Back to top

Gyérítésjelölésben verhetetlen volt a Mecsekerdő erdésze

Mecsekerdős siker született Gyula-Városerdőn az Év erdésze verseny kétnapos országos döntőjén.

Az Országos Erdészeti Egyesület 149. Vándorgyűlésének kezdetével ért véget Gyula-Városerdőn az Év erdésze verseny idei kétnapos országos döntője. Az idén a gyérítésjelölés versenyszám győztese a Szigetvári Erdészet kerületvezető erdésze, Kovács János lett, aki további két versenyszámban is második helyen végzett, így az összesített versenyben a hetedik helyezést érte el. A Bakonyerdő Zrt. erdésze, Tóth Péter lett az első helyezett, így ő nyerte el idén az Év erdésze címet - írja a bama.hu.

A gyulai döntőt megelőzték a helyi válogató versenyek, ahol több mint kétszáz erdész versenyző mérte össze tudását a döntőbe kerülés jogáért.

– A többlépcsős Év erdésze verseny a szakmánk lényegi részeit felvonultatja. Így sokféle versenyszámban lehet indulni. A terepen való tájékozódás, a fafelismerés, a vadászható védett állatfajok és gombafajok felismerése, írásbeli feladatsor, trófeabírálat és a gyérítésjelölés is része a versenynek – mondta el a megyei lap kérdésére Kovács János.

Az idén huszonegy magyar és három erdélyi erdész indult a rangos megmérettetésen.

– Az országos versenyre először jutottam el, a baranyai válogatón azonban nyolcadszor indultam el, 2005 óta dolgozom erdészként – emlékszik vissza a kerületvezető erdész.

Az erdőgazdaságok életében nyáron a becslési időszak tart, ilyenkor a szigetvári erdész által megnyert versenyszámot, a gyérítésjelölést végzik az erdészek.

Illetve az ápolási munkák is ekkortájt zajlanak. A Szigetvári Erdészet kerületvezető erdésze a Mozsgó kerületében lévő faállományért felel, ez körülbelül ezer hektárt foglal magába.

Jókor jött siker

A Mecsekerdő Zrt. számára öröm, hogy a kiváló eredmény épp abban az évben született, amikor a társaság a szakmai továbbképzés során az erdőnevelés fontosságára irányította a figyelmet. Az erdész az erdő minőségének javítását, a fahozam növelését a következetesen végrehajtott gyérítésjelölésen keresztül éri el. A megfelelően végrehajtott erdőnevelés olyan erdőszerkezet kialakítását szolgálja, ami biztosítja a minőségi faanyagtermesztés lehetőségét.

Forrás: 
bama.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szarvasoktól hangos az erdő

Szombat este kisvonatra szállhattak mind azok, akik gímszarvasok énekére voltak kíváncsiak. Kora este, 5 órakor a felsőtárkányi állomásról családokkal, baráti társaságokkal megtelt szerelvények gördültek ki a Stimecz-ház állomás felé, ahol az EGERERDŐ Zrt. szakemberei szeretettel fogadták a népes társaságot.

Tapasztalatcsere a fenntartható erdőgazdálkodásról

A gazdasági, társadalmi és természetvédelmi elvárások közötti harmóniát biztosító többcélú erdőgazdálkodás tapasztalatainak átadását segíti az az Európai Unió által finanszírozott projekt, amelynek keretében hazánkban üdvözölhetjük a georgiai környezetvédelmi és mezőgazdasági miniszterhelyettest és delegációját – mondta az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a georgiai (grúz) szakemberek fogadásakor.

A Vendvidék kincsei: tökmagolaj, hajdina és köles

Az ország legnyugatibb részén, közel a Hármashatárhoz, ahol Ausztria, Szlovénia és Magyarország találkozik, él a hajdan vendnek nevezett közösség, a 6. században a területre költözött szlovénség. A Rába folyótól délre elterülő, 94 négyzetkilométeres Szlovén Rába-vidéknek nemcsak adottságai, története sajátos, a konyhája is különleges.

Elhunyt a magyarországi természetvédelem atyja

Életének 89. évében, szeptember 10-én elhunyt Rakonczay Zoltán erdőmérnök, az intézményes természetvédelem magyarországi atyja. A szakma az ő érdemének tartja a jelenleg 10 igazgatóságból álló magyarországi nemzetipark-hálózat kialakítását, a szükséges jogszabályi hátterének és működtetési rendszerének megteremtését.

A Prónay-kilátó

2017 októberében adták át a cserháti Romhányi-hegyen épült Prónay-kilátót. A Kecske-kő 421 méter magas csúcsán található építmény az Országos Kéktúra útvonaláról egy nagyon rövid kitérővel megközelíthető, minden évszakban és napszakban szabadon látogatható. A kilátót a környéken történelmi hagyatékkal rendelkező Prónay családról nevezték el.

Akkora tűzifahiány várható idén, mint még soha

Egyre tovább gyűrűzik a munkaerőhiány. Az építőipar már elvitt minden munkára fogható embert, így nincs elég fakitermelő. Úgy tűnik, idén akkora tűzifahiány várható, mint még soha. Emiatt a kereskedők azt javasolják mindenkinek, hogy aki teheti, mielőbb szerezze be a téli tűzrevalót, mert ha már most hiánycikk, akkor a szezonban várhatóan még nehezebben és drágábban lehet majd csak hozzájutni.

Láncfűrészes bajnokok

17 alkalommal rendezte meg az Andreas Stihl Kereskedelmi Kft. a STIHL Országos Fakitermelő Versenyt, aminek döntőjét a 31. Bábolnai Gazdanapok zárónapján, szombaton tartották, nagy szakmai és közönség-érdeklődés mellett. Az ügyesség és a gyorsaság mellett az erdészeti munkabiztonsági szabályok betartása volt a legfontosabb értékelési szempont.

Újjászületett emlékhelyek

Tavaly 27 vallási vonatkozású erdei emlékhely és annak környezete újulhatott meg a Mecsekerdő Zrt. által kezelt területeken. Az egyes helyszínek és a hozzájuk kapcsolódó információk online böngészhetők, de a téma iránti fokozott érdeklődésre való tekintettel a tartalom zsebfüzet formájában is megjelent.

Erdőlátogatási tilalom a Mecsekerdőnél

A szeptemberben kezdődő vadászati főidény miatt, baleset megelőzési és a gazdálkodást egyéb módon befolyásoló okokból kifolyólag szükséges elrendelni a részleges erdőlátogatási tilalmat. Ennek értelmében szeptember 1-től 30-ig minden nap délután 4 és másnap reggel 8 között tilos az erdőben tartózkodni.

Tóparti fakunyhó Orfűn

A Mecsek-hegység északi völgyében fekvő Orfű és a hozzá kapcsolódó kis falvak, tavak valódi kincseket rejtenek. A gazdag természeti környezet, a folyamatosan bővülő szolgáltatások, a sport- és rekreációs lehetőségek, valamint a kulturális értékek elkényeztetik a kikapcsolódni és üdülni vágyó látogatókat.