Back to top

Óvjuk nyulainkat a túlzott napsütéstől!

A sok napsütés és az ezzel járó tartós meleg nemcsak a gazdák szervezetét, hanem a jószágokét is megviseli. Azonban némi odafigyeléssel sokat segíthetünk állatainkon, így nyulainkon is, ezáltal nemcsak jobban elviselik a hőséget, hanem termelékenységük sem fog számottevően csökkenni.

A Kistermelők Lapjában rendszeresen megjelennek szakcikkek, melyekből sok mesterfogást tanulhatnak meg a ház körül nyulászkodók. A legtakarékosabb ketrecmegoldásokról például a júniusi számban olvashattunk, ahonnan megtudhattuk azt is, hogy a nyulak a szabadon álló ketreces az elhelyezésnél megfelelő mennyiségű napot kapnak, ami – mértékkel – jótékony hatással van vitalitásukra.

Fotó: Tóth Zsigmond
De óvni kell őket a túlságosan sok napsütéstől. Nemcsak azért, mert könnyen kapnak hőgutát, hanem azért is, mert a bundájuk fényéből veszíthet, a sok napfény kifakíthatja a kültakarót.

Viszont a nyúl olykor-olykor kifejezetten szeret napozni. Ez a tulajdonság az ősnél, az üregi nyúlnál is megfigyelhető, ám nem akkor, amikor mi emberek fekszünk ki barnulni, hanem télen, tavasszal és ősszel, amikor csak mérsékelten erősek a nap sugarai. Ezért is fontos, hogy ha a ketrecek a szabadban állnak, megfelelő előtető vagy falombok védjék az állatok férőhelyét a túlhevüléstől. Segíthet az is, ha kukoricát, napraforgót ültetünk a nyúlólak köré.

Ha teljesen szabadon állnak a nyúlólak, fontos, hogy tetejük jól szigetelt legyen, s az ne kátránypapírból vagy hasonló fekete anyagból készüljön, mert így pokoli hőséget idézhetünk elő nyulaink férőhelyén. Ez esetben is legjobb, ha keleti irányba néz a nyúlól. De ha ez nem megoldható, akkor a déli fekvés még mindig jobb, mint az északi vagy a nyugati, mert innen érkeznek gyakran az erős szelek, melyek szintén zavarhatják állatainkat. Hagyományőrzés és látvány szempontjából, valamint a jó szigetelés miatt is hasznos, ha a nyúlólat náddal fedjük, még akkor is, ha ma a nád ára igen borsos.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2018/06 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több országgal folyik egyeztetés a sertéspestis kapcsán

Ukrajnán kívül több más országgal is egyeztetés folyt vagy folyik a sertéspestis ügyében - mondta Bognár Lajos országos főállatorvos, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

Hogyan rendezzük be a galambdúcot?

A legkedveltebbek a dúc legmagasabb helyén lévő fészkek, ezekért folyik a folytonos küzdelem a hímek között. A fészekberendezések legalább 70 centiméter szélesek, 50 centiméter magasak és 50 centiméter mélyek legyenek, és biztosítsák azt, hogy a galambok a fészekben párosodni is tudjanak.

Kivétel a pulyka

2018 első öt hónapjának összegzése szerint a pulyka kivételével valamennyi fontosabb állat és állati termék felvásárlási ára meghaladta az előző év azonos időszakának árait – derül ki a KSH gyorstájékoztatójából.

A génektől a gépekig: Magyartarka szakmai nap

A jövő állattenyésztését a precíziós gazdálkodás szolgálatába kell állítani – összegezhetnénk a Magyartarka Tenyésztők Egyesületének teveli szakmai napján elhangzottakat. Tíz év múlva már csak az a fajta lesz versenyképes, aminek küllemi és a belső tulajdonságai lehetővé teszik a termelés szinte teljes gépesítését.

Egy párjához hűséges gyönyörű víziszárnyas

A mandarinréce gácsérja kétségkívül a világ egyik leggyönyörűbb szárnyasának számít. Nem véletlen tehát, hogy már hosszú évszázadok óta tartják őshazájában is, Ázsiában mint díszréce. Európába az 1840-es években importálták először.

A hortobágyi pásztorok titkos kincse: a sinka

A sinka egy rövid, sima szőrű, hegyes, felálló fülű kutyafajta kunkorodó farokkal. A fajta neve küllemére utal, a sinka szó simát jelent a hortobágyi tájnyelvben. Bár a fajtának kialakultak a meghatározó külső jegyei, a sinkatenyésztés és szelekció elsődleges szempontja napjainkban is a terelőképesség.

A szarvastej az új-zélandi séfek új kedvence

A különleges italból készült ételek egyelőre csak Auckland és Wellington öt felsőkategóriás éttermében érhetőek el. Az új, szokatlan alapanyag már díjat is nyert és a szakácsok az egekig magasztalják.

Kényszerből fogott bele, mára díjakat nyer vele

Godó Oszkár, helyi lakos nyolcéves kora óta foglalkozik különféle nyulakkal. Ez a tevékenység azóta is végigkíséri életet, mindennapjainak részévé vált, és saját bevallása szerint ez idő alatt bele is szeretett ezekbe az állatokba.

Kezdődik a kecskék szerelmi időszaka

Közeleg a nyár vége, amikor a kecskéknél megkezdődik a „szerelem időszaka”. Jól gondoljuk meg, melyik gödölyét, melyik anyát nem érdemes fedeztetni. Bármily szomorú ugyan, de a nem megfelelőket ki kell selejtezni.

Nagy István: A büdzsé garantálja az agrárium biztonságos növekedését

A jövő évi költségvetés garantálja a magyar agrárium erősödését, biztonságos növekedését és újabb áfacsökkentéssel segíti a családokat - mondta az agrárminiszter.