Back to top

Még bizonytalan az idei méztermelő szezon

A méhegészségügyi problémák és az időjárási körül­mények egyaránt nehezítették idén a méhészek munkáját. Az egyik legfőbb probléma, hogy teljes bizonyossággal nem lehet tudni, hogy mi okozta az elmúlt hetekben tapasztalt népességcsökkenést a kaptárakban.

– Nagyon felemás érzésekkel gondolunk az idei méztermelő szezonra – jegyezte meg Molnár György, a Jászsági Méhész Egyesület elnöke.

– Komoly méhpusztulásokat kellett megtapasztalnunk idén tavasszal és nyáron. Volt olyan méhész persze, akinek kaptáraiban nem volt jelentős az állománycsökkenés, de sajnos tudunk olyan méhésztársunkról is, akinek méhészetében az összes kaptárból kipusztultak a méhek.

Emlékezetes, hogy a márciusi tél megérkezésével egy teljes méhnemzedék kikelését, megerősödését akadályozta meg az időjárás. Ennek megfelelően a virágba boruló repcetáblák méztermése arra volt elegendő, hogy megerősödjenek a méhcsaládok, kevés mézet pergethettek ebből a gazdák - írja a szoljon.hu.

Az akácerdők fái a szokottnál korábban bontottak virágot. Nehezen, kevés eredménnyel indult a hordás, de a virágzás második felében megváltozott a helyzet és egyre inkább gyarapodott a kaptárban tárolt nektár.

Kizárólag azért nem beszélhetünk rekordmennyiségű mézről, mert az alföldi és a nógrádi akácerdők virágzása szinte egyszerre történt meg, így a méhészek nagy része idén nem vándoroltatta méhcsaládjait. Nemrégiben virágba borultak a napraforgótáblák is.

Néhány héttel ezelőtt, a napraforgó virágzásának kezdetekor – mondta Molnár György –, jelentős volt a népességcsökkenés egy–egy méhcsaládon belül.

Azt azonban nem lehet tudni, hogy ezt a pusztulást mi okozta. A vetőmagcsávázó szereknek sajátja a hosszú távú rovarölő hatás, de ezzel együtt sem kellene, hogy ez a hatás még a virágzáskor is érvényesüljön. Ráadásul a laboratóriumi vizsgálatokban már nem is lehetett kimutatni a szereket.

A napraforgó hagyományosan az akác mellett a legjelentősebb mézelő növénykultúrája a jászsági méhészeknek.

– Megvan az esély arra, hogy a közepesnél jobb évet zárhassanak a gazdálkodók, amennyiben nagyobb probléma nem jelentkezik ismét a szezonban – tette hozzá Molnár György.

Már készülnek a mézvásárra

A Jászsági Méhész Egyesület augusztus 4-én harmincegyedik alkalommal szervezi meg az immár messze földön ismert Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozó eseménysorát Jászberényben. A szakmai és közösségi programok mellett az egyik legjobban várt eseménye a találkozónak a mézkirálynő megválasztása.

Molnár György elmondta, hogy még várják a mézkirálynőjelöltek jelentkezését. A vállalkozókedvű hölgyek július 15-ig jelentkezhetnek az egyesületnél.

Forrás: 
szoljon.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

ASP: enyhül az ukrán szigor

Újra szállíthatóak állateledelek és növényi eredetű takarmányok Ukrajnába hazánk ASP-vel nem érintett területeiről. A magyar vállalkozások számára rendkívül kedvező döntés dr. Bognár Lajos országos főállatorvos személyes tárgyalásai, valamint a szakértői egyeztetések eredménye.

Negyedannyi lehet a napraforgóméz Somogyban

Ami a napraforgómézet illeti, nem lesz jónak mondható év az idén Somogyban – mondta Nagy Csaba Zoltán, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület megyei szaktanácsadója. – E fajtából 6-10 kilogrammnál többet nem tudnak majd kivenni a méhészek egy-egy kaptárból, ami csak a töredéke például a Békés megyei tapasztalatoknak.

Tömeges méhpusztulás hazánkban: a teljes ágazat kutatja a rejtély okát

Ahogy virágba borultak a napraforgótáblák, elkezdtek pusztulni a méhek – távol a kaptártól, a termőföldeken. A teljes körű vizsgálat elindult. Az agrárium minden szereplőjének érdeke, hogy kiderüljön, mi állhat az országos jelenség hátterében. Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke foglalja össze a jelenlegi helyzetet és beszámol a következő lépésekről is:

Az export mézet itthon kéne palackozni

Belföldön kell palackozni a kivitelre szánt magyar mézet, mert csomagolás nélkül a gyenge minőségű távol-keleti mézek javítására használják föl a külföldi üzemek - mondta Nagy István agrárminiszter a Kossuth Rádió reggeli műsorában szerdán.

Felelős állattartás és a jó PR: példát mutatott a Telenor

A Telenor egy hörcsög miatt módosítja a reklámfilmjét. Kevés nagyvállalat veszi ilyen komolyan a felelős állattartást, egyben azt, hogy nem terjeszt hülyeségeket, csak mert cukin mutat a reklámban.

Méz, pörkölt és fogathajtás

Idén is megtartották a méz ünnepét Dobozon, a kastélyparkban. A Dobozi Mézes Fesztivál – kiegészülve a Dobozi Fogathajtó Emlékversennyel – a település legnagyobb eseményévé nőtte ki magát. De nemcsak a méz és a fogathajtás, hanem a különleges étkek is főszerepet kaptak a hétvégi eseményen.

Július második hetében is folytatódik a szúnyogok gyérítése

Ezen a héten 176 településen és hét budapesti kerületben – az országos szúnyoggyérítési program keretében – légi és földi kémiai, valamint biológiai kezeléseket is végrehajtanak a kivitelezők. Hétfőtől vasárnapig összesen 63 ezer hektárt kezelnek ilyen módszerekkel a szakemberek.

Egy ablakcsere lett a veszte a molnárfecske fiókáknak

Molnárfecske fiókákat mentett meg a fenékpusztai madármentő állomás. A kis jövevények egy napon keresztül éheztek, míg tojásban lévő testvéreik már nem élték túl a fészek elvesztését. A fecskefészkek leverését természetvédelmi törvény tiltja, így a tettesek ellen eljárás indul.

Télen is tevékeny méhek Skóciában

Múlt év januárjában Ann Chilcott skót méhész kinézett a nappalija ablakán és meglepetten tapasztalta, hogy méhei vizet szívogatnak az általa kihelyezett itatóból. A mohával és kövekkel kirakott edényt a dolgozók már korábban is látogatták, csakhogy a megfigyelés idején odakint meglepően alacsony, 5 °C alatti hőmérséklet uralkodott.

Sertésdizentéria: védekezzünk ellene! Megéri!

A sertésdizentéria süldők és felnőtt sertések nyálkás-véres hasmenéssel, a vastagbél nyálkahártyájának korpaszerű elhalásával járó, fertőző betegsége. Világszerte, így itthon is gyakran előfordul. Az elhullási veszteségek, a gyógykezelési költségek és az átvészelt állományok gyengébb testtömeg-gyarapodása és takarmányértékesítése miatt a legjelentősebb gazdasági veszteséget okozó sertésbetegség.