Back to top

Kincskereső Forrástúra Noszvaj erdeinek mélyén

Noszvaj természeti, történelmi értékeiről egyaránt tanul, aki bejárja a Forrástúrát. Járd be a bükkös erdőt, s megismersz sok regét – csábít a verses útikalauz legelső strófája.

Aki a karsztforrások legendájának nyomába ered és megfejti a rímes rejtvényt, elnyerheti a Forrástúra kitűzőt is.

A Forrástúra egyik ötletgazdája Szabó Péter, Noszvaj alpolgármestere. A nyolc forrást összekötő túra „rejtvényes-fejtvényét” tartalmazó apró kiadvány az út minden állomására tartogat egy strófát, mely nem csak a legenda egy szeletét fedi fel, fejtörésre is sarkallja a vállalkozó kedvű túrázót: a hiányzó szavakat pótolni csak a helyszínen megfigyeltek alapján lehet. A helyesen kitöltött rejtvényért egy Teljesítve! felirattal ellátott kitűző az állhatatos vándor jutalma - írja a heol.hu.

Nemesi hagyaték az erdő mélyén

A Síkfőkúttól északra eső területek egykor a Gallasy-család birtokát képezték. A nemesi família az 1800-as évek végén foglalta kőbe a karsztforrásokat, melyek a területen egymáshoz egészen közel, néhány kilométeres körön belül helyezkednek el.

Szabó Péter alpolgármester, a Forrástúra egyik ötletgazdája gyermekként is gyakran megfordult errefelé
Szabó Péter alpolgármester, a Forrástúra egyik ötletgazdája gyermekként is gyakran megfordult errefelé
Fotó: Lőrincz Rebeka

A tiszta karsztvíz nyerőhelyei felé apró kőépítményeket emeltek, amikbe a család sarjainak nevét vésték – így maradt az utókorra például az István-kút is, melyet korábban Szent István-forrásként aposztrofáltak – tévesen – a turistaegyletek.

A kutak egykor nem csak erdőgazdasági célokat szolgáltak: katonai térképeken is feltűntek.

– A nevek mellett díszítések és évszámok is ékesítik a köveket, melyek szintén a rejtvény részét képezik – mutatta Szabó Péter, megállva az ösvény első állomását jelentő Attila-forrásnál. – Nincs azonban mindig ilyen könnyű dolga a rejtvényfejtőnek: alkalmanként alaposan körbe kell nézni, vagy eltöprengeni a megoldáson. Egyik fő célunk éppen az volt, hogy felébresszük az erdőjárók figyelmét a csodálatos környezet és a történelmi értékek iránt – teszi hozzá.

Felelősségre nevelnének

– A Forrástúra ötlete fél éve született meg, majd a tervezgetést alapos egyeztetés, az engedélyek beszerzése követte – emlékszik vissza az alpolgármester.

– Minél kisebb nyomot akartunk hagyni a természetben, ezért csupán felfestés szegélyezi az útvonalat, irányjelző táblák, és a kutak mellett egy-egy akácoszlop – mutatja a sárga T betűt, amely több másik turistajelzés mellett kapott helyet a fákon.

– A Forrástúra jó eszköz a környezeti nevelésre: szeretnénk rendszeressé tenni havonta egy szakvezetett túrát, illetve az általános iskola tanulói számára minden évben egy kirándulást.

A források faragott emlékei a bükkaljai kőkultúra részei, melyeket 2016-ban a hungarikumok sorába emeltek.

– Dolgozunk azon, hogy a Forrástúra önállóan is hungarikummá válhasson, mint kivételes természeti és történeti érték – árulja el Szabó Péter. Az összesen 7,5 kilométeres utat négy résztávra osztották, a biléta elnyeréséhez pedig mind a nyolc forrást fel kell keresni.

Forrás: 
heol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Átfogó természetvédelmi munka kezdődik a Túr mentén

A Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) és a szatmárnémeti központú Erdélyi Kárpát Egyesület a Túr folyó menti védett területek természetvédelmi kezelésének megalapozását és bemutató infrastruktúrájának fejlesztését valósítja meg 643,7 ezer euró összköltségvetésű közös projektben, az Interreg V-A Románia-Magyarország program támogatásával.

Indul a gombaszezon a Bakonyban és a Balaton-felvidéken is

Beindult a gomba a Balaton-felvidéki és a bakonyi erdőkben. Kelli Lajossal, a veszprémi piac szakellenőr úgy látja, a tipikus őszi gombák még csak mutatóban vannak, remélhetőleg azokból majd októberben lehet sokat találni.

Újabb "gyógytanösvényt" adtak át

Kardióösvényt alakítottak ki Budapest XII. kerületében, a Normafán, a túraútvonal elsősorban szív- és érrendszeri vagy magas vérnyomás betegséggel élők, valamint cukorbetegek számára készült, de egészséges embereknek is ajánlják betegségmegelőzés vagy állapotfelmérés céljából.

Mesehős lett Rezét gőzös

Már a második kötetét mutatták be annak a mesekönyvsorozatnak, melynek főszereplői a valóságban is szolgálatot teljesítő mozdonyok, a helyszínek pedig az erdei vasutak állomásai, és azok a csodás tájak, ahol a keskenynyomtávú szerelvények zakatolnak.

Ukrán-magyar összefogás a rókaveszettség ellen

Három évre szóló megállapodást kötött az Agrárminisztérium és az ukrán szaktárca a rókaveszettség-felszámolási program végrehajtásáról.

Szarvasoktól hangos az erdő

Szombat este kisvonatra szállhattak mind azok, akik gímszarvasok énekére voltak kíváncsiak. Kora este, 5 órakor a felsőtárkányi állomásról családokkal, baráti társaságokkal megtelt szerelvények gördültek ki a Stimecz-ház állomás felé, ahol az EGERERDŐ Zrt. szakemberei szeretettel fogadták a népes társaságot.

Tapasztalatcsere a fenntartható erdőgazdálkodásról

A gazdasági, társadalmi és természetvédelmi elvárások közötti harmóniát biztosító többcélú erdőgazdálkodás tapasztalatainak átadását segíti az az Európai Unió által finanszírozott projekt, amelynek keretében hazánkban üdvözölhetjük a georgiai környezetvédelmi és mezőgazdasági miniszterhelyettest és delegációját – mondta az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a georgiai (grúz) szakemberek fogadásakor.

Zsákmány és látványosság: a jávorszarvas

Lehet-e egy szarvas haszonállat? Természetesen lehet, hiszen világszerte nem ritkák a szarvasfarmok, ahol jobbára az agancsukért és/vagy húsukért körbezárt területen tenyésztik őket. Ám, hogy egy vadon élő, tehát nem tenyésztett állat haszonállattá váljon, az mégiscsak furcsa. Ezért különleges a Svédországban élő jávorszarvas, amelynek húsa jelentős helyet foglal el a helyi gasztronómiában.

A Vendvidék kincsei: tökmagolaj, hajdina és köles

Az ország legnyugatibb részén, közel a Hármashatárhoz, ahol Ausztria, Szlovénia és Magyarország találkozik, él a hajdan vendnek nevezett közösség, a 6. században a területre költözött szlovénség. A Rába folyótól délre elterülő, 94 négyzetkilométeres Szlovén Rába-vidéknek nemcsak adottságai, története sajátos, a konyhája is különleges.

Nagy beruházás, hogy kisebbek legyenek az árvízkárok

Nemzetközi projekt indul DAREFFORT (Danube River Basin Enhanced Flood Forecasting Cooperation) elnevezéssel több mint 1,35 millió euróból (mintegy 440 millió forint) a Duna vízgyűjtő-területi vízállásainak tájékoztató rendszerének összehangolására.