Back to top

Kincskereső Forrástúra Noszvaj erdeinek mélyén

Noszvaj természeti, történelmi értékeiről egyaránt tanul, aki bejárja a Forrástúrát. Járd be a bükkös erdőt, s megismersz sok regét – csábít a verses útikalauz legelső strófája.

Aki a karsztforrások legendájának nyomába ered és megfejti a rímes rejtvényt, elnyerheti a Forrástúra kitűzőt is.

A Forrástúra egyik ötletgazdája Szabó Péter, Noszvaj alpolgármestere. A nyolc forrást összekötő túra „rejtvényes-fejtvényét” tartalmazó apró kiadvány az út minden állomására tartogat egy strófát, mely nem csak a legenda egy szeletét fedi fel, fejtörésre is sarkallja a vállalkozó kedvű túrázót: a hiányzó szavakat pótolni csak a helyszínen megfigyeltek alapján lehet. A helyesen kitöltött rejtvényért egy Teljesítve! felirattal ellátott kitűző az állhatatos vándor jutalma - írja a heol.hu.

Nemesi hagyaték az erdő mélyén

A Síkfőkúttól északra eső területek egykor a Gallasy-család birtokát képezték. A nemesi família az 1800-as évek végén foglalta kőbe a karsztforrásokat, melyek a területen egymáshoz egészen közel, néhány kilométeres körön belül helyezkednek el.

Szabó Péter alpolgármester, a Forrástúra egyik ötletgazdája gyermekként is gyakran megfordult errefelé
Szabó Péter alpolgármester, a Forrástúra egyik ötletgazdája gyermekként is gyakran megfordult errefelé
Fotó: Lőrincz Rebeka

A tiszta karsztvíz nyerőhelyei felé apró kőépítményeket emeltek, amikbe a család sarjainak nevét vésték – így maradt az utókorra például az István-kút is, melyet korábban Szent István-forrásként aposztrofáltak – tévesen – a turistaegyletek.

A kutak egykor nem csak erdőgazdasági célokat szolgáltak: katonai térképeken is feltűntek.

– A nevek mellett díszítések és évszámok is ékesítik a köveket, melyek szintén a rejtvény részét képezik – mutatta Szabó Péter, megállva az ösvény első állomását jelentő Attila-forrásnál. – Nincs azonban mindig ilyen könnyű dolga a rejtvényfejtőnek: alkalmanként alaposan körbe kell nézni, vagy eltöprengeni a megoldáson. Egyik fő célunk éppen az volt, hogy felébresszük az erdőjárók figyelmét a csodálatos környezet és a történelmi értékek iránt – teszi hozzá.

Felelősségre nevelnének

– A Forrástúra ötlete fél éve született meg, majd a tervezgetést alapos egyeztetés, az engedélyek beszerzése követte – emlékszik vissza az alpolgármester.

– Minél kisebb nyomot akartunk hagyni a természetben, ezért csupán felfestés szegélyezi az útvonalat, irányjelző táblák, és a kutak mellett egy-egy akácoszlop – mutatja a sárga T betűt, amely több másik turistajelzés mellett kapott helyet a fákon.

– A Forrástúra jó eszköz a környezeti nevelésre: szeretnénk rendszeressé tenni havonta egy szakvezetett túrát, illetve az általános iskola tanulói számára minden évben egy kirándulást.

A források faragott emlékei a bükkaljai kőkultúra részei, melyeket 2016-ban a hungarikumok sorába emeltek.

– Dolgozunk azon, hogy a Forrástúra önállóan is hungarikummá válhasson, mint kivételes természeti és történeti érték – árulja el Szabó Péter. Az összesen 7,5 kilométeres utat négy résztávra osztották, a biléta elnyeréséhez pedig mind a nyolc forrást fel kell keresni.

Forrás: 
heol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Flower Power Keukenhofban

A „virágok erejével” ünnepli a Hollandia legnépszerűbb tulipánparkja fennállásának 70. évfordulóját 2019-ben. Élénk színek, hippik, béke és popzene. A hatvanas és hetvenes évek fordulójának életérzése, a vietnámi háborúval szembeni passzív ellenállás jelképe, a Flower Power a tematikája a jövő évi hagymakiültetéseknek a Keukenhof virágparkban.

Kaszó titokzatos ízei

A nagy rengeteg kellős közepén található Kaszó. A legközelebbi település is 6-8 kilométerre rejtőzik. Erdővel körülzárt csendes vidék, ahol mintha még az idő is kicsit megpihent volna. Szinte minden a vadászathoz kötődik, a tavasz és a nyár viszont a turistáké, amikor a vadászház étterme mellett a Főherceg Fogadó fogadja a kirándulókat.

A vadludak védelmében nem lehet tűzijátékozni

A tatai Öreg-tavon több ezer vadmadár telel minden évben. A vadludak azonban érzékenyek a zavarásra, és a szilveszteri tűzijátékok már korábban is hetekre elriasztották őket. Amellett, hogy fölösleges stresszt okoznak az állatoknak, az éjszaka megriadó nappali madarak a sötétben nem tudnak úgy tájékozódni, és akár halálos baleset is érheti őket.

Vadászat miatti lezárások Szilvásvárad környékén

A szokatlan novemberi meleg után hétfőtől kezdetét veszi a fagyosabb idő. A meteorológusok szerint vasárnap éjjel megérkezik a lehűlés és akár havas esőre, a magasabb régiókban pedig havazásra is számíthatunk. Érdemes még kihasználni a közelgő napos hétvégét egy őszi kiruccanásra, erdei túrázásra.

Kiszűrik a szabálytalanul kerékpározókat a Pilisben

Ellenőrzi a jelzett turistautakon a kerékpárok használatát a Pilisi Parkerdő. Az ország leglátogatottabb erdeinek számító pilisi hegyekben az őszi időszakban több útvonal gyalogosan is nehezen járható, ezért a biztonságos erdőlátogatás érdekében különösen fontos, hogy az erdőlátogatók betartsák az együttes úthasználat szabályait.

Halkedvelők figyelem: Garda Fesztivál Tihanyban

November 16-18-ig ismét vendégekkel teli lesz a tihanyi Visszhang-domb, immár 17 alkalommal elevenítik fel az egykori gardahalászat hagyományait a helyiek. A balatoni gasztronómiai fesztiválon lesz látványhalászat, kóstolhatnak gardát sütve, füstölve, és a vállalkozó kedvűek akár a halfőző versenyre is benevezhetnek.

Balatoni vadásznapló

Formabontó turisztikai film készült a magyar tengerről. Az „Egész évben Balaton” koncepcióját kívánják népszerűsíteni az alkotók.

A magbankok sem mindenhatók

Nem minden növény magja alkalmas arra, hogy magbankokban tárolják. Így ha bármi történik, nem lesz honnan „újraéleszteni” az érzékeny fajokat. A kutatók megállapítása szerint a különösen veszélyeztetett fajok 36 százalékának magja érzékeny a szárításra és fagyasztásra – vagyis arra a módszerre, ahogyan a magbankokban megőrzik a szaporítóanyagokat.

Egy elfeledett hüllőnk: az amúrsikló

A terrarisztika hőskorában, a ’70–80-as években nagyon nehéz volt beszereznie kedvenceket annak, aki nem a hazai faunát akarta „dézsmálni”. Gyakorlatilag csak Kubából, illetve a volt Szovjetunió területéről lehetett egzotikus fajokra szert tenni.

Hangyabolyok lékelője: a hamvas küllő

A hamvas küllőt korábban szürke küllőnek hívták, a régebbi könyvekben még így szerepel. A zöld küllőnél kisebb madár, hossza 25 centiméter. A hím homloka és onnan a fejtető közepéig piros, a feje és nyaka a keskeny fekete bajuszsávot kivéve hamuszürke.