Back to top

Elég virágos Zalaegerszeg?

A megyeszékhely idén is csatlakozott a Virágos Magyarország versenyhez, a zsűri múlt hét végén járta végig a várost, és pontozta a látottakat.

A virágosításról, a zöldterületek állapotáról és az önkormányzat környezetvédelmi intézkedéseiről tájékozódó zsűrit dr. Csemez Attila, a Virágos Magyarország mozgalom hazai szervezőbizottságának elnöke, a Szent István Egyetem professor emeritusa vezette. Rajta kívül nagykanizsai és hévízi szakemberek kaptak tájékoztatást Zalaegerszeg környezetszépítő tevékenységéről - írja a zaol.hu.

Belvárosi sétájuk a Dísz térről indult, ahol sajtótájékoztatóval kezdődött a program. Elsőként Vigh László országgyűlési képviselő köszöntötte a bíráló bizottság tagjait, hangsúlyozva, hogy folyamatban van a járműipari tesztpálya építése, s ha elkészül, a világ minden pontjáról jönnek majd hozzánk, ezért sem mindegy, hogy milyen képet mutat magáról a város.

A zsűri tagjai és vendéglátóik a Dísz téren
A zsűri tagjai és vendéglátóik a Dísz téren
Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Tolvaj Márta alpolgármester beszámolt arról, hogy Zalaegerszeg a kezdetektől fogva részt vesz a Virágos Magyarország mozgalomban, s folyamatosan zajlanak zöldfelületi fejlesztések. Kiemelte egyebek mellett a Vizslapark felújítását, a skanzen bővítését, a túraútvonalakat, és szólt a helyi virágosítási versenyről, valamint a legszebb konyhakertek pályázatról. A zsűri a belvárosi séta után a díszteremben előadásokat hallgatott meg, majd buszos városnézésen alkotott képet Zalaegerszeg környezeti állapotáról.

Forrás: 
zaol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ki milyen műtrágyát?

A világon és Európában is a nitrogén hatóanyagú műtrágyákból termelnek és juttatnak ki a legtöbbet. Az európai felhasználás a jóval kisebb mennyiségben termelt káliumhoz és foszforhoz hasonlóan nitrogénből is alulmúlja a gyártást. Hazánkban is nitrogén hatóanyagból fogy a legtöbb, abból is a kalcium-ammónium-nitrátból. Szerzőink a Faostat-adatokból állították össze a műtrágyapiaci helyzetképet.

Szebb és főleg olcsóbb termények: a bolgárkertészek titka

Az 1800-as évek végén Magyarországra települt, nagyobb, szebb és főleg olcsóbb terményeik miatt sokszor utált bolgár kertészcsaládok sikerének egyik titka az öntözés volt.

Rendkívül ritka orchidea fajt találtak a füredi ártéri sétaúton

Ritkán látott növény bukkant fel a Tiszavirág ártéri sétaúton. A ritkaságot a Balmazújvárosi Környezetvédelmi Egyesület aktivistája találta meg.

Két héttel hamarabb érkezik az őszibarack

Kajszibarackból nagyon gyenge, őszibarackból pedig átlag alatti termés válható idén a kora tavaszi erős fagy miatt - mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai igazgatója, Hunyadi István.

Az idei magyar dinnyeszezon számokban - videó

Idén a görögdinnye várható termésmennyisége 192 ezer tonna lesz, mintegy 5 százalékkal kevesebb a tavalyinál. Pedig az éves dinnyefogyasztás 10 éve fejenként csak 8-9 kilogramm volt, míg mostanában 13-15 kilogrammot eszünk évente.

Növényvédelmi előrejelzés – jégverés után rezezzünk

Terjed az alma- és körtevarasodás, az almamoly folyamatosan rajzik, erősödött a vértetűfertőzés, az őszibarack pedig lisztharmatosodik. Sajnos jég is volt, az érintett ültetvényekben azonnal kezelni kell a sebeket, mielőtt fertőzés súlyosbítja a bajt.

Rohamosan terjednek a pettyesszárnyú muslicák

Rohamos tempóban terjedt el világszerte, és az idei enyhébb, csapadékosabb nyáron Magyarországon is jelentős károkat okozhat a bogyós gyümölcsökben a pettyesszárnyú muslica.

Mégsem tűnik el a magyar málna

Szomorú hírrel volt tele a magyar sajtó néhány napig: eszerint kiveszőfélben van hazánkból a málna. Venyimen rácáfolnak, ahol Rendkívül finom termést hoznak az új nemesítésű málnafajták.

Pillangómentés a nagyvárosokban

A nagyvárosokban csökkenőben van a pillangópopuláció, amit már számos helyen felismertek és megpróbálnak tenni ellene. Bécsi környezetvédők felismerték, hogy az elmúlt években a mezei pillangók populációja nagy mértékben megcsappant, az eredetileg 137 nappali lepkeféléből mára már csak 105 faj található meg. Bécsben még applikáció is készült a pillangómentésre.

Egyre népszerűbb ez az egészséges gyümölcs

Napjainkban az áfonya iránti kereslet folyamatosan növekszik, hiszen a gyümölcs amellett, hogy finom, egészséges is, jól illik az egészségtudatos táplálkozás alapanyagai közé. Jó tudni azonban, hogy hazánkban kevés helyen terem meg. A vásárlók megtévesztésének megakadályozása érdekében a Nébih fokozottan ellenőrzi a hazai boltokban és piacokon eladásra kínált áfonya származását.