Back to top

Földhivatali drónpilótákkal a parlagfű ellen

A gyomnövénnyel érintett földeket a jövőben drónok segítségével térképezhetik fel. A földhivatalok több munkatársa vett részt és tett eredményes vizsgát drónpilótaképzésben. Júliustól bírságot is kiszabhat a parlagfüves területek miatt a hatóság.

Az ingatlantulajdonosoknak és -használóknak június 30-ig kellett eltávolítaniuk a parlagfüvet, és ezt az állapotot kell fenntartaniuk a vegetációs időszak végéig – közölte a veol.hu kérdésére a Veszprém Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztálya.

Jogszabálysértés esetén a büntetést megyénkben a növényvédelmi hatáskörben eljáró Veszprémi Járási Hivatal szabja ki, a bírság összege – az előző évekhez hasonlóan – 15 ezer forinttól ötmillióig terjed, mértékét a parlagfűvel fertőzött terület mérete és a gyomnövénnyel való borítottsága határozza meg.

Az ellenőrzéseket július 1-jétől október 19-ig végzik a földhivatalok munkatársai, akik hamarosan már drónnal térképezhetik fel a parlagfüves területeket. Légi felderítést átrepülésekkel végzett alkalmanként a hatóság, ám ez olyan idő- és forrásigényes feladat, amelyre két-három évente volt lehetőség.

Tóth Tibor, a Veszprémi Járási Hivatal Agrárügyi Főosztály szakügyintézője határszemlén kollégájával
Tóth Tibor, a Veszprémi Járási Hivatal Agrárügyi Főosztály szakügyintézője határszemlén kollégájával
Fotó: Pesthy Márton

A jövőben a felderítést egyszerűsíti és olcsóbbá teszi a drónok használata. A földhivatalok több munkatársa vett részt és tett eredményes vizsgát drónpilótaképzésben.

A drónok átvételének és üzembe helyezésének időpontjától függ, hogy idén használják-e már azokat a mun­kában – tájékoztatott a kor­mányhivatal. A drón hatékonyan felhasználható lesz felderítésre és állapotrögzítésre minden olyan hatósági eljárásban, amelyben a tényállás tisztázását a felülről készített, nagy területet átfedő, magas felbontású légi fényképfelvétel segítheti.

A Veszprémi Járási Hivatal tavaly összesen 247 hektáron elterülő, 171, parlagfűvel fertőzött terület vonatkozásában indított eljárást, és 4,6 millió forint növényvédelmi bírságot szabott ki.

A legmagasabb pollenkoncentráció augusztusban és szeptember első felében várható. Veszprém megye országos viszonylatban parlagfűvel közepesen fertőzöttnek számít, a gyomnövény legnagyobb számban a megye északi-északkeleti részében fordul elő. A parlagfű pollenje a gyomnövényre érzékenyeknél szemviszketést, könnyezést, orrfolyást, orrdugulást, torokkaparást és tüsszögést okozhat.

Forrás: 
veol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Élelmiszerbiztonság: Mese habbal?

Új elemmel, oktató jellegű mesekönyvvel bővült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oktatási programja. Az elsősorban 3. és 4. osztályosoknak szóló „Mese habbal, szülinappal” című történetet Gévai Csilla meseíró jegyzi. A kiadványt Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár mutatta be ma a Csillaghegyi Általános Iskolában.

Problémás csiliolajat és őrölt gyömbért találtak

Határérték feletti benzo(a)pirént és PAH-ot mértek Kínából származó őrölt gyömbérben, illetve határérték feletti lágyítószert, úgynevezett epoxidált szójaolajat (ESBO) mutatott ki kínai, csirke ízesítésű, tofus, chili olajban. Mindkét esetről a RASFF-on keresztül szerzett tudomást a Nébih.

Még nem lehet drónnal permetezni

A drónok mezőgazdaságban történő, növényvédelmi célú alkalmazása új jelenség. A Nébih felhívja az érdeklődők és érintettek figyelmét, hogy e célú használatuk jelenleg nem engedélyezett, arra csak a jogi környezet kialakítását követően nyílik lehetőség.

Frissítették a génmódosított petúniák jegyzékét

Két évvel ezelőtt botrányt keltett szakmai körökben, amikor génmódosított narancsszínű petúnia tűnt fel számos uniós tagállamban. Az elmúlt két év a petúniaállomány GMO-fajtáktól való megtisztításáról szólt, a Nébih honlapján most elolvasható a GM-petúniák egyesített és frissített európai jegyzéke.

A Trichinella-fertőzöttség jelen van, de a terjedését megakadályozzák

A NÉBIH szerint a vadon élő állatoknál a Trichinella-fertőzöttség több megyében is előfordul. Bár sertések is fogékonyak a fertőzésre, járványtól nem kell tartani. De a háztáji (vad)húsfeldolgozás kockázatos.

A legális mellett feketén is értékesített tűzifát

A NAV és a Nébih munkatársai Békés megyében ellenőrizték azt a vállalkozót, akiről kiderült, hogy csak az utóbbi időben több mint 12 millió forint értékű tűzifát értékesített feketén.

Horgászok figyelem: minden vízterületre kell horgászjegy

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ismételten felhívja a horgászok figyelmét arra, hogy Magyarországon nincs olyan vízterület, ahová nem szükséges állami horgászjegyet váltaniuk a horgászati tevékenységhez. Az állami horgászjegyen túl területi engedély megváltása is kötelező.

Túlzott vitamintartalma miatt hívnak vissza egy kutyaeledelt

Önkéntesen visszahívja egyes konzerv kutyaeledel termékeit a Hill’s Pet Nutrition. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) értesülései szerint a gyártó saját vizsgálatát követően, a termékek túl magas D-vitamintartalma miatt rendelte el azok visszahívását világszerte, így többek között Magyarországon is.

Mitől egészséges vagy biztonságos egy élelmiszer?

Átfogó kutatást végzett a NÉBIH általános iskolások körében az élelmiszer-biztonságról. A gyerekek tudatosságán még van mit csiszolni, ami azért nagyon fontos, mert ez a korosztály a legfogékonyabb a helyes szokások elsajátítására. A megfelelő szemléletformáláshoz a szakértők a pedagógusok bevonását is javasolják.

Beteg marhák húsa hazánkban - jelenlegi helyzet

Lengyelország 2700 tonna gyanús eredetű marhahúst exportált az Európai Unió országaiba – közölte az ország főállatorvosa. A Nébih közleménye szerint az érintett vágóhídról mintegy 290 kg termék érkezett hazánkba.