Back to top

Óvjuk nyulainkat a túlzott napsütéstől!

A sok napsütés és az ezzel járó tartós meleg nemcsak a gazdák szervezetét, hanem a jószágokét is megviseli. Azonban némi odafigyeléssel sokat segíthetünk állatainkon, így nyulainkon is, ezáltal nemcsak jobban elviselik a hőséget, hanem termelékenységük sem fog számottevően csökkenni.

A Kistermelők Lapjában rendszeresen megjelennek szakcikkek, melyekből sok mesterfogást tanulhatnak meg a ház körül nyulászkodók. A legtakarékosabb ketrecmegoldásokról például a júniusi számban olvashattunk, ahonnan megtudhattuk azt is, hogy a nyulak a szabadon álló ketreces az elhelyezésnél megfelelő mennyiségű napot kapnak, ami – mértékkel – jótékony hatással van vitalitásukra.

Fotó: Tóth Zsigmond
De óvni kell őket a túlságosan sok napsütéstől. Nemcsak azért, mert könnyen kapnak hőgutát, hanem azért is, mert a bundájuk fényéből veszíthet, a sok napfény kifakíthatja a kültakarót.

Viszont a nyúl olykor-olykor kifejezetten szeret napozni. Ez a tulajdonság az ősnél, az üregi nyúlnál is megfigyelhető, ám nem akkor, amikor mi emberek fekszünk ki barnulni, hanem télen, tavasszal és ősszel, amikor csak mérsékelten erősek a nap sugarai. Ezért is fontos, hogy ha a ketrecek a szabadban állnak, megfelelő előtető vagy falombok védjék az állatok férőhelyét a túlhevüléstől. Segíthet az is, ha kukoricát, napraforgót ültetünk a nyúlólak köré.

Ha teljesen szabadon állnak a nyúlólak, fontos, hogy tetejük jól szigetelt legyen, s az ne kátránypapírból vagy hasonló fekete anyagból készüljön, mert így pokoli hőséget idézhetünk elő nyulaink férőhelyén. Ez esetben is legjobb, ha keleti irányba néz a nyúlól. De ha ez nem megoldható, akkor a déli fekvés még mindig jobb, mint az északi vagy a nyugati, mert innen érkeznek gyakran az erős szelek, melyek szintén zavarhatják állatainkat. Hagyományőrzés és látvány szempontjából, valamint a jó szigetelés miatt is hasznos, ha a nyúlólat náddal fedjük, még akkor is, ha ma a nád ára igen borsos.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2018/06 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A zebracsíkos lótakaró nemcsak divathóbort

Régóta próbálják megfejteni a tudósok, hogy mi célt szolgálnak a zebrák csíkjai. Egy tanulmányhoz a valódi zebrák mellett csíkos és egyszínű takaróba burkolt lovakat is megfigyeltek, és meglepő következtetésre jutottak.

Haszongalambok takarmányozása (2. rész) - Takarmány-kiegészítők és természetes anyagok

Húsgalambjaink takarmányozásában az ásványi kiegészítők közül a konyhasó használata a leggyakoribb, mint erről már korábban is említést tettünk. Fontos a só tisztasága, és mivel nedvszívó anyag, gyorsan csomósodik. A galambok elé tett sóban előforduló sócsomók akár sómérgezést is okozhatnak.

Robot cowboy segít terelni a marhákat - videóval

Az USA egyik nagy marhavágóhídján egy robot is munkába állt. A távirányítású masina feladata, hogy az emberek munkáját biztonságosabbá tegye – elvégre napi 5000 darab, 600 kilónál is nehezebb marhát kell megmozgatniuk.

Kasztrálás csak teljes érzéstelenítéssel

Németországban 2021-től tilos lesz teljes érzéstelenítés nélkül állatokat kasztrálni. A 2018. decemberében elfogadott új törvény az eddigi legnagyobb lépés, amit az EU tett a malacok kasztrálásának befejezése felé.

Ha kistermelőktől vásárolna, ezt az oldalt önnek találták ki

Nem szükséges többé zord téli időben a termelői kispiacon dideregni. Egy vállalkozó kedvű szegedi könyvelő egyszerű megoldása segítségével jóval könnyebben találkozhatnak a kistermelők és vevőik. A Microker új térképes kereső alkalmazása segít a termelőknek és a vevőknek egymásra találni.

Idén is lesz állásbörze az állatorvosoknak

A tavalyi első, állatorvosoknak szóló állásbörze sikerén felbuzdulva újabb, potenciális munkáltatóknak és lelkes pályakezdőknek szóló eseményt szerveznek idén is az Állatorvostudományi Egyetemen.

Kutyamentés Dél-Koreában

Dél-koreai állatvédő aktivisták akciót szerveztek kétszáz kutya megmentéséért. A derék négylábúakat ugyanis a koreai hagyományoknak megfelelően vendéglők étlapjaira szánták.

Nő az állatorvosi praxisok száma

Egyre több cég nyújt állatorvosi szolgáltatásokat, míg 2015-ben 866 vállalkozás jelölte meg fő tevékenységeként az állategészségügyi ellátást, addig számuk tavaly elérte a 881-et az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint.

Sok lúd disznót győz?

Miközben a baromfi ára emelkedett, a sertés termelői ára 10 százalékkal volt alacsonyabb az elmúlt évben, mint egy évvel korábban – derül ki a KSH tájékoztatójából.

Tejminőséget javító takarmánykiegészítő

Az A-One Danmark vállalkozás új terméke egy olyan takarmánykiegészítő, aminek a használatával kimutathatóan emelkedik a föcstejben található antitestek száma, a laktáció későbbi szakaszában pedig magasabb lesz a koca tejének laktóz- és zsírtartalma.