Back to top

Egyedi palack készül az Egri borvidék csúcsminőségű borai számára

Egyedi palack készül az Egri borvidék csúcsminőségű borai számára - tájékoztatta Eger és térsége országgyűlési képviselője az MTI-t.

A kezdeményező Nyitrai Zsolt (Fidesz) emlékeztetett: a borok olimpiájaként is emlegetett Challenge International du Vinen, a franciaországi Bordeaux-ban az egri borok idén immár nem először szerepeltek a legjobban Magyarország összes borvidékének termékei közül.

"Az egriek és a környékbeliek köszönettel és tisztelettel tartoznak az itt élő, itt tevékenykedő szőlészeknek és borászoknak, akik az országhatáron belül és azon túl is messzire viszik e térség jó hírét" – fogalmazott.

Fotó: nyitraizsolt.hu

 Megjegyezte: ezek a szakemberek a szőlő és a bor tiszteletére alapozva évről évre képesek csúcsminőséget előállítani. Nekik köszönhetően az Egri borvidék "ma már nemcsak hazánkban, de nemzetközi szinten is kimagasló minőséget képvisel", így - a Szekszárdi és a Tokaj-hegyaljai borvidék mintájára - megérdemel egy összetéveszthetetlen, egyedi és az ezen a tájon készülő csúcsborokhoz méltó palackot, mely egyszerre jelképezi a minőséget, a hagyományok tiszteletét és a modernséget – húzta alá a politikus.

Nyitrai Zsolt közölte: éppen ezért a XXII. Egri Bikavér Ünnepen felkérte az érintett borászokat: tegyenek javaslatot az egri palack kialakítására és arra, hogy a borvidék mely nedűit tartalmazzák majd.

Kijelentette: határozott célja, hogy legkésőbb egy év múlva, a következő Bikavér Ünnepen már az új egyedi palackból töltsék a vendégek poharába a hazai vörösborok közt elsőként hungarikummá nyilvánított Egri Bikavért.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Korán indul a szüret Tokajban

A megszokottnál jóval korábban, már augusztusban megkezdődhet a hagyományos szőlőfajták szüretelése Tokaj-Hegyalján - közölte Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke kedden az MTI-vel.

Aranyat érő CARASSIA a Szilágyságból

Megismételte és felülmúlta a tavalyi sikert a magyarországi érdekeltségű, észak-erdélyi Kárászteleki Pezsgőpincészet. Az idei Nemzetközi Champagne és Pezsgő Világbajnokságon (CSWWC 2018) egy CARASSIA tétel aranyérmes, egy másik pedig ezüstérmes lett.

Nincs lemaradásban a szőlő Vas megyében

A szőlő nagy része a megelőző védekezésnek köszönhetően egészséges. Érési stádiumba lép, nincs lemaradásban a gyümölcs Vas megyében.

Drágult a bor, szűkült a piac, pedig a minőséggel nincs gond

A belföldi borfogyasztás jelentős visszaesése miatt a borkivitel bővítését sürgette a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára az Országgyűlés mezőgazdasági bizottság szőlő-, bor-, pálinka albizottságának csütörtöki ülésén.

A furmintnak is jár a flanc

Számít-e, hogy milyen pohárból isszuk a bort? A borszakértők erre határozott igennel válaszolnak, ezért létezik komoly borvidékeknek, és a kiemelt fontosságú fajtáknak saját pohara.

Tolnában már augusztus közepén indulhat a szüret

Várhatóan augusztus közepén elkezdődik a szüret Tolna megye két borvidékén. A termelők azt mondják, ilyen korai betakarításra nem is emlékeznek. Már színesedik az oportó, a Néró és egy-egy színes szemet már a később érő fajtákon is lehet találni. A termés szépnek ígérkezik, legalábbis ott, ahol a szőlőt meg tudták védeni a lisztharmattól.

Kéthetes előnyben a szőlő Villányban

Esős júniuson vagyunk túl, a párás, esős, meleg idő fokozott figyelmet igényel a gazdáktól. Oda kell figyelni, hogy szellős legyen a lombfelület és a növényvédő szereket kellő időben kijuttatni, abszolút kézben tartható. A Villányi Borvidéken minden rendben, a minőség továbbra is jó és a mennyiséggel is elégedettek lehetnek a gazdák.

Idén e borok lettek az ország büszkeségei

Átadták a 2018. évi Országos Borverseny díjait. A hazai szőlő-bor ágazat legszélesebb merítésű, egyben legismertebb bormustrája idén mind a versenyre nevező termelők száma, mind a nevezett tételek tekintetében rekordot döntött. A nevező 223 pincészet 770 mintájából három bornak nagy aranyérmet, 119-nek arany-, 112-nek pedig ezüstérmet ítéltek.

Tényleg a talaj adja a bor ízét?

Egyre népszerűbb és elfogadottabb az a nézet, hogy a szőlőültetvény talaja adja a bor ízét – bár kérdéses, hogy van-e bármilyen tudományos alapja a kijelentésnek.

Hogyan szedjük ki a borfoltot az abroszból?

Nyár közepén járunk, azután hamarosan beköszönt az ősz, és a kerti partikat felváltják a borvacsorák. A vendégek rendkívül kedvelik ezeket az exkluzív, jó hangulatú eseményeket, finom ételekkel és persze jobbnál jobb borokkal. A jókedvű beszélgetések és szórakozás közben pedig teljesen biztos, hogy megtörténik minden háziasszony rémálma: borfoltos lesz a terítő.