Back to top

Érdemes pontyozni a Velencei-tónál

A minap fogható méretű, háromnyaras példányokat telepítettek a Velencei-tóba a legnépszerűbb horgászhalból.

A székesfehérvári Gyabronka Attila két fél méternél hosszabb pontyot fogott
A székesfehérvári Gyabronka Attila két fél méternél hosszabb pontyot fogott
Fotó: Tihanyi Tamás/ Fejér Megyei Hírlap
A 26. héten mérsékelten meleg, de gyakran csapadékos és szeles idő volt, ezért a kapások száma is naponta változott, akadtak jobb időszakok és kevésbé „fogósak” is – értékelte a közelmúltat a feol.hu-nak horgászat szempontjából Bozai Zsolt, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) Velencei-tavi kirendeltségének halőri csoportvezetője.

Elmondta, a pontyozók többnyire eredményesnek bizonyultak, de többen panaszkodtak a méreten aluli példányok túlzott aktivitására.

A helyzetet javítandó, a vízhasznosító Mohosz mintegy 2200 kg összsúlyban háromnyaras, fogható méretű egyedeket helyezett ki a hét közepén a Velencei-tóba.

A tervek szerint hamarosan újabb méretes állományt telepítenek a legnépszerűbb horgászhalból. A ragadozók közül a balin mellett a süllő is gyakran vette fel a felkínált csalit. Egy-egy kisebb harcsa akadt horogra a héten, de a csukák közül is többet sikerül becsapni, általában műcsalival.

Forrás: 
feol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megúsztuk az évet: a halászati ágazat tavalyi eredménye

Magyarország hosszú évtizede jelentős szerepet tölt be Európa édesvízi haltermelésében. Ennek legfőbb oka, hogy országunk kedvező vízrajzi adottságokkal és nagy termelési hagyományokkal rendelkezik. Kiemelkedő halas múltunk ellenére mára az ágazat nehezen alkalmazkodik a nemzetközi kihívásokhoz, kevésbé igazodik a fogyasztói szokások, az értékesítési csatornák változásához.

Hat mázsa ponty került két zalai tóba

Az őszi szezon megerősítéseként újabb telepítéseket végzett a kezelésében lévő zalai állóvizeken a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége. Ezúttal hat mázsa halat tettek a kerkaszentkirályi és a Kerkafalva melletti tavakba.

A megelőzéssel lehet a legtöbbet tenni a halbetegségek ellen

A halbetegségek kórokozóinak 10-20 százalékát már ismerik az állatorvosok, a többit még nem. A halak a lehalászás, a szállítás és a lerakodás során könnyen megfertőződhetnek, de a gondatlan tógazdák saját maguk is elősegíthetik a betegségek kialakulását.

Lezárta a Nébih az illegálisan áttelepített óriásponty ügyét

Jogerősen lezárta az eljárást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az illegálisan áttelepített óriásponty ügyében. A hatóság a jellegzetes pikkelyrajzolat-rendellenességgel rendelkező egyedet zár alá helyezte.

A Desedában is pusztulnak a busák

A Deseda tó több pontján is algásodik a víz. Kozári Miklós, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület elnöke szerint a képződményt több minden okozhatja. – Belemosódik a permettel kevert víz és sár a tóba – mondta Kozári Miklós.

Halegészségügyi kiadvány segíti a termelést

A haltermelők és horgászszervezetek számára halegészségügyi témájú kézikönyvet állított össze a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL). A cél az, hogy a kiadvány segítségével felismerhetővé váljanak az egyes halakat érintő megbetegedések, valamint fontos információkat tartalmaz a megelőzéssel, védekezéssel és gyógykezeléssel kapcsolatban.

Tóparti fakunyhó Orfűn

A Mecsek-hegység északi völgyében fekvő Orfű és a hozzá kapcsolódó kis falvak, tavak valódi kincseket rejtenek. A gazdag természeti környezet, a folyamatosan bővülő szolgáltatások, a sport- és rekreációs lehetőségek, valamint a kulturális értékek elkényeztetik a kikapcsolódni és üdülni vágyó látogatókat.

A halágazatnak is betett a meleg

Jelentős mennyiségű víz párolgott el tavainkból a hőség következtében, ugyanakkor komoly igény mutatkozik a magyar halra, hiszen elismert és kiváló minőségű a pontyunk

Rengeteg hal pusztult el a szikrai Holt-Tiszán

Több mázsa hal pusztult el múlt héten a Szikrai Holt-Tiszában. A legjobb megoldás a meder kikotrása lenne, de ez több száz millió forintba kerülne.

Drágulva is nő a hazai halfogyasztás

A csapadékos időjárás és a forint gyengülése is hozzájárult ahhoz, hogy az üzletláncok számára fenntarthatatlan­ná vált az étkezési halak áfacsökkentése után ígért 17-22 százalékos árleszállítás.