Back to top

Heves megyében nincs gond a kajszival

Országosan több helyen is gondot okozott az időjárás a sárgabaracktermésben, de Heves megyében szerencsésnek mondják magukat a gazdálkodók. A fagy elkerülte térségünket, de számos problémával kellett megküzdeniük a termelőknek.

Idén nagyon jó minőségű, magas cukortartalmú, bő termésről számolhatnak be az Eperliget családi gazdaságnál, amely Jurecska Flórián barackjait segít értékesíteni. Prokajné Jandó Beáta, a vállalkozás marketingfelelőse tudatta, bár az előző évekhez képest kétszer annyi, s jó minőségű lett a termés.

Nagyon hamar leérett, emiatt korábban kellett elkezdeni szedni. Úgy véli, mindezt a nagyon meleg időjárás okozta.

Szerencsésnek gondolja, hogy Kisnána és Verpelét között, egy völgyes területen van az ültetvény, hiszen védettek maradtak a fák a téli kemény fagyoktól is - írja a heol.hu.

A Székely Családi Gazdaság jó barackjának titka: az öntözés és a méhek.
A Székely Családi Gazdaság jó barackjának titka: az öntözés és a méhek.
– Országosan nagy gondot okozott a kora télen a mínusz 18–20 Celsius-fok, hiszen akkor már megindult a kajszi vegetációja – tudatta Székely Zoltán. A Székely Családi Gazdaság tulajdonosa kifejtette, a viszonylag zord hideg akkor érte a gyümölcsöt, amikor a rügyek nyílás előtt voltak, s ez nem segítette a vegetációját. Ám voltak olyan területek, ahol melegebb volt, mint a gyöngyösi ültetvényük is.

Ám nem csak a hideg, később a forróság is gondot okozhatott. Mint mondta, virágzás alatt és után is nagy meleg volt, a gyümölcsök így rosszul termékenyültek. A rövid tavasz miatt kevés idő állt rendelkezésre a méheknek a növények beporzásához.

– Ezt követően hosszan tartó légköri aszály alakult ki – vélekedett –, ami az induló vegetációt nagy mértékben gátolhatta. Ahol nem tudták öntözni a növényt, ott ez is gondot okozhatott.

Tudomása szerint voltak ültetvények, ahol a megmaradt gyümölcsöt a jég is megtizedelte. Betakarításkor ellenben már sokszor volt csapadék, ami a gombabetegségek kialakulásának kedvezett.

Egészen kritikus és egyedi évet zárnak idén a hazai kajszitermelők.

Bár idén elég magas áron kínálják, mégis óriási igény van a cefrebarackra, s nem is tudják a keresletet teljesíteni. Tavaly 250, míg idén 300–350 forintos kilogrammonkénti áron árulják a cefrekajszit.

Az átlagosnál jobb minőségű termést produkáltak idén. Szerepet játszott ebben az is, hogy kétszáz méhcsaláddal dolgoznak együtt a szükséges időszakban.

Évek óta járnak hozzájuk egy méhészettől, s ahogy tudták, öntözték az ültetvényt. Szükség is van rá, s a vidékfejlesztési pályázatok között öntözésfejlesztési beruházásra kiírt elemek is vannak. Ám úgy véli, ezek elbírálása vontatott, a vízjogi engedélyek kiadása pedig nehézkes.

– Az ország nagy részén nem adnak ki vízjogi engedélyeket a gazdáknak – fejtette ki –, a saját fúrt kúttal sérülhet a vízbázisegyensúly. Ám az ültetvény telepítését akkor engedélyezik, ha van öntözési lehetőség is hozzá. Ma elképzelhetetlen az öntözés nélküli gazdálkodás.

Forrás: 
heol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gesztenye és aszalt szilva

A gesztenyére keresleti piac van, az árak folyamatosan emelkednek, érdemes termelni - hangzott el a Pölöskén tartott aszalt szilva és gesztenye szakmai napon. Gesztenyéből jelenleg mintegy 300-400 hektárnyi területen körülbelül 1000 tonna terem az országban.

Testünk őrei, a bioflavonoidok a fiatalság titkát rejtik

A citrusfélékben is megtalálható bioflavonoidok nemcsak a gyümölcsök és fűszerek ízét adják, de sejtjeink felett is őrködnek. Antioxidáns hatásuk pedig segít megőrizni a bőr fiatalságát.

Örökölt örökzöldek

Keskeny kis szerpentinen kapaszkodunk föl a Badacsonyörs fölött magasodó Örsi-hegyre, ahol az ország egyetlen teraszos arborétuma található. A világ minden tájáról származó örökzöld különlegességek élnek itt, gyűjteményüket a Folly család négy generációja hozta létre, gyarapította, őrizte és fejleszti a mai napig is.

Franciaország betiltja a metám-nátriumot

A francia élelmiszerbiztonsági, környezetvédelmi és foglalkozás-egészségügyi kormányügynökség az emberi egészségre és a környezetre ártalmasnak nyilvánította, és javasolta a metám-nátrium hatóanyagú készítmények forgalmazásának betiltását, miután Nyugat-Franciaországban több gazdálkodó, illetve a gazdaságok szomszédságában lakó emberek légúti mérgezést szenvedtek a hatóanyag használata után.

Őshonos fákra cserélik az invazívakat Pécsen

A Tettye környékén bálványfákat vágtak ki. A fák ugyan egészségesek voltak, azonban inváziós fajnak számítanak, így egy kormányrendelet értelmében irtani kell őket. A város azonban gondoskodik a pótlásukról ott, ahol szükséges: helyükre őshonos fafajok kerülnek.

Foltosszárnyú muslica szamócában

Hazánkban is mind nagyobb gondot okoz a nemrégiben megtelepedett foltosszárnyú muslica kártétele. A Magyarországon is tevékenykedő holland szaktanácsadó, Klaas Plas tanácsait adjuk közre szamócatermesztőknek. Európában mindenütt terjed a kártevő, és az érőfélben lévő, ép gyümölcsöt károsítja. Szamócában különösen nehezen vehető észre, csak a szedéskor könnyen nyomódó gyümölcsök árulkodnak róla.

Az arborétum a második otthona

Vérbeli kiránduló izgalmával és ezernyi kérdéssel érkezem az Agostyáni Arborétumba. Amint belépek a nagy székely kapun, a csönd magával ragad. A lombok árnyékában közelítek a kicsi faházikó felé, ahol Rozmann Hajnalka mindig mosolygós arca fogad. Mint vendéget a házigazda köszönt, ő az arborétum vezetője.

A növényorvosokon is múlik a mezőgazdaság jövője

Az élelmiszer-biztonság kulcsa a növényorvos szlogennel rendezték meg a XIII. Növényorvos Napot, ahol a résztvevők nagy tapssal fogadták annak bejelentését, hogy a növényorvosok szaktudását, munkájuk jelentőségét szakmai doktori címmel tervezik elismerni. Elvárás ugyanakkor, hogy olyan fenntartható növényvédelmet folytassunk, ahol az utolsó megoldás a növényorvosi vény kiállítása.

C-vitamin tarolás: a fejes káposzta kézi és gépi betakarítása

A fejes káposzta betakarításának kezdetét az állomány jellemzői határozzák meg. A káposztafejnek el kell érnie a fajtára jellemző alakot és tömöttségi állapotot. A betakarítás ideje az ültetés után 55-150 nappal esedékes.

Kék színben érkezik a zöld virágcserép

A német Pöppelmann hollandiai képviselete bemutatta a TEKU cserepek környezetkímélő kék generációját, amely újrahasznosított polipropilén műanyagból készül és újrahasznosítható.