Back to top

Érdemes pontyozni a Velencei-tónál

A minap fogható méretű, háromnyaras példányokat telepítettek a Velencei-tóba a legnépszerűbb horgászhalból.

A székesfehérvári Gyabronka Attila két fél méternél hosszabb pontyot fogott
A székesfehérvári Gyabronka Attila két fél méternél hosszabb pontyot fogott
Fotó: Tihanyi Tamás/ Fejér Megyei Hírlap
A 26. héten mérsékelten meleg, de gyakran csapadékos és szeles idő volt, ezért a kapások száma is naponta változott, akadtak jobb időszakok és kevésbé „fogósak” is – értékelte a közelmúltat a feol.hu-nak horgászat szempontjából Bozai Zsolt, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) Velencei-tavi kirendeltségének halőri csoportvezetője.

Elmondta, a pontyozók többnyire eredményesnek bizonyultak, de többen panaszkodtak a méreten aluli példányok túlzott aktivitására.

A helyzetet javítandó, a vízhasznosító Mohosz mintegy 2200 kg összsúlyban háromnyaras, fogható méretű egyedeket helyezett ki a hét közepén a Velencei-tóba.

A tervek szerint hamarosan újabb méretes állományt telepítenek a legnépszerűbb horgászhalból. A ragadozók közül a balin mellett a süllő is gyakran vette fel a felkínált csalit. Egy-egy kisebb harcsa akadt horogra a héten, de a csukák közül is többet sikerül becsapni, általában műcsalival.

Forrás: 
feol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Történelmi siker: két magyar arany és egy ezüst a horgász VB-n!

A napokban ért véget Dél Afrikában a 2019-es Horgász Világjátékok, amelyről mind a férfi, mind pedig a női feeder csapatunk aranyéremmel térhetett haza, mellettük pedig a csónakos pergetőink is brillíroztak.

Horgászok figyelem: minden vízterületre kell horgászjegy

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ismételten felhívja a horgászok figyelmét arra, hogy Magyarországon nincs olyan vízterület, ahová nem szükséges állami horgászjegyet váltaniuk a horgászati tevékenységhez. Az állami horgászjegyen túl területi engedély megváltása is kötelező.

A vadászat és a horgászat a szenvedélyük

Megnyitotta kapuit a 26. Fegyver, Horgászat, Vadászat (FeHoVa) Nemzetközi Kiállítás. Kárpát-medence legnagyobb fegyver-, vadász- és horgászrendezvényén 17 ország csaknem 300 kiállítója várja a látogatókat a Hungexpo területén vasárnap estig.

Négy mázsa küsz pusztult el a Balatonnál

Az elmúlt hétvégén Balatonlelle egyik strandján egy esővíz befolyónál négy mázsányi elpusztult szélhajtó küszre lettek figyelmesek a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakemberei. Az esetről lakossági bejelentéseket is érkeztek, valamint az interneten több rémhír is szárnyra kelt.

Február 1-jén elkezdődik a csuka fogásának fajlagos tilalmi ideje

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a horgászok és a halászok figyelmét, hogy – a hatályos jogszabályok értelmében – 2019. február 1-jén nulla órától tilos a csuka kifogása és elvitele Magyarország halgazdálkodási vízterületein. A fajlagos tilalom március 29-én éjfélkor ér véget.

Közönséges vízimadarunk – de nem kacsa!

A szárcsa azon hazai madaraink egyike, melyet közelebbről nézve szinte lehetetlen összetéveszteni bármi más madarunkkal – koromfekete színezete fehér homlokpajzsával egyedi fizimiskát kölcsönöz számára. Az északi tájak kivételével egész Európában fészkel, hazánkban a nádas tavakon és a halastavakon gyakori, helyenként közönséges.

Oroszország 70 százalékkal növelte a vörös kaviár termelését tavaly

Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint 2018-ban 22,2 ezer tonna vörös lazackaviárt termeltek, ami csaknem 70 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Korszerűsödik a legnagyobb Tolna megyei halgazdaság

Mintegy 80 millió forintos beruházással, a Magyar halgazdálkodási operatív program (Mahop) 50 százalékos támogatásával korszerűsíti halgazdaságát a varsádi Czikkhalas Halastavai Kft.

60 kiló harcsát "gereblyéztek", de lebuktak

Két férfi tiltott eszközökkel horgászott a vermelő harcsákra a Tisza-tavon, azonban a halőrök elfogták őket. A tettesek több százezer forintos büntetésre számíthatnak.

Óriási károkat is okozhatnak a kormoránok

A közelmúltban ismét megjelentek Békés megye élő-, illetve állóvizein a „horgas csőrű vámszedők”. A kormoránok gyérítése nem egyszerű feladat, mivel őrszemek figyelnek a csapat biztonságára.