Back to top

Vadászok ünnepe Parádfürdőn

Hétvégén Parádfürdőn gyűltek össze Heves megye vadászai. Az EGERERDŐ Zrt. által is támogatott mátrai vadásznap sok érdeklődött vonzott, a borús időjárás ellenére is kígyózó kocsisorok alakultak ki a délelőtti órákra. Az egész napra szóló színes programok között íjászat, solymász bemutató, kiállítások, vadászkutya bemutató és kirakodó vásár is várta a vadászat szerelmeseit.

EGERERDŐ Zrt. Parádfürdői Erdészetének sátora szívesen fogadta a vendégeket
EGERERDŐ Zrt. Parádfürdői Erdészetének sátora szívesen fogadta a vendégeket
Fotó: EGERERDŐ Zrt.
A délelőtti Szent Hubertus mise után következett a munkásságukban kiemelkedő vadásztársak kitüntetése. Az EGERERDŐ Zrt. vadászati előadója, Nagy Károly Imre munkáját az Országos Vadászkamara Magyar Vadászatért Érdeméremmel ismerte el.

Az EGERERDŐ Zrt. fjú kollégája nagy szakmai tapasztalattal rendelkezik, hiszen vadász édesapja nyomdokaiban járva fiatal korától kezdve megismerhette a vad természetét és a vadgazdálkodás csínját-bínját.

Szakmai tudására a megye vadász társadalma évek óta számíthat, 2008 óta az Országos Magyar Vadászkamara Heves megyei Területi Szervezetének Etikai Bizottságának tagja, 2010 és 2017 között a Vadvédelmi és Vadgazdálkodási Bizottság elnöke. Az Országos Erdészeti Egyesület Vadgazdálkodási Szakosztályának lelkes tagja és az erdőgazdasághoz ellátogató vadgazdamérnök hallgatók számára szervezett programok szakértő házigazdája. 2009 óta az Országos Erdei Szalonka Monitoring Program Heves megyei koordinátora.

Jelenlegi legfőbb tevékenysége az afrikai sertéspestis járványban felmerülő, nem mindennapi feladatok megoldása, és a járvány megfékezése.

A Dianák kézműves foglalkozással várták a kicsiket
A Dianák kézműves foglalkozással várták a kicsiket
Fotó: EGERERDŐ Zrt.
A rendezvényhez kapcsolódóan hullott agancs mustrát, és kiállítást is rendeztek a Freskó étteremben. Valaczkai Erzsébet, valamint tanítványai és Csengődi Ottó, valamint Szoboszlai Dávid szobrait csodálhatták meg az érdeklődők - tudósít az eseményről a heol.hu.

Kovács István János, az OMVK megyei szervezetének titkára elmondta, hogy a hullajtott agancs, amellett, hogy szép, komoly szakmai értéket is képvisel.

Volt olyan bika, aminek egymást követő hat éven keresztül sikerült az elhullajtott agancsát összegyűjteni.

A vadásznapok elmaradhatatlan része a főzőverseny, amire az idén 26 csapat nevezett. Mások mellett a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága, a Mátrafüredi Szakközépiskola és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is képviseltette magát. Pörkölt kategóriában a káli Grassalkovich Vadásztársaság, sült készítésben a Mátrai Hiúz Recskről, leves kategóriában pedig a pélyi Tisza-táj Vadásztársaság volt a legjobb. A NAK megyei szervezetének slambuca különdíjat érdemelt ki.

Pörköltjéért a Patavezér 2015 Vadásztársaság és az EGERERDŐ Zrt. Parádfürdői Erdészete is különdíjat vehetett át a szakavatott zsűri döntése alapján.
Forrás: 
EGERERDŐ Zrt./heol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Együnk több hazai almát!

A fővárosban indította el almafogyasztást ösztönző közös kampányát az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum (AMC), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A friss gyümölcs, valamint a felhasználásával készült pite, és almafröccs kóstoltatásával egybekötött népszerűsítő rendezvényt az ősz folyamán több helyen megismétlik.

Megtartották a VII. Festetics Trófeaszemlét Keszthelyen

Szombaton a Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeumának udvarán hetedik alkalommal rendezték meg a Festetics Trófeaszemlét.

Szarvasoktól hangos az erdő

Szombat este kisvonatra szállhattak mind azok, akik gímszarvasok énekére voltak kíváncsiak. Kora este, 5 órakor a felsőtárkányi állomásról családokkal, baráti társaságokkal megtelt szerelvények gördültek ki a Stimecz-ház állomás felé, ahol az EGERERDŐ Zrt. szakemberei szeretettel fogadták a népes társaságot.

Nem az apríték a felelős a tüzifahiányért

Az apríték előállítás hátteréről, jelenlegi használatos technológiájáról és lehetséges jövőbeni fejlesztésről volt szó az EGERERDŐ Zrt. Vevői Nyílt Napján szeptember 13-án, melyen az erdészet a meglévő és potenciális üzleti partnerei vettek részt.

Szakszerű gazdálkodással kell megőrizni hazánk vadállományát

A mai nap arról a hagyományról szól, amely egyidős a magyarsággal. A vadászat ugyanis kezdetektől fogva különös jelentőséggel bírt nemzetünk történetében - hangsúlyozta Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc felügyeletért felelős államtitkára a Szent Hubertus Vadász és Horgász napon tartott köszöntőjében.

A megelőzéssel lehet a legtöbbet tenni a halbetegségek ellen

A halbetegségek kórokozóinak 10-20 százalékát már ismerik az állatorvosok, a többit még nem. A halak a lehalászás, a szállítás és a lerakodás során könnyen megfertőződhetnek, de a gondatlan tógazdák saját maguk is elősegíthetik a betegségek kialakulását.

Elfogadhatatlan az uniós agrártámogatások csökkentése

Magyarország számára elfogadhatatlan a Közös Agrárpolitika költségvetésének csökkentése – hangsúlyozta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a COPA-COGECA 2018. szeptember 13-án tartott elnökségi ülésén, Brüsszelben.

Nagyszerű év lehet 2018 a szója- és a napraforgótermesztők számára

Évek óta tendencia, hogy hazánk földjein az olajos növények termesztése az egyik leggazdaságosabb megoldás. Ehhez igazodva, a napraforgó és a szója is fontos időszak előtt állhat.

Európai tejtermelői körkép az aszály árnyékában

Európa legnagyobb tejtermelő régiói is érintettek a takarmánytermő területeket sújtó időjárási szélsőségektől. A nyári hónapok rendkívül száraz időjárása miatt a tejtermelés európai növekedési ütemének visszaesésre kell számítani. Várható a téli takarmányhiány, valamint a tehénkivágások növekvő száma.

Fókuszban a tejföl, joghurt, kefir, túró és sajtok

„Tanuljunk együtt! – Tejipari gyakorlati napok” címen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ismét meghirdeti ingyenes szakmai programsorozatát. A most induló gyakorlati napok a savas- és oltós alvasztású termékgyártás témákban biztosítanak lehetőséget a kamarai tagok számára.