Back to top

Jó pénzért gyümölcsjégkrémet, olcsóbban "gyümölcsízűt" kaphatunk

A Tudatos Vásárlók Egyesülete a gyümölcsös (eper-) jégkrémek kapcsán voltak kíváncsi arra, hogy a magyar fogyasztók olyan termékekhez jutnak-e a boltokban, amelyek megfelelnek a jogszabályi előírásoknak.

Minisztériumi pályázat támogatásával tesztelt újabb élelmiszereket a Tudatos Vásárlók Egyesülete - írta a Magyar Idők. A nyáron népszerű gyümölcsös (eper-) jégkrémek kapcsán voltak kíváncsiak arra, hogy a magyar fogyasztók olyan termékekhez jutnak-e a boltokban, amelyek megfelelnek a jogszabályi előírásoknak. Tizenhárom különböző márkájú jégkrémet vetettek össze a termékcímkéken lévő információk alapján. Vizsgálták a termékek gyümölcs- és cukortartalmát, valamint hogy tartalmaznak-e aromát és egyéb adalékanyagot.

„Olyan termékeket vásároltunk szupermarketben vagy néztük meg a gyártói oldalon, amelyek nevük vagy a csomagoláson lévő kép alapján azt a látszatot keltik a fogyasztóban, hogy gyümölcstartalmú terméket vesznek. Amelyik márkánál csak epres terméket találtunk, ott csokis/vaníliás és gyümölcsös kombinációjú vegyes jégkrémet vettünk” – ismertette az egyesület.

A jégkrémeket több szempont alapján értékelték. Pontozták a gyümölcs- és a cukortartalmat, az aromák és a stabilizátorok jelenlétét. Habár egyik sem jelent nagy egészségügyi kockázatot, de jelenlétük, esetleg hiányuk a termék minőségére utal.

A jégkrémekkel kapcsolatos előírásokat a Magyar Élelmiszerkönyv tartalmazza. A szabályok alapján a gyümölcsjégkrémeknek legalább 15 százalékban kell tartalmazniuk a gyümölcsöt. Az ennél kisebb gyümölcstartalmú jégkrémet csak gyümölcsös jégkrémnek nevezhetik, azt a terméket pedig, amelyiknek csak aroma adja a gyümölcsízt, „gyümölcsízű” jégkrémnek kell nevezni.

A fogyasztóvédők által vizsgált termékek esetén például a gyártók megfelelően használták a szükséges elnevezést, de megjegyezték: az már más kérdés, hogy a fogyasztók tisztában vannak-e az elnevezések közötti különbséggel és figyelembe veszik-e ezt a vásárlásnál.

A legmagasabb pontértéket a tudatos vásárlók részéről a Häagen-Dazs jégkrém kapta, mivel az egyik legmagasabb gyümölcstartalmú terméknek bizonyult a tesztelés során, 21 százalék eperrel, viszonylag alacsony cukortartalommal és adalékanyagok nélkül. Szorosan mögötte az Unilever terméke, a Carte d’Or Classic eper valamint a Grycan jégkrém végzett a vizsgálaton. Ezek a jégkrémek 23-24 százalékos gyümölcstartalmukkal győztek, de pontot is veszítettek mesterséges aroma, potenciális allergizáló adalékanyag jelenléte miatt.

A lista végén az Unilevertől a Viennetta vanília és eper ízű jégkrém, valamint a Lidl saját márkás terméke a Ballino vaníliás, eperízű, csokoládés jégkrém végzett. Azért veszítettek pontot, mert egyáltalán nem tartalmaznak gyümölcsöt, csak aromát, viszont annál több cukor és sok nem kívánatos adalékanyag van bennük – magyarázták a tesztelők.

Megjegyezték: az ár alapján elmondható, hogy a lista élén végzett három termék magasabb áron kapható, az olcsóbb termékek pedig a lista végére kerültek az alacsony gyümölcstartalom és a sok adalékanyag miatt.

Forrás: 
Magyar Idők

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bájos pohárdesszertek

Valljuk be őszintén: a nyári nagy melegben kinek van kedve hosszú órákig állni a konyhában a forró sütő mellett? Pedig egy kis édességre mindig áhítozunk! Friss gyümölcseinket a kert kincseivel rafináltan fűszerezve ínycsiklandó finomságokat kínálhatunk. Előre elkészíthetjük őket, és a hűtőben várhatnak a vendégekre, vagy éppen azokra a jól megérdemelt pillanatokra.

Ínyencek figyelem: hétvégén nyílik a Magyar Ízek Utcája

A Magyar Ízek Utcájában, a Szent István-napi ünnepségekhez kapcsolódó gasztronómiai programon a Kárpát-medence jellegzetes ételei mellett meg lehet majd kóstolni Magyarország születésnapi tortáját, valamint a Szent István-napi kenyérverseny győztes cipóit is augusztus 18. és 20. között - hangzott el az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

Azonosították a halálos fertőzés forrásait a bajai hűtőházban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih) azt mondta, hogy információi szerint a Greenyard Frozen Hungary Kft. bajai üzemében azonosították a lisztériafertőzés forrásait.

Nyugodtan ehetünk jégkrémet - Nébih teszt

Népszerű nyári csemegét, vaníliás, dobozos jégkrémeket ellenőrzött Szupermenta programjában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Összesen 18 termék „került a kosárba”, amelyeknél a szakemberek glutén-, laktóz- és tejfehérje tartalmat is mértek.

Csúcsra járatott élelmiszeripari üzemek

Az AKI közreadta a 2017-es előzetes élelmiszeripari kapacitásjelentését. Ebből kiderült, hogy a legnagyobb bővülés a konzerv- és hűtőiparban volt.

Kihirdették Magyarország tortáját

A Komáromi kisleány lett idén Magyarország tortája, míg a Magyarország cukormentes tortája verseny nyertesének a Három kívánság elnevezésű tortát választották - jelentették be kedden Budapesten.

Jeges útmutató

Néha zavarba jövünk, ha különbséget kell tennünk a fagylalt, a sörbet, a jégkrém vagy parfé között. Miben is a különböznek ezek a jeges édességek egymástól? A legnépszerűbb hideg desszert a fagylalt, amely a jeges édességek etalonja, és számos változatban készíthető. Ismertető jele, hogy legtöbbet a kánikulai napokban veszünk magunkhoz belőle.

A komáromi cukrász két tortája is döntős az országtorta versenyen

Hamarosan eldől, hogy 2018-ban melyik cukrászda adja Magyarország tortáját. A legnagyobb esélyesek között szerepel Sztaracsek Ádám is, a Jánoska Cukrászda vezetője, aki két tortacsodával is nevezett a 12. országtorta versenyre és bejutott a legjobb hat közé.

Visszanyerheti régi formáját a Toblerone

A Toblerone csokit gyártó Mondelez azt tervezi, hogy visszaállítja az édesség eredeti méretét és formáját. A jelenlegi verziót 2016-ban vezették be, mivel az egyre drágább alapanyagok miatt nőttek a csoki előállítási költségei.

30 millió euróra becsüli a kárt a Greenyard

Bár jelenleg még lehetetlen a pontos becslés, ezért nagyon sok mindentől függhet még a végösszeg, de egyelőre úgy számol a Greenyard, hogy mintegy 30 millió eurós veszteséget könyvelhet el a lisztériafertőzés miatt.