Back to top

Jó pénzért gyümölcsjégkrémet, olcsóbban "gyümölcsízűt" kaphatunk

A Tudatos Vásárlók Egyesülete a gyümölcsös (eper-) jégkrémek kapcsán voltak kíváncsi arra, hogy a magyar fogyasztók olyan termékekhez jutnak-e a boltokban, amelyek megfelelnek a jogszabályi előírásoknak.

Minisztériumi pályázat támogatásával tesztelt újabb élelmiszereket a Tudatos Vásárlók Egyesülete - írta a Magyar Idők. A nyáron népszerű gyümölcsös (eper-) jégkrémek kapcsán voltak kíváncsiak arra, hogy a magyar fogyasztók olyan termékekhez jutnak-e a boltokban, amelyek megfelelnek a jogszabályi előírásoknak. Tizenhárom különböző márkájú jégkrémet vetettek össze a termékcímkéken lévő információk alapján. Vizsgálták a termékek gyümölcs- és cukortartalmát, valamint hogy tartalmaznak-e aromát és egyéb adalékanyagot.

„Olyan termékeket vásároltunk szupermarketben vagy néztük meg a gyártói oldalon, amelyek nevük vagy a csomagoláson lévő kép alapján azt a látszatot keltik a fogyasztóban, hogy gyümölcstartalmú terméket vesznek. Amelyik márkánál csak epres terméket találtunk, ott csokis/vaníliás és gyümölcsös kombinációjú vegyes jégkrémet vettünk” – ismertette az egyesület.

A jégkrémeket több szempont alapján értékelték. Pontozták a gyümölcs- és a cukortartalmat, az aromák és a stabilizátorok jelenlétét. Habár egyik sem jelent nagy egészségügyi kockázatot, de jelenlétük, esetleg hiányuk a termék minőségére utal.

A jégkrémekkel kapcsolatos előírásokat a Magyar Élelmiszerkönyv tartalmazza. A szabályok alapján a gyümölcsjégkrémeknek legalább 15 százalékban kell tartalmazniuk a gyümölcsöt. Az ennél kisebb gyümölcstartalmú jégkrémet csak gyümölcsös jégkrémnek nevezhetik, azt a terméket pedig, amelyiknek csak aroma adja a gyümölcsízt, „gyümölcsízű” jégkrémnek kell nevezni.

A fogyasztóvédők által vizsgált termékek esetén például a gyártók megfelelően használták a szükséges elnevezést, de megjegyezték: az már más kérdés, hogy a fogyasztók tisztában vannak-e az elnevezések közötti különbséggel és figyelembe veszik-e ezt a vásárlásnál.

A legmagasabb pontértéket a tudatos vásárlók részéről a Häagen-Dazs jégkrém kapta, mivel az egyik legmagasabb gyümölcstartalmú terméknek bizonyult a tesztelés során, 21 százalék eperrel, viszonylag alacsony cukortartalommal és adalékanyagok nélkül. Szorosan mögötte az Unilever terméke, a Carte d’Or Classic eper valamint a Grycan jégkrém végzett a vizsgálaton. Ezek a jégkrémek 23-24 százalékos gyümölcstartalmukkal győztek, de pontot is veszítettek mesterséges aroma, potenciális allergizáló adalékanyag jelenléte miatt.

A lista végén az Unilevertől a Viennetta vanília és eper ízű jégkrém, valamint a Lidl saját márkás terméke a Ballino vaníliás, eperízű, csokoládés jégkrém végzett. Azért veszítettek pontot, mert egyáltalán nem tartalmaznak gyümölcsöt, csak aromát, viszont annál több cukor és sok nem kívánatos adalékanyag van bennük – magyarázták a tesztelők.

Megjegyezték: az ár alapján elmondható, hogy a lista élén végzett három termék magasabb áron kapható, az olcsóbb termékek pedig a lista végére kerültek az alacsony gyümölcstartalom és a sok adalékanyag miatt.

Forrás: 
Magyar Idők

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Belendültek az édességgyártók

Növekszik az édességgyártók forgalma, a vásárlók a minőségi termékeket keresik, és a tendencia várhatóan folytatódik. Ám a szektor tart a népegészségügyi termékadó jövő évi emelésének hatásától, és sújtja a munkaerőhiány is.

Tejhűtés jég formájában tárolt napenergiával

Francia koprodukcióban készül egy olyan jeges vizes tejhűtő rendszer, melynek energiaigénye akár helyben generált, jég formájában eltárolt napenergiával is fedezhető.

Élelmiszeripar a terítéken: jön az egységes védjegy, a pálmaolaj meg megy

Élelmiszeripari körkép címmel tartottak november 12-én szakmai konferenciát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében Budapesten. A rendezvényen Dr. Nagy István agrárminiszter ismertette az újjáalakult agrárminisztérium élelmiszeripart érintő tevékenységeit, terveit. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az agrárium sikerének alapfeltétele a megfelelő élelmiszer-feldolgozás.

Tejfehérje a „laktózmentes” és „tejfehérjementes” termékben

Helytelen receptúrával gyártott díszítő habalapot hívtak vissza.

Nem tudják kihúzni a répát

Egész Európában komoly gondot jelent a csapadék hiánya. A cukorrépatermesztők nem tudják megfelelő ütemben végezni a betakarítást, mivel a kiszáradt talajból csak nehezen tudják kiemelni a terményt.

Trendivé kell tenni a zöldség- és gyümölcsfogyasztást

Lezárult az Európai Friss Kalandok programsorozata. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Interfel francia zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet közös kampányának célja, hogy a kisgyermekes családok körében növelje a friss zöldség- és gyümölcsfogyasztás mennyiségét.

Horrorvideó a Nébihtől - gyomorforgató állapotok

Súlyos élelmiszerbiztonsági problémák miatt azonnali hatállyal felfüggesztette a Nébih egy Pest megyei sütőüzem működését.

A tojástól a tepsiig, a teljes életút visszakövethető

Az Európai Unióban elsőként a Carrefor francia élelmiszerlánc indította el a teljes átláthatóságát garantáló nyomonkövetést. Az új, úgynevezett blockchain technológia bevezetése a szabad tartású Auvergne csirkével kezdődött az üzletekben.

Édesipari összefogás a szakképzett utánpótlásért

Három édesipari cég összefogásával, valamint a helyi önkormányzat támogatásával többféle duális képzés indul a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szerencsen – jelentették be a városban megrendezett sajtótájékoztatón, csütörtökön.

Ne titkolhassák el az élelmiszerek származását

Akkor is mindig egyértelműen és világosan derüljön ki, hogy honnan származik egy-egy élelmiszer alapanyaga, ha az eltér a végtermék származásától – egyebek között erről szól egy frissen jóváhagyott uniós polgári kezdeményezés. Ha egy éven belül egymillió aláírás összejön, akkor a Bizottságnak érdemben foglalkoznia kell a felvetésekkel.