0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Óvjuk nyulainkat a túlzott napsütéstől!

A sok napsütés és az ezzel járó tartós meleg nemcsak a gazdák szervezetét, hanem a jószágokét is megviseli. Azonban némi odafigyeléssel sokat segíthetünk állatainkon, így nyulainkon is, ezáltal nemcsak jobban elviselik a hőséget, hanem termelékenységük sem fog számottevően csökkenni.

A Kistermelők Lapjában rendszeresen megjelennek szakcikkek, melyekből sok mesterfogást tanulhatnak meg a ház körül nyulászkodók. A legtakarékosabb ketrecmegoldásokról például a júniusi számban olvashattunk, ahonnan megtudhattuk azt is, hogy a nyulak a szabadon álló ketreces az elhelyezésnél megfelelő mennyiségű napot kapnak, ami – mértékkel – jótékony hatással van vitalitásukra.

De óvni kell őket a túlságosan sok napsütéstől. Nemcsak azért, mert könnyen kapnak hőgutát, hanem azért is, mert a bundájuk fényéből veszíthet, a sok napfény kifakíthatja a kültakarót.

Viszont a nyúl olykor-olykor kifejezetten szeret napozni. Ez a tulajdonság az ősnél, az üregi nyúlnál is megfigyelhető, ám nem akkor, amikor mi emberek fekszünk ki barnulni, hanem télen, tavasszal és ősszel, amikor csak mérsékelten erősek a nap sugarai. Ezért is fontos, hogy ha a ketrecek a szabadban állnak, megfelelő előtető vagy falombok védjék az állatok férőhelyét a túlhevüléstől. Segíthet az is, ha kukoricát, napraforgót ültetünk a nyúlólak köré.

Ha teljesen szabadon állnak a nyúlólak, fontos, hogy tetejük jól szigetelt legyen, s az ne kátránypapírból vagy hasonló fekete anyagból készüljön, mert így pokoli hőséget idézhetünk elő nyulaink férőhelyén. Ez esetben is legjobb, ha keleti irányba néz a nyúlól. De ha ez nem megoldható, akkor a déli fekvés még mindig jobb, mint az északi vagy a nyugati, mert innen érkeznek gyakran az erős szelek, melyek szintén zavarhatják állatainkat. Hagyományőrzés és látvány szempontjából, valamint a jó szigetelés miatt is hasznos, ha a nyúlólat náddal fedjük, még akkor is, ha ma a nád ára igen borsos.

Forrás: Kistermelők Lapja