Back to top

Ovisok ismerkedtek a tanyasi élettel

Nemesvámos A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztató fórumsorozatot szervezett, amelynek keretében óvodások hallhatnak előadást a mezőgazdaság sokszínűségéről.

sam0710agrarovisok12-768x576.jpg

Az óvodások élvezték, hogy kimozdulhattak, hogy kint voltak a szabadban, újdonságot láttak és még tanultak is a Kovács tanyán
Az óvodások élvezték, hogy kimozdulhattak, hogy kint voltak a szabadban, újdonságot láttak és még tanultak is a Kovács tanyán
Fotó: Molnár Sándor/Napló
A helyi termelők és élelmiszer-előállítók telephelyein interaktív foglalkozásokat tartanak, felkeltve ezzel a kisgyermekek érdeklődését a gazdálkodás és az egészséges helyi élelmiszerek fogyasztása iránt - írja a veol.hu.

A nemesvámosi Csillagvirág Óvoda 42 óvodása látogatott el kedden a Kovács tanyára, ahol Süle Katalin tartott előadást az egészséges táplálkozásról, majd Kovács Zsófia vezetésével

végigjárták a gazdaságot és a sajtkészítés fázisaiba pillanthattak be az apróságok.

Süle Katalin, a Nemzeti Agrár­gazdasági Kamara elnökségi szóvivője elmondta, hogy először a közösségi portálon indítottak egy oldalt, ahol hasznos információkat osztottak meg a fogyasztókkal. Az oldal népszerűségét látva határoztak úgy, hogy ezeket a tudnivalókat eljuttatják a gyerekekhez is, hogy felnőve tudatos vásárlókká, fogyasztókká váljanak.

Sövényházi Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke hangsúlyozta,

a céljuk az, hogy minél előbb lássák azt a kicsik, hol állítják elő és hogyan készülnek ezek a termékek.

– A finom végterméket megkóstolhatják és bízunk benne, hogy felnőttként majd fontos lesz nekik, hogy helyben vásárolják meg az itt élő gazdáktól az élelmiszereket, az egészséges, megbízható ételeket – fogalmazott az agrárkamara elnöke.

Kitért arra is, hogy egyre több a védjegyes kistermelő és egyre több vendéglátóegység van, ahol úgy gondolják, hogy az alapanyagok beszerzésénél a helyi termelőket részesítik előnyben.

A kamara célja az is, hogy megreformálják a közétkeztetést és például az óvodai konyhákba is minden alapanyag a helyi gazdálkodóktól érkezzen. Bíznak benne, hogy a megyében egyre több intézmény törekszik majd arra, hogy helyi alapanyagokból készítsék el a finom ételeket.

Kiderült az is, hogy szeptembertől az iskolákban folytatódik majd az agrárkamara Itthonról Otthonra fórumsorozata.

Forrás: 
veol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ősszel ismét lesz szántóföldi gépbemutató

Szeptember 20-21-én Mezőhegyesre hívják a szántóföldi gazdálkodókat a gépforgalmazók és az agrárkamara. Kétnapos szabadtéri rendezvényükön a mezőgépek legszélesebb kínálata lesz látható, amelyeket munka közben akár ki is próbálhatnak az érdeklődők.

Mi kell a növényvédő-szerek felhasználásához?

A szakirányú továbbképzésben megszerezhető szakképzettség neve Növényvédelmi szakmérnök, amely feljogosít az I. forgalmi kategóriába tartozó növényvédő-szerek teljes körű felhasználására.

Versenyképes a magyar hal?

Az agráripar képviselőivel telt meg a bajai turisztikai központ július 11-én. A vendégek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun megyei szervezete által megtartott szakmai nap alkalmából látogattak el a városba. A konferencián elhangzó előadások során a résztvevők tájékoztatást kaptak a hazai hal- és vadgazdálkodást érintő fejlesztésekről és jövőbeli tervekről.

Egészségesek az iskolakerti talajok

2017 végétől 2018 elejéig immár harmadik alkalommal zajlottak le sikeresen az Iskolakert-hálózat kertjeinek talajvizsgálatai. A Nébih tanakajdi laboratóriumának szakemberei 9 iskolakert 2-2 talajmintáját analizálták. Az iskolakertek egyéni kiértékelést és javaslatokat is kapnak a talajjal kapcsolatos további teendőikről.

Növelnék a hazai almafogyasztást

A korábbi években az alma felvásárlási ára igen hullámvasútszerű tendenciát mutatott, nem kevés fejtörést okozva ezzel a megyei gazdálkodóknak. Azért, hogy az árak hosszabb távon kiegyenlítettebbé váljanak, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egyeztetésre hívta az ágazat résztvevőit.

Búza aratása Zalában: a hektáronkénti átlaghozam 4,8 tonna

Az őszi búza 12 százalékát aratták le, az 5 ezer hektáron termelt őszi árpa betakarítás pedig már befejeződött - közölte Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

Már a dinnyepiac sem a régi

Új fogyasztói igények jelentek meg a dinnyepiacon, a régebben ismert 8-10 kilós görögdinnyék helyett egyre inkább a kisebb, „fridzsiderdinnyéket” keresik a vevők, valamint népszerűek a magnélküli és sárgahúsú fajták is.

Diákmunkások a sertéstelepen

Egyre nyilvánvalóbb és égetőbb probléma a munkaerőhiány a mezőgazdaságban. A kétkezi munka tisztelete átalakult az elmúlt évtizedekben, kevesebb fiatal látja a jövőjét, a boldogulását ebben az ágazatban. Üdítő­ kivételek azonban mindig vannak. Találkoztunk olyanokkal, akik már a diákmunka adta lehetőséget megragadva úgy határoztak, egy sertéstelepen próbálják ki magukat.

Az országos átlagnál jobb a búzatermés Tolnában

Az országos átlagot meghaladó termést takarítottak be eddig Tolna megyében őszi árpából, őszi búzából és repcéből, a búza minősége azonban elmarad a várttól - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna megyei igazgatója az MTI-nek.

Idén nyolcadjára gyűjtenek a Magyarok Kenyeréhez

Idén nyolcadik évébe lépett a Magyarok Kenyere program. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főszervezésében és a MAGOSZ együttműködésével megvalósuló jótékonysági kezdeményezés keretében a Kárpát-medencében összegyűjtött búzából készült lisztet szétosztják a szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezeteknek.