Back to top

Földhivatali drónpilótákkal a parlagfű ellen

A gyomnövénnyel érintett földeket a jövőben drónok segítségével térképezhetik fel. A földhivatalok több munkatársa vett részt és tett eredményes vizsgát drónpilótaképzésben. Júliustól bírságot is kiszabhat a parlagfüves területek miatt a hatóság.

Az ingatlantulajdonosoknak és -használóknak június 30-ig kellett eltávolítaniuk a parlagfüvet, és ezt az állapotot kell fenntartaniuk a vegetációs időszak végéig – közölte a veol.hu kérdésére a Veszprém Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztálya.

Jogszabálysértés esetén a büntetést megyénkben a növényvédelmi hatáskörben eljáró Veszprémi Járási Hivatal szabja ki, a bírság összege – az előző évekhez hasonlóan – 15 ezer forinttól ötmillióig terjed, mértékét a parlagfűvel fertőzött terület mérete és a gyomnövénnyel való borítottsága határozza meg.

Az ellenőrzéseket július 1-jétől október 19-ig végzik a földhivatalok munkatársai, akik hamarosan már drónnal térképezhetik fel a parlagfüves területeket. Légi felderítést átrepülésekkel végzett alkalmanként a hatóság, ám ez olyan idő- és forrásigényes feladat, amelyre két-három évente volt lehetőség.

Tóth Tibor, a Veszprémi Járási Hivatal Agrárügyi Főosztály szakügyintézője határszemlén kollégájával
Tóth Tibor, a Veszprémi Járási Hivatal Agrárügyi Főosztály szakügyintézője határszemlén kollégájával
Fotó: Pesthy Márton

A jövőben a felderítést egyszerűsíti és olcsóbbá teszi a drónok használata. A földhivatalok több munkatársa vett részt és tett eredményes vizsgát drónpilótaképzésben.

A drónok átvételének és üzembe helyezésének időpontjától függ, hogy idén használják-e már azokat a mun­kában – tájékoztatott a kor­mányhivatal. A drón hatékonyan felhasználható lesz felderítésre és állapotrögzítésre minden olyan hatósági eljárásban, amelyben a tényállás tisztázását a felülről készített, nagy területet átfedő, magas felbontású légi fényképfelvétel segítheti.

A Veszprémi Járási Hivatal tavaly összesen 247 hektáron elterülő, 171, parlagfűvel fertőzött terület vonatkozásában indított eljárást, és 4,6 millió forint növényvédelmi bírságot szabott ki.

A legmagasabb pollenkoncentráció augusztusban és szeptember első felében várható. Veszprém megye országos viszonylatban parlagfűvel közepesen fertőzöttnek számít, a gyomnövény legnagyobb számban a megye északi-északkeleti részében fordul elő. A parlagfű pollenje a gyomnövényre érzékenyeknél szemviszketést, könnyezést, orrfolyást, orrdugulást, torokkaparást és tüsszögést okozhat.

Forrás: 
veol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Már van, ahol virágzik a parlagfű

Az időjárási viszonyoknak megfelelően egy-két aszályos területtől eltekintve a szántóföldi kultúrák jól fejlődnek. A zárt kukorica és napraforgó állományokban a parlagfű csak a szegélyeken tud megtelepedni. Azokon a tarlókon, ahol a hónap elején csapadékot kapott, intenzív fejlődésnek indult a gyomnövény. A pollenjét alacsony koncentrációban már napok óta észlelik négy mérőállomáson is.

Versenyképes a magyar hal?

Az agráripar képviselőivel telt meg a bajai turisztikai központ július 11-én. A vendégek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun megyei szervezete által megtartott szakmai nap alkalmából látogattak el a városba. A konferencián elhangzó előadások során a résztvevők tájékoztatást kaptak a hazai hal- és vadgazdálkodást érintő fejlesztésekről és jövőbeli tervekről.

Egészségesek az iskolakerti talajok

2017 végétől 2018 elejéig immár harmadik alkalommal zajlottak le sikeresen az Iskolakert-hálózat kertjeinek talajvizsgálatai. A Nébih tanakajdi laboratóriumának szakemberei 9 iskolakert 2-2 talajmintáját analizálták. Az iskolakertek egyéni kiértékelést és javaslatokat is kapnak a talajjal kapcsolatos további teendőikről.

Elköltözik az Állattenyésztési Laboratórium és a Szaporítóanyag Depó

2018. július 18-tól új helyszínen, a Nébih Tábornok utcai telephelyének B épületében folytatja munkáját a Állattenyésztési Laboratórium és a Szaporítóanyag Depó. Az újonnan kialakított, modernebb műszaki eszközökkel és berendezésekkel felszerelt komplexum révén hatékonyabbá válnak a szaporítóanyagokkal kapcsolatos mikrobiológiai vizsgálatok.

Aflatoxin a tejben?

A tejben is megtalálható, potenciálisan közegészségügyi veszélyt jelentő aflatoxin felmérését és visszaszorítását tűzte ki célul az a program, melyre mintegy 300 millió forintot nyertek a NKFIH pályázatán a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kutatói.

Tömeges méhpusztulás hazánkban: a teljes ágazat kutatja a rejtély okát

Ahogy virágba borultak a napraforgótáblák, elkezdtek pusztulni a méhek – távol a kaptártól, a termőföldeken. A teljes körű vizsgálat elindult. Az agrárium minden szereplőjének érdeke, hogy kiderüljön, mi állhat az országos jelenség hátterében. Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke foglalja össze a jelenlegi helyzetet és beszámol a következő lépésekről is:

Bezáratták a debreceni tejüzemet - de már újra üzemelhet

Azonnali hatállyal felfüggesztette egy Hajdú-Bihar megyei, tejtermékek előállításával foglakozó létesítmény tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), miután szakemberei megállapították, hogy a súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai hiányosságok miatt az üzem élelmiszer előállítására alkalmatlan. A 3. ellenőrzésre sikerült kijavítani a hiányosságokat.

Emberi fogyasztásra alkalmatlan San Benedetto ásványvizet vont ki a forgalomból a Nébih

Emberi fogyasztásra alkalmatlan ásványvizet vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) lakossági bejelentés alapján végzett vizsgálatot követően, a San Benedetto Oligominerale Naturale megnevezésű, egyliteres PET-palackos kiszerelésű ásványvíz kénhidrogénre emlékeztető szaga miatt - közölte a Nébih.

Lisztériával fertőzött lehet a fagyasztott zöldség - FRISSÜLT! Penny Market

Fagyasztott zöldség és zöldségkeverék tételek visszahívását rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Listeria monocytogenes baktérium egy erőteljes változatának lehetséges jelenléte miatt. A Nébih kéri a vásárlókat, hogy figyeljék az üzletekben kihelyezett tájékoztatókat, valamint a (nem fogyasztásra kész) fagyasztott zöldségeket alaposan főzzék át felhasználás előtt.

14 piac 222 forgalmazóját ellenőrizték a Nébih szakemberei

Budapesti piacokon ellenőrizte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a zöldség- és gyümölcsforgalmazás követelményeinek betartását. A helyszíni ellenőrök 14 piac összes (222) forgalmazójának tevékenységét górcső alá vették, beleértve a kereskedőket és az őstermelőket is. 71 árussal szemben indult hatósági eljárás, amiből 4 esetben az áru forgalmazását is megtiltották a szakemberek.