Back to top

Még bizonytalan az idei méztermelő szezon

A méhegészségügyi problémák és az időjárási körül­mények egyaránt nehezítették idén a méhészek munkáját. Az egyik legfőbb probléma, hogy teljes bizonyossággal nem lehet tudni, hogy mi okozta az elmúlt hetekben tapasztalt népességcsökkenést a kaptárakban.

– Nagyon felemás érzésekkel gondolunk az idei méztermelő szezonra – jegyezte meg Molnár György, a Jászsági Méhész Egyesület elnöke.

– Komoly méhpusztulásokat kellett megtapasztalnunk idén tavasszal és nyáron. Volt olyan méhész persze, akinek kaptáraiban nem volt jelentős az állománycsökkenés, de sajnos tudunk olyan méhésztársunkról is, akinek méhészetében az összes kaptárból kipusztultak a méhek.

Emlékezetes, hogy a márciusi tél megérkezésével egy teljes méhnemzedék kikelését, megerősödését akadályozta meg az időjárás. Ennek megfelelően a virágba boruló repcetáblák méztermése arra volt elegendő, hogy megerősödjenek a méhcsaládok, kevés mézet pergethettek ebből a gazdák - írja a szoljon.hu.

Az akácerdők fái a szokottnál korábban bontottak virágot. Nehezen, kevés eredménnyel indult a hordás, de a virágzás második felében megváltozott a helyzet és egyre inkább gyarapodott a kaptárban tárolt nektár.

Kizárólag azért nem beszélhetünk rekordmennyiségű mézről, mert az alföldi és a nógrádi akácerdők virágzása szinte egyszerre történt meg, így a méhészek nagy része idén nem vándoroltatta méhcsaládjait. Nemrégiben virágba borultak a napraforgótáblák is.

Néhány héttel ezelőtt, a napraforgó virágzásának kezdetekor – mondta Molnár György –, jelentős volt a népességcsökkenés egy–egy méhcsaládon belül.

Azt azonban nem lehet tudni, hogy ezt a pusztulást mi okozta. A vetőmagcsávázó szereknek sajátja a hosszú távú rovarölő hatás, de ezzel együtt sem kellene, hogy ez a hatás még a virágzáskor is érvényesüljön. Ráadásul a laboratóriumi vizsgálatokban már nem is lehetett kimutatni a szereket.

A napraforgó hagyományosan az akác mellett a legjelentősebb mézelő növénykultúrája a jászsági méhészeknek.

– Megvan az esély arra, hogy a közepesnél jobb évet zárhassanak a gazdálkodók, amennyiben nagyobb probléma nem jelentkezik ismét a szezonban – tette hozzá Molnár György.

Már készülnek a mézvásárra

A Jászsági Méhész Egyesület augusztus 4-én harmincegyedik alkalommal szervezi meg az immár messze földön ismert Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozó eseménysorát Jászberényben. A szakmai és közösségi programok mellett az egyik legjobban várt eseménye a találkozónak a mézkirálynő megválasztása.

Molnár György elmondta, hogy még várják a mézkirálynőjelöltek jelentkezését. A vállalkozókedvű hölgyek július 15-ig jelentkezhetnek az egyesületnél.

Forrás: 
szoljon.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kasztrálás csak teljes érzéstelenítéssel

Németországban 2021-től tilos lesz teljes érzéstelenítés nélkül állatokat kasztrálni. A 2018. decemberében elfogadott új törvény az eddigi legnagyobb lépés, amit az EU tett a malacok kasztrálásának befejezése felé.

Áttörés a méhek és a környezet megmentésében?

Történelmi mérföldkő lehet, hogy a héten Bajorországban több mint egymillió ember csatlakozott aláírásával a "Fajok Sokfélesége - Mentsétek meg a méheket" népi kezdeményezéshez. Ezért a tartományi törvényhozásnak szavaznia kell a népi kezdeményezés jogszabálytervezetéről, mely többek között a műtrágyázás és a növényvédő szerek alkalmazásának visszaszorításáról rendelkezik.

Tragédia Ausztráliában: félmillió szarvasmarhát sodort el az árvíz

Teljes marhacsordákat, gazdasági épületeket söpört el az árvíz Ausztrália keleti részén. A kár becslések szerint elérheti a 210 millió dollárt. Az aszályos időszak után Queensland egyes részein egy hét alatt annyi eső esett, mint máskor egész évben.

A Trichinella-fertőzöttség jelen van, de a terjedését megakadályozzák

A NÉBIH szerint a vadon élő állatoknál a Trichinella-fertőzöttség több megyében is előfordul. Bár sertések is fogékonyak a fertőzésre, járványtól nem kell tartani. De a háztáji (vad)húsfeldolgozás kockázatos.

Fogproblémák a lovaknál

Bár napjainkban egyre több lótulajdonos érzi kötelességének, hogy a körmölések, patkolások és vakcinázások mellett átnézesse lova fogazatát is, sajnos még mindig sok helyen lehet találkozni azzal a gyakorlattal, amikor egy nehezebben lovagolható állatnál a lovas a zablacserében keresi a megoldást.

A marhahús botrány következményei Lengyelországban

A lengyel marhahús-ágazati tanács közös álláspontot dolgozott ki, hogy ne fordulhasson elő még egy olyan eset, mint ami a közelmúltban Ostrów Mazowieckiben történt a vágóhídon.

Varroa atka tenyésztése méhek nélkül

Egy kutató kidolgozta a varroa atka laborban való, méhek nélküli tartási módszerét. A módszer meggyorsíthatja a varroakutatást és elősegítheti az ellene való hatékony küzdelmet, akár genetikai síkon is.

Fagyállót csak zárt üvegben tároljunk!

Minden autótulajdonos tudja, milyen fontos a téli jeges időszakban a fagyálló. Azonban ami az ember számára hasznos, az az állatok számára életveszélyes anyag. Soha ne hagyjunk állatok számára elérhető helyen fagyálló folyadékot!

Beteg marhák húsa hazánkban - jelenlegi helyzet

Lengyelország 2700 tonna gyanús eredetű marhahúst exportált az Európai Unió országaiba – közölte az ország főállatorvosa. A Nébih közleménye szerint az érintett vágóhídról mintegy 290 kg termék érkezett hazánkba.

Új idő- és pénzkímélő életmentő eljárás

A kanadai Queen’s University kutatói által kieszelt, arany-nanopartikulumokon alapuló nanoszenzorok látható színváltozásos reakcióval jelzik a proteázok jelenlétét. A proteáz enzimek a felelősek számos betegség progressziójáért. Szarvasmarháknál a tejben mért magas pro­teázaktivitás olyan betegségekre utalhat, mint például a tőgy gyulladásos megbetegedése.