Back to top

Óvjuk nyulainkat a túlzott napsütéstől!

A sok napsütés és az ezzel járó tartós meleg nemcsak a gazdák szervezetét, hanem a jószágokét is megviseli. Azonban némi odafigyeléssel sokat segíthetünk állatainkon, így nyulainkon is, ezáltal nemcsak jobban elviselik a hőséget, hanem termelékenységük sem fog számottevően csökkenni.

A Kistermelők Lapjában rendszeresen megjelennek szakcikkek, melyekből sok mesterfogást tanulhatnak meg a ház körül nyulászkodók. A legtakarékosabb ketrecmegoldásokról például a júniusi számban olvashattunk, ahonnan megtudhattuk azt is, hogy a nyulak a szabadon álló ketreces az elhelyezésnél megfelelő mennyiségű napot kapnak, ami – mértékkel – jótékony hatással van vitalitásukra.

Fotó: Tóth Zsigmond
De óvni kell őket a túlságosan sok napsütéstől. Nemcsak azért, mert könnyen kapnak hőgutát, hanem azért is, mert a bundájuk fényéből veszíthet, a sok napfény kifakíthatja a kültakarót.

Viszont a nyúl olykor-olykor kifejezetten szeret napozni. Ez a tulajdonság az ősnél, az üregi nyúlnál is megfigyelhető, ám nem akkor, amikor mi emberek fekszünk ki barnulni, hanem télen, tavasszal és ősszel, amikor csak mérsékelten erősek a nap sugarai. Ezért is fontos, hogy ha a ketrecek a szabadban állnak, megfelelő előtető vagy falombok védjék az állatok férőhelyét a túlhevüléstől. Segíthet az is, ha kukoricát, napraforgót ültetünk a nyúlólak köré.

Ha teljesen szabadon állnak a nyúlólak, fontos, hogy tetejük jól szigetelt legyen, s az ne kátránypapírból vagy hasonló fekete anyagból készüljön, mert így pokoli hőséget idézhetünk elő nyulaink férőhelyén. Ez esetben is legjobb, ha keleti irányba néz a nyúlól. De ha ez nem megoldható, akkor a déli fekvés még mindig jobb, mint az északi vagy a nyugati, mert innen érkeznek gyakran az erős szelek, melyek szintén zavarhatják állatainkat. Hagyományőrzés és látvány szempontjából, valamint a jó szigetelés miatt is hasznos, ha a nyúlólat náddal fedjük, még akkor is, ha ma a nád ára igen borsos.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2018/06 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevés a biogazda Magyarországon

Miközben az ökológiai gazdálkodásra alkalmas táblák összterülete egyre nagyobb, a biogazdaságokban tartott jószágok száma több fajta esetében jelentősen visszaesett az utóbbi időben.

„Méhcsípés-terápia” Kairóban

Ezerszámra tenyészti a méheket Omar Abulhassan Kairó külvárosában – de nem a méz, hanem a méreg miatt.

Az „akváriumi halak királya”, a vitorlás

Akinek megfelelő méretű az akváriuma, annak bizton ajánlható a vitorláshal. Ma már szinte minden állatkereskedésben beszerezhető, gondozása egyszerű és több változata is ismert. Ám nem volt mindig így.

Nehogy kártérítést kelljen fizetnünk! A lótartás árnyoldalai

Az állattartás nemcsak örömet okoz vagy hasznot hajt az állattartónak, hanem felelősséggel is jár. A állatokkal kapcsolatos jogi felelősség egy olyan örökzöld téma, amihez többször vissza kell térnünk, mivel Kistermelők Lapjának olvasói is keresnek minket ebbe a körbe tartozó konkrét kérdésekkel.

Elkutyásodott macskák: mit értenek belőlünk?

Az ELTE Etológia Tanszék kutatói az Intelligence folyóiratban megjelent tanulmányukban azt állítják, hogy a gyűjtőnéven „mutatásnak” nevezett emberi gesztusokat nem csak a kutyák értik.

Mitől függ a nyulak születési súlya? I.

A szopós-, a növendék-, sőt még a kifejlett nyulak termelésének alakulásában is kisebb vagy nagyobb szerepe van az anyai hatásnak, mivel a magzatok tápláltsága egy hónapon, a szopósnyulaké 3 héten keresztül kizárólag az anyjuktól függ. Bár elválasztás után a vágónyulak növekedését már saját képességük határozza meg, ennek ellenére esetenként mégis kimutatható a korai életszakasz hatása.

Drágább lett termelni az agráriumban

Idén szeptemberében a mezőgazdasági termelői árak 2017 azonos időszakához képest 6,2 százalékkal nőttek, amit a növényi termékek árának 12 százalékos emelkedése, illetve az élő állatok és állati termékek árának 2,8 százalékos csökkenése eredményezett.

Miniszteri előadás és elnökválasztás a MÁSZ küldöttgyűlésen

Erős magyar mezőgazdaság nincs erős szuverén magyar állattenyésztés és fejlett tenyészállat-előállítás nélkül, emelte ki Nagy István agrárminiszter Herceghalmon, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) küldöttgyűlésén, ahol Zászlós Tibort a szervezet elnökévé választották.

A ketreces termelés szabadsága

Piackutatási és tájékoztatási kampányt indít a Baromfi Termék Tanács a magyar vásárlók tojásfogyasztási igényeinek felmérésére. A BTT szerint fel kell lépni az ellen, hogy az üzletláncok kiszorítsák kínálatukból a ketreces tojásokat, mert szerintük ezzel nemcsak a tojáspiaci szereplők, hanem a fogyasztók is rosszul járnának.

Átrendeződik a magyar szarvasmarha-kivitel

Átrendeződőben van a magyar szarvasmarha-kivitel, bár az exportban még mindig domináns szerep jut a török piacnak, az állattartók egyre több jószágot adnak el a volt jugoszláv, tenyészállatot pedig a hajdani szovjet tagállamokban.