Back to top

Aratóünnepek országszerte

Javában tart a betakarítás az országban, így itt az ideje feleleveníteni, hogyan is arattak elődeink. A kézi aratás hagyományait számos helyen aratóünnepeken mutatják be, ahol a kaszálás és cséplés mellett ízletes falatokat is kóstolhatnak az érdeklődők.

Elődeink hagyományait elevenítették fel a kunszállási Aratóünnepen

A kézi aratás hagyományait elevenítették fel szombaton Kunszálláson, ahol második alkalommal rendezett Aratóünnepet a helyi Csűrcsavaró Néptáncegyüttes.
A kézi aratás hagyományait elevenítették fel szombaton Kunszálláson, ahol második alkalommal rendezett Aratóünnepet a helyi Csűrcsavaró Néptáncegyüttes.
Fotó: Vajda Piroska
A kézi aratás hagyományait elevenítették fel szombaton Kunszálláson, ahol második alkalommal rendezett Aratóünnepet a helyi Csűrcsavaró Néptáncegyüttes - tudósít a baon.hu.

A hagyományőrző esemény a szerszámok, a gabonaföld és az aratómunkások megáldásával kezdődött.

A népviseletbe öltözött aratók számos vidám hagyományt is felelevenítettek, bemutatva ezzel, hogy a kemény munkát hogyan tették elviselhetőbbé elődeink.

A kaszálás mellett a cséplés folyamatát is megismerhették az érdeklődők, a kicsépelt gabonát a Magyarok Kenyeréhez ajánlották fel a szervezők. Míg az aratók dolgoztak, a szakácsok elkészítették a hagyományos kaszáslevest, a nyugdíjas klub asszonyai pedig több száz fánkot sütöttek a vendégeknek. Az ünnep táncházzal zárult, ahol a Fokos zenekar húzta a talpalávalót.

Képgaléria a kunszállási Aratóünnepről itt.

Ilyen volt az idei kézi aratóverseny Jásziványon

Jásziványban tartották az idei Hármas-kerületi Kézi Aratóversenyt
Jásziványban tartották az idei Hármas-kerületi Kézi Aratóversenyt
Fotó: Banka Csaba
A Jász – Kun Kapitányok Tanácsa tagjai ötlete alapján hívták életre majd másfél évtizeddel ezelőtt a Jász – Kun Hármas – Kerületi Kézi Aratóversenyt, illetve a rendezvénnyel együtt szervezik meg a népi ételek főzőversenyét is - írja a szoljon.hu.

Azt már jól tudják Jásziványban, hogy ha reggel szakad az eső, és valami nagy rendezvényre készülnek, akkor az csakis jól sikerülhet. Így volt ez a településen évekkel ezelőtt szervezett Jász Világtalálkozó napján, nem volt kegyes az időjárás a helybéliekhez idén januárban sem a Jász Kolbásztöltő verseny napján, és esős idővel nyitott szombaton a Hármas – Kerületi Kézi Aratóverseny is.

Tari András polgármester elmondta, hogy a kedvezőtlen időjáráshoz szinte már hozzá is szoktak.

A verseny tényleges megkezdésére tovább állt az eső, és gond nélkül meg tudták tartani a hagyományőrző programot a jászság legkisebb településén.

A több száz résztvevő és érdeklődő látványos menete vezette fel a programot. A búzatáblához közösen vonultak ki versenyzők és nézők egyaránt. Kladiva Imre plébánossal közösen elmondott imát követen kezdődhetett meg a verseny.

Az aratóbandák megadták a módját, hiszen kiadós reggelivel és természetesen arató pálinkával hangoltak a munkára.

Akiknek korábban gyerekként, vagy fiatalként része lehetett még olyan aratásokban, amikor valóban minden gépi segítség nélkül kellett a kenyérnekvalót begyűjteni, állították: az a kis darabka terület, amit ilyen versenyeken le kell vágni, nem jelenthet kihívást az embernek.

Bizony naphosszat, heteken át végezni ezt a tevékenységet valóban a legnehezebb munkák közé tartozott.

Az aratóversenyt végül a jásziványi Berente Miklós csapata nyerte meg.

A rendezvény keretben megtartott népi ételek főzőversenyén az elsőknek járó elismerést a Kunhegyesi csapat vehette át, míg a legjobb pogácsáért járó díj a karcagi Aranykalász csapaté lett, a legjobb aratópálinkát pedig Farkas János készítette.

Képgaléria a Jásziványban tartott idei Hármas-kerületi Kézi Aratóversenyről itt.

Arattak, táncoltak, mulattak idén is – Még Levélről és Törökbálintról is jöttek a büki fesztiválra

Az őrimagyarósdi csapat a kezdetektől résztvevő az aratófesztiválon, most Németh Zoltán volt az első kaszás a csapatban
Az őrimagyarósdi csapat a kezdetektől résztvevő az aratófesztiválon, most Németh Zoltán volt az első kaszás a csapatban
Fotó: Szendi Péter/ VN
Szerte az országból érkeztek aratóbandák a XXVIII. Aratóünnepre. Vannak, akik már az utánpótlás-nevelésen dolgoznak, olyanok is, akik a kezdetektől résztvevők, a helyiek pedig büszke házigazdák voltak idén is - írja az eseményről a vaol.hu.

„Meg van fenve? Ki van kalapálva? Akkor lehet kezdeni!”

Hallhatták a versenyt indító szavakat a búzatábla mellé felsorakozott aratóbandák. Idén 13 csapat vállalkozott a klasszikus kézi aratásra – és a bandák létszámának többszörösét tették ki az érdeklődők, alig látszott a kijelölt búzatábla a sok-sok látogatótól. 

A fiúk aratnak, van, aki szedi a markot, a harmadik láncszem köti össze, kévébe rakjuk és jól érezzük magunkat, ennyi a feladat

– vázolta a házigazda büki csapat egyik tagja, Edit az aratónapi munkát. Ő maga hat-hét éve tagja a bandának, azt mondta, jó kipróbálni az egykori aratómunkát, de elsősorban a társaság miatt fontos az esemény.

Első hely persze van, de nincs semmi jelentősége – foglalta össze a verseny jellegét.

Manapság már gépiesített az aratómunka, ezért is fontos a rendezvény életben tartása – méltatta Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke. A kétkezi munka becsületéről és hasznáról beszélt, és megköszönte a szerezőknek, hogy lassan három évtizede megrendezik az aratófesztivált.

– A rendszerváltás után fellángolt a népi hagyományok felidézése, itt nem hunyt ki a kezdeményezés – tekintett vissza köszöntőjében dr. Németh Sándor, Bük polgármestere‎, miután feldíszített lovaskocsikkal (és autóbusszal, személyautóval) Bükfürdőre értek az aratók és kísérőik az ünnepi ökumenikus istentiszteletről.

A hangulat megalapozásáról a büki Répcementi Férfikar gondoskodott, aztán sorban köszöntötték a 13 bandát, oklevelet, bort kaptak emlékbe. Mindegyik csapat különleges valamiért, például a Kisfaludról érkezett nyugdíjas klub tagjai verset költöttek az alkalomra, összefoglalták benne, hogy „aratásra készen állunk”. A nagygeresdiek és az őrimagyarósdiak a kezdetektől visszatérő aratók, a répcelaki nyugdíjas versenyzők pedig kicsi lányokat hoztak, mint mondták, nevelik, tanítják az utánpótlást, hogy ne vesszen el a tudás, a kézi aratás ismerete.

– Aratás nincs föld, meg búza nélkül – vette át a szót a fő szervező, Tóth Tamás. Patyi Sándor képviselőt szólította a színpadra: a gazdát, aki biztosította a földet és a búzát az eseményre, egy üveg pálinkát kapott a hozzájárulásért. Ahogy eleink idején, most is bál (és már koncert is) zárta az aratást Bükfürdőn.

Forrás: 
baon.hu/szoljon.hu/vaol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezért kell emelni a kenyér árát

Újabb áremelkedésre számíthatunk a sütőipari ágazatban, akár 20–30 százalékkal is emelkedhet a kenyérgabona ára év végéig. Így persze a kenyér is többe kerül majd a boltokban.

C-vitamin tarolás: a fejes káposzta kézi és gépi betakarítása

A fejes káposzta betakarításának kezdetét az állomány jellemzői határozzák meg. A káposztafejnek el kell érnie a fajtára jellemző alakot és tömöttségi állapotot. A betakarítás ideje az ültetés után 55-150 nappal esedékes.

Jön a hideg, de marad az aszály

Az elmúlt hét eseménytelen, csendes őszi időjárása után a héten két hidegfront is érinti térségünket, de számottevő csapadék sajnos továbbra sem várható.

Szent Márton bora Villányból

Márton napja nem csak a libás lakomáról szól, hanem az újbor kóstolásáról is. A hétvégi programokon mutatták be a vendégeknek az újborokat, amelyre az általunk megkérdezett borász szerint az idén sem lesz panasz.

Főként a repce szenved az enyhe, csapadék nélküli ősztől

A száraz, meleg időjárás következtében már befejeződött az őszi szántóföldi kultúrák – napraforgó, kukorica, szója - betakarítása, egyedül a cukorrépa mintegy 40 százaléka van még a földben, hangzott el az Aratási Koordinációs Bizottság ülését követő sajtótájékoztatón.

Messze esik a dió a fájától: héjasok betakarítása

A héjasok (dió, mogyoró, mandula) betakarítását a gépesített dióbetakarításon keresztül mutatjuk be. A diófákat nagy lombkoronájuk miatt nagy sor- és tőtávolságra ültetik.

Kétezer éves bort találtak

A sírban két bronzedényre bukkantak, ezek egyike tartalmazta a borszerű folyadékot, a másik egy vadlúdalakú lámpa volt.

Messze még a mezőgazdasági év vége

A régi népi hagyomány szerint Márton-napkor, azaz november 11-én lezárul a mezőgazdasági év, a földművelők nemcsak a Szent Mártont, hanem addig szinte látástól vakulásig tartó munkájuk befejezését is ünneplik. Idén azonban elhúzódnak a munkálatok – aminek tavasszal is meglesz a hatása, ez már most biztos.

Nagy István: javítani kell a termőképességet

Agrárfórumot szervezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas megyei Igazgatósága Vasszécsenyben, ahol átadták a 4. Vas megyei Búza Termelési Verseny díjait is. Nagy István agrárminiszter előadásában kifejtette, hogy a hozamok javítása érdekében a korszerű technológiákon és genetikákon túl a talaj termőképességének fokozása alapvető feladat.

Olajfák a Bibliából

Itt az ősz, a szüret ideje. Benépesülnek a szőlőskertek, folyik a munka. Így volt ez a bibliai időkben is a Szentföldön, de a szőlő mellett ez az időszak egy másik fontos gyümölcs, az olajbogyó betakarításának az ideje is. A korábban megjelent Fűszerek-, Cserjék-, Gyümölcsök-, és Zöldségek a Bibliából című cikkek folytatását közöljük.