Back to top

Heves megyében nincs gond a kajszival

Országosan több helyen is gondot okozott az időjárás a sárgabaracktermésben, de Heves megyében szerencsésnek mondják magukat a gazdálkodók. A fagy elkerülte térségünket, de számos problémával kellett megküzdeniük a termelőknek.

Idén nagyon jó minőségű, magas cukortartalmú, bő termésről számolhatnak be az Eperliget családi gazdaságnál, amely Jurecska Flórián barackjait segít értékesíteni. Prokajné Jandó Beáta, a vállalkozás marketingfelelőse tudatta, bár az előző évekhez képest kétszer annyi, s jó minőségű lett a termés.

Nagyon hamar leérett, emiatt korábban kellett elkezdeni szedni. Úgy véli, mindezt a nagyon meleg időjárás okozta.

Szerencsésnek gondolja, hogy Kisnána és Verpelét között, egy völgyes területen van az ültetvény, hiszen védettek maradtak a fák a téli kemény fagyoktól is - írja a heol.hu.

A Székely Családi Gazdaság jó barackjának titka: az öntözés és a méhek.
A Székely Családi Gazdaság jó barackjának titka: az öntözés és a méhek.
– Országosan nagy gondot okozott a kora télen a mínusz 18–20 Celsius-fok, hiszen akkor már megindult a kajszi vegetációja – tudatta Székely Zoltán. A Székely Családi Gazdaság tulajdonosa kifejtette, a viszonylag zord hideg akkor érte a gyümölcsöt, amikor a rügyek nyílás előtt voltak, s ez nem segítette a vegetációját. Ám voltak olyan területek, ahol melegebb volt, mint a gyöngyösi ültetvényük is.

Ám nem csak a hideg, később a forróság is gondot okozhatott. Mint mondta, virágzás alatt és után is nagy meleg volt, a gyümölcsök így rosszul termékenyültek. A rövid tavasz miatt kevés idő állt rendelkezésre a méheknek a növények beporzásához.

– Ezt követően hosszan tartó légköri aszály alakult ki – vélekedett –, ami az induló vegetációt nagy mértékben gátolhatta. Ahol nem tudták öntözni a növényt, ott ez is gondot okozhatott.

Tudomása szerint voltak ültetvények, ahol a megmaradt gyümölcsöt a jég is megtizedelte. Betakarításkor ellenben már sokszor volt csapadék, ami a gombabetegségek kialakulásának kedvezett.

Egészen kritikus és egyedi évet zárnak idén a hazai kajszitermelők.

Bár idén elég magas áron kínálják, mégis óriási igény van a cefrebarackra, s nem is tudják a keresletet teljesíteni. Tavaly 250, míg idén 300–350 forintos kilogrammonkénti áron árulják a cefrekajszit.

Az átlagosnál jobb minőségű termést produkáltak idén. Szerepet játszott ebben az is, hogy kétszáz méhcsaláddal dolgoznak együtt a szükséges időszakban.

Évek óta járnak hozzájuk egy méhészettől, s ahogy tudták, öntözték az ültetvényt. Szükség is van rá, s a vidékfejlesztési pályázatok között öntözésfejlesztési beruházásra kiírt elemek is vannak. Ám úgy véli, ezek elbírálása vontatott, a vízjogi engedélyek kiadása pedig nehézkes.

– Az ország nagy részén nem adnak ki vízjogi engedélyeket a gazdáknak – fejtette ki –, a saját fúrt kúttal sérülhet a vízbázisegyensúly. Ám az ültetvény telepítését akkor engedélyezik, ha van öntözési lehetőség is hozzá. Ma elképzelhetetlen az öntözés nélküli gazdálkodás.

Forrás: 
heol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Még nem kell félniük a hétvégi fagyoktól a gyümölcstermesztőknek

Aggódnak a gyümölcstermesztők. A héten volt olyan nap, amikor 15-17 C-fokot is mértek, de napközben országszerte is 8-10 C-fok körül alakult a hőmérséklet. A hétvégére viszont erős lehűlést jeleztek a meteorológusok. A bogyós gyümölcsök már elkezdtek hajtani, mi lesz így a növényekkel – kérdeztük Ledó Ferenctől FruitVeB elnökétől.

Egészséges függőség a kertészkedés

Ha egész életedben boldog akarsz lenni, kertészkedj, ajánlja a kínai mondás, mely szerint egy nap boldogsághoz elég berúgni, egy hónapnyihoz pedig megnősülni. A legújabb élettani kutatások alátámasztják ezt a régi nézetet. A kertészkedés az egyik legbiztosabb módja az egészség és a lelki nyugalom megőrzésének, amit már számos tudományos eredmény igazol.

A növénytermesztők most elmondhatják a véleményüket

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) kérdőíves felmérést indít a magyarországi szaporítóanyag-felhasználási szokások, stratégiák, választást segítő tényezők megismerése érdekében.

47 millió tonna gyümölcs termett Európában

A közelmúltban Berlinben lebonyolított Fruit Logistica szakvásár kiváló alkalmat adott az elmúlt év gyümölcs- és zöldségtermeléséről és –kereskedeleméről szóló leltár elkészítéséhez.

Rózsák Afrikából

Kenya a világ legnagyobb rózsa­exportőre. A Kenyai Virágiroda szerint az ország virágkertészeti ipara 2016-ban 890 millió USD bevétellel zárt.

KSH: jelentősen drágult a gabona tavaly

A mezőgazdasági termelői árak tavaly decemberben 2017 azonos időszakához képest 5,8 százalékkal nőttek. A gyümölcsök ára 15 százalékkal mérséklődött, ezen belül az alma ára számottevően, 27 százalékkal. A burgonya ára 44, a zöldségféléké 30, a paradicsomé 22 százalékkal emelkedett, a vöröshagymáé pedig majdnem duplájára nőtt.

Nulla maradék: zöldség-gyümölcs termesztés természetesebben

Egy felmérés szerint a franciák 79 százaléka úgy véli, hogy az élelmiszerek árthatnak az egészségüknek. Ez csak tovább ösztönözte, hogy az egyik legnagyobb francia zöldség-gyümölcs termelői szervezet, a Rougeline kezdeményezésére 7 taggal 2017 áprilisában útjára indult a Nulla növényvédőszer-maradék elnevezésű mozgalom.

Feldolgozásra jobbak a magyar kajszik

Kajszi- és szilvafajták vizsgáztak Cegléden a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet állomásán rendezett befőttbírálaton. Ismét bebizonyosodott, hogy feldolgozásra a közkedvelt hazai fajták a legjobbak. A tavalyi fagykár miatt kevesebb fajtát vontak vizsgálatba és az előzetes próbák alapján befőtt, ivólé vagy lekvár készült belőlük, amit népes szakmai bizottság bírált.

Frissítették a génmódosított petúniák jegyzékét

Két évvel ezelőtt botrányt keltett szakmai körökben, amikor génmódosított narancsszínű petúnia tűnt fel számos uniós tagállamban. Az elmúlt két év a petúniaállomány GMO-fajtáktól való megtisztításáról szólt, a Nébih honlapján most elolvasható a GM-petúniák egyesített és frissített európai jegyzéke.

Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Pest megyei szervezete 2018-ban ismét összeállította a közterületi sorfák jegyzékét, a növényeket növényvédelmi igényük szerint is értékelték. A védekezésben pedig már most is vannak tennivalók.