Back to top

A magyar élelmiszeripar nem szenved hiányt szén-dioxidból

Miközben a nyugat-európai élelmiszeripar szén-dioxid-hiánnyal küzd, a magyarországi ellátás kiegyensúlyozott - közölte a Világgazdaság.

A szén-dioxid iránti kereslet növekedését világszerte elsősorban az élelmiszeripar és az italgyártás hajtja, számottevő az ipari felhasználás is - nyilatkozta a Messer Hungarogáz ügyvezető igazgatója a Világgazdaságnak.
A szén-dioxid iránti kereslet növekedését világszerte elsősorban az élelmiszeripar és az italgyártás hajtja, számottevő az ipari felhasználás is - nyilatkozta a Messer Hungarogáz ügyvezető igazgatója a Világgazdaságnak.
A lap szerdai száma szerint bőven jut ipari és élelmiszeripari szén-dioxid a magyarországi piacra, annak ellenére, hogy a gázból Nyugat-Európában hiány van.

A kedvező helyzet annak köszönhető, hogy a hazai föld rejti a világ egyik legnagyobb széndioxid-kincsét, így a felhasználók nem függenek attól, hogy jutnak-e szén-dioxidhoz a vegyipari nagyvállalatok hulladékgázaiból.

Az ország földtani szén-dioxid-vagyona 2017. január 1-jén 44,8 milliárd köbméter volt a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat adatai szerint, ebből a kitermelhető mennyiség 28,1 milliárd köbméter, a termelés miatt 0,4 százalékkal kisebb az előző évinél.

Forrás: 
MTI-Eco

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megjelentek a többcsatornás vásárlók: már online is rendelünk élelmiszert

Az online élelmiszer-kereskedelem az ágazat legdinamikusabban fejlődő területe: 2017-ben 22,5 százalékkal nőttek a számok – a növekvő tendencia tartósnak látszik. Egy átlagos online bevásárlás értéke ráadásul duplája a boltiénak - derült ki a Budapesten megrendezett Agóra konferencián, ahol a közösségi média és az internet kereskedelemre gyakorolt hatásáról beszéltek a szakemberek.

Élelmiszeripar a terítéken: jön az egységes védjegy, a pálmaolaj meg megy

Élelmiszeripari körkép címmel tartottak november 12-én szakmai konferenciát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében Budapesten. A rendezvényen Dr. Nagy István agrárminiszter ismertette az újjáalakult agrárminisztérium élelmiszeripart érintő tevékenységeit, terveit. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az agrárium sikerének alapfeltétele a megfelelő élelmiszer-feldolgozás.

Drótdarab az étcsokiban - újra riasztott a RASFF

Német bejelentés szerint egy vásárló kisebb drótdarabot talált a dmBio étcsokoládés kókuszos szeletben. A dm Kft. felelős vállalkozóként értesítette a Nébih-et, a terméket kivonta a forgalomból, és minden szükséges intézkedést megtett a vásárlók tájékoztatása céljából.

Több mint száz új munkahelyet teremt a tiszafüredi élelmiszer-feldolgozó üzem

Csaknem 5 millió eurós (1,6 milliárd forint) zöldmezős beruházással élelmiszer-feldolgozó üzemet hoz létre és ezzel több mint száz új munkahelyet teremt a gödöllői székhelyű, kínai állampolgárok és jogi személy tulajdonában álló Li Cheng Kft. Tiszafüreden - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok megyei város polgármestere az MTI-vel.

Összekavarodott a kávépiac

Hideg vagy meleg ital? Boltban, otthon vagy kávézókban isszuk? Hogyan fog alakulni a kávépiac? – erre keresi a választ az Euromonitor új vizsgálata.

Az olaszok eszik a legtöbb tésztát és ők is vezetik az export rangsort

Az elmúlt 20 évben 740 ezer tonnáról 2 millió tonnára emelkedett az olasz tésztaexport, az elmúlt évtizedek legnépszerűbb alapanyaga pedig a durumbúza – legalábbis egy friss olasz tanulmány szerint.

Élelmiszeripar és csomagolás - NAK konferenciasorozat

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága 2018 utolsó negyedévében megrendezi az „Együtt az élelmiszeriparért” elnevezésű konferenciasorozatát. A rendezvény célja a hazai élelmiszer-előállítói kör tájékoztatása, ismereteinek bővítése, valamint a hatékonyságuk növelése, ezáltal versenyképességük erősítése.

Négyféle virslit készíthettek a résztvevők

A NAK Élelmiszeripari Igazgatóságának „Tanuljunk együtt!” programsorozata keretében 2018. október 17-18. között a vörösáru-gyártásban mélyedtek el a kamarai tagok.

Édes kis semmiség - a cukor káros, vagy a szokásaink?

A világ fejlett országaiban rengetegen küzdenek elhízottsággal, illetve túlsúllyal. Azoknál az embereknél, akik több édességet fogyasztanak nagyobb valószínűséggel alakul ki kettes típusú cukorbetegség, szívrendellenesség vagy rák…de lehet nem is a cukor a hibás.

Csökkent az élelmiszeripar eladósodottságának mértéke

Az élelmiszer-termelés gazdálkodó szervezeteinek 2016-os pénzügyi helyzetéről adott közre összefoglalót az Agrárgazdasági Kutató Intézet.