Back to top

Kincskereső Forrástúra Noszvaj erdeinek mélyén

Noszvaj természeti, történelmi értékeiről egyaránt tanul, aki bejárja a Forrástúrát. Járd be a bükkös erdőt, s megismersz sok regét – csábít a verses útikalauz legelső strófája.

Aki a karsztforrások legendájának nyomába ered és megfejti a rímes rejtvényt, elnyerheti a Forrástúra kitűzőt is.

A Forrástúra egyik ötletgazdája Szabó Péter, Noszvaj alpolgármestere. A nyolc forrást összekötő túra „rejtvényes-fejtvényét” tartalmazó apró kiadvány az út minden állomására tartogat egy strófát, mely nem csak a legenda egy szeletét fedi fel, fejtörésre is sarkallja a vállalkozó kedvű túrázót: a hiányzó szavakat pótolni csak a helyszínen megfigyeltek alapján lehet. A helyesen kitöltött rejtvényért egy Teljesítve! felirattal ellátott kitűző az állhatatos vándor jutalma - írja a heol.hu.

Nemesi hagyaték az erdő mélyén

A Síkfőkúttól északra eső területek egykor a Gallasy-család birtokát képezték. A nemesi família az 1800-as évek végén foglalta kőbe a karsztforrásokat, melyek a területen egymáshoz egészen közel, néhány kilométeres körön belül helyezkednek el.

Szabó Péter alpolgármester, a Forrástúra egyik ötletgazdája gyermekként is gyakran megfordult errefelé
Szabó Péter alpolgármester, a Forrástúra egyik ötletgazdája gyermekként is gyakran megfordult errefelé
Fotó: Lőrincz Rebeka

A tiszta karsztvíz nyerőhelyei felé apró kőépítményeket emeltek, amikbe a család sarjainak nevét vésték – így maradt az utókorra például az István-kút is, melyet korábban Szent István-forrásként aposztrofáltak – tévesen – a turistaegyletek.

A kutak egykor nem csak erdőgazdasági célokat szolgáltak: katonai térképeken is feltűntek.

– A nevek mellett díszítések és évszámok is ékesítik a köveket, melyek szintén a rejtvény részét képezik – mutatta Szabó Péter, megállva az ösvény első állomását jelentő Attila-forrásnál. – Nincs azonban mindig ilyen könnyű dolga a rejtvényfejtőnek: alkalmanként alaposan körbe kell nézni, vagy eltöprengeni a megoldáson. Egyik fő célunk éppen az volt, hogy felébresszük az erdőjárók figyelmét a csodálatos környezet és a történelmi értékek iránt – teszi hozzá.

Felelősségre nevelnének

– A Forrástúra ötlete fél éve született meg, majd a tervezgetést alapos egyeztetés, az engedélyek beszerzése követte – emlékszik vissza az alpolgármester.

– Minél kisebb nyomot akartunk hagyni a természetben, ezért csupán felfestés szegélyezi az útvonalat, irányjelző táblák, és a kutak mellett egy-egy akácoszlop – mutatja a sárga T betűt, amely több másik turistajelzés mellett kapott helyet a fákon.

– A Forrástúra jó eszköz a környezeti nevelésre: szeretnénk rendszeressé tenni havonta egy szakvezetett túrát, illetve az általános iskola tanulói számára minden évben egy kirándulást.

A források faragott emlékei a bükkaljai kőkultúra részei, melyeket 2016-ban a hungarikumok sorába emeltek.

– Dolgozunk azon, hogy a Forrástúra önállóan is hungarikummá válhasson, mint kivételes természeti és történeti érték – árulja el Szabó Péter. Az összesen 7,5 kilométeres utat négy résztávra osztották, a biléta elnyeréséhez pedig mind a nyolc forrást fel kell keresni.

Forrás: 
heol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rekordmennyiségű erdei gyümölcs a Pilisben

Rekordmennyiségű erdei gyümölcs termett az idei évben a Pilisi Parkerdő magasabban fekvő területein. A Pilisbe indulóknak érdemes figyelniük a gyümölcsök érésére, és a túrára kosarat, vagy dobozt vinni, amelybe napi két kilónyi bogyót szüretelhetnek.

Nagykanizsai kilátó

Ez év március 21-én sokak kívánsága vált valóra, újra látogatható a nagykanizsai kilátó. Az ország legmagasabb kilátójáról csodálatos panoráma nyílik a városra, a közeli lankás dombokra, a távolban pedig kirajzolódnak a horvát hegyvonulatok.

Rendkívül ritka orchidea fajt találtak a füredi ártéri sétaúton

Ritkán látott növény bukkant fel a Tiszavirág ártéri sétaúton. A ritkaságot a Balmazújvárosi Környezetvédelmi Egyesület aktivistája találta meg.

Egy párjához hűséges gyönyörű víziszárnyas

A mandarinréce gácsérja kétségkívül a világ egyik leggyönyörűbb szárnyasának számít. Nem véletlen tehát, hogy már hosszú évszázadok óta tartják őshazájában is, Ázsiában mint díszréce. Európába az 1840-es években importálták először.

Készül a terv a balatoni nádasok védelmére

Valamelyest csökkent a balatoni nádasok területe, és kis mértékben ugyan, de a minőség is romlott. A most készülő terv szabályozza majd, hogy mely területeken mikor lehet aratni, ez is a nád minőségének javulását szolgálja.

Mag Norbert: Mecseki csobogás

Egy fotós, egy kép, egy történet sorozatunk következő részében Mag Norbert fotográfust mutatjuk be, aki 15 évesen fogott először fényképezőgépet a kezébe. Rögtön tudta, hogy megtalálta a hivatását.

Erdei gombát csak biztonságos helyről!

Javában tart a gombaszezon, azonban a pécsi vásárcsarnokban egyelőre nem állnak hosszú sorokban az alkalmi gombaszedő-erdőjárók, hogy bevizsgáltassák a begyűjtött termést.

Kétmilliárd forint árvízvédelemre és vízpótlásra

Állami tulajdonú létesítmények fejlesztésével és a mellékágak kotrásával, 1,9 milliárd forint európai uniós támogatásból javítják a Felső-Duna mellékágrendszerének árvízvédelmét és vízpótlását - hangzott el a projektet indító sajtótájékoztatón szerdán Dunasziget közelében.

Tizenhat halőr vigyáz a balatoni halakra

Orvhalászat miatt az első félévben hét személy ellen kezdeményezett eljárást a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. Legutóbb Badacsony térségében buktak le, s akadt olyan szabályszegő is, akit letöltendő börtönre ítéltek. Jelenleg 16 halőrt foglalkoztat a társaság, s teljes erőbedobással dolgoznak a nyáron.

Természetjáró szálláshelyek

Négykötetes zsebkalauz készült az év elején, hogy segítse a hazai túrázás kedvelőit nem prémium kategóriás szálláshelyet találni. A kis füzetek az állami erdőgazdaságok, a nemzeti parkok és a Magyar Természetjáró Szövetség bakancsos szálláshelyeit tartalmazza.