Back to top

ASP: kamatmentes hitel és többlettámogatás a mangalicára

Eddig sikerült elkerülni a nagyobb bajt a sertéságazatban Magyarországon - mondta Nagy István agrárminiszter. Noha csökkent a hazai sertéshús ára, a folyamat egyelőre nem hozható összefüggésbe a  vaddisznóállományban fellelt afrikai sertéspestises ese­tekkel - derült ki az ágazati egyeztetés után.

A sertéságazat helyzetéről Nagy István agrárminiszter számolt be a Világgazdaságnak az ágazati egyeztetés után, amelyen új támogatások is szóba kerültek.

A résztvevők nagy száma, konstruktív viszonyulása a felvetett valós szakmai problémákhoz azt a reményt erősítette bennem, hogy a szóba hozott kihívásokra rövidesen megoldásokat is találunk

– mondta Nagy István agrárminiszter a Világgazdaságnak arról a megbeszélésről, amelyet a sertéságazat szereplőivel folytatott a napokban. Azon meggyőződésének adott hangot, hogy csak a gazdákkal szövetségben tudnak megoldásokat találni az ágazat előtt álló kihívásokra. Éppen ezért – tette hozzá – az Agrárminisztériumban tematikus napokat tartanak, hogy a szaktárca vezetői és az ágazatok legfontosabb szereplői találkozhassanak egymással.

Az első ilyen tematikus napon a sertéságazat kérdéseiről egyeztettek, és sok probléma merült fel: az állategészségügyi helyzettől kezdve a piacra jutás kérdéskörén és a nyomon követhetőségen át egészen a minősítés kérdéséig lényegében a teljes ágazatot átívelően mondták el észrevételeiket a jelenlévők.

Sertéspestishelyzet

A megbeszélésen hangsúlyosan került elő a sertéspestis, de tényszerűen meg lehet állapítani, hogy a piaci árak az uniós trendeket követik,

a magyar kormánynak sikerült megakadályoznia a nagyobb bajt, mi­után elérte, hogy az ázsiai importőrök is csak az érintett megyékből tiltsák a bevitelt – mondta Nagy István.

A hazai vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül kilogrammonként 436 forint volt hasított meleg súlyban számolva 2018 májusában, 20,7 százalékkal alacsonyabb ugyan a tavalyi árnál, de a hazai sertéshúsárak az uniós piaci trendekkel azonosan alakulnak.

Az E minőségi kategóriába sorolt sertések vágóhídi belépési ára szorosan követi a német árszintet. Az árakban az ágazatra jellemző ciklikusság és a piaci folyamatok érvényesülnek. A lassú áremelkedés melletti kiegyensúlyozott nemzetközi és hazai piaci helyzetre való tekintettel a hazai sertéspiac vonatkozásában megalapozatlan pánikhelyzetről beszélni.

A sertéságazatban az állategészségügyi problémákon kívül egyelőre nem látható olyan piaci zavar, amely súlyos válságot okozhatna. Fontos megjegyezni, hogy afrikai sertéspestist (ASP) Magyarországon egyelőre csak vaddisznóban találtak. A piaci helyzet megtartása elsősorban az ASP terjedésének és a házi sertésekre való átterjedésének megakadályozásával tartható fenn – mutatott rá az agrárminiszter.

A kereskedelmi veszteségek enyhítése, az exportpiacok visszanyerése és az uniós eljárásrendhez hasonló regionalizáció érvényesítése érdekében a kormány mindent megtesz – mondta Nagy István. „Mintegy harminc kereskedelmi partner harmadik ország hatóságával vettük fel a kapcsolatot – ismertette –, és az elmúlt két hónapban hét magas szintű személyes egyeztetésre is sor került. A megkezdett tárgyalások eredménye, hogy például Hongkongba, Új-Zélandra és Kanadába az érintett megyéken kívüli területekről továbbra is lehetséges a sertéshústermékek exportja.”

Fotó: FM: Pelsőczy Csaba

Kamatmentes hitelt biztosítanak

 

Az afrikai sertéspestis miatt valamennyi sertéstartó számára kamat- és költségmentes Agrár Széchenyi-kártya-folyószámlahitelt kívánunk biztosítani – mondta Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár.

Az ázsiai exportpiacoktól erősebben függő mangalica esetében szerinte nagyobbak a problémák, ezért a helyzet megoldására javaslatcsomagot dolgoztak ki. Ennek részeként az egyik oldalon elsősorban a kisebb és közepes gazdaságoknak segítséget nyújtó, mangalica anyakocák utáni 50 ezer forintos plusztámogatást terveznek,

a másik oldalon pedig eddig nem kihasznált európai és tengerentúli piacok eléréséhez nyújtanak érdemi segítséget, hozzájárulva a korlátozott elérésű ázsiai célországok kiváltásához. Mind a kamatmentes hitelt, mind a kocák utáni támogatást csekély összegű támogatás formájában van mód bevezetni az európai uniós támogatási szabályok keretei között – mondta Feldman Zsolt.

Küzdeni kell a meglévő támogatásokért

A megbeszélésen szóba került az uniós támogatások jövője is. Elhangzott, hogy Magyarország számára kiemelt cél a következő uniós programozási időszakban a jelenlegi támogatások többségének hasonló feltételek mellett való fenntartása. A támogatási típusok – például az állategység-alapú támogatások, beruházási támogatások – a következő programidőszakban is ugyanúgy rendelkezésre fognak állni.

A 2014–2020-as időszakhoz képest az Európai Bizottság tervei szerint jelentős egyszerűsítések várhatók a tervezésben. A szabályozás szerint több hatáskört és nagyobb mozgásteret kapnának a tagállamok, különösen abban, hogy milyen formában és feltételekkel hirdetik meg a vidékfejlesztési támogatásokat. A jogszabálytervezet szerint a vidékfejlesztés uniós forrása Magyarország számára 3,4 milliárd euróról 2,9 milliárdra csökken, és mérséklődnek a régiókra vonatkozó támogatási intenzitások is.

Forrás: 
Világgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megkezdődött a 2020 utáni KAP érdemi vitája

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács július 16-i brüsszeli ülésén került sor az új Közös Agrárpolitika jövőbeni szabályainak első érdemi vitájára. Az uniós agrárminiszterek a szabályozás egyszerűsítésének lehetőségeiről folytattak vitát.

Több országgal folyik egyeztetés a sertéspestis kapcsán

Ukrajnán kívül több más országgal is egyeztetés folyt vagy folyik a sertéspestis ügyében - mondta Bognár Lajos országos főállatorvos, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

ASP: enyhül az ukrán szigor

Újra szállíthatóak állateledelek és növényi eredetű takarmányok Ukrajnába hazánk ASP-vel nem érintett területeiről. A magyar vállalkozások számára rendkívül kedvező döntés dr. Bognár Lajos országos főállatorvos személyes tárgyalásai, valamint a szakértői egyeztetések eredménye.

Lisztéria a kolbászban is

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormányhivatal arról tájékoztatja a fogyasztókat, hogy az Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztálya a tiszafüredi a Hegedűs Hús Bt. által gyártott és a Körösmarket Kft. által forgalmazott kolbász forgalomból való kivonását és a fogyasztókhoz eljutott termékek azonnali visszahívását rendelte el.

10 tonna hal 15 ezer liter vízben főzve: újra hódít a halászlé Baján

Hivatalosan is megkezdődött a Bajai Halfőző Fesztivál szombaton kora este, amikor mintegy ezerötszáz bogrács alatt gyújtották meg a tüzet a Bács-Kiskun megyei városban. Nagy István agrárminiszter az eseményen célként jelölte meg, hogy emelkedjen az országos halfogyasztás átlaga.

Bizonytalan jövő elé néz a sertéságazat

Bár a sertéshús-kibocsátás várhatóan tovább fog nőni az év második felében, több bizonytalanság is nehezíti az ágazat sorsát – áll a Rabobank ágazati jelentésében. Kereskedelempolitika, betegséges és a dráguló takarmány befolyásolhatja kedvezőtlenül a piacokat, amely végül elviheti a nyereséget is.

Drágult a bor, szűkült a piac, pedig a minőséggel nincs gond

A belföldi borfogyasztás jelentős visszaesése miatt a borkivitel bővítését sürgette a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára az Országgyűlés mezőgazdasági bizottság szőlő-, bor-, pálinka albizottságának csütörtöki ülésén.

Nagy István: A büdzsé garantálja az agrárium biztonságos növekedését

A jövő évi költségvetés garantálja a magyar agrárium erősödését, biztonságos növekedését és újabb áfacsökkentéssel segíti a családokat - mondta az agrárminiszter.

Diákmunkások a sertéstelepen

Egyre nyilvánvalóbb és égetőbb probléma a munkaerőhiány a mezőgazdaságban. A kétkezi munka tisztelete átalakult az elmúlt évtizedekben, kevesebb fiatal látja a jövőjét, a boldogulását ebben az ágazatban. Üdítő­ kivételek azonban mindig vannak. Találkoztunk olyanokkal, akik már a diákmunka adta lehetőséget megragadva úgy határoztak, egy sertéstelepen próbálják ki magukat.

A malomipar számára létszükség az ötforintos lisztáremelés

Az elmúlt évben jellemző árnál körülbelül 5 százalékkal kezdett magasabban a búza. A malomipar számára azonban szeptemberben lisztáremelésre lesz szükség – mondta a Lakatos Zoltán. A Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója.