Back to top

Feleannyi szilva termett

Közel ezer szilvafája van a Kétpó önkormányzatának, melyeket a közmunkaprogram keretében gondoznak.

Lekvár és pálinka lesz a településen termett szilvából
Lekvár és pálinka lesz a településen termett szilvából
Lassan a szüretre készülnek, hiszen két héten belül érik a szilva. Sajnos, csakúgy, mint tavaly, idén is legfeljebb a tervezett termés felére számíthatnak - írja a szoljon.hu.

– Nem kedvezett az időjárás, így eladásra nem valószínű, hogy marad a szilvából – tudtuk meg Keresztes Péter polgármestertől.

Úgy tervezzük, a termés egy részéből szilvalekvár készül, lesz, amit lefagyasztunk, hogy a szeptemberi lekvárfőző fesztiválunkra is maradjon a pói szilvából, a maradék pedig a község pálinkájának alapját adja.

A legnagyobb foglalkoztatónak az önkormányzat számít Kétpón. A közfoglalkoztatottak számára főként a mezőgazdasági program nyújt munkalehetőséget.

– Idén is nagy gonddal terveztük meg a mezőgazdasági közmunkaprogramunkat. Bár fóliasátrunk most nincs, a szabadföldi növények meglehetősen sok munkát adnak – tette hozzá Keresztes Péter.

– A megtermelt zöldségfélét elsősorban továbbra is a közétkeztetésben hasznosítjuk, egy részét tartósítják az asszonyok, illetve piacra is kerül belőle. Emellett nagy öröm számunkra, hogy a napokban jövő februárig sikerült meghosszabbítani három ember szerződését.

– Ők nem a mezőgazdasági programban dolgoznak, hanem ketten takarítóként végzik munkájukat, illetve egy szociális gondozónk is van, aki a településen élő idős embereket segíti.

Forrás: 
szoljon.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ki milyen műtrágyát?

A világon és Európában is a nitrogén hatóanyagú műtrágyákból termelnek és juttatnak ki a legtöbbet. Az európai felhasználás a jóval kisebb mennyiségben termelt káliumhoz és foszforhoz hasonlóan nitrogénből is alulmúlja a gyártást. Hazánkban is nitrogén hatóanyagból fogy a legtöbb, abból is a kalcium-ammónium-nitrátból. Szerzőink a Faostat-adatokból állították össze a műtrágyapiaci helyzetképet.

Sokan akarnak felmondani: növelni kell a munkavállalói élményt

A havi fizetés és a juttatások mellett a munkakörnyezet minősége és a kiszámíthatóság számít leginkább a fizikai munkavállalóknak, mégis sokan az elvártnál alacsonyabb fizetések ellenére sem feltétlenül váltanak munkahelyet.

Szebb és főleg olcsóbb termények: a bolgárkertészek titka

Az 1800-as évek végén Magyarországra települt, nagyobb, szebb és főleg olcsóbb terményeik miatt sokszor utált bolgár kertészcsaládok sikerének egyik titka az öntözés volt.

A világ legnagyobb szabadkereskedelmi egyezményét írta alá az EU Japánnal

Az Európai Unió és Japán közti megállapodást négy éven keresztül készítették elő. Az egyezmény lehetővé teszi, hogy a két fél ezentúl vámmentesen kereskedhessen egymással.

Két héttel hamarabb érkezik az őszibarack

Kajszibarackból nagyon gyenge, őszibarackból pedig átlag alatti termés válható idén a kora tavaszi erős fagy miatt - mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai igazgatója, Hunyadi István.

Az idei magyar dinnyeszezon számokban - videó

Idén a görögdinnye várható termésmennyisége 192 ezer tonna lesz, mintegy 5 százalékkal kevesebb a tavalyinál. Pedig az éves dinnyefogyasztás 10 éve fejenként csak 8-9 kilogramm volt, míg mostanában 13-15 kilogrammot eszünk évente.

Növényvédelmi előrejelzés – jégverés után rezezzünk

Terjed az alma- és körtevarasodás, az almamoly folyamatosan rajzik, erősödött a vértetűfertőzés, az őszibarack pedig lisztharmatosodik. Sajnos jég is volt, az érintett ültetvényekben azonnal kezelni kell a sebeket, mielőtt fertőzés súlyosbítja a bajt.

Rohamosan terjednek a pettyesszárnyú muslicák

Rohamos tempóban terjedt el világszerte, és az idei enyhébb, csapadékosabb nyáron Magyarországon is jelentős károkat okozhat a bogyós gyümölcsökben a pettyesszárnyú muslica.

Nem többet, hanem jobban: a precíziós felé fordulnak a gazdák

A modernizáció kerül előtérbe a fejlesztéseknél a kapacitásbővítés helyett – derül ki egy nemrég publikált felmérésből, amely az agrárberuházási szándékot vizsgálja. Az adatok szerint a termelők pontosan tudják, hogy előre kell lépniük, és azt is világosan látják, hogy hogyan: az eddigi termelés fokozása helyett annak hatékonyabbá tétele a fő szempont.

Mégsem tűnik el a magyar málna

Szomorú hírrel volt tele a magyar sajtó néhány napig: eszerint kiveszőfélben van hazánkból a málna. Venyimen rácáfolnak, ahol Rendkívül finom termést hoznak az új nemesítésű málnafajták.