Back to top

Ovisok ismerkedtek a tanyasi élettel

Nemesvámos A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztató fórumsorozatot szervezett, amelynek keretében óvodások hallhatnak előadást a mezőgazdaság sokszínűségéről.

Az óvodások élvezték, hogy kimozdulhattak, hogy kint voltak a szabadban, újdonságot láttak és még tanultak is a Kovács tanyán
Az óvodások élvezték, hogy kimozdulhattak, hogy kint voltak a szabadban, újdonságot láttak és még tanultak is a Kovács tanyán
Fotó: Molnár Sándor/Napló
A helyi termelők és élelmiszer-előállítók telephelyein interaktív foglalkozásokat tartanak, felkeltve ezzel a kisgyermekek érdeklődését a gazdálkodás és az egészséges helyi élelmiszerek fogyasztása iránt - írja a veol.hu.

A nemesvámosi Csillagvirág Óvoda 42 óvodása látogatott el kedden a Kovács tanyára, ahol Süle Katalin tartott előadást az egészséges táplálkozásról, majd Kovács Zsófia vezetésével

végigjárták a gazdaságot és a sajtkészítés fázisaiba pillanthattak be az apróságok.

Süle Katalin, a Nemzeti Agrár­gazdasági Kamara elnökségi szóvivője elmondta, hogy először a közösségi portálon indítottak egy oldalt, ahol hasznos információkat osztottak meg a fogyasztókkal. Az oldal népszerűségét látva határoztak úgy, hogy ezeket a tudnivalókat eljuttatják a gyerekekhez is, hogy felnőve tudatos vásárlókká, fogyasztókká váljanak.

Sövényházi Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke hangsúlyozta,

a céljuk az, hogy minél előbb lássák azt a kicsik, hol állítják elő és hogyan készülnek ezek a termékek.

– A finom végterméket megkóstolhatják és bízunk benne, hogy felnőttként majd fontos lesz nekik, hogy helyben vásárolják meg az itt élő gazdáktól az élelmiszereket, az egészséges, megbízható ételeket – fogalmazott az agrárkamara elnöke.

Kitért arra is, hogy egyre több a védjegyes kistermelő és egyre több vendéglátóegység van, ahol úgy gondolják, hogy az alapanyagok beszerzésénél a helyi termelőket részesítik előnyben.

A kamara célja az is, hogy megreformálják a közétkeztetést és például az óvodai konyhákba is minden alapanyag a helyi gazdálkodóktól érkezzen. Bíznak benne, hogy a megyében egyre több intézmény törekszik majd arra, hogy helyi alapanyagokból készítsék el a finom ételeket.

Kiderült az is, hogy szeptembertől az iskolákban folytatódik majd az agrárkamara Itthonról Otthonra fórumsorozata.

Forrás: 
veol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezren pályáztak tanyafejlesztésre

Lezárult a Tanyafejlesztési Program, amelyre csaknem ezer pályázat érkezett. Az Agrárminisztérium duplájára emelte a program keretében elnyerhető támogatás összegét, így az idei évben mintegy 2,4 milliárd forint áll rendelkezésre. A program alapvető célkitűzése a tanyán élők életszínvonalának javítása, valamint a tanyasi gazdálkodás megújítása.

Élelmiszerbiztonság: Mese habbal?

Új elemmel, oktató jellegű mesekönyvvel bővült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oktatási programja. Az elsősorban 3. és 4. osztályosoknak szóló „Mese habbal, szülinappal” című történetet Gévai Csilla meseíró jegyzi. A kiadványt Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár mutatta be ma a Csillaghegyi Általános Iskolában.

Sajtbírálói tanfolyam indul

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatásával, március 22-i kezdettel sajtbírálói képzést indít a Magyar Sajtkészítők Egyesülete.

Új elnökség a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat élén

Kiemelt feladatunk a vidéki sokszínűség megtartása, mely büszkeséggel tölti el az ott dolgozó embereket - hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter Csopakon, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) elnökségi alakuló ülésén.

Erdőgazdálkodók figyelem! Lezárul az erdei ökoszisztémák értéknövelését célzó pályázat

Napokon belül zárul a VP5- 8.5.1.-17. kódszámú „Az erdei ökoszisztémák ellenálló képességének és környezeti értékének növelését célzó beruházások” elnevezésű felhívás. A pályázat támogatási kérelmének benyújtási határideje 2019. február 28.

Vasárnapig lehet jelentkezni az ősszel induló felsőoktatási képzésekre 

Vasárnap éjfélig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre - mondta az Oktatási Hivatal (OH) főosztályvezetője csütörtökön az M1-en.

Most növelhető a bekeverési arány

Magyarország jóval az európai átlag alatt áll a megújuló energiaforrások üzemanyagba keverési arányában. Az agrárkamara és a bioüzemanyag-gyártók szerint most kellene nagyot lépni, mert a 2020-as szintet 2030-ig be kell fagyasztani.

Átszervezi a falugazdász hálózatot az agrárkamara 

Átszervezi a falugazdász hálózatot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) - közölte Darabos Tamás a kamara főigazgatója az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

Április közepétől indul a jégkármérséklő-rendszer

A tavalyi indulásnál korábban, már április közepén üzembe helyezi a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a jégkármérséklő-rendszert. Négy régióban még közel ötven munkatárs jelentkezését várják a működtetéshez.

Lelkesek a kis kertészek – hamar elfogytak a vetőmagcsomagok

A kiírás szerint február 15-ig lehetett a gyerekeknek a Vesd bele magad! programra jelentkezni, de jó egy héttel a megadott határidő lejárta előtt már minden vetőmagcsomag gazdára talált. Sokan későn kaptak észbe, és lekéstek az idei akcióról .