Back to top

Vadászok ünnepe Parádfürdőn

Hétvégén Parádfürdőn gyűltek össze Heves megye vadászai. Az EGERERDŐ Zrt. által is támogatott mátrai vadásznap sok érdeklődött vonzott, a borús időjárás ellenére is kígyózó kocsisorok alakultak ki a délelőtti órákra. Az egész napra szóló színes programok között íjászat, solymász bemutató, kiállítások, vadászkutya bemutató és kirakodó vásár is várta a vadászat szerelmeseit.

EGERERDŐ Zrt. Parádfürdői Erdészetének sátora szívesen fogadta a vendégeket
EGERERDŐ Zrt. Parádfürdői Erdészetének sátora szívesen fogadta a vendégeket
Fotó: EGERERDŐ Zrt.
A délelőtti Szent Hubertus mise után következett a munkásságukban kiemelkedő vadásztársak kitüntetése. Az EGERERDŐ Zrt. vadászati előadója, Nagy Károly Imre munkáját az Országos Vadászkamara Magyar Vadászatért Érdeméremmel ismerte el.

Az EGERERDŐ Zrt. fjú kollégája nagy szakmai tapasztalattal rendelkezik, hiszen vadász édesapja nyomdokaiban járva fiatal korától kezdve megismerhette a vad természetét és a vadgazdálkodás csínját-bínját.

Szakmai tudására a megye vadász társadalma évek óta számíthat, 2008 óta az Országos Magyar Vadászkamara Heves megyei Területi Szervezetének Etikai Bizottságának tagja, 2010 és 2017 között a Vadvédelmi és Vadgazdálkodási Bizottság elnöke. Az Országos Erdészeti Egyesület Vadgazdálkodási Szakosztályának lelkes tagja és az erdőgazdasághoz ellátogató vadgazdamérnök hallgatók számára szervezett programok szakértő házigazdája. 2009 óta az Országos Erdei Szalonka Monitoring Program Heves megyei koordinátora.

Jelenlegi legfőbb tevékenysége az afrikai sertéspestis járványban felmerülő, nem mindennapi feladatok megoldása, és a járvány megfékezése.

A Dianák kézműves foglalkozással várták a kicsiket
A Dianák kézműves foglalkozással várták a kicsiket
Fotó: EGERERDŐ Zrt.
A rendezvényhez kapcsolódóan hullott agancs mustrát, és kiállítást is rendeztek a Freskó étteremben. Valaczkai Erzsébet, valamint tanítványai és Csengődi Ottó, valamint Szoboszlai Dávid szobrait csodálhatták meg az érdeklődők - tudósít az eseményről a heol.hu.

Kovács István János, az OMVK megyei szervezetének titkára elmondta, hogy a hullajtott agancs, amellett, hogy szép, komoly szakmai értéket is képvisel.

Volt olyan bika, aminek egymást követő hat éven keresztül sikerült az elhullajtott agancsát összegyűjteni.

A vadásznapok elmaradhatatlan része a főzőverseny, amire az idén 26 csapat nevezett. Mások mellett a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága, a Mátrafüredi Szakközépiskola és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is képviseltette magát. Pörkölt kategóriában a káli Grassalkovich Vadásztársaság, sült készítésben a Mátrai Hiúz Recskről, leves kategóriában pedig a pélyi Tisza-táj Vadásztársaság volt a legjobb. A NAK megyei szervezetének slambuca különdíjat érdemelt ki.

Pörköltjéért a Patavezér 2015 Vadásztársaság és az EGERERDŐ Zrt. Parádfürdői Erdészete is különdíjat vehetett át a szakavatott zsűri döntése alapján.
Forrás: 
EGERERDŐ Zrt./heol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vadkárfelmérés drónnal

A modernizáció térhódítása szinte valamennyi gazdasági ágazatban észlelhető. Ezeknek a technológiai eszközöknek az alkalmazása az alapos adatgyűjtés mellett lehetővé teszi a pontos felmérést, ami hatékonyabb gazdálkodást eredményez.

Sajtbírálói tanfolyam indul

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatásával, március 22-i kezdettel sajtbírálói képzést indít a Magyar Sajtkészítők Egyesülete.

A hétvégén már jár a szilvásváradi kisvasút

Ragyogóan napos hétvége elé nézhetünk. Éled a természet, itt-ott már madárcsicsergést is hallhatunk. Az időjárás előrejelzés szerint az éjszakai fagyok már elkerülnek minket, de persze a hideg völgyekben, északi oldalakon még erre is számíthatunk. Az erdei túrázáshoz tökéletes idő biztos sok embert kicsalogat az erdőbe, ahol jellemzően saras ösvényekre kell készülni.

Erdőgazdálkodók figyelem! Lezárul az erdei ökoszisztémák értéknövelését célzó pályázat

Napokon belül zárul a VP5- 8.5.1.-17. kódszámú „Az erdei ökoszisztémák ellenálló képességének és környezeti értékének növelését célzó beruházások” elnevezésű felhívás. A pályázat támogatási kérelmének benyújtási határideje 2019. február 28.

Csak engedéllyel gyűjthető a hullott agancs!

A gímbikák többsége februárban és márciusban veti le fejdíszét, ami ezekben a hetekben szinte vonzza az agancsgyűjtőket az erdőkbe. Tudni kell azonban, hogy ez a tevékenység a hatályos jogszabályok szerint csak az adott terület vadászatra jogosultjának írásbeli hozzájárulásával történhet. E nélkül a Büntető Törvénykönyv (Btk.) szerint lopásnak minősül!

Most növelhető a bekeverési arány

Magyarország jóval az európai átlag alatt áll a megújuló energiaforrások üzemanyagba keverési arányában. Az agrárkamara és a bioüzemanyag-gyártók szerint most kellene nagyot lépni, mert a 2020-as szintet 2030-ig be kell fagyasztani.

Átszervezi a falugazdász hálózatot az agrárkamara 

Átszervezi a falugazdász hálózatot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) - közölte Darabos Tamás a kamara főigazgatója az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

Április közepétől indul a jégkármérséklő-rendszer

A tavalyi indulásnál korábban, már április közepén üzembe helyezi a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a jégkármérséklő-rendszert. Négy régióban még közel ötven munkatárs jelentkezését várják a működtetéshez.

Vadkárbecslési szakértői feladatokra felkészítő szakirányú továbbképzés indul

A most induló továbbképzési szak célja olyan szakemberek képzése, akik vadkárbecslési feladatok elvégzéséhez szükséges ismeretekkel rendelkeznek, így alkalmasak többek közt a mezőgazdasági, kertészeti és erdészeti vadkárok és a vadászattal-vadgazdálkodással kapcsolatos károk pontos értékelésére.

Nem halogatható tovább egy juhos szakmaközi szervezet létrehozása

A kiskérődző ágazat szereplőinek ki kell végre alakítaniuk egy működő szakmaközi szervezetet – jelentette ki Zászlós Tibor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kiskérődző munkacsoportjának február elején tartott ülésén.