Back to top

Vadászok ünnepe Parádfürdőn

Hétvégén Parádfürdőn gyűltek össze Heves megye vadászai. Az EGERERDŐ Zrt. által is támogatott mátrai vadásznap sok érdeklődött vonzott, a borús időjárás ellenére is kígyózó kocsisorok alakultak ki a délelőtti órákra. Az egész napra szóló színes programok között íjászat, solymász bemutató, kiállítások, vadászkutya bemutató és kirakodó vásár is várta a vadászat szerelmeseit.

EGERERDŐ Zrt. Parádfürdői Erdészetének sátora szívesen fogadta a vendégeket
EGERERDŐ Zrt. Parádfürdői Erdészetének sátora szívesen fogadta a vendégeket
Fotó: EGERERDŐ Zrt.
A délelőtti Szent Hubertus mise után következett a munkásságukban kiemelkedő vadásztársak kitüntetése. Az EGERERDŐ Zrt. vadászati előadója, Nagy Károly Imre munkáját az Országos Vadászkamara Magyar Vadászatért Érdeméremmel ismerte el.

Az EGERERDŐ Zrt. fjú kollégája nagy szakmai tapasztalattal rendelkezik, hiszen vadász édesapja nyomdokaiban járva fiatal korától kezdve megismerhette a vad természetét és a vadgazdálkodás csínját-bínját.

Szakmai tudására a megye vadász társadalma évek óta számíthat, 2008 óta az Országos Magyar Vadászkamara Heves megyei Területi Szervezetének Etikai Bizottságának tagja, 2010 és 2017 között a Vadvédelmi és Vadgazdálkodási Bizottság elnöke. Az Országos Erdészeti Egyesület Vadgazdálkodási Szakosztályának lelkes tagja és az erdőgazdasághoz ellátogató vadgazdamérnök hallgatók számára szervezett programok szakértő házigazdája. 2009 óta az Országos Erdei Szalonka Monitoring Program Heves megyei koordinátora.

Jelenlegi legfőbb tevékenysége az afrikai sertéspestis járványban felmerülő, nem mindennapi feladatok megoldása, és a járvány megfékezése.

A Dianák kézműves foglalkozással várták a kicsiket
A Dianák kézműves foglalkozással várták a kicsiket
Fotó: EGERERDŐ Zrt.
A rendezvényhez kapcsolódóan hullott agancs mustrát, és kiállítást is rendeztek a Freskó étteremben. Valaczkai Erzsébet, valamint tanítványai és Csengődi Ottó, valamint Szoboszlai Dávid szobrait csodálhatták meg az érdeklődők - tudósít az eseményről a heol.hu.

Kovács István János, az OMVK megyei szervezetének titkára elmondta, hogy a hullajtott agancs, amellett, hogy szép, komoly szakmai értéket is képvisel.

Volt olyan bika, aminek egymást követő hat éven keresztül sikerült az elhullajtott agancsát összegyűjteni.

A vadásznapok elmaradhatatlan része a főzőverseny, amire az idén 26 csapat nevezett. Mások mellett a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága, a Mátrafüredi Szakközépiskola és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is képviseltette magát. Pörkölt kategóriában a káli Grassalkovich Vadásztársaság, sült készítésben a Mátrai Hiúz Recskről, leves kategóriában pedig a pélyi Tisza-táj Vadásztársaság volt a legjobb. A NAK megyei szervezetének slambuca különdíjat érdemelt ki.

Pörköltjéért a Patavezér 2015 Vadásztársaság és az EGERERDŐ Zrt. Parádfürdői Erdészete is különdíjat vehetett át a szakavatott zsűri döntése alapján.
Forrás: 
EGERERDŐ Zrt./heol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az agrártárcához fordulnak a vaddisznók miatt

Ismét az agrártárcához fordul a Balatoni Szövetség (BSz), mert továbbra sem születtek meg azok a törvényben rögzített szabályok, amelyek a belterületen élő, illetve ott felbukkanó vadakra vonatkozó vadgazdálkodást szabályoznák - mondta Balassa Balázs, a szervezet elnöke, Szigliget független polgármestere az MTI-nek csütörtökön.

Ősszel ismét lesz szántóföldi gépbemutató

Szeptember 20-21-én Mezőhegyesre hívják a szántóföldi gazdálkodókat a gépforgalmazók és az agrárkamara. Kétnapos szabadtéri rendezvényükön a mezőgépek legszélesebb kínálata lesz látható, amelyeket munka közben akár ki is próbálhatnak az érdeklődők.

Változatos túraidő és zenés kisvasutazás

A nyári erdő sok kalandot ígér, szerencsére a meteorológusok szerint a hétvégén szép napos időben lehet részünk. Néhol a napsütést megzavarhatják a felhők, mint ahogy a héten több alkalommal is tapasztaltuk a Mátrában és a Bükkben, de egy pár perc intenzív eső után előbújik újra a nap.

Versenyképes a magyar hal?

Az agráripar képviselőivel telt meg a bajai turisztikai központ július 11-én. A vendégek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun megyei szervezete által megtartott szakmai nap alkalmából látogattak el a városba. A konferencián elhangzó előadások során a résztvevők tájékoztatást kaptak a hazai hal- és vadgazdálkodást érintő fejlesztésekről és jövőbeli tervekről.

Növelnék a hazai almafogyasztást

A korábbi években az alma felvásárlási ára igen hullámvasútszerű tendenciát mutatott, nem kevés fejtörést okozva ezzel a megyei gazdálkodóknak. Azért, hogy az árak hosszabb távon kiegyenlítettebbé váljanak, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egyeztetésre hívta az ágazat résztvevőit.

Búza aratása Zalában: a hektáronkénti átlaghozam 4,8 tonna

Az őszi búza 12 százalékát aratták le, az 5 ezer hektáron termelt őszi árpa betakarítás pedig már befejeződött - közölte Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

Már a dinnyepiac sem a régi

Új fogyasztói igények jelentek meg a dinnyepiacon, a régebben ismert 8-10 kilós görögdinnyék helyett egyre inkább a kisebb, „fridzsiderdinnyéket” keresik a vevők, valamint népszerűek a magnélküli és sárgahúsú fajták is.

Balesetveszély – őzek az utakon!

A következő egy hónapban fokozott figyelmet kér az autósoktól az Országos Magyar Vadászati Védegylet, mint a vadászatra jogosult szervezetek érdekképviselete. Ezen időszakra esik az őzek násza. Az üzekedés alatt az állatok nappal is aktívak, figyelmetlenek, és gyakrabban ugorhatnak ki az útra, ezzel növelve a balesetveszélyt.

Ovisok ismerkedtek a tanyasi élettel

Nemesvámos A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztató fórumsorozatot szervezett, amelynek keretében óvodások hallhatnak előadást a mezőgazdaság sokszínűségéről.

Az országos átlagnál jobb a búzatermés Tolnában

Az országos átlagot meghaladó termést takarítottak be eddig Tolna megyében őszi árpából, őszi búzából és repcéből, a búza minősége azonban elmarad a várttól - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna megyei igazgatója az MTI-nek.