 10 százalékkal volt alacsonyabb az elmúlt évben, mint egy évvel korábban – derül ki a KSH tájékoztatójából.

Tejminőséget javító takarmánykiegészítő

Az A-One Danmark vállalkozás új terméke egy olyan takarmánykiegészítő, aminek a használatával kimutathatóan emelkedik a föcstejben található antitestek száma, a laktáció későbbi szakaszában pedig magasabb lesz a koca tejének laktóz- és zsírtartalma.

Ártalmatlan faj megtévesztő külsővel: a vörös királysiklók

A vörös királysiklók (Lampropeltis triangulum sinaloae) kis méretüknek és feltűnő színezetüknek köszönhetően a terráriumok gyakori és népszerű lakói. Első ránézésre talán nem is gondolnánk, hogy a kirívó kültakaró valójában az álcázást szolgálja.