Back to top

Rangos elismerést kapott Brüsszelben a Gyulahús

Két aranycsillaggal jutalmazta a brüsszeli székhelyű­ Nemzetközi Íz és Minőség­ Intézet a Gyulai Kézműves­ Vékony Kolbászt a közelmúltban. A Gyulahús termékeit sorozatban a negyedik­ évben ismeri el a komoly presztízzsel rendelkező szervezet.

A Nemzetközi Íz és Minőség Intézet tagjai a tizenhat legnevesebb, legmagasabb elismertségű európai kulináris és sommelier szervezetből kerülnek ki. Az egyetlen olyan intézet a világon, amely vakteszt alapján minősíti a termékeket – fogalmazott az elismeréssel kapcsolatban megtartott keddi sajtótájékoztatón Daka Zsolt. A Gyulahús Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a zsűri egyaránt figyel a termék ízére, illatára, megjelenésére és az összbenyomásra - írja a beol.hu.

– A két aranycsillag nem csak egy fontos szakmai elismerés, hanem nagyban hozzájárul cégünk exporttörekvéseinek erősítéséhez is – tette hozzá az ügyvezető igazgató. – Nyugat-Európában a fogyasztók jól ismerik a díjhoz kapcsolódó logót, amit egyébként a cégek három évig használhatnak. Ezek a termékek kitüntetett figyelemben részesülnek a kontinensen.

Dr. Görgényi Ernő polgármester rávilágított, a Gyulahús különböző termékei sorozatban negyedik alkalommal érdemeltek ki két aranycsillagos elismerést Brüsszelben.

Az idei díj a gyulai húsipar fennállásának 150. évfordulóját még különlegesebbé teszi, ugyanakkor nagyon kemény munka, tudatos termék- és minőségfejlesztési törekvések állnak az eredmények mögött – ecsetelte a polgármester, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyulai húsipar, illetve a gyulai kolbász sikereinek számos ismert állomása kötődik Brüsszelhez.

Balog József 1910-ben nyert ott aranyérmet, míg 1935-ben Stéberl András vitte el termékeit a brüsszeli világkiállításra. A „kis páros Gyulai kolbász” aranydiplomát nyert. Dr. Görgényi Ernő hozzátette,

a Gyulahús termékei évről évre a Magyar Termék Nagydíjakat is kiérdemlik.

Bíró Antal, dr. Görgényi Ernő és Daka Zsolt szólt az elismerésről.
Bíró Antal, dr. Görgényi Ernő és Daka Zsolt szólt az elismerésről.
Fotó: Kiss Zoltán
– Mind a hazai, mind a nemzetközi piacon folyamatos elismerés övezi a cég munkáját – húzta alá. A társaság emellett gazdaságilag is eredményes és sikeres. Tavaly is nyereséget termelt, amelynek segítségével a társaság újabb beruházásokat valósít meg a felügyelőbizottság által elfogadott fejlesztési program alapján. Így folyamatosan hatékonyabbá teszik a termelést és még tovább javítják a termékek minőségét.

Bíró Antal termelésvezető kiemelte, a kézműves kolbász egy klasszikus készítményük.

– A termék egy 28-36 centiméter hosszúságúra töltött, 6-8 milliméter szemcsézettségű, paprikás kolbász, amelynek meghatározó fűszere a paprika, a só, a bors, a köménymag és a fokhagyma – mutatta be a díjnyertes terméket a szakember. Bíró Antal elmondta, a kézműves termékekre külön előállítási előírások vonatkoznak. A feldolgozás folyamatában a kézműves tevékenységnek dominálnia kell. A kézi pározást követi a hagyományos, bükkfán történő füstölés, illetve az érlelés, amelynek során összeérnek a gyulai termékekre jellemző ízek, kialakul a különleges ízdominancia.

Forrás: 
beol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ipari mennyiségek: az almasűrítmény számai

A világon 1,6 millió tonna almasűrítményt készítenek, körülbelül a harmadát Európában. Kontinensünkön 12 millió tonna alma terem, annak a harmada ipari. A legnagyobb almatermést Lengyelország hozza, náluk 300-350 ezer tonna sűrítmény készül, hazánkban 50 ezer tonna. Ennek a mennyiségnek a gazdaságossági oldalát járta körül előadásában Apáti Ferenc a FruitVeB tanácskozásán, Mátraházán.

Sok az alma és nem fogy

Az egy évvel ezelőttinél 30-50 százalékkal alacsonyabb árakon is a szokásosnál jóval kisebb ütemben fogy a hűtőházakból az étkezési alma, ráadásul nagy tételekről derül ki, hogy a minőségük romlása miatt már csak ipari célú felhasználásra alkalmasak - mondta Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Világgazdaságnak.

Az egészséges táplálkozásban is van helyük a tésztaféléknek

A tésztafélék annak ellenére is a rendszeresen fogyasztott élelmiszereink közé tartoznak, hogy mi magyarok nem számítunk igazi „tésztás” nemzetnek. Azonban minden családnak van legalább egy kedvenc tésztaétele, és persze a levesek jelentős részét is tésztabetéttel tesszük tartalmasabbá. De szedhetünk-e egy kicsit többet a tányérunkra, ha az egészségünkre is figyelni akarunk?

Bárány: kijózanodás következhet a Brexit folyamatában

Ébresztőként szolgálhat a brit politikai elit számára a May-féle tervezet keddi bukása, amelynek eredménye egy sokkal enyhébb forgatókönyv megvalósulása lehet – mondta el lapunknak az egyik legnagyobb baromfihús-exportőr vállalat tulajdonosa.

Elismert az uniós élelmiszerbiztonsági modell, de nem elég ambíciózus

Az Európai Számvevőszék új jelentése szerint, noha a fogyasztókat az élelmiszerekben található veszélyes vegyi anyagoktól megvédő uniós rendszer kellően megalapozott, jelenleg túl ambiciózusnak bizonyul. Az Európai Bizottság és a tagállamok nem rendelkeznek kellő kapacitással ahhoz, hogy a rendszer működését maradéktalanul biztosítsák.

Péntektől vámot kell fizetni az egyik rizsfajta behozatalánál

A Kambodzsából és Mianmarból származó indica rizs uniós behozatala jelentősen megemelkedett, gazdasági károkat okozva az európai termelőknek, ezért az Európai Bizottság úgy döntött, hogy behozatali vámokat ír elő az érintett rizsfajtára - közölte az uniós bizottság szerdán.

Csak a jelöléssel volt gond a 100%-os citromleveknél

13 citromlé komplex vizsgálatát és ellenőrzését végezték el a szakemberek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programjában. Bio és sűrítményből készült gyümölcslé egyaránt akadt a tesztelt termékek között. A hivatal munkatársai laboratóriumban ellenőrizték többek között a növényvédő- és tartósítószerek jelenlétét, a termékek vitamin- és citromsav-tartalmát, valamint pH értékét.

Sört hozhat a postás

Sör forgalmazásába kezdett 3200 hivatalában az orosz posta - közölte a Pocsta Rosszii sajtószolgálata kedden az RNS hírügynökséggel.

Robotok szállítják a nassolnivalót a megfáradt egyetemistáknak

Télen-nyáron, esőben, lejtőn fel és le szállítják a finomságokat egy amerikai egyetemen a PepsiCo önjáró robotjai a tanulóknak és az iskola alkalmazottainak.

Idén ünnepelhetjük először az Élelmiszerbiztonsági Világnapot

Az idei évtől június 7-e a biztonságos élelmiszerek előnyeiről szól majd. A tematikus világnap szükségességével 2015 óta foglalkoznak a szakemberek, végül az ENSZ 2018. december 20-án elfogadta a javaslatot. Az Agrárminisztérium, a magyar élelmiszerlánc-biztonságért felelős és az iránt maximálisan elkötelezett szervezetként, üdvözli az Élelmiszerbiztonsági Világnap bevezetését– fogalmazott Zsigó Róbert.