Back to top

Érett dinnyét akar? Koncentráljon a bibepontra!

A dinnyevásárlás olyan, mintha zsákbamacskát vennénk, nehéz megállapítani, hogy kellőképpen érett, édes gyümölcsöt viszünk-e haza. De van néhány trükk, amit bevethetünk a sárgadinnye választás esetén.

A legegyszerűbb az lenne, ha a héja elárulná, mennyire érett a termés, de a sárgadinnye esetében a színe a fajtájától függ, nem az érettségi fokáról árulkodik. Rengeteg fajta létezik szerte a világon és a hazai termelők is számos változattal látják el a kereskedőket: héjuk lehet sima, rücskös, hálós, vagy barázdált, zöldes, halványsárga, vagy narancsszínű.

Ezért vizsgáljuk meg a bibepontot, amely a szárral szemközti oldalon található, és ha kissé puha, akkor már érett a gyümölcs.

Az érettség jele az is, ha a szár könnyen és maradéktalanul elválik a gyümölcstől. Ez azt jelenti, hogy ha boltban vagy piacon vásárolunk dinnyét, és a gyümölcsön megtalálható a szár egy része, akkor az még nem eléggé érett.

Sokat segít a döntésben, ha megszagoljuk a dinnyéket, amikor kellemes, édeskés illatot áraszt, egészen biztos, hogy érett, édes dinnyehús rejtőzik a héj alatt. A nagyságára is érdemes figyelni, a közepes méretű dinnyék a legízletesebbek. Ha otthon mégis azt tapasztalnánk, hogy éretlen példányt vittünk haza,

szobahőmérsékleten pár nap alatt beérik,

ugyanis a sárgadinnye leszedés után is tovább érik. Ezért viszont rövidebb ideig tárolható, az érett darabok meleg nyári időben néhány napi állás után hamar megpuhulnak, megpenészednek, megromlanak, és fogyasztásra alkalmatlanná válnak.

Ha túl sok sárgadinnye áll rendelkezésünkre, és félő, hogy megromlanak, készülhet belőle dzsem, ivólé, aszalvány, de remek bólé és gyümölcssaláta alapanyag is. Sós sajtokkal párosítva kiváló nassolnivaló.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Talajművelési ABC – Tarlóápolás

Birkás Márta Talajművelési ABC című könyvből szemlézünk, ezúttal a nyári aratás befejezéséhez közeledve a tarlógondozás és -ápolás kerül a fókuszba.

Szebb és főleg olcsóbb termények: a bolgárkertészek titka

Az 1800-as évek végén Magyarországra települt, nagyobb, szebb és főleg olcsóbb terményeik miatt sokszor utált bolgár kertészcsaládok sikerének egyik titka az öntözés volt.

Az idei magyar dinnyeszezon számokban - videó

Idén a görögdinnye várható termésmennyisége 192 ezer tonna lesz, mintegy 5 százalékkal kevesebb a tavalyinál. Pedig az éves dinnyefogyasztás 10 éve fejenként csak 8-9 kilogramm volt, míg mostanában 13-15 kilogrammot eszünk évente.

Nemcsak itthon keresett, külföldön is kedvelt a magyar dinnye

Kiszorította a külföldit a hazai, néhány napja már csak itthon termett dinnye kapható a piacokon és az üzletekben. Napjainkban egyre többen termelnek otthon is dinnyét saját fogyasztásra, amelynek legalább ötszáz fajtája ismert.

A malajziai világdöntőben fehérvári szakácsok remekeltek

Kiválóan szerepeltek a magyar szakácsok és cukrászok a malajziai világdöntőben. Szakácsaink a 10. helyen végeztek egy olyan mezőnyben, melyben a 6–12. helyezett csapatok között csak minimális különbségek voltak.

Már van, ahol virágzik a parlagfű

Az időjárási viszonyoknak megfelelően egy-két aszályos területtől eltekintve a szántóföldi kultúrák jól fejlődnek. A zárt kukorica és napraforgó állományokban a parlagfű csak a szegélyeken tud megtelepedni. Azokon a tarlókon, ahol a hónap elején csapadékot kapott, intenzív fejlődésnek indult a gyomnövény. A pollenjét alacsony koncentrációban már napok óta észlelik négy mérőállomáson is.

Nehéz embert találni dinnyeszedésre

A földeken maradhat a termés, mert nincs, aki leszedje a dinnyét. A termelők kétségbeestek, a szezon ugyanis jó lenne, ha be tudnák takarítani a gyümölcsöt. A Magyar Dinnyetermelők Egyesülete szerint, úgy kell összevadászni a munkásokat.

Szélsőséges időjárás tett be az orosz búzának

A tavalyinál jóval kevesebb lesz az idei orosz búzatermés az orosz mezőgazdasági minisztérium és az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) szerint is.

Aranyat ér idén a repce

A befejezéséhez közeledik a betakarítás Tolna megyében. A repcével már végeztek a termelők, az őszi búzából még a vetett terület egyharmadán áll lábon a gabona. A gazdálkodók tapasztalata szerint a mennyiség elmarad a tavalyitól, de a minőséggel elégedettek.

A szarvastej az új-zélandi séfek új kedvence

A különleges italból készült ételek egyelőre csak Auckland és Wellington öt felsőkategóriás éttermében érhetőek el. Az új, szokatlan alapanyag már díjat is nyert és a szakácsok az egekig magasztalják.