Back to top

Tüskéje a horgászok kincse

A tarajos sülnek semmi köze a sünökhöz. Egy hatalmas, mintegy 10-15 kilós rágcsálóról van szó, melyet ma már hazánkban is tartanak, nemcsak állatkertekben, hanem ház körül is, olyanok, akik kedvelik a különleges fizimiskájú, érdekes életmódú állatokat. Napjainkban leginkább a horgászok becsülik sokra tüskéiket, melyekből kiváló úszó készíthető.

Már a rómaiak is nagy becsben tartották a tarajos sült, tüskéi mellett különleges ízvilággal bíró húsa miatt is.

A sülöknek öt faja ismeretes, melyek közül a legnépszerűbb a tarajos sül, melyet könnyen lehet fogságban tartani és tenyésztésre bírni. Eredeti elterjedési területén ma is szívesen vadásznak rá. Európába a rómaiak importálták, akárcsak a fácánt. Macedóniában, Olaszországban és Albániában egy rómaiak által importált ősökkel bíró, igen erős állomány alakult ki. De később behurcolták a fajt más területekre is, többek között Észak- és Dél-Amerikába.

Fotó: Nényei Borbála

A tarajos sül ház körüli tartása igen egyszerű, hiszen különféle zöldségeken, gyümölcsökön, nyúltápon is jól tartható. De fontos, hogy legyen előtte rágófa, ugyanis fogait folyamatosan koptatnia kell, hogy ne nőjenek túl.

Bár jogi értelemben nem veszélyes állat, tüskéi veszélyes fegyverek, s ha nem kellő óvatossággal bánunk vele, súlyos sebeket is ejthet.

Ám erre nemigen kerülhet sor, igen kezessé válik jó tartás mellett. Viszont jó, ha tudjuk, hogy ha a tarajos sül veszélyben érzi magát, felmereszti és zörgeti akár 40 centi hosszú tüskéit, miközben morog, és hátsó lábaival topog. Ha ezzel nem tudta elijeszteni vélt vagy valós támadóját, hirtelen hátrafelé vagy oldalazva nekiront.

A tarajos sül nemcsak kiválóan rág, hanem jól kapar is, így férőhelyét legjobb, ha betonfallal vesszük körül, melynek kellő mélységű alapjának kell lennie. Legjobb párban tartani, ilyenkor 2-4 utódra számíthatunk.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ikercsikók születtek Egyházasrádócon

Két hét eltelt az előrejelzett időponthoz képest, mikor megindult az ellés, de végül minden rendben ment. A tulajdonos nagyon büszke vagyok a lovára, hogy könnyen, egyedül a világra hozta az ikreket.

A tojás árát is felfelé hajtja az aszály

Az aszály miatt dráguló takarmányok hajthatják felfelé a tojás árát a hazai piacon. Az ágazati szereplőket összefogó szervezet szerint a termelőknek a megnövekedett költségeik miatt emelniük kell az átadási árakon, a fogyasztók ugyanakkor ennél kisebb mértékű drágulással találkozhatnak majd a boltokban.

Védjük lovainkat a Nyugat-nílusi láztól!

A nyár és az ősz folyamán az Európai Unió több tagállamában, köztük Magyarországon is jelentették a lovak Nyugat-nílusi lázzal történő megfertőződését. 2018-ban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma hazánk 64 állattartó telepén mutatta ki a fertőzést.

Rangos kutyakiállítás a szomszédban

Közel ezer ebet mutattak be azon a nemzetközi kutyakiállításon, amelynek az elmúlt hét végén adott otthont a muravidéki kisváros, Lendava. A CACIB Lendava 2018 nevű versenyre számos magyarországi ebtartó is érkezett.

A díszpintyek királynője

Minden valószínűség szerint a gould amandina nyerné azt a szépségversenyt, melyet a fogságban gyakran tartott díszpintyek között rendeznének. Elnevezése is szépségére utal, ugyanis John Gould gyönyörű felesége tiszteletére nevezte el ezt az Ausztráliában honos madarat. Magyarországra még a két világháború között érkeztek első példányai.

Ismét akadálytalan a szarvasmarhák és juhok exportja Törökországba

A magyar állategészségügyi hatóság járványügyi intézkedései nyomán hazánk az idei évben teljesítette az Állategészségügyi Világszervezet kéknyelv betegségtől való mentességre vonatkozó feltételeit.

Egyre népszerűbb a tevetej, a tevesajt és jön a "teve fitnesz szelet"

A Közel-Keleten hagyományos és kulturális szempontból fontos italként ismertté vált tevetej nemzetközi szinten is egyre népszerűbbé válik.

Kecsketartás: az eredmény szüli az eredményt

Nyakunkon a fedeztetési szezon, most kellene a kecskéseknek megalapozniuk a jövő generációkat, és bizony, ilyenkor alaposan át kell gondolni bizonyos kérdéseket.

Felvonuló lovasok, lovas felvonulások

Tavasztól őszig, sőt, akár a tél beköszöntéig is rendeznek különféle szabadtéri felvonulásokat, ünnepeket, amelyeket lovas kísérettel is igyekeznek szervezőik minél szebbé, színesebbé tenni.

A jövő állattenyésztési ágazata lehetne a juhtenyésztés

Magyarország természeti adottságai kiválóak a juh- és kecsketenyésztésre, ám jelenleg még nagyon sok kiaknázatlan lehetőség van az ágazatban – fogalmazott az agrárminiszter hétfőn, az Agrárminisztériumban megrendezett juhtenyésztési fórumon. Nagy István hozzátette, világszerte növekszik a juhhús fogyasztása, ennek kiszolgálására érdemes felkészülnie a juhászoknak.