Back to top

Gyérítésjelölésben verhetetlen volt a Mecsekerdő erdésze

Mecsekerdős siker született Gyula-Városerdőn az Év erdésze verseny kétnapos országos döntőjén.

Az Országos Erdészeti Egyesület 149. Vándorgyűlésének kezdetével ért véget Gyula-Városerdőn az Év erdésze verseny idei kétnapos országos döntője. Az idén a gyérítésjelölés versenyszám győztese a Szigetvári Erdészet kerületvezető erdésze, Kovács János lett, aki további két versenyszámban is második helyen végzett, így az összesített versenyben a hetedik helyezést érte el. A Bakonyerdő Zrt. erdésze, Tóth Péter lett az első helyezett, így ő nyerte el idén az Év erdésze címet - írja a bama.hu.

A gyulai döntőt megelőzték a helyi válogató versenyek, ahol több mint kétszáz erdész versenyző mérte össze tudását a döntőbe kerülés jogáért.

– A többlépcsős Év erdésze verseny a szakmánk lényegi részeit felvonultatja. Így sokféle versenyszámban lehet indulni. A terepen való tájékozódás, a fafelismerés, a vadászható védett állatfajok és gombafajok felismerése, írásbeli feladatsor, trófeabírálat és a gyérítésjelölés is része a versenynek – mondta el a megyei lap kérdésére Kovács János.

Az idén huszonegy magyar és három erdélyi erdész indult a rangos megmérettetésen.

– Az országos versenyre először jutottam el, a baranyai válogatón azonban nyolcadszor indultam el, 2005 óta dolgozom erdészként – emlékszik vissza a kerületvezető erdész.

Az erdőgazdaságok életében nyáron a becslési időszak tart, ilyenkor a szigetvári erdész által megnyert versenyszámot, a gyérítésjelölést végzik az erdészek.

Illetve az ápolási munkák is ekkortájt zajlanak. A Szigetvári Erdészet kerületvezető erdésze a Mozsgó kerületében lévő faállományért felel, ez körülbelül ezer hektárt foglal magába.

Jókor jött siker

A Mecsekerdő Zrt. számára öröm, hogy a kiváló eredmény épp abban az évben született, amikor a társaság a szakmai továbbképzés során az erdőnevelés fontosságára irányította a figyelmet. Az erdész az erdő minőségének javítását, a fahozam növelését a következetesen végrehajtott gyérítésjelölésen keresztül éri el. A megfelelően végrehajtott erdőnevelés olyan erdőszerkezet kialakítását szolgálja, ami biztosítja a minőségi faanyagtermesztés lehetőségét.

Forrás: 
bama.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vaddisznóktól félnek Révfülöpön

A belterületen élő vaddisznóállományt úgy lehet felszámolni, ha a búvóhelyét, az élelmét, a víz forrását megszüntetik és az elbozótosodott, elhagyott telkeket felszámolják önkormányzati módszerekkel. A vadásztársaság pedig vadbefogókkal eltávolítja a vadat a belterületekről.

A Campus fesztiválon az erdei iskola

Akárcsak az elmúlt évben, idén is bemutatkozik a debreceni Campus Fesztiválon a NYÍRERDŐ Zrt. Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskolája. A rendezvény minden napján (július 18-22) érdekes programokkal várják a résztvevőket a debreceni Nagyerdőben.

Változatos túraidő és zenés kisvasutazás

A nyári erdő sok kalandot ígér, szerencsére a meteorológusok szerint a hétvégén szép napos időben lehet részünk. Néhol a napsütést megzavarhatják a felhők, mint ahogy a héten több alkalommal is tapasztaltuk a Mátrában és a Bükkben, de egy pár perc intenzív eső után előbújik újra a nap.

Milyen hatással van a klímaváltozás az erdőgazdálkodásra?

"Durván beavatkoztunk a természet rendjébe, s a természet erre nagyon nem tetsző válaszokat ad." - Tóth Károly, az egyik Fejér megyei erdőgazdaság helyettes vezetője nyilatkozott a Dunaújvárosi Hírportálnak.

Természetjáró szálláshelyek

Négykötetes zsebkalauz készült az év elején, hogy segítse a hazai túrázás kedvelőit nem prémium kategóriás szálláshelyet találni. A kis füzetek az állami erdőgazdaságok, a nemzeti parkok és a Magyar Természetjáró Szövetség bakancsos szálláshelyeit tartalmazza.

Az erdőből merít energiát

A szellemi és a fizikai munka élteti, árulta el beszélgetésünk közben egyszerűnek tűnő receptjét Balsay Endre. Az egykori Kisalföldi Állami Erdőgazdaság nyugalmazott erdészetigazgatója esetében az aktív évek kifejezés teljes mértékben értelmét veszti: az idén nyolcvanegy éves szakember ugyanis egész életét hivatása szolgálatába állította, és szakmai pályafutásának nagy részét a Hanságban töltötte.

Hőség elől irány az erdő!

Az előrejelzések szerint július első teljes hétvégéjén visszatér a nyár. A közel 30 fokos hőmérséklet szép napos idővel párosul. Az erdő árnyékában nemcsak a vadaknak, hanem nekünk, embereknek is kellemes a pihenés, így hát hátizsákot fel, irány az erdő!

Elismerték a baranyai erdészeket

A Kárpát-medencei magyar erdészek legjelentősebb találkozóját, a 149. Vándorgyűlést tartották meg Gyulán a napokban.

Megkeresi a hegyi szitakötő élőhelyét

Több mint harminc éve járja a Keleti-Mecsek erdeit Tóth István Zsolt. A ma már nyugdíjas természetvédelmi őr most a védett fajok előfordulási helyeit térképezi fel a Duna–Dráva Nemzeti Park megbízásából.

Erdészek figyelem: új formanyomtatványok érhetők el

Elérhetővé vált több új erdészeti formanyomtatvány, mintapéldákkal és kitöltési útmutatókkal.