Back to top

Kéthetes előnyben a szőlő Villányban

Esős júniuson vagyunk túl, a párás, esős, meleg idő fokozott figyelmet igényel a gazdáktól. Oda kell figyelni, hogy szellős legyen a lombfelület és a növényvédő szereket kellő időben kijuttatni, abszolút kézben tartható. A Villányi Borvidéken minden rendben, a minőség továbbra is jó és a mennyiséggel is elégedettek lehetnek a gazdák.

A Villányi borvidéken csak ott üthette fel a fejét a lisztharmat vagy a peronoszpóra, ahol a zöldmunkákat nem a kellő időben és minőségben végezték el.
A Villányi borvidéken csak ott üthette fel a fejét a lisztharmat vagy a peronoszpóra, ahol a zöldmunkákat nem a kellő időben és minőségben végezték el.
Fotó: MTI - Sóki Tamás
Nagyjából kéthetes előnyben van a szőlő az átlagérési időszakhoz képest, tehát ha marad ez a tendencia, vagyis a csapadékosabb nyár, akkor valószínűleg a szüret is korábban fog megkezdődni. A gazdáknak így hamarabb fel kell készülni a szüreti munkára, de egyébként a szőlő minőségére és mennyiségére ez nincs befolyással - számol be a bama.hu.

Előfordulhat, hogy egyes fajták érési ideje összecsúszik, de ez még nagyban függ az elkövetkezendő időszak időjárásától és a fajtáktól is.

Gyakorlatilag a minőség és a mennyiség is igen jónak mondható, egy-két helyen az arra érzékeny fajtáknál – vagy ott, ahol a zöldmunkákat nem a kellő időben és minőségben végezték el – felüthette a fejét a lisztharmat vagy a peronoszpóra, de járványról, vagy károkról szerencsére nem beszélhetünk a Villányi Borvidéken – mondta a megyei lapnak Nagy Gergely, a Villányi Borvidék Hegyközségi tanácsának titkára. Hozzátette, a párás, esős, meleg idő mindenképpen fokozott figyelmet igényel a gazdáktól. Jó, ha szellős marad a lombfelület és a növényvédő szereket kellő időben kell kijuttatni, így abszolút kézben tartható a tőkék védelme az időjárástól.

– A minőség továbbra is jó és a mennyiséggel is elégedettek lehetünk – fogalmazott.

Mint mondta, jelenleg a gazdák a zöld- és a növényvédelmi munkákat végzik, amely még néhány hétig eltart. Július második fele után pedig lassul a szőlő intenzív növekedése és amikor már elkezdenek zsendülni a bogyók, már kevésbé lesz a növény fogékony a különböző gombás betegségekre. Utána már jóval könnyebb a védekezés is.

Egy párás júliusi–augusztusi idő a rothadás szempontjából nem kívánatos, de ebben az esetben is megvannak a különböző, jól bevált technikák arra, hogy a gazdák megelőzzék a problémát.

A cabernet-nek és a kékoportónak sem árt a mostani bővebb csapadék

Amennyiben marad a csapadékosabb időjárás, úgy a korai érésű fajták még korábban érnek, de a kései érésű cabernet, vagy bordói fajta esetében – amelyeknél a teljes érettséget a szőlő október közepére éri el – sincs gond, hiszen ezeknek hosszabb időintervallum áll rendelkezésre a megérésre. A legnagyobb mennyiségben a Villányi Borvidéken termesztik a korai érésű kék-

oportót. A bőven termő szőlőfajta általában szeptember közepére már teljesen beérik. Fagy- és rothadásérzékeny, de a szárazságot elviseli. A Villányban 377 hektáron termesztett kékszőlőfajta termésátlaga évek óta hektáronként 60–92 mázsa között változik.

Forrás: 
bama.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zúg a kombájn, tartályban már a bornak való

Javában tart a szüret a balatonboglári szőlőben. A Viti Coop Kft. jelenleg a fehérszőlőket szedi, s úgy tűnik jó bor, illetve pezsgő készülhet a beszállított szőlőből.

Védjük lovainkat a Nyugat-nílusi láztól!

A nyár és az ősz folyamán az Európai Unió több tagállamában, köztük Magyarországon is jelentették a lovak Nyugat-nílusi lázzal történő megfertőződését. 2018-ban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma hazánk 64 állattartó telepén mutatta ki a fertőzést.

Szőlőtermelés permetezés és betegségek nélkül

Amellett, hogy nem terheljük vegyszerekkel a környezetünket, a permetezés elhagyásával, minimalizálásával a szőlőtermelés költségeit is csökkentjük, ha a rezisztens fajták mellett tesszük le a voksunkat. Igaz, a gyümölcs, illetve a belőle készült bor minőségén még van mit „csiszolni”, de a szakemberek jó úton járnak.

Fogynak a balatoni szőlőterületek - lép az Agrárminisztérium is

A balatoni bortermelők aggasztónak tartják, hogy a nyaralóépítések miatt is fogyatkoznak a tó körüli szőlőterületek. A probléma miatt levelet írtak Nagy István agrárminiszternek, aki az InfoRádió kérdésére reagált a borászok felvetéseire.

Sikeresek a magyar fehérborok a nemzetközi piacon

Bővült az első fél évben hazánk borexportja: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a gyöngyözőbor és a pezsgő nélkül számított kivitel mennyiségben 79 százalékkal, csaknem 501 ezer hektoliterre bővült, értékben 47 százalékkal, 13 milliárd forintra emelkedett az év első hat hónapjában. A külpiacon értékesített mennyiség nagyobb részét, mintegy 72 százalékát az úgynevezett lédig borok tették ki.

Nagy a baj az Egri borvidéken

Nem hogy nem jöttek be a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által prognosztizált szőlőárak Heves megye borvidékein, de van, ahol árak sincsenek, lévén felvásárlók sem. A gazdák szerint katasztrofális a helyzet.

Népszerű volt a 15. Kanizsai Bor- és Dödöllefesztivál

Az önkormányzat, KonTuRplusz Egyesület és a keszthelyi Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központ közös rendezvényét pénteken főleg kulturális programkavalkád színesítette. Estére úgy megtelt a tér emberekkel, hogy egy gombostűt sem lehetett volna leejteni.

Aludjon hordóban!

Szüret táján különösen kényelmes megoldás lehet, ha valaki haza sem megy a szőlőtőkék közül, hanem rögvest ott is marad éjszakára. Valójában ezt a szálláslehetőséget inkább a borkedvelő vendégek számára találták ki.

Kombájn a szőlőben

A Mátrai Borvidéken mutatkozott be a Pellenc Optimum 660-as önjáró szőlőszüretelő gépe. Maróti Attila Gyöngyös határában található ültetvényében az érdeklődők szeme előtt vizsgázott minőségi betakarításból az eszköz.

Fesztivál a magyar borokért

Sokak szerint Európa legszebb borfesztiválja a Budai Várban az idén már huszonhetedik alkalommal megrendezett seregszemle. Budapest szívében, a főváros legimpozánsabb panorámáját élvezve kóstolhatják meg négy napon keresztül a látogatók a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát.