Back to top

Elég virágos Zalaegerszeg?

A megyeszékhely idén is csatlakozott a Virágos Magyarország versenyhez, a zsűri múlt hét végén járta végig a várost, és pontozta a látottakat.

A virágosításról, a zöldterületek állapotáról és az önkormányzat környezetvédelmi intézkedéseiről tájékozódó zsűrit dr. Csemez Attila, a Virágos Magyarország mozgalom hazai szervezőbizottságának elnöke, a Szent István Egyetem professor emeritusa vezette. Rajta kívül nagykanizsai és hévízi szakemberek kaptak tájékoztatást Zalaegerszeg környezetszépítő tevékenységéről - írja a zaol.hu.

Belvárosi sétájuk a Dísz térről indult, ahol sajtótájékoztatóval kezdődött a program. Elsőként Vigh László országgyűlési képviselő köszöntötte a bíráló bizottság tagjait, hangsúlyozva, hogy folyamatban van a járműipari tesztpálya építése, s ha elkészül, a világ minden pontjáról jönnek majd hozzánk, ezért sem mindegy, hogy milyen képet mutat magáról a város.

A zsűri tagjai és vendéglátóik a Dísz téren
A zsűri tagjai és vendéglátóik a Dísz téren
Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Tolvaj Márta alpolgármester beszámolt arról, hogy Zalaegerszeg a kezdetektől fogva részt vesz a Virágos Magyarország mozgalomban, s folyamatosan zajlanak zöldfelületi fejlesztések. Kiemelte egyebek mellett a Vizslapark felújítását, a skanzen bővítését, a túraútvonalakat, és szólt a helyi virágosítási versenyről, valamint a legszebb konyhakertek pályázatról. A zsűri a belvárosi séta után a díszteremben előadásokat hallgatott meg, majd buszos városnézésen alkotott képet Zalaegerszeg környezeti állapotáról.

Forrás: 
zaol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gesztenye és aszalt szilva

A gesztenyére keresleti piac van, az árak folyamatosan emelkednek, érdemes termelni - hangzott el a Pölöskén tartott aszalt szilva és gesztenye szakmai napon. Gesztenyéből jelenleg mintegy 300-400 hektárnyi területen körülbelül 1000 tonna terem az országban.

Testünk őrei, a bioflavonoidok a fiatalság titkát rejtik

A citrusfélékben is megtalálható bioflavonoidok nemcsak a gyümölcsök és fűszerek ízét adják, de sejtjeink felett is őrködnek. Antioxidáns hatásuk pedig segít megőrizni a bőr fiatalságát.

Örökölt örökzöldek

Keskeny kis szerpentinen kapaszkodunk föl a Badacsonyörs fölött magasodó Örsi-hegyre, ahol az ország egyetlen teraszos arborétuma található. A világ minden tájáról származó örökzöld különlegességek élnek itt, gyűjteményüket a Folly család négy generációja hozta létre, gyarapította, őrizte és fejleszti a mai napig is.

Franciaország betiltja a metám-nátriumot

A francia élelmiszerbiztonsági, környezetvédelmi és foglalkozás-egészségügyi kormányügynökség az emberi egészségre és a környezetre ártalmasnak nyilvánította, és javasolta a metám-nátrium hatóanyagú készítmények forgalmazásának betiltását, miután Nyugat-Franciaországban több gazdálkodó, illetve a gazdaságok szomszédságában lakó emberek légúti mérgezést szenvedtek a hatóanyag használata után.

Őshonos fákra cserélik az invazívakat Pécsen

A Tettye környékén bálványfákat vágtak ki. A fák ugyan egészségesek voltak, azonban inváziós fajnak számítanak, így egy kormányrendelet értelmében irtani kell őket. A város azonban gondoskodik a pótlásukról ott, ahol szükséges: helyükre őshonos fafajok kerülnek.

Az arborétum a második otthona

Vérbeli kiránduló izgalmával és ezernyi kérdéssel érkezem az Agostyáni Arborétumba. Amint belépek a nagy székely kapun, a csönd magával ragad. A lombok árnyékában közelítek a kicsi faházikó felé, ahol Rozmann Hajnalka mindig mosolygós arca fogad. Mint vendéget a házigazda köszönt, ő az arborétum vezetője.

A növényorvosokon is múlik a mezőgazdaság jövője

Az élelmiszer-biztonság kulcsa a növényorvos szlogennel rendezték meg a XIII. Növényorvos Napot, ahol a résztvevők nagy tapssal fogadták annak bejelentését, hogy a növényorvosok szaktudását, munkájuk jelentőségét szakmai doktori címmel tervezik elismerni. Elvárás ugyanakkor, hogy olyan fenntartható növényvédelmet folytassunk, ahol az utolsó megoldás a növényorvosi vény kiállítása.

C-vitamin tarolás: a fejes káposzta kézi és gépi betakarítása

A fejes káposzta betakarításának kezdetét az állomány jellemzői határozzák meg. A káposztafejnek el kell érnie a fajtára jellemző alakot és tömöttségi állapotot. A betakarítás ideje az ültetés után 55-150 nappal esedékes.

Kék színben érkezik a zöld virágcserép

A német Pöppelmann hollandiai képviselete bemutatta a TEKU cserepek környezetkímélő kék generációját, amely újrahasznosított polipropilén műanyagból készül és újrahasznosítható.

Drágább lett termelni az agráriumban

Idén szeptemberében a mezőgazdasági termelői árak 2017 azonos időszakához képest 6,2 százalékkal nőttek, amit a növényi termékek árának 12 százalékos emelkedése, illetve az élő állatok és állati termékek árának 2,8 százalékos csökkenése eredményezett.