0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Heves megyében nincs gond a kajszival

Országosan több helyen is gondot okozott az időjárás a sárgabaracktermésben, de Heves megyében szerencsésnek mondják magukat a gazdálkodók. A fagy elkerülte térségünket, de számos problémával kellett megküzdeniük a termelőknek.

Idén nagyon jó minőségű, magas cukortartalmú, bő termésről számolhatnak be az Eperliget családi gazdaságnál, amely Jurecska Flórián barackjait segít értékesíteni. Prokajné Jandó Beáta, a vállalkozás marketingfelelőse tudatta, bár az előző évekhez képest kétszer annyi, s jó minőségű lett a termés.

Nagyon hamar leérett, emiatt korábban kellett elkezdeni szedni. Úgy véli, mindezt a nagyon meleg időjárás okozta.

Szerencsésnek gondolja, hogy Kisnána és Verpelét között, egy völgyes területen van az ültetvény, hiszen védettek maradtak a fák a téli kemény fagyoktól is – írja a heol.hu.

– Országosan nagy gondot okozott a kora télen a mínusz 18–20 Celsius-fok, hiszen akkor már megindult a kajszi vegetációja – tudatta Székely Zoltán. A Székely Családi Gazdaság tulajdonosa kifejtette, a viszonylag zord hideg akkor érte a gyümölcsöt, amikor a rügyek nyílás előtt voltak, s ez nem segítette a vegetációját. Ám voltak olyan területek, ahol melegebb volt, mint a gyöngyösi ültetvényük is.

Ám nem csak a hideg, később a forróság is gondot okozhatott. Mint mondta, virágzás alatt és után is nagy meleg volt, a gyümölcsök így rosszul termékenyültek. A rövid tavasz miatt kevés idő állt rendelkezésre a méheknek a növények beporzásához.

– Ezt követően hosszan tartó légköri aszály alakult ki – vélekedett –, ami az induló vegetációt nagy mértékben gátolhatta. Ahol nem tudták öntözni a növényt, ott ez is gondot okozhatott.

Tudomása szerint voltak ültetvények, ahol a megmaradt gyümölcsöt a jég is megtizedelte. Betakarításkor ellenben már sokszor volt csapadék, ami a gombabetegségek kialakulásának kedvezett.

Egészen kritikus és egyedi évet zárnak idén a hazai kajszitermelők.

Bár idén elég magas áron kínálják, mégis óriási igény van a cefrebarackra, s nem is tudják a keresletet teljesíteni. Tavaly 250, míg idén 300–350 forintos kilogrammonkénti áron árulják a cefrekajszit.

Az átlagosnál jobb minőségű termést produkáltak idén. Szerepet játszott ebben az is, hogy kétszáz méhcsaláddal dolgoznak együtt a szükséges időszakban.

Évek óta járnak hozzájuk egy méhészettől, s ahogy tudták, öntözték az ültetvényt. Szükség is van rá, s a vidékfejlesztési pályázatok között öntözésfejlesztési beruházásra kiírt elemek is vannak. Ám úgy véli, ezek elbírálása vontatott, a vízjogi engedélyek kiadása pedig nehézkes.

– Az ország nagy részén nem adnak ki vízjogi engedélyeket a gazdáknak – fejtette ki –, a saját fúrt kúttal sérülhet a vízbázisegyensúly. Ám az ültetvény telepítését akkor engedélyezik, ha van öntözési lehetőség is hozzá. Ma elképzelhetetlen az öntözés nélküli gazdálkodás.

Forrás: heol.hu