Back to top

Óvjuk nyulainkat a túlzott napsütéstől!

A sok napsütés és az ezzel járó tartós meleg nemcsak a gazdák szervezetét, hanem a jószágokét is megviseli. Azonban némi odafigyeléssel sokat segíthetünk állatainkon, így nyulainkon is, ezáltal nemcsak jobban elviselik a hőséget, hanem termelékenységük sem fog számottevően csökkenni.

A Kistermelők Lapjában rendszeresen megjelennek szakcikkek, melyekből sok mesterfogást tanulhatnak meg a ház körül nyulászkodók. A legtakarékosabb ketrecmegoldásokról például a júniusi számban olvashattunk, ahonnan megtudhattuk azt is, hogy a nyulak a szabadon álló ketreces az elhelyezésnél megfelelő mennyiségű napot kapnak, ami – mértékkel – jótékony hatással van vitalitásukra.

Fotó: Tóth Zsigmond
De óvni kell őket a túlságosan sok napsütéstől. Nemcsak azért, mert könnyen kapnak hőgutát, hanem azért is, mert a bundájuk fényéből veszíthet, a sok napfény kifakíthatja a kültakarót.

Viszont a nyúl olykor-olykor kifejezetten szeret napozni. Ez a tulajdonság az ősnél, az üregi nyúlnál is megfigyelhető, ám nem akkor, amikor mi emberek fekszünk ki barnulni, hanem télen, tavasszal és ősszel, amikor csak mérsékelten erősek a nap sugarai. Ezért is fontos, hogy ha a ketrecek a szabadban állnak, megfelelő előtető vagy falombok védjék az állatok férőhelyét a túlhevüléstől. Segíthet az is, ha kukoricát, napraforgót ültetünk a nyúlólak köré.

Ha teljesen szabadon állnak a nyúlólak, fontos, hogy tetejük jól szigetelt legyen, s az ne kátránypapírból vagy hasonló fekete anyagból készüljön, mert így pokoli hőséget idézhetünk elő nyulaink férőhelyén. Ez esetben is legjobb, ha keleti irányba néz a nyúlól. De ha ez nem megoldható, akkor a déli fekvés még mindig jobb, mint az északi vagy a nyugati, mert innen érkeznek gyakran az erős szelek, melyek szintén zavarhatják állatainkat. Hagyományőrzés és látvány szempontjából, valamint a jó szigetelés miatt is hasznos, ha a nyúlólat náddal fedjük, még akkor is, ha ma a nád ára igen borsos.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2018/06 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ikercsikók születtek Egyházasrádócon

Két hét eltelt az előrejelzett időponthoz képest, mikor megindult az ellés, de végül minden rendben ment. A tulajdonos nagyon büszke vagyok a lovára, hogy könnyen, egyedül a világra hozta az ikreket.

A tojás árát is felfelé hajtja az aszály

Az aszály miatt dráguló takarmányok hajthatják felfelé a tojás árát a hazai piacon. Az ágazati szereplőket összefogó szervezet szerint a termelőknek a megnövekedett költségeik miatt emelniük kell az átadási árakon, a fogyasztók ugyanakkor ennél kisebb mértékű drágulással találkozhatnak majd a boltokban.

Védjük lovainkat a Nyugat-nílusi láztól!

A nyár és az ősz folyamán az Európai Unió több tagállamában, köztük Magyarországon is jelentették a lovak Nyugat-nílusi lázzal történő megfertőződését. 2018-ban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma hazánk 64 állattartó telepén mutatta ki a fertőzést.

Rangos kutyakiállítás a szomszédban

Közel ezer ebet mutattak be azon a nemzetközi kutyakiállításon, amelynek az elmúlt hét végén adott otthont a muravidéki kisváros, Lendava. A CACIB Lendava 2018 nevű versenyre számos magyarországi ebtartó is érkezett.

A díszpintyek királynője

Minden valószínűség szerint a gould amandina nyerné azt a szépségversenyt, melyet a fogságban gyakran tartott díszpintyek között rendeznének. Elnevezése is szépségére utal, ugyanis John Gould gyönyörű felesége tiszteletére nevezte el ezt az Ausztráliában honos madarat. Magyarországra még a két világháború között érkeztek első példányai.

Ismét akadálytalan a szarvasmarhák és juhok exportja Törökországba

A magyar állategészségügyi hatóság járványügyi intézkedései nyomán hazánk az idei évben teljesítette az Állategészségügyi Világszervezet kéknyelv betegségtől való mentességre vonatkozó feltételeit.

Egyre népszerűbb a tevetej, a tevesajt és jön a "teve fitnesz szelet"

A Közel-Keleten hagyományos és kulturális szempontból fontos italként ismertté vált tevetej nemzetközi szinten is egyre népszerűbbé válik.

Kecsketartás: az eredmény szüli az eredményt

Nyakunkon a fedeztetési szezon, most kellene a kecskéseknek megalapozniuk a jövő generációkat, és bizony, ilyenkor alaposan át kell gondolni bizonyos kérdéseket.

Felvonuló lovasok, lovas felvonulások

Tavasztól őszig, sőt, akár a tél beköszöntéig is rendeznek különféle szabadtéri felvonulásokat, ünnepeket, amelyeket lovas kísérettel is igyekeznek szervezőik minél szebbé, színesebbé tenni.

A jövő állattenyésztési ágazata lehetne a juhtenyésztés

Magyarország természeti adottságai kiválóak a juh- és kecsketenyésztésre, ám jelenleg még nagyon sok kiaknázatlan lehetőség van az ágazatban – fogalmazott az agrárminiszter hétfőn, az Agrárminisztériumban megrendezett juhtenyésztési fórumon. Nagy István hozzátette, világszerte növekszik a juhhús fogyasztása, ennek kiszolgálására érdemes felkészülnie a juhászoknak.