Első lépésként egymással szembe forgó, flexibilis gumilapos tépőhengerek szívóhatása emeli meg, a hengerek pedig letépik a talajra fekvő szárrészeket. Megemelhető a szár szívóventilátorral és levágható aprítókéssel is.
A Holaras cég függőleges tengelyű, késes szárzúzót alkalmaz, ahol a forgókések síkja szöget zár be a vízszintessel, és az így kialakuló ventilációs hatás megemeli a szárakat, majd a kések fölaprítják és szétterítik a területen. A függőleges tengelyre szerelt kések a haladási irányra merőlegesen, sorban egymás mellett, burkolat alatt helyezkednek el, lefedve a kívánt munkaszélességet. A száreltávolítás elvégezhető külön menetben, vagy az erőgép elejére szerelt géppel (1. ábra), a traktor hátsó vonószerkezete a kiemelő, rendrakó gépet hordozza.
Kiemelés
A vöröshagymát talajszelettel együtt sérülés nélkül lehet kiemelni (2. ábra, a). A sekélyen gyökerező hagyma kiemeléséhez néhány centiméter mélyen haladó, forgó négyszögletes tengely (2. ábra, b) alkalmazható. Fontos a négyszögtengely (1) mélységállítása, mert a mélyen járatott tengely rögöket hord a felszínre, amelyek nehezen távolíthatók el a hagymarend közül. A helyesen beállított, 35-50 milliméter laptávolságú, 70-75 m/s kerületi sebességű tengely középvonala éppen a gyökérzóna alatt helyezkedik el. Ehhez a módszerhez az ágyásos művelésmód a legkedvezőbb, mert a tengelyek végén lévő csapágyak és a hajtó lánckerék háza, illetve burkolata a vezetőbarázdában halad és nem éri a talajt.
A hagymát a könnyebb száradás és fölszedés érdekében tömörítőhengerrel (2. ábra, c) (4) simított és tömörített talajra, szűkített rendre rakja le a gép, gumibélésű terelőlapon (5), kis esésmagassággal. A rendfölszedő gépek egy ágyáson termesztett 3-5 sor hagymát emelnek ki és raknak rendre. A teljesítmény növelhető többsoros, ágyásokat is áthidaló betakarítógéppel (2. ábra, d). A gép a három ágyásról kiemelt hagymát két rendre rakja le, gyorsítva ezzel a betakarítást. A rendre rakott hagymát 7-10 napig előérlelik, ezalatt az idő alatt a hagymagumók szára behúzódik, a termés tárolásra alkalmassá válik.
Rendfölszedés
Száradás után a hagymát rendfölszedőgéppel (3. ábra a, b) szedik föl és rakják szállítójárműbe. A rendfölszedőgépek szerkezete általában megegyezik a kiemelésre használt gépekével. Fölszedőelemként leggyakrabban síktárcsapárt, vagy hajtott négyszögtengelyt alkalmaznak. A sima, tömörített talajon lévő rend fölszedéséhez elegendő egy gumilapátokkal szerelt tengely, vagy csupán maga a gumilapokkal ellátott rostélylánc is. A fölszedőelem fölött alkalmazhatnak egy támasztóhengert, például szivacshengert, amely a tisztítórostélyra segíti a hagymát.
A tagok között különböző tisztító-, selejtezőegységek építhetők be. Fúvó légáramú ventilátor, gyorsan forgó hengerpárok, száreltávolító berendezés és selejtezőszalag egészítheti ki a betakarítógépet. A fúvó légáramú ventilátort a rostélylánc alá helyezik el úgy, hogy a légáram keresztezze a keresztirányú kihordószalagra való anyagátadást. Az anyagáram útjába helyezett, szembe forgó gumihengerpárok a gyomnövényeket és a szárakat távolítják el azzal, hogy megragadják, és maguk közt áthúzzák a növényi szárakat, hagymalevelet, de a kis hengerátmérő miatt a hagymát nem képesek behúzni. A gyorsan forgó gumihengerpárokéhoz hasonló elven működő száreltávolító berendezés is elhelyezhető a gépen úgy, hogy az egyúttal anyagtovábbításra is szolgáljon.
Az így megtisztított hagyma a fölszedő-rakodógép tartályába, majd onnan a gép mellett vontatott szállítójárműbe kerül. A hagyma tisztasága, szárhelyzete, valamint a felhasználás módja dönti el a további technológiai lépéseket.
A hagymát száreltávolítás nélkül is kiemelhetjük és rendre rakhatjuk az ismertetett gépekkel (4. ábra), olyankor a hagyma szára a renden megszárad, majd fölszedés és beszállítás után stabil géppel távolítják el.
Az egymenetes technológiára alkalmas gépek főbb szerkezeti elemei azonosak a korábban leírtakkal. Az egy menetben betakarított hagyma tisztasága természetesen nem éri el a kétmenetesét, ezért mindenképpen utókezelésekre van szükség.
Csomagolás előtt
A hagyma szárát tárolás, illetve csomagolás előtt el kell távolítani (5. ábra, a). A fogadógaratba adagolt hagyma lassan mozgó ékszíjakra jut (5. ábra, b), amelyeken bütykök szállítják. A mozgó hagymákat az asztal fölött elhelyezett forgó gumilapátok (5. ábra, c) forgatják. Ventilátorok szívják a hagymaszárat a rostélyok közé, és az ott elhelyezett, gyorsan forgó kések levágják azt. A száreltávolítóról legördülő hagyma a válogatóasztalra kerül, azt követi az osztályozás és zsákolás.
Fokhagyma-betakarítás
A fokhagymát ép lombbal takarítjuk be, ami lehetővé teszi a hagyma kihúzását. Alkalmazható a vöröshagyma betakarításához hasonló ásó rendszerű kiemelés, rendrakás, rendfölszedés is. Esetenként a szárat is eltávolítják és a fölszedett, szár nélküli hagymát hajlékony falú konténerekbe gyűjtik, majd a feldolgozóhelyre szállítják.
Gyakoribb azonban a nyűvő rendszerű betakarítás, amikor a hagyma lombját változatlanul hagyják, hiszen a fokhagymát gyakran a lombjánál fogva, kötegelve, vagy fűzve szárítják, legföljebb egyenlő hosszúságúra vágják a leveleket.
A betakarítás egy- vagy kétsoros (nagyobb terület betakarítása esetén négysoros), traktorvontatású, hidraulikus hajtású géppel (6. ábra, a és b) történik.
A kihúzott és a szalagpár (6. ábra, c) által felhordott hagyma automatikus kötegelőegységre (6. ábra, d), majd onnan kötegelve a talajra jut. A területen történő szárítás után a hagymát a feldolgozóhelyre szállítják, ahol természetes úton, szellőztetéssel, vagy mesterségesen tovább szárítják. A fokhagyma értékesítése rövid szárral, füzérben, vagy egységcsomagként történik. Az értékesítés előtt mossák, a szakállrészeket eltávolítják.
Hosszú szárral
A póréhagymát hosszú szárral, nyűvő rendszerrel takarítják be (7. ábra, a). Először szárzúzó- vagy kaszálógéppel eltávolíthatják a lomb felső részét, de ez a művelet a kiemelés után is elvégezhető. A kihúzás előtt ásószerkezet lazítja meg a hagyma gyökere alatt a talajt, hogy biztonságosan és sérülés nélkül ki lehessen húzni.
A kiemelés nyűvő szalagpárral történik (7. ábra, b). A szalagpárt két oldalról görgők támasztják meg. Amennyiben a lomb felső részét a kiemelőgépben vágják le, a nyűvőszalag által szállított terményt forgókések tetejezik. A hagyma gyökerével kiemelt földet a szalag alatt, a sor két oldalán elhelyezett, forgó gumiujjas rotor veri le. Az alsó takarólevelek a hagymán maradnak. A nyűvőszalag a póréhagymát a kezelőfelületre juttatja, ahol azt kézzel kötegelik (7. ábra, c). A póréhagyma fagymentes helyen tárolható. Árusítás előtt a takaróleveleket és a gyökereket eltávolítják.