Back to top

Vadászok ünnepe Parádfürdőn

Hétvégén Parádfürdőn gyűltek össze Heves megye vadászai. Az EGERERDŐ Zrt. által is támogatott mátrai vadásznap sok érdeklődött vonzott, a borús időjárás ellenére is kígyózó kocsisorok alakultak ki a délelőtti órákra. Az egész napra szóló színes programok között íjászat, solymász bemutató, kiállítások, vadászkutya bemutató és kirakodó vásár is várta a vadászat szerelmeseit.

EGERERDŐ Zrt. Parádfürdői Erdészetének sátora szívesen fogadta a vendégeket
EGERERDŐ Zrt. Parádfürdői Erdészetének sátora szívesen fogadta a vendégeket
Fotó: EGERERDŐ Zrt.
A délelőtti Szent Hubertus mise után következett a munkásságukban kiemelkedő vadásztársak kitüntetése. Az EGERERDŐ Zrt. vadászati előadója, Nagy Károly Imre munkáját az Országos Vadászkamara Magyar Vadászatért Érdeméremmel ismerte el.

Az EGERERDŐ Zrt. fjú kollégája nagy szakmai tapasztalattal rendelkezik, hiszen vadász édesapja nyomdokaiban járva fiatal korától kezdve megismerhette a vad természetét és a vadgazdálkodás csínját-bínját.

Szakmai tudására a megye vadász társadalma évek óta számíthat, 2008 óta az Országos Magyar Vadászkamara Heves megyei Területi Szervezetének Etikai Bizottságának tagja, 2010 és 2017 között a Vadvédelmi és Vadgazdálkodási Bizottság elnöke. Az Országos Erdészeti Egyesület Vadgazdálkodási Szakosztályának lelkes tagja és az erdőgazdasághoz ellátogató vadgazdamérnök hallgatók számára szervezett programok szakértő házigazdája. 2009 óta az Országos Erdei Szalonka Monitoring Program Heves megyei koordinátora.

Jelenlegi legfőbb tevékenysége az afrikai sertéspestis járványban felmerülő, nem mindennapi feladatok megoldása, és a járvány megfékezése.

A Dianák kézműves foglalkozással várták a kicsiket
A Dianák kézműves foglalkozással várták a kicsiket
Fotó: EGERERDŐ Zrt.
A rendezvényhez kapcsolódóan hullott agancs mustrát, és kiállítást is rendeztek a Freskó étteremben. Valaczkai Erzsébet, valamint tanítványai és Csengődi Ottó, valamint Szoboszlai Dávid szobrait csodálhatták meg az érdeklődők - tudósít az eseményről a heol.hu.

Kovács István János, az OMVK megyei szervezetének titkára elmondta, hogy a hullajtott agancs, amellett, hogy szép, komoly szakmai értéket is képvisel.

Volt olyan bika, aminek egymást követő hat éven keresztül sikerült az elhullajtott agancsát összegyűjteni.

A vadásznapok elmaradhatatlan része a főzőverseny, amire az idén 26 csapat nevezett. Mások mellett a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága, a Mátrafüredi Szakközépiskola és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is képviseltette magát. Pörkölt kategóriában a káli Grassalkovich Vadásztársaság, sült készítésben a Mátrai Hiúz Recskről, leves kategóriában pedig a pélyi Tisza-táj Vadásztársaság volt a legjobb. A NAK megyei szervezetének slambuca különdíjat érdemelt ki.

Pörköltjéért a Patavezér 2015 Vadásztársaság és az EGERERDŐ Zrt. Parádfürdői Erdészete is különdíjat vehetett át a szakavatott zsűri döntése alapján.
Forrás: 
EGERERDŐ Zrt./heol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kaszó titokzatos ízei

A nagy rengeteg kellős közepén található Kaszó. A legközelebbi település is 6-8 kilométerre rejtőzik. Erdővel körülzárt csendes vidék, ahol mintha még az idő is kicsit megpihent volna. Szinte minden a vadászathoz kötődik, a tavasz és a nyár viszont a turistáké, amikor a vadászház étterme mellett a Főherceg Fogadó fogadja a kirándulókat.

Gesztenye és aszalt szilva

A gesztenyére keresleti piac van, az árak folyamatosan emelkednek, érdemes termelni - hangzott el a Pölöskén tartott aszalt szilva és gesztenye szakmai napon. Gesztenyéből jelenleg mintegy 300-400 hektárnyi területen körülbelül 1000 tonna terem az országban.

Vadászat miatti lezárások Szilvásvárad környékén

A szokatlan novemberi meleg után hétfőtől kezdetét veszi a fagyosabb idő. A meteorológusok szerint vasárnap éjjel megérkezik a lehűlés és akár havas esőre, a magasabb régiókban pedig havazásra is számíthatunk. Érdemes még kihasználni a közelgő napos hétvégét egy őszi kiruccanásra, erdei túrázásra.

Újpaprika, újbor

November elejére, nagyjából egy időben készülnek el a friss fűszerpaprika-őrlemények és az újbor is, ennek örömére a szegedi fűszerpaprika-kutatók közel egy évtizede ilyenkorra időzítik a „paprika és bor” rendezvényüket. Ezúttal november 16-án, Szatymazon találkozik a bor a paprikával.

Vállalatirányítási tanácsokkal is segíti tagjait a NAK

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által elindított „Együtt az élelmiszeriparért” konferenciasorozat a „Vállalatirányítási új irányelvek” témával folytatódik, 2018. november 20-án. A programsorozat célja, hogy minél több élelmiszeripari tevékenységhez kapcsolódó területen szolgáljon hasznos információkkal a kamarai tagoknak.

Újítani kell a dinnyeágazatban

Három fontos kérdésre kell jól reagálnunk: fajtaszerkezet-váltás, piacépítés, szervezettség - hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete által rendezett regionális fórumon, melyet a Magyar dinnyetermesztés jövője címmel tartottak csütörtökön Medgyesegyházán, ahova nagyon sok termelő érkezett.

Élelmiszeripar a terítéken: jön az egységes védjegy, a pálmaolaj meg megy

Élelmiszeripari körkép címmel tartottak november 12-én szakmai konferenciát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében Budapesten. A rendezvényen Dr. Nagy István agrárminiszter ismertette az újjáalakult agrárminisztérium élelmiszeripart érintő tevékenységeit, terveit. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az agrárium sikerének alapfeltétele a megfelelő élelmiszer-feldolgozás.

Több mint száz dámtrófea Gúthon

Kilencedik alkalommal rendezett trófeaszemlét a NYÍRERDŐ Zrt. Gúthi Erdészete. A bemutatón – a hagyományok szerint - a Zöldház előtti tó körül elhelyezve állították ki az őszi vadászszezonban terítékre került dám- és gímbikák agancsait.

Lassan betelnek a Mikulásjáratok

A hosszú hétvégék után most egy rövidebb elé nézünk. Ködös reggelekre, enyhe nappali időre, akár több órás napsütésre is számíthatnak november második hétvégéjén azok az erdőjárók, akik az őszi köntösbe öltözött Mátrát vagy Bükköt választják. A turistautak járhatók, erdei kalandra fel!

Bakony Expó: remek családi program a hétvégén

Kulináris különlegességek, kulturális és családi programok is várják az érdeklődőket péntektől vasárnapig a Bakony Expón Veszprémben.