0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Gyérítésjelölésben verhetetlen volt a Mecsekerdő erdésze

Mecsekerdős siker született Gyula-Városerdőn az Év erdésze verseny kétnapos országos döntőjén.

Az Országos Erdészeti Egyesület 149. Vándorgyűlésének kezdetével ért véget Gyula-Városerdőn az Év erdésze verseny idei kétnapos országos döntője. Az idén a gyérítésjelölés versenyszám győztese a Szigetvári Erdészet kerületvezető erdésze, Kovács János lett, aki további két versenyszámban is második helyen végzett, így az összesített versenyben a hetedik helyezést érte el. A Bakonyerdő Zrt. erdésze, Tóth Péter lett az első helyezett, így ő nyerte el idén az Év erdésze címet – írja a bama.hu.

A gyulai döntőt megelőzték a helyi válogató versenyek, ahol több mint kétszáz erdész versenyző mérte össze tudását a döntőbe kerülés jogáért.

– A többlépcsős Év erdésze verseny a szakmánk lényegi részeit felvonultatja. Így sokféle versenyszámban lehet indulni. A terepen való tájékozódás, a fafelismerés, a vadászható védett állatfajok és gombafajok felismerése, írásbeli feladatsor, trófeabírálat és a gyérítésjelölés is része a versenynek – mondta el a megyei lap kérdésére Kovács János.

Az idén huszonegy magyar és három erdélyi erdész indult a rangos megmérettetésen.

– Az országos versenyre először jutottam el, a baranyai válogatón azonban nyolcadszor indultam el, 2005 óta dolgozom erdészként – emlékszik vissza a kerületvezető erdész.

Az erdőgazdaságok életében nyáron a becslési időszak tart, ilyenkor a szigetvári erdész által megnyert versenyszámot, a gyérítésjelölést végzik az erdészek.

Illetve az ápolási munkák is ekkortájt zajlanak. A Szigetvári Erdészet kerületvezető erdésze a Mozsgó kerületében lévő faállományért felel, ez körülbelül ezer hektárt foglal magába.

Jókor jött siker

A Mecsekerdő Zrt. számára öröm, hogy a kiváló eredmény épp abban az évben született, amikor a társaság a szakmai továbbképzés során az erdőnevelés fontosságára irányította a figyelmet. Az erdész az erdő minőségének javítását, a fahozam növelését a következetesen végrehajtott gyérítésjelölésen keresztül éri el. A megfelelően végrehajtott erdőnevelés olyan erdőszerkezet kialakítását szolgálja, ami biztosítja a minőségi faanyagtermesztés lehetőségét.

Forrás: bama.hu