Back to top

Heves megyében nincs gond a kajszival

Országosan több helyen is gondot okozott az időjárás a sárgabaracktermésben, de Heves megyében szerencsésnek mondják magukat a gazdálkodók. A fagy elkerülte térségünket, de számos problémával kellett megküzdeniük a termelőknek.

Idén nagyon jó minőségű, magas cukortartalmú, bő termésről számolhatnak be az Eperliget családi gazdaságnál, amely Jurecska Flórián barackjait segít értékesíteni. Prokajné Jandó Beáta, a vállalkozás marketingfelelőse tudatta, bár az előző évekhez képest kétszer annyi, s jó minőségű lett a termés.

Nagyon hamar leérett, emiatt korábban kellett elkezdeni szedni. Úgy véli, mindezt a nagyon meleg időjárás okozta.

Szerencsésnek gondolja, hogy Kisnána és Verpelét között, egy völgyes területen van az ültetvény, hiszen védettek maradtak a fák a téli kemény fagyoktól is - írja a heol.hu.

A Székely Családi Gazdaság jó barackjának titka: az öntözés és a méhek.
A Székely Családi Gazdaság jó barackjának titka: az öntözés és a méhek.
– Országosan nagy gondot okozott a kora télen a mínusz 18–20 Celsius-fok, hiszen akkor már megindult a kajszi vegetációja – tudatta Székely Zoltán. A Székely Családi Gazdaság tulajdonosa kifejtette, a viszonylag zord hideg akkor érte a gyümölcsöt, amikor a rügyek nyílás előtt voltak, s ez nem segítette a vegetációját. Ám voltak olyan területek, ahol melegebb volt, mint a gyöngyösi ültetvényük is.

Ám nem csak a hideg, később a forróság is gondot okozhatott. Mint mondta, virágzás alatt és után is nagy meleg volt, a gyümölcsök így rosszul termékenyültek. A rövid tavasz miatt kevés idő állt rendelkezésre a méheknek a növények beporzásához.

– Ezt követően hosszan tartó légköri aszály alakult ki – vélekedett –, ami az induló vegetációt nagy mértékben gátolhatta. Ahol nem tudták öntözni a növényt, ott ez is gondot okozhatott.

Tudomása szerint voltak ültetvények, ahol a megmaradt gyümölcsöt a jég is megtizedelte. Betakarításkor ellenben már sokszor volt csapadék, ami a gombabetegségek kialakulásának kedvezett.

Egészen kritikus és egyedi évet zárnak idén a hazai kajszitermelők.

Bár idén elég magas áron kínálják, mégis óriási igény van a cefrebarackra, s nem is tudják a keresletet teljesíteni. Tavaly 250, míg idén 300–350 forintos kilogrammonkénti áron árulják a cefrekajszit.

Az átlagosnál jobb minőségű termést produkáltak idén. Szerepet játszott ebben az is, hogy kétszáz méhcsaláddal dolgoznak együtt a szükséges időszakban.

Évek óta járnak hozzájuk egy méhészettől, s ahogy tudták, öntözték az ültetvényt. Szükség is van rá, s a vidékfejlesztési pályázatok között öntözésfejlesztési beruházásra kiírt elemek is vannak. Ám úgy véli, ezek elbírálása vontatott, a vízjogi engedélyek kiadása pedig nehézkes.

– Az ország nagy részén nem adnak ki vízjogi engedélyeket a gazdáknak – fejtette ki –, a saját fúrt kúttal sérülhet a vízbázisegyensúly. Ám az ültetvény telepítését akkor engedélyezik, ha van öntözési lehetőség is hozzá. Ma elképzelhetetlen az öntözés nélküli gazdálkodás.

Forrás: 
heol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újabb jégeső Spanyolországban

Rájár a rúd a gyümölcstermesztőkre Spanyolország Valencia tartományában: július elsején egyszer már letarolt a jég nem kevesebb, mint 11 ezer hektárt, július közepén pedig újabb 4 ezer hektárt tett tönkre.

Lisztéria: nemcsak az üzemben fontos a higiénia!

A fagyasztott élelmiszerek annak idején új távlatokat nyitottak meg a táplálkozásban, így idővel az egész világon keresett termékekké váltak. A nemrégiben kitört lisztériabotrány azonban megingatta a fogyasztók egy részének beléjük vetett hitét. Hogy megalapozottak-e a félelmek, arról Losó József, a MIRELITE MIRSA Zrt. igazgatósági elnöke beszélt albertirsai üzemük bemutatása alkalmával.

Ízlett a dinnye az Erzsébet-táborokban is

Az Erzsébet-táborokban nyaraló gyermekek idén is nagy örömmel fogadják a friss dinnyét. Az Agrármarketing Centrum Fonyódligeten 1500, Zánkán pedig 2500 kg sárga- és görögdinnyét osztott szét. Volt, aki életében először most evett dinnyét, más azt mondta, hogy ilyen finomat még soha nem kóstolt korábban.

Ki milyen műtrágyát?

A világon és Európában is a nitrogén hatóanyagú műtrágyákból termelnek és juttatnak ki a legtöbbet. Az európai felhasználás a jóval kisebb mennyiségben termelt káliumhoz és foszforhoz hasonlóan nitrogénből is alulmúlja a gyártást. Hazánkban is nitrogén hatóanyagból fogy a legtöbb, abból is a kalcium-ammónium-nitrátból. Szerzőink a Faostat-adatokból állították össze a műtrágyapiaci helyzetképet.

Napozásnál is segítenek a zöldségek, gyümölcsök

A színes zöldségek és gyümölcsök segítik megvédeni a bőrt a napozás káros hatásaitól - mondta Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának tanszékvezetője az M1 aktuális csatorna csütörtök délelőtti műsorában.

Rekordmennyiségű erdei gyümölcs a Pilisben

Rekordmennyiségű erdei gyümölcs termett az idei évben a Pilisi Parkerdő magasabban fekvő területein. A Pilisbe indulóknak érdemes figyelniük a gyümölcsök érésére, és a túrára kosarat, vagy dobozt vinni, amelybe napi két kilónyi bogyót szüretelhetnek.

Szebb és főleg olcsóbb termények: a bolgárkertészek titka

Az 1800-as évek végén Magyarországra települt, nagyobb, szebb és főleg olcsóbb terményeik miatt sokszor utált bolgár kertészcsaládok sikerének egyik titka az öntözés volt.

Két héttel hamarabb érkezik az őszibarack

Kajszibarackból nagyon gyenge, őszibarackból pedig átlag alatti termés válható idén a kora tavaszi erős fagy miatt - mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai igazgatója, Hunyadi István.

Az idei magyar dinnyeszezon számokban - videó

Idén a görögdinnye várható termésmennyisége 192 ezer tonna lesz, mintegy 5 százalékkal kevesebb a tavalyinál. Pedig az éves dinnyefogyasztás 10 éve fejenként csak 8-9 kilogramm volt, míg mostanában 13-15 kilogrammot eszünk évente.

Növényvédelmi előrejelzés – jégverés után rezezzünk

Terjed az alma- és körtevarasodás, az almamoly folyamatosan rajzik, erősödött a vértetűfertőzés, az őszibarack pedig lisztharmatosodik. Sajnos jég is volt, az érintett ültetvényekben azonnal kezelni kell a sebeket, mielőtt fertőzés súlyosbítja a bajt.