Back to top

A furmintnak is jár a flanc

Számít-e, hogy milyen pohárból isszuk a bort? A borszakértők erre határozott igennel válaszolnak, ezért létezik komoly borvidékeknek, és a kiemelt fontosságú fajtáknak saját pohara.

Ezeket a poharakat az adott borok számára készítik, azzal a céllal, hogy kiemeljék pozitív tulajdonságaikat, aromájukat. A módszer folyamatos tesztelésen alapul, és van már bordói, burgundi, rajnai, pinot noir pohár.

Fotó: Furmint Foto/Dancsecs Ferenc

Magyarországon a Tokaji Furmintnak készült elsőként fajta specifikus borospohara.

A pohár több mint egy éve debütált és azóta számos borszakember tesztelte, a Tokaji borvidéken pedig kiemelt fontosságúnak tartják a borkóstolók alkalmával. A napokba például „A furmintnak is jár a flanc” elnevezéssel tartottak „pohár-kóstolót” , hiszen a borok egyedi íz- és aromavilágát különböző boroskelyhek használatával más-más megvilágításban ismerhetjük meg -  mondta Szilágyi-Tréba Eszter pohárnagykövet.

A furmintpohár megvalósítását tokaji borászok kezdeményezték, és több évi tervezés, tesztelés után nyerte el végleges formáját és került a piacra.  Azóta számos hazai szakember is górcső alá vette. Mit tud a furmintpohár?

A szokványos fehérboros poharaktól nagyon eltérő, kissé meglepő formájú.

A kehely mérete egy fehérboros pohárhoz képest meglehetősen nagy, fala felül befelé szűkül, így jól megőrzi a Tokaji Furmint sajátos illatait. Aki kézbe fogja azt tapasztalja, igen határozott darab, nagy mérettel, vastag és hosszú szárral, igazi tulipános formával, szűk szájjal, és forgatáskor jól pörög benne a bor. A pohár több hónapos fejlesztési folyamat eredményeként számos tokaj-hegyaljai borász és további neves szakértők közreműködésével érte el a végeleges alakját.

Fotó: Furmint Foto/Dancsecs Ferenc
A szokványostól eltérő, meglepő formája jól közvetíti a szőlő- és borfajta jellemzőit és illik a változatos tokaji talajhoz is.

A pohár erőssége, hogy jól működik együtt a különböző típusú furmintokkal: a száraztól a félédesen át az édesig.

„A legfontosabb dolog, hogy a pohárból hova érkezik az ember nyelvére a folyadék. Az illatot a kehelyforma és a pohár nagysága befolyásolja. A pohár szája és a dőlésszög határozza meg, hogy a szájba hova érkezik a bor, ez adja meg az ízt." – ismertette a kehely előnyeit a Tokaj.hu, a furmintpohár megrendelője.

A pohár tervezését  a világhíres Riedel cégre bízták,  a fajtaspecifikus borospoharak gyártása  a világon egyedülálló módon a Riedel cég sajátja, közel 60 éve fejlesztenek különböző szőlőfajtákhoz poharakat. Claus Riedel volt az első az üveggyártás történelmében, aki a pohár alakját a bor karakterének rendelte alá. Ezért is tekintenek rá a borospohár feltalálójaként.

Közben elkészült a pohár Superleggero, vagyis extra profi változata is, amely kézzel készült, szájjal fújt, fajtaspecifikus furmint pohár, anyaga ultravékony ólommentes kristály és a Sommelier poharaknál is lényegesen könnyebb és vékonyabb.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Korán indul a szüret Tokajban

A megszokottnál jóval korábban, már augusztusban megkezdődhet a hagyományos szőlőfajták szüretelése Tokaj-Hegyalján - közölte Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke kedden az MTI-vel.

Aranyat érő CARASSIA a Szilágyságból

Megismételte és felülmúlta a tavalyi sikert a magyarországi érdekeltségű, észak-erdélyi Kárászteleki Pezsgőpincészet. Az idei Nemzetközi Champagne és Pezsgő Világbajnokságon (CSWWC 2018) egy CARASSIA tétel aranyérmes, egy másik pedig ezüstérmes lett.

A malajziai világdöntőben fehérvári szakácsok remekeltek

Kiválóan szerepeltek a magyar szakácsok és cukrászok a malajziai világdöntőben. Szakácsaink a 10. helyen végeztek egy olyan mezőnyben, melyben a 6–12. helyezett csapatok között csak minimális különbségek voltak.

Bortermelő nagyhatalom lehet Belgium

A klímaváltozás jelentősen átalakítja Európa szőlő- és bortermelési térképét, ami bizonyos esetekben akár kedvező is lehet. Az évtizedekkel ezelőtt meghatározott szőlőtermesztő övezet az éghajlatváltozás hatására egyre északabbra tolódik, és ez az északi országok számára jó lehetőséget kínál a szőlőtermesztés bővítésére.

A szarvastej az új-zélandi séfek új kedvence

A különleges italból készült ételek egyelőre csak Auckland és Wellington öt felsőkategóriás éttermében érhetőek el. Az új, szokatlan alapanyag már díjat is nyert és a szakácsok az egekig magasztalják.

Nincs lemaradásban a szőlő Vas megyében

A szőlő nagy része a megelőző védekezésnek köszönhetően egészséges. Érési stádiumba lép, nincs lemaradásban a gyümölcs Vas megyében.

Drágult a bor, szűkült a piac, pedig a minőséggel nincs gond

A belföldi borfogyasztás jelentős visszaesése miatt a borkivitel bővítését sürgette a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára az Országgyűlés mezőgazdasági bizottság szőlő-, bor-, pálinka albizottságának csütörtöki ülésén.

Tolnában már augusztus közepén indulhat a szüret

Várhatóan augusztus közepén elkezdődik a szüret Tolna megye két borvidékén. A termelők azt mondják, ilyen korai betakarításra nem is emlékeznek. Már színesedik az oportó, a Néró és egy-egy színes szemet már a később érő fajtákon is lehet találni. A termés szépnek ígérkezik, legalábbis ott, ahol a szőlőt meg tudták védeni a lisztharmattól.

Egyedi palack készül az Egri borvidék csúcsminőségű borai számára

Egyedi palack készül az Egri borvidék csúcsminőségű borai számára - tájékoztatta Eger és térsége országgyűlési képviselője az MTI-t.

Kéthetes előnyben a szőlő Villányban

Esős júniuson vagyunk túl, a párás, esős, meleg idő fokozott figyelmet igényel a gazdáktól. Oda kell figyelni, hogy szellős legyen a lombfelület és a növényvédő szereket kellő időben kijuttatni, abszolút kézben tartható. A Villányi Borvidéken minden rendben, a minőség továbbra is jó és a mennyiséggel is elégedettek lehetnek a gazdák.