Back to top

A furmintnak is jár a flanc

Számít-e, hogy milyen pohárból isszuk a bort? A borszakértők erre határozott igennel válaszolnak, ezért létezik komoly borvidékeknek, és a kiemelt fontosságú fajtáknak saját pohara.

Ezeket a poharakat az adott borok számára készítik, azzal a céllal, hogy kiemeljék pozitív tulajdonságaikat, aromájukat. A módszer folyamatos tesztelésen alapul, és van már bordói, burgundi, rajnai, pinot noir pohár.

Fotó: Furmint Foto/Dancsecs Ferenc

Magyarországon a Tokaji Furmintnak készült elsőként fajta specifikus borospohara.

A pohár több mint egy éve debütált és azóta számos borszakember tesztelte, a Tokaji borvidéken pedig kiemelt fontosságúnak tartják a borkóstolók alkalmával. A napokba például „A furmintnak is jár a flanc” elnevezéssel tartottak „pohár-kóstolót” , hiszen a borok egyedi íz- és aromavilágát különböző boroskelyhek használatával más-más megvilágításban ismerhetjük meg -  mondta Szilágyi-Tréba Eszter pohárnagykövet.

A furmintpohár megvalósítását tokaji borászok kezdeményezték, és több évi tervezés, tesztelés után nyerte el végleges formáját és került a piacra.  Azóta számos hazai szakember is górcső alá vette. Mit tud a furmintpohár?

A szokványos fehérboros poharaktól nagyon eltérő, kissé meglepő formájú.

A kehely mérete egy fehérboros pohárhoz képest meglehetősen nagy, fala felül befelé szűkül, így jól megőrzi a Tokaji Furmint sajátos illatait. Aki kézbe fogja azt tapasztalja, igen határozott darab, nagy mérettel, vastag és hosszú szárral, igazi tulipános formával, szűk szájjal, és forgatáskor jól pörög benne a bor. A pohár több hónapos fejlesztési folyamat eredményeként számos tokaj-hegyaljai borász és további neves szakértők közreműködésével érte el a végeleges alakját.

Fotó: Furmint Foto/Dancsecs Ferenc
A szokványostól eltérő, meglepő formája jól közvetíti a szőlő- és borfajta jellemzőit és illik a változatos tokaji talajhoz is.

A pohár erőssége, hogy jól működik együtt a különböző típusú furmintokkal: a száraztól a félédesen át az édesig.

„A legfontosabb dolog, hogy a pohárból hova érkezik az ember nyelvére a folyadék. Az illatot a kehelyforma és a pohár nagysága befolyásolja. A pohár szája és a dőlésszög határozza meg, hogy a szájba hova érkezik a bor, ez adja meg az ízt." – ismertette a kehely előnyeit a Tokaj.hu, a furmintpohár megrendelője.

A pohár tervezését  a világhíres Riedel cégre bízták,  a fajtaspecifikus borospoharak gyártása  a világon egyedülálló módon a Riedel cég sajátja, közel 60 éve fejlesztenek különböző szőlőfajtákhoz poharakat. Claus Riedel volt az első az üveggyártás történelmében, aki a pohár alakját a bor karakterének rendelte alá. Ezért is tekintenek rá a borospohár feltalálójaként.

Közben elkészült a pohár Superleggero, vagyis extra profi változata is, amely kézzel készült, szájjal fújt, fajtaspecifikus furmint pohár, anyaga ultravékony ólommentes kristály és a Sommelier poharaknál is lényegesen könnyebb és vékonyabb.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az egekbe szökik a borok ára a Brexit után Angliában

A brit érdekképviseletek arra kérik a kormányt – amennyiben nem sikerül megegyezni az Unióval a kilépés feltételeiről – hogy függesszék fel egyoldalúan a borokra kivetett vámokat. Ellenkező esetben árrobbanásra és ellátási gondokra lehet számítani.

Borbemutatási lehetőség Varsóban, OBV-aranyérmeseknek díjmentesen

Felhívást tett közzé a honlapján a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, lengyelországi üzleti borbemutatón ajánl kiállítói lehetőséget az Országos Borverseny díjnyertes termelői számára. Huszonhat borászat jelentkezését várják január 22-ig.

Bormustra a Vajdaságban

Idén a Kárpát-medence különböző tájairól – Magyarországról, Romániából, Horvátországból, Moldvából és egész Szerbia területéről - érkeztek borok a 22. Nemzetközi Vince-napi Borversenyre, 85 borbíra értékelte a 681 bormintát a temerini Ifjúsági Otthonban.

Készül a magyar csapat a január végi Bocuse d'Orra

Jól halad a magyar csapat felkészülése a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny január 28-29-i lyoni világdöntőjére, Pohner Ádám séf, Segal Viktor coach és Csillag Richárd commis (segítő) már a finomhangolásokat végzik.

Jótékonysági forraltbor- és kocsonyapiknik lesz Vácrátóton

Kocsonyakülönlegességekkel és többféle ízesítésű forralt borral várják az érdeklődőket szombat délután a Pest megyei Vácrátóton, a rendezvény bevételéből a helyi iskola fejlesztéseit támogatják.

Ahol a Kisalföld és a Bakony összeér

A Bakonyerdő Zrt.-ről elsőként a nevében szereplő hegyvidék, vagy a Balaton-felvidék jut legtöbbek eszébe, de területünk nem csupán e két tájra terjed ki. A hegyvidék lábánál, a Marcal folyó medencéjében fekvő Pápa–Devecseri síkság erdeinek jó részét is mi kezeljük, s e változatos, gyönyörű vidék számos fölfedezni valót tartogat az ide érkezőknek.

Hatputtonyos aszúk előjegyzésre

Hamarosan egy innovatív aszúértékesítési koncepciót vezet be a mádi HOLDVÖLGY, amely teljesen új alapokra helyezi a hat puttonyos aszúk és a borrajongók kapcsolatát.

Szőlőoltványok hazai kézből

Hazánkban mintegy 65 ezer hektár szőlőt tartunk nyilván, ennek 3 százalékos amortizációjával számolva évente legalább kétezer hektár ültetvényt kellene felújítani. Magyarországon az elmúlt években ugyan megugrott az oltványok iránti kereslet, ám nagy kérdés, miért nem hazai szaporítóanyagot vásárolnak a termelők?

A hazai borszőlők sikerei

Amikor egy szőlőfajtát termesztünk, legyen az bor- vagy csemegeszőlő, a legfontosabb, hogy ismerjük termesztési értékmérő tulajdonságait. Ezek határozzák meg ugyanis azt, hogy adott termőhelyen, adott időjárási viszonyok mellett mennyire tudunk sikeresen szőlészkedni.

Egyre menőbb a falusi turizmus

Óriási bővülést mutatott tavaly a falusi turizmus látogatottsága: a magyarok egyre inkább érdeklődnek a vidék értékei iránt, miközben népszerűbbek lettek a helyi termékek és a régiós nemzeti kincsek.