Back to top

Még bizonytalan az idei méztermelő szezon

A méhegészségügyi problémák és az időjárási körül­mények egyaránt nehezítették idén a méhészek munkáját. Az egyik legfőbb probléma, hogy teljes bizonyossággal nem lehet tudni, hogy mi okozta az elmúlt hetekben tapasztalt népességcsökkenést a kaptárakban.

– Nagyon felemás érzésekkel gondolunk az idei méztermelő szezonra – jegyezte meg Molnár György, a Jászsági Méhész Egyesület elnöke.

– Komoly méhpusztulásokat kellett megtapasztalnunk idén tavasszal és nyáron. Volt olyan méhész persze, akinek kaptáraiban nem volt jelentős az állománycsökkenés, de sajnos tudunk olyan méhésztársunkról is, akinek méhészetében az összes kaptárból kipusztultak a méhek.

Emlékezetes, hogy a márciusi tél megérkezésével egy teljes méhnemzedék kikelését, megerősödését akadályozta meg az időjárás. Ennek megfelelően a virágba boruló repcetáblák méztermése arra volt elegendő, hogy megerősödjenek a méhcsaládok, kevés mézet pergethettek ebből a gazdák - írja a szoljon.hu.

Az akácerdők fái a szokottnál korábban bontottak virágot. Nehezen, kevés eredménnyel indult a hordás, de a virágzás második felében megváltozott a helyzet és egyre inkább gyarapodott a kaptárban tárolt nektár.

Kizárólag azért nem beszélhetünk rekordmennyiségű mézről, mert az alföldi és a nógrádi akácerdők virágzása szinte egyszerre történt meg, így a méhészek nagy része idén nem vándoroltatta méhcsaládjait. Nemrégiben virágba borultak a napraforgótáblák is.

Néhány héttel ezelőtt, a napraforgó virágzásának kezdetekor – mondta Molnár György –, jelentős volt a népességcsökkenés egy–egy méhcsaládon belül.

Azt azonban nem lehet tudni, hogy ezt a pusztulást mi okozta. A vetőmagcsávázó szereknek sajátja a hosszú távú rovarölő hatás, de ezzel együtt sem kellene, hogy ez a hatás még a virágzáskor is érvényesüljön. Ráadásul a laboratóriumi vizsgálatokban már nem is lehetett kimutatni a szereket.

A napraforgó hagyományosan az akác mellett a legjelentősebb mézelő növénykultúrája a jászsági méhészeknek.

– Megvan az esély arra, hogy a közepesnél jobb évet zárhassanak a gazdálkodók, amennyiben nagyobb probléma nem jelentkezik ismét a szezonban – tette hozzá Molnár György.

Már készülnek a mézvásárra

A Jászsági Méhész Egyesület augusztus 4-én harmincegyedik alkalommal szervezi meg az immár messze földön ismert Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozó eseménysorát Jászberényben. A szakmai és közösségi programok mellett az egyik legjobban várt eseménye a találkozónak a mézkirálynő megválasztása.

Molnár György elmondta, hogy még várják a mézkirálynőjelöltek jelentkezését. A vállalkozókedvű hölgyek július 15-ig jelentkezhetnek az egyesületnél.

Forrás: 
szoljon.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kutyás programok az örökbe fogadott állatok napján

Szeptember 23-án rendezik meg a VI. Örökbe fogadott Állatok Napját a Népligetben, a Planetárium mögött. A programon részt vevők nemcsak élményekkel, de a helyes állattartással kapcsolatos ismeretekkel is gazdagodhatnak – olvasható közleményükben.

Méhzárlatot rendeltek el Pécsen

A Pécsi Járási Hivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya Pécs közigazgatási területen tartott méhállományokra azonnali hatállyal községi zárlatot rendelt el.

Ukrán-magyar összefogás a rókaveszettség ellen

Három évre szóló megállapodást kötött az Agrárminisztérium és az ukrán szaktárca a rókaveszettség-felszámolási program végrehajtásáról.

Védjük lovainkat a Nyugat-nílusi láztól!

A nyár és az ősz folyamán az Európai Unió több tagállamában, köztük Magyarországon is jelentették a lovak Nyugat-nílusi lázzal történő megfertőződését. 2018-ban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma hazánk 64 állattartó telepén mutatta ki a fertőzést.

Hamarosan fizetik a méhészeti támogatásokat

A Magyar Államkincstár a Magyar Méhészeti Nemzeti Program 2017/2018-as végrehajtási időszakához kapcsolódóan az elmúlt hónapokban tizenkét alintézkedés keretében már összesen 502 millió forint támogatást fizetett ki a méhész-gazdálkodóknak, illetve méhész szervezeteknek.

A termelők együttműködésére van szükség a mezőgazdaságban

A mezőgazdasági ágazatokat sújtó legnagyobb probléma, hogy különvált a termelés és a feldolgozás, és ezen a termelők együttműködésével lehet változtatni - mondta Nagy István agrárminiszter szombaton a Nógrád megyei Karancskesziben.

A megelőzéssel lehet a legtöbbet tenni a halbetegségek ellen

A halbetegségek kórokozóinak 10-20 százalékát már ismerik az állatorvosok, a többit még nem. A halak a lehalászás, a szállítás és a lerakodás során könnyen megfertőződhetnek, de a gondatlan tógazdák saját maguk is elősegíthetik a betegségek kialakulását.

Súlyosbodik a helyzet Romániában, már tucatnyi megyét érint a sertéspestis

Romániában a korábbi adatokhoz képest kettővel több, tizenkét megyét érint az afrikai sertéspestis, amely már 207 településen van jelen, és csaknem kilencszáz fertőző gócpontról tudnak a hatóságok – közölte a román állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakhatóság.

Betiltják a cink-oxidot a sertéstakarmányokban

Túlzott környezetkárosító hatása miatt 2022-re az Európai Unió teljes mértékben betiltja a cink-oxid adalékok felhasználását a sertéstakarmányokban. Felmerül a kérdés, hogy akkor miért is kerül bele ez az ártalmas vegyület a választási malacok takarmányába?

Tiszaföldvári sertéshorror: börtön is lehet a vége a tetemek „elvermelésének”

A vizsgálatok éppen csak elkezdődtek, de a szakértő szerint az állati hullák „elvermelése” a hulladékgazdálkodás rendjének megsértését súrolják, ami miatt több év börtönt is kaphat a felelős.