Back to top

A furmintnak is jár a flanc

Számít-e, hogy milyen pohárból isszuk a bort? A borszakértők erre határozott igennel válaszolnak, ezért létezik komoly borvidékeknek, és a kiemelt fontosságú fajtáknak saját pohara.

Ezeket a poharakat az adott borok számára készítik, azzal a céllal, hogy kiemeljék pozitív tulajdonságaikat, aromájukat. A módszer folyamatos tesztelésen alapul, és van már bordói, burgundi, rajnai, pinot noir pohár.

Fotó: Furmint Foto/Dancsecs Ferenc

Magyarországon a Tokaji Furmintnak készült elsőként fajta specifikus borospohara.

A pohár több mint egy éve debütált és azóta számos borszakember tesztelte, a Tokaji borvidéken pedig kiemelt fontosságúnak tartják a borkóstolók alkalmával. A napokba például „A furmintnak is jár a flanc” elnevezéssel tartottak „pohár-kóstolót” , hiszen a borok egyedi íz- és aromavilágát különböző boroskelyhek használatával más-más megvilágításban ismerhetjük meg -  mondta Szilágyi-Tréba Eszter pohárnagykövet.

A furmintpohár megvalósítását tokaji borászok kezdeményezték, és több évi tervezés, tesztelés után nyerte el végleges formáját és került a piacra.  Azóta számos hazai szakember is górcső alá vette. Mit tud a furmintpohár?

A szokványos fehérboros poharaktól nagyon eltérő, kissé meglepő formájú.

A kehely mérete egy fehérboros pohárhoz képest meglehetősen nagy, fala felül befelé szűkül, így jól megőrzi a Tokaji Furmint sajátos illatait. Aki kézbe fogja azt tapasztalja, igen határozott darab, nagy mérettel, vastag és hosszú szárral, igazi tulipános formával, szűk szájjal, és forgatáskor jól pörög benne a bor. A pohár több hónapos fejlesztési folyamat eredményeként számos tokaj-hegyaljai borász és további neves szakértők közreműködésével érte el a végeleges alakját.

Fotó: Furmint Foto/Dancsecs Ferenc
A szokványostól eltérő, meglepő formája jól közvetíti a szőlő- és borfajta jellemzőit és illik a változatos tokaji talajhoz is.

A pohár erőssége, hogy jól működik együtt a különböző típusú furmintokkal: a száraztól a félédesen át az édesig.

„A legfontosabb dolog, hogy a pohárból hova érkezik az ember nyelvére a folyadék. Az illatot a kehelyforma és a pohár nagysága befolyásolja. A pohár szája és a dőlésszög határozza meg, hogy a szájba hova érkezik a bor, ez adja meg az ízt." – ismertette a kehely előnyeit a Tokaj.hu, a furmintpohár megrendelője.

A pohár tervezését  a világhíres Riedel cégre bízták,  a fajtaspecifikus borospoharak gyártása  a világon egyedülálló módon a Riedel cég sajátja, közel 60 éve fejlesztenek különböző szőlőfajtákhoz poharakat. Claus Riedel volt az első az üveggyártás történelmében, aki a pohár alakját a bor karakterének rendelte alá. Ezért is tekintenek rá a borospohár feltalálójaként.

Közben elkészült a pohár Superleggero, vagyis extra profi változata is, amely kézzel készült, szájjal fújt, fajtaspecifikus furmint pohár, anyaga ultravékony ólommentes kristály és a Sommelier poharaknál is lényegesen könnyebb és vékonyabb.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újpaprika, újbor

November elejére, nagyjából egy időben készülnek el a friss fűszerpaprika-őrlemények és az újbor is, ennek örömére a szegedi fűszerpaprika-kutatók közel egy évtizede ilyenkorra időzítik a „paprika és bor” rendezvényüket. Ezúttal november 16-án, Szatymazon találkozik a bor a paprikával.

Fűszerezzünk! A kurkuma és a chili kedvező hatásai

Néhány fűszer nem csak ízt és aromát kölcsönöz az ételeinknek, hanem meglepő módon olyan, az egészségünkre jótékony hatással bírhatnak, mint a mentális egészség javítása és a rák elleni védelem. A kurkumát, vagy a chilit sokan használják a főzéshez anélkül, hogy tudnának a szervezetükre gyakorolt jótékony hatásairól.

„Kapj rá!” a Várkert Bazárban

Ötven kiállító, több mint ezer termékével találkozhatnak a látogatók a Magyar Ízek Őszi Vásárán a Várkert Bazárban, 2018. november 17-én, szombaton.

Halkedvelők figyelem: Garda Fesztivál Tihanyban

November 16-18-ig ismét vendégekkel teli lesz a tihanyi Visszhang-domb, immár 17 alkalommal elevenítik fel az egykori gardahalászat hagyományait a helyiek. A balatoni gasztronómiai fesztiválon lesz látványhalászat, kóstolhatnak gardát sütve, füstölve, és a vállalkozó kedvűek akár a halfőző versenyre is benevezhetnek.

Balatoni vadásznapló

Formabontó turisztikai film készült a magyar tengerről. Az „Egész évben Balaton” koncepcióját kívánják népszerűsíteni az alkotók.

Magyar ködsárkány és zempléni hordók Stuttgartban

Az idei stuttgarti kiállításon több magyar cég is sikeresen mutatkozott be. Nagy kérdés, vajon mivel tudják a magyar gyártók meghódítani a nemzetközi piacokat?

A boroknak is van illemtana és néprajzi vonatkozása

Halasi szerzők is közreműködtek a Borkommunikáció című kötet megalkotásában, amely a közelmúltban jelent meg a Századvég Kiadó, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézet gondozásában.

A jövő technológiái a kapuban állnak

Mintegy 18 ezren látogattak el november elején Stuttgartba, az idei IVIFHO – Intervitis Interfructa HortiTechnika nemzetközi szakvásárra. A három nap alatt közel ötven országból utaztak szakemberek a helyszínre - a legtöbben Svájcból, Ausztriából, Olaszországból, Franciaországból és Luxemburgból -, akik a 13 országból érkező 302 kiállító szolgáltatásaival, termékeivel ismerkedhettek.

Szent Márton bora Villányból

Márton napja nem csak a libás lakomáról szól, hanem az újbor kóstolásáról is. A hétvégi programokon mutatták be a vendégeknek az újborokat, amelyre az általunk megkérdezett borász szerint az idén sem lesz panasz.

Nagyot álmodhatnak a kisebb borászatok

Hamar kimerülhet a 10 milliárd forintos borászati pályázat kerete, a balatoni, szekszárdi és egri borászok különösen aktívak. A többség 75–150 milliós támogatást igényelne.