Back to top

Rangos elismerést kapott Brüsszelben a Gyulahús

Két aranycsillaggal jutalmazta a brüsszeli székhelyű­ Nemzetközi Íz és Minőség­ Intézet a Gyulai Kézműves­ Vékony Kolbászt a közelmúltban. A Gyulahús termékeit sorozatban a negyedik­ évben ismeri el a komoly presztízzsel rendelkező szervezet.

A Nemzetközi Íz és Minőség Intézet tagjai a tizenhat legnevesebb, legmagasabb elismertségű európai kulináris és sommelier szervezetből kerülnek ki. Az egyetlen olyan intézet a világon, amely vakteszt alapján minősíti a termékeket – fogalmazott az elismeréssel kapcsolatban megtartott keddi sajtótájékoztatón Daka Zsolt. A Gyulahús Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a zsűri egyaránt figyel a termék ízére, illatára, megjelenésére és az összbenyomásra - írja a beol.hu.

– A két aranycsillag nem csak egy fontos szakmai elismerés, hanem nagyban hozzájárul cégünk exporttörekvéseinek erősítéséhez is – tette hozzá az ügyvezető igazgató. – Nyugat-Európában a fogyasztók jól ismerik a díjhoz kapcsolódó logót, amit egyébként a cégek három évig használhatnak. Ezek a termékek kitüntetett figyelemben részesülnek a kontinensen.

Dr. Görgényi Ernő polgármester rávilágított, a Gyulahús különböző termékei sorozatban negyedik alkalommal érdemeltek ki két aranycsillagos elismerést Brüsszelben.

Az idei díj a gyulai húsipar fennállásának 150. évfordulóját még különlegesebbé teszi, ugyanakkor nagyon kemény munka, tudatos termék- és minőségfejlesztési törekvések állnak az eredmények mögött – ecsetelte a polgármester, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyulai húsipar, illetve a gyulai kolbász sikereinek számos ismert állomása kötődik Brüsszelhez.

Balog József 1910-ben nyert ott aranyérmet, míg 1935-ben Stéberl András vitte el termékeit a brüsszeli világkiállításra. A „kis páros Gyulai kolbász” aranydiplomát nyert. Dr. Görgényi Ernő hozzátette,

a Gyulahús termékei évről évre a Magyar Termék Nagydíjakat is kiérdemlik.

Bíró Antal, dr. Görgényi Ernő és Daka Zsolt szólt az elismerésről.
Bíró Antal, dr. Görgényi Ernő és Daka Zsolt szólt az elismerésről.
Fotó: Kiss Zoltán
– Mind a hazai, mind a nemzetközi piacon folyamatos elismerés övezi a cég munkáját – húzta alá. A társaság emellett gazdaságilag is eredményes és sikeres. Tavaly is nyereséget termelt, amelynek segítségével a társaság újabb beruházásokat valósít meg a felügyelőbizottság által elfogadott fejlesztési program alapján. Így folyamatosan hatékonyabbá teszik a termelést és még tovább javítják a termékek minőségét.

Bíró Antal termelésvezető kiemelte, a kézműves kolbász egy klasszikus készítményük.

– A termék egy 28-36 centiméter hosszúságúra töltött, 6-8 milliméter szemcsézettségű, paprikás kolbász, amelynek meghatározó fűszere a paprika, a só, a bors, a köménymag és a fokhagyma – mutatta be a díjnyertes terméket a szakember. Bíró Antal elmondta, a kézműves termékekre külön előállítási előírások vonatkoznak. A feldolgozás folyamatában a kézműves tevékenységnek dominálnia kell. A kézi pározást követi a hagyományos, bükkfán történő füstölés, illetve az érlelés, amelynek során összeérnek a gyulai termékekre jellemző ízek, kialakul a különleges ízdominancia.

Forrás: 
beol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fűszerezzünk! A kurkuma és a chili kedvező hatásai

Néhány fűszer nem csak ízt és aromát kölcsönöz az ételeinknek, hanem meglepő módon olyan, az egészségünkre jótékony hatással bírhatnak, mint a mentális egészség javítása és a rák elleni védelem. A kurkumát, vagy a chilit sokan használják a főzéshez anélkül, hogy tudnának a szervezetükre gyakorolt jótékony hatásairól.

A jó csomagolás véd, informál, reklámoz - sőt, védi a környezetet

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága szakmai rendezvényt tartott, amely az élelmiszeripari vállalatok tudás- és hatékonyság növelését volt hivatott elősegíteni a csomagolásfejlesztést érintő előadásokon keresztül.

Újraélesztenek a séfek és a pincérek

Teljes biztonságben érezhetik magukat a St. Andrea Wine&Gourmet Bár vendégei, mert az étterem minden alkalmazottja képes életet menteni, és egy defibrillátort is beszereztek. Az étterem elsőként reagált az országos mentőszolgálat Élet Mentő Pont felhívásához.

A növényorvosokon is múlik a mezőgazdaság jövője

Az élelmiszer-biztonság kulcsa a növényorvos szlogennel rendezték meg a XIII. Növényorvos Napot, ahol a résztvevők nagy tapssal fogadták annak bejelentését, hogy a növényorvosok szaktudását, munkájuk jelentőségét szakmai doktori címmel tervezik elismerni. Elvárás ugyanakkor, hogy olyan fenntartható növényvédelmet folytassunk, ahol az utolsó megoldás a növényorvosi vény kiállítása.

Miniszteri előadás és elnökválasztás a MÁSZ küldöttgyűlésen

Erős magyar mezőgazdaság nincs erős szuverén magyar állattenyésztés és fejlett tenyészállat-előállítás nélkül, emelte ki Nagy István agrárminiszter Herceghalmon, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) küldöttgyűlésén, ahol Zászlós Tibort a szervezet elnökévé választották.

Megjelentek a többcsatornás vásárlók: már online is rendelünk élelmiszert

Az online élelmiszer-kereskedelem az ágazat legdinamikusabban fejlődő területe: 2017-ben 22,5 százalékkal nőttek a számok – a növekvő tendencia tartósnak látszik. Egy átlagos online bevásárlás értéke ráadásul duplája a boltiénak - derült ki a Budapesten megrendezett Agóra konferencián, ahol a közösségi média és az internet kereskedelemre gyakorolt hatásáról beszéltek a szakemberek.

Újabb gyomorforgató konyhát buktatott le a Nébih

Házhozszállítást is végző budapesti éttermet ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szakemberek az egységben számos higiéniai hibát tártak fel, nem nyomon követhető élelmiszerek miatt pedig több millió forint bírságot szabtak ki.

Élelmiszeripar a terítéken: jön az egységes védjegy, a pálmaolaj meg megy

Élelmiszeripari körkép címmel tartottak november 12-én szakmai konferenciát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében Budapesten. A rendezvényen Dr. Nagy István agrárminiszter ismertette az újjáalakult agrárminisztérium élelmiszeripart érintő tevékenységeit, terveit. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az agrárium sikerének alapfeltétele a megfelelő élelmiszer-feldolgozás.

Idén elfelejthetjük a barackpálinkát

Idén főleg alma-, körte- és törkölycefréből készül a pálinka, mivel a barackból a tavaszi fagyok miatt kevesebb termett. Tolnában azonban olyan kevés volt a gyümölcs, hogy alig főzettek le pálinkát.

Drótdarab az étcsokiban - újra riasztott a RASFF

Német bejelentés szerint egy vásárló kisebb drótdarabot talált a dmBio étcsokoládés kókuszos szeletben. A dm Kft. felelős vállalkozóként értesítette a Nébih-et, a terméket kivonta a forgalomból, és minden szükséges intézkedést megtett a vásárlók tájékoztatása céljából.