Back to top

Kéthetes előnyben a szőlő Villányban

Esős júniuson vagyunk túl, a párás, esős, meleg idő fokozott figyelmet igényel a gazdáktól. Oda kell figyelni, hogy szellős legyen a lombfelület és a növényvédő szereket kellő időben kijuttatni, abszolút kézben tartható. A Villányi Borvidéken minden rendben, a minőség továbbra is jó és a mennyiséggel is elégedettek lehetnek a gazdák.

A Villányi borvidéken csak ott üthette fel a fejét a lisztharmat vagy a peronoszpóra, ahol a zöldmunkákat nem a kellő időben és minőségben végezték el.
A Villányi borvidéken csak ott üthette fel a fejét a lisztharmat vagy a peronoszpóra, ahol a zöldmunkákat nem a kellő időben és minőségben végezték el.
Fotó: MTI - Sóki Tamás
Nagyjából kéthetes előnyben van a szőlő az átlagérési időszakhoz képest, tehát ha marad ez a tendencia, vagyis a csapadékosabb nyár, akkor valószínűleg a szüret is korábban fog megkezdődni. A gazdáknak így hamarabb fel kell készülni a szüreti munkára, de egyébként a szőlő minőségére és mennyiségére ez nincs befolyással - számol be a bama.hu.

Előfordulhat, hogy egyes fajták érési ideje összecsúszik, de ez még nagyban függ az elkövetkezendő időszak időjárásától és a fajtáktól is.

Gyakorlatilag a minőség és a mennyiség is igen jónak mondható, egy-két helyen az arra érzékeny fajtáknál – vagy ott, ahol a zöldmunkákat nem a kellő időben és minőségben végezték el – felüthette a fejét a lisztharmat vagy a peronoszpóra, de járványról, vagy károkról szerencsére nem beszélhetünk a Villányi Borvidéken – mondta a megyei lapnak Nagy Gergely, a Villányi Borvidék Hegyközségi tanácsának titkára. Hozzátette, a párás, esős, meleg idő mindenképpen fokozott figyelmet igényel a gazdáktól. Jó, ha szellős marad a lombfelület és a növényvédő szereket kellő időben kell kijuttatni, így abszolút kézben tartható a tőkék védelme az időjárástól.

– A minőség továbbra is jó és a mennyiséggel is elégedettek lehetünk – fogalmazott.

Mint mondta, jelenleg a gazdák a zöld- és a növényvédelmi munkákat végzik, amely még néhány hétig eltart. Július második fele után pedig lassul a szőlő intenzív növekedése és amikor már elkezdenek zsendülni a bogyók, már kevésbé lesz a növény fogékony a különböző gombás betegségekre. Utána már jóval könnyebb a védekezés is.

Egy párás júliusi–augusztusi idő a rothadás szempontjából nem kívánatos, de ebben az esetben is megvannak a különböző, jól bevált technikák arra, hogy a gazdák megelőzzék a problémát.

A cabernet-nek és a kékoportónak sem árt a mostani bővebb csapadék

Amennyiben marad a csapadékosabb időjárás, úgy a korai érésű fajták még korábban érnek, de a kései érésű cabernet, vagy bordói fajta esetében – amelyeknél a teljes érettséget a szőlő október közepére éri el – sincs gond, hiszen ezeknek hosszabb időintervallum áll rendelkezésre a megérésre. A legnagyobb mennyiségben a Villányi Borvidéken termesztik a korai érésű kék-

oportót. A bőven termő szőlőfajta általában szeptember közepére már teljesen beérik. Fagy- és rothadásérzékeny, de a szárazságot elviseli. A Villányban 377 hektáron termesztett kékszőlőfajta termésátlaga évek óta hektáronként 60–92 mázsa között változik.

Forrás: 
bama.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Testünk őrei, a bioflavonoidok a fiatalság titkát rejtik

A citrusfélékben is megtalálható bioflavonoidok nemcsak a gyümölcsök és fűszerek ízét adják, de sejtjeink felett is őrködnek. Antioxidáns hatásuk pedig segít megőrizni a bőr fiatalságát.

Divatszakmává vált a borászat

A felsőoktatásban szerzett tapasztalatok szerint a hallgatók 10-20 százaléka érkezik szőlész-borász gazdálkodói háttérből. Ők nem a család nyomására, vagy csak találomból jelentkeznek az egyetemre, hanem tudatosan készülnek a borász pályára.

A magyar agrártermékek iránt is érdeklődik a kínai piac

A világ legnépesebb országa nyitott a magyar gabonafélék, az állati termékek és a bor importjára – hangzott el a Kínai Ipari és Kereskedelmi Szövetség delegációjával folytatott tárgyaláson Budapesten.

Szalmonellával szennyezett fűszerkeveréket hívott vissza a Lidl 

Pizza fűszerkeveréket hívott vissza a Lidl Magyarország, mert a cég saját minőségellenőrzési vizsgálatai során szalmonella-szennyezettséget mutatott ki a Mikadó elnevezésű termékben.

Újpaprika, újbor

November elejére, nagyjából egy időben készülnek el a friss fűszerpaprika-őrlemények és az újbor is, ennek örömére a szegedi fűszerpaprika-kutatók közel egy évtizede ilyenkorra időzítik a „paprika és bor” rendezvényüket. Ezúttal november 16-án, Szatymazon találkozik a bor a paprikával.

Balatoni vadásznapló

Formabontó turisztikai film készült a magyar tengerről. Az „Egész évben Balaton” koncepcióját kívánják népszerűsíteni az alkotók.

Magyar Ködsárkány és zempléni hordók Stuttgartban

Az idei stuttgarti kiállításon több magyar cég is sikeresen mutatkozott be. Nagy kérdés, vajon mivel tudják a magyar gyártók meghódítani a nemzetközi piacokat?

A boroknak is van illemtana és néprajzi vonatkozása

Halasi szerzők is közreműködtek a Borkommunikáció című kötet megalkotásában, amely a közelmúltban jelent meg a Századvég Kiadó, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézet gondozásában.

A jövő technológiái a kapuban állnak

Mintegy 18 ezren látogattak el november elején Stuttgartba, az idei IVIFHO – Intervitis Interfructa HortiTechnika nemzetközi szakvásárra. A három nap alatt közel ötven országból utaztak szakemberek a helyszínre - a legtöbben Svájcból, Ausztriából, Olaszországból, Franciaországból és Luxemburgból -, akik a 13 országból érkező 302 kiállító szolgáltatásaival, termékeivel ismerkedhettek.

Szent Márton bora Villányból

Márton napja nem csak a libás lakomáról szól, hanem az újbor kóstolásáról is. A hétvégi programokon mutatták be a vendégeknek az újborokat, amelyre az általunk megkérdezett borász szerint az idén sem lesz panasz.