Back to top

Heves megyében nincs gond a kajszival

Országosan több helyen is gondot okozott az időjárás a sárgabaracktermésben, de Heves megyében szerencsésnek mondják magukat a gazdálkodók. A fagy elkerülte térségünket, de számos problémával kellett megküzdeniük a termelőknek.

Idén nagyon jó minőségű, magas cukortartalmú, bő termésről számolhatnak be az Eperliget családi gazdaságnál, amely Jurecska Flórián barackjait segít értékesíteni. Prokajné Jandó Beáta, a vállalkozás marketingfelelőse tudatta, bár az előző évekhez képest kétszer annyi, s jó minőségű lett a termés.

Nagyon hamar leérett, emiatt korábban kellett elkezdeni szedni. Úgy véli, mindezt a nagyon meleg időjárás okozta.

Szerencsésnek gondolja, hogy Kisnána és Verpelét között, egy völgyes területen van az ültetvény, hiszen védettek maradtak a fák a téli kemény fagyoktól is - írja a heol.hu.

A Székely Családi Gazdaság jó barackjának titka: az öntözés és a méhek.
A Székely Családi Gazdaság jó barackjának titka: az öntözés és a méhek.
– Országosan nagy gondot okozott a kora télen a mínusz 18–20 Celsius-fok, hiszen akkor már megindult a kajszi vegetációja – tudatta Székely Zoltán. A Székely Családi Gazdaság tulajdonosa kifejtette, a viszonylag zord hideg akkor érte a gyümölcsöt, amikor a rügyek nyílás előtt voltak, s ez nem segítette a vegetációját. Ám voltak olyan területek, ahol melegebb volt, mint a gyöngyösi ültetvényük is.

Ám nem csak a hideg, később a forróság is gondot okozhatott. Mint mondta, virágzás alatt és után is nagy meleg volt, a gyümölcsök így rosszul termékenyültek. A rövid tavasz miatt kevés idő állt rendelkezésre a méheknek a növények beporzásához.

– Ezt követően hosszan tartó légköri aszály alakult ki – vélekedett –, ami az induló vegetációt nagy mértékben gátolhatta. Ahol nem tudták öntözni a növényt, ott ez is gondot okozhatott.

Tudomása szerint voltak ültetvények, ahol a megmaradt gyümölcsöt a jég is megtizedelte. Betakarításkor ellenben már sokszor volt csapadék, ami a gombabetegségek kialakulásának kedvezett.

Egészen kritikus és egyedi évet zárnak idén a hazai kajszitermelők.

Bár idén elég magas áron kínálják, mégis óriási igény van a cefrebarackra, s nem is tudják a keresletet teljesíteni. Tavaly 250, míg idén 300–350 forintos kilogrammonkénti áron árulják a cefrekajszit.

Az átlagosnál jobb minőségű termést produkáltak idén. Szerepet játszott ebben az is, hogy kétszáz méhcsaláddal dolgoznak együtt a szükséges időszakban.

Évek óta járnak hozzájuk egy méhészettől, s ahogy tudták, öntözték az ültetvényt. Szükség is van rá, s a vidékfejlesztési pályázatok között öntözésfejlesztési beruházásra kiírt elemek is vannak. Ám úgy véli, ezek elbírálása vontatott, a vízjogi engedélyek kiadása pedig nehézkes.

– Az ország nagy részén nem adnak ki vízjogi engedélyeket a gazdáknak – fejtette ki –, a saját fúrt kúttal sérülhet a vízbázisegyensúly. Ám az ültetvény telepítését akkor engedélyezik, ha van öntözési lehetőség is hozzá. Ma elképzelhetetlen az öntözés nélküli gazdálkodás.

Forrás: 
heol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növényvédelmi előrejelzés – mindenki a moníliára panaszkodik

Zajlik a szőlő- és gyümölcsszüret, de már a következő idényre is gondolni kell, egyebek között azzal, hogy nem hagyjuk a fán a moníliás termést, és szükség esetén őszi olajos lemosó permetezést is bevetünk. Puszpángmoly-fronton sem árt az éberség.

Több mint 2 hektárral bővíti palántanevelő-felületét az Árpád-Agrár Zrt.

A szentesi Árpád-Agrár Zrt. az elmúlt néhány évben egymás után építette korszerű, termálvíz-fűtésű hajtatóházait. Decemberi átadással pedig összesen 22 ezer négyzetméterrel bővül a palántanevelő ágazata a szegvári telephelyén. A beruházás segíthet abban, hogy az országosan megnövekedett hajtatófelület miatti nagyobb palántaigényt minél nagyobb arányban itthonról elégítsük ki.

Keserédes dinnyeszezon

Nem panaszkodhattak a szezon egyhangúsága miatt idén a magyar görögdinnye-termelők. A korai meleget júliusban erős lehűlés és eső követte, ami a termésmennyiséget és a keresletet is visszavetette, az exportpia­cokon is nagyon nyomott árak alakultak ki. Bár az augusztusi hőségnek köszönhetően megugrott forgalom az árakra is jó hatással volt, ez már nem tudta kompenzálni a korábbi veszteségeket.

Bérelhető babérok

A babérról legtöbbünknek a győztesek jutalmául adott koszorú vagy a karakteres konyhai fűszer jut az eszébe. A babérból azonban elegáns dísznövény is nevelhető, amit akár királyi esküvőkre is bérbe lehet venni.

Az élelmiszerárak felpörgették az inflációt

Az elemzők várakozása ellenére nem mérséklődött az éves infláció augusztusban, de a maginfláció csökkenése továbbra is az inflációs nyomás hiányát jelzi a magyar gazdaságban - így kommentálták az MTI-nek nyilatkozó piaci elemzők a KSH kedd reggel kiadott jelentését.

Gyümölcsevéssel a vízpazarlás ellen

Ha az emberek egészségesebb, több gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étrendre térnek át, akár 55 százalékkal is csökkenhet a "vízlábnyom" egy új tanulmány szerint.

Virágba borultak a szilvafák a kaposmérői háznál

A kaposmérői férfi háza előtt az összes szilvafa virágba borult. A nem mindennapi jelenség a kellemes időjárásnak köszönhető.

Növényvédelmi előrejelzés – gyorsan a szőlőszürettel

Szeptember első napjaiban gyökeresen megváltozott az időjárás a korábbi időszakhoz képest: a Dunántúlon és Közép-Magyarországon néhány nap alatt a sokévi átlag másfél-kétszerese hullott csapadékból, helyenként jéggel társulva, ami a szüret alatti gyümölcsösöket és szőlőt károsította. Csapadékos vidékeken a szőlőt a szürkepenészes rothadás, a gyümölcsféléket pedig a gyümölcsmonília-fertőzés veszélyezteti, különösen a jégjárta helyeken.

Áfonyát konténerben

Hazánkban csak néhány körülhatárolt terület alkalmas a savanyú talajt és kiegyenlített, hűvös, csapadékos klímát kedvelő áfonya számára. Fák árnyékában azonban bárhol termeszthetjük nagy konténerben, ehhez adunk tanácsokat.

Külföldön is nagyon keresett a jó minőségű, magyar dió

A dió termesztése a gazdálkodók körében egyre népszerűbb, termőterülete évről évre dinamikusan növekszik, mostanra elérte a 7130 hektárt, az átlagos termés pedig az utóbbi években megközelítette a tízezer tonna héjas diót – hangzott el a Lengyeltótiban megtartott dió szakmai konferencián.