Back to top

Földhivatali drónpilótákkal a parlagfű ellen

A gyomnövénnyel érintett földeket a jövőben drónok segítségével térképezhetik fel. A földhivatalok több munkatársa vett részt és tett eredményes vizsgát drónpilótaképzésben. Júliustól bírságot is kiszabhat a parlagfüves területek miatt a hatóság.

Az ingatlantulajdonosoknak és -használóknak június 30-ig kellett eltávolítaniuk a parlagfüvet, és ezt az állapotot kell fenntartaniuk a vegetációs időszak végéig – közölte a veol.hu kérdésére a Veszprém Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztálya.

Jogszabálysértés esetén a büntetést megyénkben a növényvédelmi hatáskörben eljáró Veszprémi Járási Hivatal szabja ki, a bírság összege – az előző évekhez hasonlóan – 15 ezer forinttól ötmillióig terjed, mértékét a parlagfűvel fertőzött terület mérete és a gyomnövénnyel való borítottsága határozza meg.

Az ellenőrzéseket július 1-jétől október 19-ig végzik a földhivatalok munkatársai, akik hamarosan már drónnal térképezhetik fel a parlagfüves területeket. Légi felderítést átrepülésekkel végzett alkalmanként a hatóság, ám ez olyan idő- és forrásigényes feladat, amelyre két-három évente volt lehetőség.

Tóth Tibor, a Veszprémi Járási Hivatal Agrárügyi Főosztály szakügyintézője határszemlén kollégájával
Tóth Tibor, a Veszprémi Járási Hivatal Agrárügyi Főosztály szakügyintézője határszemlén kollégájával
Fotó: Pesthy Márton

A jövőben a felderítést egyszerűsíti és olcsóbbá teszi a drónok használata. A földhivatalok több munkatársa vett részt és tett eredményes vizsgát drónpilótaképzésben.

A drónok átvételének és üzembe helyezésének időpontjától függ, hogy idén használják-e már azokat a mun­kában – tájékoztatott a kor­mányhivatal. A drón hatékonyan felhasználható lesz felderítésre és állapotrögzítésre minden olyan hatósági eljárásban, amelyben a tényállás tisztázását a felülről készített, nagy területet átfedő, magas felbontású légi fényképfelvétel segítheti.

A Veszprémi Járási Hivatal tavaly összesen 247 hektáron elterülő, 171, parlagfűvel fertőzött terület vonatkozásában indított eljárást, és 4,6 millió forint növényvédelmi bírságot szabott ki.

A legmagasabb pollenkoncentráció augusztusban és szeptember első felében várható. Veszprém megye országos viszonylatban parlagfűvel közepesen fertőzöttnek számít, a gyomnövény legnagyobb számban a megye északi-északkeleti részében fordul elő. A parlagfű pollenje a gyomnövényre érzékenyeknél szemviszketést, könnyezést, orrfolyást, orrdugulást, torokkaparást és tüsszögést okozhat.

Forrás: 
veol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gesztenye és aszalt szilva

A gesztenyére keresleti piac van, az árak folyamatosan emelkednek, érdemes termelni - hangzott el a Pölöskén tartott aszalt szilva és gesztenye szakmai napon. Gesztenyéből jelenleg mintegy 300-400 hektárnyi területen körülbelül 1000 tonna terem az országban.

Franciaország betiltja a metám-nátriumot

A francia élelmiszerbiztonsági, környezetvédelmi és foglalkozás-egészségügyi kormányügynökség az emberi egészségre és a környezetre ártalmasnak nyilvánította, és javasolta a metám-nátrium hatóanyagú készítmények forgalmazásának betiltását, miután Nyugat-Franciaországban több gazdálkodó, illetve a gazdaságok szomszédságában lakó emberek légúti mérgezést szenvedtek a hatóanyag használata után.

Újabb gyomorforgató konyhát buktatott le a Nébih

Házhozszállítást is végző budapesti éttermet ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szakemberek az egységben számos higiéniai hibát tártak fel, nem nyomon követhető élelmiszerek miatt pedig több millió forint bírságot szabtak ki.

Tejfehérje a „laktózmentes” és „tejfehérjementes” termékben

Helytelen receptúrával gyártott díszítő habalapot hívtak vissza.

Drótdarab az étcsokiban - újra riasztott a RASFF

Német bejelentés szerint egy vásárló kisebb drótdarabot talált a dmBio étcsokoládés kókuszos szeletben. A dm Kft. felelős vállalkozóként értesítette a Nébih-et, a terméket kivonta a forgalomból, és minden szükséges intézkedést megtett a vásárlók tájékoztatása céljából.

Huszonkettőből csak három majonéznél volt probléma

A Szupermenta legújabb tesztjén egy sokoldalúan felhasználható mártást, a majonézeket vizsgálta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A 22 ellenőrzött terméket ezúttal is „atomjaira” bontották a szakemberek. Megmérték – többek között – az erukasav növényi toxin és a PAH szennyezőanyagok, az allergének, de a tartósítószerek jelenlétét is, de nem maradhatott el a kedveltségi vizsgálat sem.

Parlagfűszezon: 150 millió forint bírságot szabtak ki idén

A hatóságok helikoptereket is bevetettek a parlagfűvel fertőzött területek felderítésére: idén majd’ 6600 hektárnyit találtak belőlük. A nyár időjárása a gyomnövénynek kedvezett, az allergiásoknak kevésbé: a megszokottnál tovább tartott pollenszezon, amiben nagyjából egymillió honfitársunk érintett.

Nógrádban terjed a pestis - beteg vaddisznót talált a Nébih

A Nógrád megyei Mátrakeresztes külterületén elhullott vaddisznókból mutatta ki tegnap az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma.

Intelligens mechanikus gyomirtás

A kultivátorozás időigényes tevékenység, különösen a biotermesztésben. A nagyobb hatékonyság érdekében a gyártók intelligens vezérlőrendszereket fejlesztettek ki. A technikai újdonságokat szántóföldi bemutatón cékla- és cukorrépatáblákban láthatták az érdeklődők. A Gemüse c. német szaklap tudósított az eseményről.

Tizenöt új terepjáró a magyar vízpartokon

Október 25-én tizenöt új Toyota terepjáró került átadásra az Agrárminisztérium és a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) jóvoltából. A gépjárműveket a horgászszövetség és további tizenkét, sikeresen pályázó horgászszervezet képviselője vette át a Fővárosi Horgászegyesületek Szövetsége Duna-parti telephelyén.