Back to top

Földhivatali drónpilótákkal a parlagfű ellen

A gyomnövénnyel érintett földeket a jövőben drónok segítségével térképezhetik fel. A földhivatalok több munkatársa vett részt és tett eredményes vizsgát drónpilótaképzésben. Júliustól bírságot is kiszabhat a parlagfüves területek miatt a hatóság.

Az ingatlantulajdonosoknak és -használóknak június 30-ig kellett eltávolítaniuk a parlagfüvet, és ezt az állapotot kell fenntartaniuk a vegetációs időszak végéig – közölte a veol.hu kérdésére a Veszprém Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztálya.

Jogszabálysértés esetén a büntetést megyénkben a növényvédelmi hatáskörben eljáró Veszprémi Járási Hivatal szabja ki, a bírság összege – az előző évekhez hasonlóan – 15 ezer forinttól ötmillióig terjed, mértékét a parlagfűvel fertőzött terület mérete és a gyomnövénnyel való borítottsága határozza meg.

Az ellenőrzéseket július 1-jétől október 19-ig végzik a földhivatalok munkatársai, akik hamarosan már drónnal térképezhetik fel a parlagfüves területeket. Légi felderítést átrepülésekkel végzett alkalmanként a hatóság, ám ez olyan idő- és forrásigényes feladat, amelyre két-három évente volt lehetőség.

Tóth Tibor, a Veszprémi Járási Hivatal Agrárügyi Főosztály szakügyintézője határszemlén kollégájával
Tóth Tibor, a Veszprémi Járási Hivatal Agrárügyi Főosztály szakügyintézője határszemlén kollégájával
Fotó: Pesthy Márton

A jövőben a felderítést egyszerűsíti és olcsóbbá teszi a drónok használata. A földhivatalok több munkatársa vett részt és tett eredményes vizsgát drónpilótaképzésben.

A drónok átvételének és üzembe helyezésének időpontjától függ, hogy idén használják-e már azokat a mun­kában – tájékoztatott a kor­mányhivatal. A drón hatékonyan felhasználható lesz felderítésre és állapotrögzítésre minden olyan hatósági eljárásban, amelyben a tényállás tisztázását a felülről készített, nagy területet átfedő, magas felbontású légi fényképfelvétel segítheti.

A Veszprémi Járási Hivatal tavaly összesen 247 hektáron elterülő, 171, parlagfűvel fertőzött terület vonatkozásában indított eljárást, és 4,6 millió forint növényvédelmi bírságot szabott ki.

A legmagasabb pollenkoncentráció augusztusban és szeptember első felében várható. Veszprém megye országos viszonylatban parlagfűvel közepesen fertőzöttnek számít, a gyomnövény legnagyobb számban a megye északi-északkeleti részében fordul elő. A parlagfű pollenje a gyomnövényre érzékenyeknél szemviszketést, könnyezést, orrfolyást, orrdugulást, torokkaparást és tüsszögést okozhat.

Forrás: 
veol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lezárta a Nébih az illegálisan áttelepített óriásponty ügyét

Jogerősen lezárta az eljárást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az illegálisan áttelepített óriásponty ügyében. A hatóság a jellegzetes pikkelyrajzolat-rendellenességgel rendelkező egyedet zár alá helyezte.

Pórul jártak a lusta gazdák

Mintegy ötszázmillió forintnyi agrártámogatástól estek el az elmúlt három évben a gazdálkodók az elhanyagolt földterületek miatt. Az ellenőrzéseken 2015 és 2017 között 2909 táblán találtak a megengedettnél több gyomnövényt vagy a parlagfűhöz hasonló veszélyes gyomnövényt.

Diákcsemegéket tesztelt a Nébih

A fiatalok és a felnőttek körében egyaránt népszerű ropogtatnivalók, a diákcsemegék is sorra kerültek a Nébih Szupermenta programjában. A hivatal szakemberei 14 termék mikotoxin, penész és növényvédőszer-maradék vizsgálatát végezték el. A csemegék élelmiszerbiztonsági szempontból megfeleltek, de jelölési hiányosságok miatt 7 esetben figyelmeztetni kellett a vállalkozókat.

A jó talaj olyan, mint a jó kenyér

A növényvédelem után a tápanyag-gazdálkodás került terítékre a SMARTFARM precíziós növénytermesztési konferencián a Bábolnai Gazdanapokon. A precíziós technikák, megoldások alkalmazása a tápanyag-gazdálkodásban is újabb lehetőségeket tartogat, amelyből a gazdálkodók nemcsak pillanatnyilag profitálhatnak, hanem a talajélet megőrzésében, környezetünk védelmében is fontos szerepet játszhat.

25 milliós bírsággal zárult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár által július 1. és augusztus 20. között elrendelt ellenőrzés során 5.659 létesítményt ellenőriztek és több mint 25 millió forint bírságot szabtak ki a szakemberek.

Mindenki figyeljen oda a parlagfűre!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja valamennyi kül- és belterületi ingatlantulajdonos figyelmét, hogy a fokozódó pollenkoncentráció miatt kiemelten ügyeljenek a parlagfű elleni védekezési kötelezettség betartására.

Vége a tűzgyújtási tilalomnak

Szeptember 5-től feloldják a Bács-Kiskun és Csongrád megye területén fekvő erdőkre és fásításokra, valamint az erdőterületek, illetve fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területre elrendelt általános tűzgyújtási tilalmat.

Csaknem 800 kg gyanús étrend-kiegészítőt és alapanyagot talált a Nébih

Nem nyomon követhető, illetve lejárt minőségmegőrzési idejű étrend-kiegészítőket és étrend-kiegészítő alapanyagokat vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), melyek össztömege közel 800 kg. A hatóság a vállalkozás által csomagolt, kapszulázott termékeket a forgalomból visszahívta, és az étrend-kiegészítő csomagolási tevékenységet azonnali hatállyal felfüggesztette.

Légi felderítéssel a parlagfű ellen

„Győr-Moson-Sopron megye viszonylag kedvező helyzetben van, hiszen nyugatról határos Ausztriával, ahol nagyon alacsony a pollenfertőzöttség” – hangsúlyozta Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója a péri repülőtéren.

Járjunk egy lépéssel az ASP előtt! - videó

Európa szerte egyre többeket érintő probléma az afrikai sertéspestis (ASP). A betegség további terjedésének megakadályozásához a legfontosabb a megelőzés, a járványvédelmi szabályok szigorú betartása. Többek között erről, de az ASP vírusának jellemzőiről és a betegség tüneteiről is szól egy friss, rövid videó, amely nemrég magyar nyelven is elérhetővé vált.