Nagyjából kéthetes előnyben van a szőlő az átlagérési időszakhoz képest, tehát ha marad ez a tendencia, vagyis a csapadékosabb nyár, akkor valószínűleg a szüret is korábban fog megkezdődni. A gazdáknak így hamarabb fel kell készülni a szüreti munkára, de egyébként a szőlő minőségére és mennyiségére ez nincs befolyással – számol be a bama.hu.
Gyakorlatilag a minőség és a mennyiség is igen jónak mondható, egy-két helyen az arra érzékeny fajtáknál – vagy ott, ahol a zöldmunkákat nem a kellő időben és minőségben végezték el – felüthette a fejét a lisztharmat vagy a peronoszpóra, de járványról, vagy károkról szerencsére nem beszélhetünk a Villányi Borvidéken – mondta a megyei lapnak Nagy Gergely, a Villányi Borvidék Hegyközségi tanácsának titkára. Hozzátette, a párás, esős, meleg idő mindenképpen fokozott figyelmet igényel a gazdáktól. Jó, ha szellős marad a lombfelület és a növényvédő szereket kellő időben kell kijuttatni, így abszolút kézben tartható a tőkék védelme az időjárástól.
– A minőség továbbra is jó és a mennyiséggel is elégedettek lehetünk – fogalmazott.
Egy párás júliusi–augusztusi idő a rothadás szempontjából nem kívánatos, de ebben az esetben is megvannak a különböző, jól bevált technikák arra, hogy a gazdák megelőzzék a problémát.
A cabernet-nek és a kékoportónak sem árt a mostani bővebb csapadék
Amennyiben marad a csapadékosabb időjárás, úgy a korai érésű fajták még korábban érnek, de a kései érésű cabernet, vagy bordói fajta esetében – amelyeknél a teljes érettséget a szőlő október közepére éri el – sincs gond, hiszen ezeknek hosszabb időintervallum áll rendelkezésre a megérésre. A legnagyobb mennyiségben a Villányi Borvidéken termesztik a korai érésű kék-
oportót. A bőven termő szőlőfajta általában szeptember közepére már teljesen beérik. Fagy- és rothadásérzékeny, de a szárazságot elviseli. A Villányban 377 hektáron termesztett kékszőlőfajta termésátlaga évek óta hektáronként 60–92 mázsa között változik.