Back to top

Gyérítésjelölésben verhetetlen volt a Mecsekerdő erdésze

Mecsekerdős siker született Gyula-Városerdőn az Év erdésze verseny kétnapos országos döntőjén.

Az Országos Erdészeti Egyesület 149. Vándorgyűlésének kezdetével ért véget Gyula-Városerdőn az Év erdésze verseny idei kétnapos országos döntője. Az idén a gyérítésjelölés versenyszám győztese a Szigetvári Erdészet kerületvezető erdésze, Kovács János lett, aki további két versenyszámban is második helyen végzett, így az összesített versenyben a hetedik helyezést érte el. A Bakonyerdő Zrt. erdésze, Tóth Péter lett az első helyezett, így ő nyerte el idén az Év erdésze címet - írja a bama.hu.

A gyulai döntőt megelőzték a helyi válogató versenyek, ahol több mint kétszáz erdész versenyző mérte össze tudását a döntőbe kerülés jogáért.

– A többlépcsős Év erdésze verseny a szakmánk lényegi részeit felvonultatja. Így sokféle versenyszámban lehet indulni. A terepen való tájékozódás, a fafelismerés, a vadászható védett állatfajok és gombafajok felismerése, írásbeli feladatsor, trófeabírálat és a gyérítésjelölés is része a versenynek – mondta el a megyei lap kérdésére Kovács János.

Az idén huszonegy magyar és három erdélyi erdész indult a rangos megmérettetésen.

– Az országos versenyre először jutottam el, a baranyai válogatón azonban nyolcadszor indultam el, 2005 óta dolgozom erdészként – emlékszik vissza a kerületvezető erdész.

Az erdőgazdaságok életében nyáron a becslési időszak tart, ilyenkor a szigetvári erdész által megnyert versenyszámot, a gyérítésjelölést végzik az erdészek.

Illetve az ápolási munkák is ekkortájt zajlanak. A Szigetvári Erdészet kerületvezető erdésze a Mozsgó kerületében lévő faállományért felel, ez körülbelül ezer hektárt foglal magába.

Jókor jött siker

A Mecsekerdő Zrt. számára öröm, hogy a kiváló eredmény épp abban az évben született, amikor a társaság a szakmai továbbképzés során az erdőnevelés fontosságára irányította a figyelmet. Az erdész az erdő minőségének javítását, a fahozam növelését a következetesen végrehajtott gyérítésjelölésen keresztül éri el. A megfelelően végrehajtott erdőnevelés olyan erdőszerkezet kialakítását szolgálja, ami biztosítja a minőségi faanyagtermesztés lehetőségét.

Forrás: 
bama.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vadászat miatti lezárások Szilvásvárad környékén

A szokatlan novemberi meleg után hétfőtől kezdetét veszi a fagyosabb idő. A meteorológusok szerint vasárnap éjjel megérkezik a lehűlés és akár havas esőre, a magasabb régiókban pedig havazásra is számíthatunk. Érdemes még kihasználni a közelgő napos hétvégét egy őszi kiruccanásra, erdei túrázásra.

Az erdőfelújítástól a drónokig

Az erdészetben jelentkező problémákat nem lehet csak a kutatóműhelyekben megoldani - ez volt az egyik fő alapvetése a Pécsen tartott „Erdőgazdálkodás határon innen és határon túl” címmel rendezett konferenciának. Ennek jegyében a prezentációkat „tőmelletti”, terepen dolgozó erdőmérnökök tartották.

Az arborétum a második otthona

Vérbeli kiránduló izgalmával és ezernyi kérdéssel érkezem az Agostyáni Arborétumba. Amint belépek a nagy székely kapun, a csönd magával ragad. A lombok árnyékában közelítek a kicsi faházikó felé, ahol Rozmann Hajnalka mindig mosolygós arca fogad. Mint vendéget a házigazda köszönt, ő az arborétum vezetője.

Lassan betelnek a Mikulásjáratok

A hosszú hétvégék után most egy rövidebb elé nézünk. Ködös reggelekre, enyhe nappali időre, akár több órás napsütésre is számíthatnak november második hétvégéjén azok az erdőjárók, akik az őszi köntösbe öltözött Mátrát vagy Bükköt választják. A turistautak járhatók, erdei kalandra fel!

Vadász- és gasztroturizmus a Nagykunságon

A karcagi határ délkeleti részén domborodó halom a török, tatár hadjárások idején a mocsarak övezte dombon lévő, menedékül szolgáló helyről, a karcagi „apák váráról” kapta a nevét.

Csóka György: Vegytiszta horror

Egy fotós, egy kép, egy történet sorozatunk következő részében egy igazi csodabogarat, Csóka György erdőmérnököt mutatjuk be, aki entomológus és emellett mániákus rovarfotós.

Jön a jó idő: irány az erdő!

A hosszú hétvégén szép őszi időben várnak mindenkit az erdőbe, ahol a színes falevelek csodálatos látványt nyújtanak. Az időjósok szerint napsütésre és kisebb esőre is lehet számítani, a hőmérő higanyszála meghaladja a 15 fokot. Kicsik és nagyok, túrázásra fel, irány az erdő!

A pécsi havi-hegyi mandulafa az Év Fája

A július óta tartó online szavazás végén, több mint ezer szavazattal előzte meg a második helyen állót a pécsi mandulafa az Év Fája versenyen, melyet 2010 óta szervez meg az Ökotárs Alapítvány.

Trófeamustra: a 2018-as vadászati főszezonban elejtett gímbikái

Vadászok és erdészek idén is a mátrai Nagy-Halmaj-réten gyűltek össze, hogy megtekintsék a 2018-as vadászati főszezonban elejtett gímbika trófeákat.

A lakosság nélkül nem sikerülhet az özönfajok visszaszorítása

Szeptember elején a Visegrádi-hegység több pontján erdészek és természetvédők közösen léptek fel a védett erdőkben megjelenő inváziós fajok ellen. Ez esetben a lágyszárúka közül a japánkeserűfű és a selyemkóró visszaszorításán dolgoztak. A kezelések sikerültek, de a Visegrádi-hegység őshonos növénytakarójának fennmaradásához a helyi lakosság segítségét is kérik.