Back to top

Gyérítésjelölésben verhetetlen volt a Mecsekerdő erdésze

Mecsekerdős siker született Gyula-Városerdőn az Év erdésze verseny kétnapos országos döntőjén.

Az Országos Erdészeti Egyesület 149. Vándorgyűlésének kezdetével ért véget Gyula-Városerdőn az Év erdésze verseny idei kétnapos országos döntője. Az idén a gyérítésjelölés versenyszám győztese a Szigetvári Erdészet kerületvezető erdésze, Kovács János lett, aki további két versenyszámban is második helyen végzett, így az összesített versenyben a hetedik helyezést érte el. A Bakonyerdő Zrt. erdésze, Tóth Péter lett az első helyezett, így ő nyerte el idén az Év erdésze címet - írja a bama.hu.

A gyulai döntőt megelőzték a helyi válogató versenyek, ahol több mint kétszáz erdész versenyző mérte össze tudását a döntőbe kerülés jogáért.

– A többlépcsős Év erdésze verseny a szakmánk lényegi részeit felvonultatja. Így sokféle versenyszámban lehet indulni. A terepen való tájékozódás, a fafelismerés, a vadászható védett állatfajok és gombafajok felismerése, írásbeli feladatsor, trófeabírálat és a gyérítésjelölés is része a versenynek – mondta el a megyei lap kérdésére Kovács János.

Az idén huszonegy magyar és három erdélyi erdész indult a rangos megmérettetésen.

– Az országos versenyre először jutottam el, a baranyai válogatón azonban nyolcadszor indultam el, 2005 óta dolgozom erdészként – emlékszik vissza a kerületvezető erdész.

Az erdőgazdaságok életében nyáron a becslési időszak tart, ilyenkor a szigetvári erdész által megnyert versenyszámot, a gyérítésjelölést végzik az erdészek.

Illetve az ápolási munkák is ekkortájt zajlanak. A Szigetvári Erdészet kerületvezető erdésze a Mozsgó kerületében lévő faállományért felel, ez körülbelül ezer hektárt foglal magába.

Jókor jött siker

A Mecsekerdő Zrt. számára öröm, hogy a kiváló eredmény épp abban az évben született, amikor a társaság a szakmai továbbképzés során az erdőnevelés fontosságára irányította a figyelmet. Az erdész az erdő minőségének javítását, a fahozam növelését a következetesen végrehajtott gyérítésjelölésen keresztül éri el. A megfelelően végrehajtott erdőnevelés olyan erdőszerkezet kialakítását szolgálja, ami biztosítja a minőségi faanyagtermesztés lehetőségét.

Forrás: 
bama.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Van élet az antik után

Kíváncsian vártam ezt a találkozót Csordás Miklóssal, mivel tudtam, hogy különleges kapcsolat fűzi a fához – például gerendákat, szarufákat ment ki régi épületekből, hogy azok karakteres bútorokban, lakberendezési tárgyakban, padló- és falburkolatokban újjászületve élhessenek tovább. Merész összeállításokat, rusztikus finomságot és elhivatott bábáskodást tapasztalok minden szegletben és gesztusban.

Uniós jogot sért az új erdőtörvény?

Az Alkotmánybírósághoz fordul a 2017-ben módosított erdőtörvény miatt Székely László, az alapvető jogok biztosa - Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója javaslatára. A törvény sérti az európai uniós jogokat a Natura 2000 területek kezelésének módosításával és általában felborítja a természetvédelem és erdőgazdálkodás eddig meglévő egyensúlyát.

Légi távérzékelés a Mecsekben

A Mecsekerdő Zrt. horvát-magyar projektjének keretében 2017 októberétől komplex légi távérzékelési felméréseket végez a határ két oldalán.

Kényelmes menedék a Zengő-nyeregben

A Mecsek legmagasabb pontjától keletre található esőbeálló az 1970-es évek vége óta kedvelt pihenőhelye a természetjáróknak. A „Viki pihenő” állapota olyan mértékben leromlott, hogy már balesetveszélyessé vált, így a Mecsekerdő Zrt. Pécsváradi Erdészete tavaly év végén saját forrásból újjávarázsolta a kis házikót és annak környezetét.

Erdészkéz alkotta Gemenc

Nem ősvadon, nem véletlenül létrejött különleges élőhely, hanem az elmúlt csaknem 150 év tervszerű erdőgazdálkodásának eredménye. Gemencet, Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejét a terület akkori tulajdonosai alakították ki a folyószabályozás eredményeképpen, majd az erdészek és a vízügyi szakemberek közös munkája őrizte meg és formálta az elmúlt mintegy másfél évszázadban, és formálja napjainkban is.

Újabb pályázati források az erdőgazdálkodók számára

Február 1-jén újra megnyílik a Vidékfejlesztési program keretében meghirdetett, Erdei termelési potenciál mobilizálását szolgáló tevékenységek című pályázat, ezenkívül további négy célra, például erdősítésre is igényelhetnek még támogatást az erdőgazdálkodók - írta csütörtöki lapszámában a Világgazdaság az Agrárminisztérium közlésére hivatkozva.

Lombkorona tanösvény - Pannonhalma

Lapunk tavalyi 2. számának Zarándokúton rovatában az 1000 éves Pannonhalmi Főapátsághoz tartozó Millenniumi emlékművet, a ma is a rend temetkezési helyéül szolgáló Boldogasszony-kápolnát, valamint a parkerdő legmagasabb pontján emelt Boldog Mór-kilátót mutattuk be. Most a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. kezelésében lévő parkerdő másik büszkeségét, a pannonhalmi Lombkorona tanösvényt mutatjuk be.

Február 1-jétől ismét igényelhető a fiatal erdő támogatás!

Erdőgazdálkodók figyelem, február 1-jétől ismét igényelhető az erdei termelési potenciál mobilizálását szolgáló (fiatal erdő) támogatás.

Ismerjük meg és szeressük jobban az erdőt

Ahhoz, hogy valamit értékelni tudjunk, meg kell ismernünk. Így van ez a minket körülvevő természettel is, amelyet közös felelősségünk megóvni és fejleszteni - fogalmazott Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Scheiber Sándor Gimnázium és Általános Iskolában tartott erdőpedagógiai napon.

Több mint hétezer gyerek a NYÍRERDŐ-nél

Egyre népszerűbb a NYÍRERDŐ Zrt. által fenntartott Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskola, és a Nyíregyházi Erdészete által fenntartott Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola is eredményes évet zárt.