Back to top

Még bizonytalan az idei méztermelő szezon

A méhegészségügyi problémák és az időjárási körül­mények egyaránt nehezítették idén a méhészek munkáját. Az egyik legfőbb probléma, hogy teljes bizonyossággal nem lehet tudni, hogy mi okozta az elmúlt hetekben tapasztalt népességcsökkenést a kaptárakban.

– Nagyon felemás érzésekkel gondolunk az idei méztermelő szezonra – jegyezte meg Molnár György, a Jászsági Méhész Egyesület elnöke.

– Komoly méhpusztulásokat kellett megtapasztalnunk idén tavasszal és nyáron. Volt olyan méhész persze, akinek kaptáraiban nem volt jelentős az állománycsökkenés, de sajnos tudunk olyan méhésztársunkról is, akinek méhészetében az összes kaptárból kipusztultak a méhek.

Emlékezetes, hogy a márciusi tél megérkezésével egy teljes méhnemzedék kikelését, megerősödését akadályozta meg az időjárás. Ennek megfelelően a virágba boruló repcetáblák méztermése arra volt elegendő, hogy megerősödjenek a méhcsaládok, kevés mézet pergethettek ebből a gazdák - írja a szoljon.hu.

Az akácerdők fái a szokottnál korábban bontottak virágot. Nehezen, kevés eredménnyel indult a hordás, de a virágzás második felében megváltozott a helyzet és egyre inkább gyarapodott a kaptárban tárolt nektár.

Kizárólag azért nem beszélhetünk rekordmennyiségű mézről, mert az alföldi és a nógrádi akácerdők virágzása szinte egyszerre történt meg, így a méhészek nagy része idén nem vándoroltatta méhcsaládjait. Nemrégiben virágba borultak a napraforgótáblák is.

Néhány héttel ezelőtt, a napraforgó virágzásának kezdetekor – mondta Molnár György –, jelentős volt a népességcsökkenés egy–egy méhcsaládon belül.

Azt azonban nem lehet tudni, hogy ezt a pusztulást mi okozta. A vetőmagcsávázó szereknek sajátja a hosszú távú rovarölő hatás, de ezzel együtt sem kellene, hogy ez a hatás még a virágzáskor is érvényesüljön. Ráadásul a laboratóriumi vizsgálatokban már nem is lehetett kimutatni a szereket.

A napraforgó hagyományosan az akác mellett a legjelentősebb mézelő növénykultúrája a jászsági méhészeknek.

– Megvan az esély arra, hogy a közepesnél jobb évet zárhassanak a gazdálkodók, amennyiben nagyobb probléma nem jelentkezik ismét a szezonban – tette hozzá Molnár György.

Már készülnek a mézvásárra

A Jászsági Méhész Egyesület augusztus 4-én harmincegyedik alkalommal szervezi meg az immár messze földön ismert Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozó eseménysorát Jászberényben. A szakmai és közösségi programok mellett az egyik legjobban várt eseménye a találkozónak a mézkirálynő megválasztása.

Molnár György elmondta, hogy még várják a mézkirálynőjelöltek jelentkezését. A vállalkozókedvű hölgyek július 15-ig jelentkezhetnek az egyesületnél.

Forrás: 
szoljon.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kaptárak lehallgatásával mentenek méheket

A mesterséges intelligencia és a technológiai fejlődés segíthet megállítani a világ méhpopulációjának drasztikus lecsökkenését. A kaptárakra hat érzékelőt helyeznek, melyekkel rögzítik a méhek zümmögését, a láb és szárny mozgásuk hangjait, az általuk termelt méz súlyát, a kaptár páratartalmát, továbbá a helyi időjárási és légszennyezettségi viszonyokat.

„Méhcsípés-terápia” Kairóban

Ezerszámra tenyészti a méheket Omar Abulhassan Kairó külvárosában – de nem a méz, hanem a méreg miatt.

Mézes reggeli Tatán

November 16-án, pénteken Tatán ünnepélyes keretek között kezdődött el a Mézes reggeli nevű idei mézfogyasztást ösztönző kampány, melyet Szlovéniában indítottak el, s célja, hogy a gyermekeket a mézfogyasztásra ösztönözze, megismertesse velük a méz és más méztermékek kiváló élettani hatásait.

Ha megjön a hideg, összebújnak a méhek

A téli időszak az összehúzódás időszaka a kaptárban. A méhek telelőfürtben vészelik át a hideget, melyben állandó hőmérsékletet tartanak. Máig megfejtetlen, miként szabályozzák a fürt hőmérsékletét. A fürtbe húzódás egyúttal jelzés a méhész számára.

Árulkodó méhek

Méheket több évtizede használnak környezeti terhelések megfigyelésére. A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának kutatói, ipari partnerek bevonásával 2015-ben kezdtek méhcsaládokra alapozott biomonitoring rendszer fejlesztésébe. Eddigi tapasztalataikat konferencia keretében számoltak be.

Egyre súlyosabb a sertéspestis helyzet Kínában, nem tudják megfékezni a kórt

Az afrikai sertéspestis gyorsan terjed Kínában, már a tartományok több, mint felében jelen van annak ellenére, hogy a kormány nagy erőkkel próbálja megfékezni azt. Korábban ugyan azt nyilatkozták, hogy sikerült kontrollálni a járvány terjedését, azonban mostanra nagyon súlyossá vált a helyzet.

„Kapj rá!” a Várkert Bazárban

Ötven kiállító, több mint ezer termékével találkozhatnak a látogatók a Magyar Ízek Őszi Vásárán a Várkert Bazárban, 2018. november 17-én, szombaton.

Állatjólét: még mindig komoly hiányosságok vannak az EU-ban

Az állatjólétre irányuló uniós fellépések több szempontból is sikeresek voltak, de továbbra is hiányosságok tapasztalhatók a haszonállatokkal való bánásmód terén - ezt állapította meg egyebek mellett az Európai Számvevőszék szerdán közzétett jelentésében.

Üvegházi felhasználásra korlátozták a neonikotinoidokat

Az Európai Bizottság döntése alapján 2018. december 19-től kizárólag zárt termesztő berendezésben lehet felhasználni a házi méhekre és egyéb beporzó szervezetekre kockázatosnak ítélt három neonikotinod hatóanyagot (imidakloprid, klotianidin, tiametoxam) tartalmazó növényvédő szereket.

Össze kell fogni a magyar mézért

A magyar méz a minőségét tekintve a legfelső kategóriába tartozik a világon, összefogással jelentősen nőhetne a mézágazat jövedelemtermelő képessége - mondta Nagy István agrárminiszter Siófokon pénteken.