Back to top

Rangos elismerést kapott Brüsszelben a Gyulahús

Két aranycsillaggal jutalmazta a brüsszeli székhelyű­ Nemzetközi Íz és Minőség­ Intézet a Gyulai Kézműves­ Vékony Kolbászt a közelmúltban. A Gyulahús termékeit sorozatban a negyedik­ évben ismeri el a komoly presztízzsel rendelkező szervezet.

A Nemzetközi Íz és Minőség Intézet tagjai a tizenhat legnevesebb, legmagasabb elismertségű európai kulináris és sommelier szervezetből kerülnek ki. Az egyetlen olyan intézet a világon, amely vakteszt alapján minősíti a termékeket – fogalmazott az elismeréssel kapcsolatban megtartott keddi sajtótájékoztatón Daka Zsolt. A Gyulahús Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a zsűri egyaránt figyel a termék ízére, illatára, megjelenésére és az összbenyomásra - írja a beol.hu.

– A két aranycsillag nem csak egy fontos szakmai elismerés, hanem nagyban hozzájárul cégünk exporttörekvéseinek erősítéséhez is – tette hozzá az ügyvezető igazgató. – Nyugat-Európában a fogyasztók jól ismerik a díjhoz kapcsolódó logót, amit egyébként a cégek három évig használhatnak. Ezek a termékek kitüntetett figyelemben részesülnek a kontinensen.

Dr. Görgényi Ernő polgármester rávilágított, a Gyulahús különböző termékei sorozatban negyedik alkalommal érdemeltek ki két aranycsillagos elismerést Brüsszelben.

Az idei díj a gyulai húsipar fennállásának 150. évfordulóját még különlegesebbé teszi, ugyanakkor nagyon kemény munka, tudatos termék- és minőségfejlesztési törekvések állnak az eredmények mögött – ecsetelte a polgármester, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyulai húsipar, illetve a gyulai kolbász sikereinek számos ismert állomása kötődik Brüsszelhez.

Balog József 1910-ben nyert ott aranyérmet, míg 1935-ben Stéberl András vitte el termékeit a brüsszeli világkiállításra. A „kis páros Gyulai kolbász” aranydiplomát nyert. Dr. Görgényi Ernő hozzátette,

a Gyulahús termékei évről évre a Magyar Termék Nagydíjakat is kiérdemlik.

Bíró Antal, dr. Görgényi Ernő és Daka Zsolt szólt az elismerésről.
Bíró Antal, dr. Görgényi Ernő és Daka Zsolt szólt az elismerésről.
Fotó: Kiss Zoltán
– Mind a hazai, mind a nemzetközi piacon folyamatos elismerés övezi a cég munkáját – húzta alá. A társaság emellett gazdaságilag is eredményes és sikeres. Tavaly is nyereséget termelt, amelynek segítségével a társaság újabb beruházásokat valósít meg a felügyelőbizottság által elfogadott fejlesztési program alapján. Így folyamatosan hatékonyabbá teszik a termelést és még tovább javítják a termékek minőségét.

Bíró Antal termelésvezető kiemelte, a kézműves kolbász egy klasszikus készítményük.

– A termék egy 28-36 centiméter hosszúságúra töltött, 6-8 milliméter szemcsézettségű, paprikás kolbász, amelynek meghatározó fűszere a paprika, a só, a bors, a köménymag és a fokhagyma – mutatta be a díjnyertes terméket a szakember. Bíró Antal elmondta, a kézműves termékekre külön előállítási előírások vonatkoznak. A feldolgozás folyamatában a kézműves tevékenységnek dominálnia kell. A kézi pározást követi a hagyományos, bükkfán történő füstölés, illetve az érlelés, amelynek során összeérnek a gyulai termékekre jellemző ízek, kialakul a különleges ízdominancia.

Forrás: 
beol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kecskesajt és turizmus: farm a Mátra-alján

Nagy utat tett meg a kecsketej és sajt, mire megjelent a piacon, vagy a neves éttermekben. Aki ma fog a kecsketartásába, annak már könnyebb a helyzete, bár a kitartás és az elhivatottság nélkül kódolva van a kudarc. A Nagyrédei Kecskefarm tulajdonosa, Sánta Judit nem tíz, vagy tizenöt évvel ezelőtt kezdte a szakmát, amikor már kezdett a köztudatban megjelenni a kecskesajt, hanem jóval korábban.

A betiltott lóbab

Az olaszországi Sesto Fiorentino polgármestere, Lorenzo Falchi megtiltotta a lóbab termesztését egy beteg gyermek védelmében. A gyermek házától 300 méteres körzetben rendelte el a növények felszámolását.

Világhírű, minőségi, mégsem esszük

A vad a természet része, megújítható természeti forrás, amelynek bölcs hasznosítása minden ágazat egyforma érdeke. A hazai vadhús nem csak kiváló minőségű alapanyag, de emellett kifejezetten egészséges is. Mégis, attól függetlenül, hogy a magyar vadászkultúra régmúltban gyökeredző hagyományokkal rendelkezik, az ország vadhúsfogyasztása európai viszonylathoz képest meglehetősen alacsony.

Nevet váltott az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége

Nevet váltott az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) ezentúl Felelős Élelmiszergyártók Szövetségeként (FÉSZ) működik tovább - közölte a mintegy 500 hazai élelmiszeripari céget tömörítő szakmai szervezet szerdán az MTI-vel.

A vártnál jobb negyedévet zárt a Coca-Cola

Az amerikai Coca-Cola a vártnál nagyobb adózott eredményt és bevételadatot közölt kedden a március végén zárult negyedévéről.

Milliárdokért sütögetünk a grillszezonban

Csaknem három és fél milliárd forintot költ el a lakosság május és augusztus között a grillszezon termékeire, azaz grillkolbászra, -sajtra és -fűszerre.

Egyre több pékség és húsbolt zár be Németországban

Egyre több pékség és hús-, és hentesáru üzlet zár be Németországban a kisiparosok országos szövetségének (ZDH) kedden megjelent kimutatása szerint.

Hódmezővásárhely: az államtitkár együttműködést ígért

Megújult épületben, új infrastruktúrával körülvéve várta a már hagyományos díjátadóra a 26. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok szervezői csapata az érintett cégeket és újságírókat. A kiállítás idén az OMÉK társrendezvénye is.

Küszködnek az ír húsmarha termelők a Brexit miatt

A Brexit miatt kialakult nehéz gazdasági helyzet szenvedő alanyai, többek között az ír húshasznú szarvasmarhát tartó gazdák. Az Ír Szarvasmarha- és Juhtermelők Szövetség elnöke szerint az ír húsmarha ágazatnak mentőcsomagra van szüksége Brüsszeltől.

Csak a chili, mindenbe - erős madártej, csípős lekvár

Chili mindenbe és mindenhez! Ez akár a jelszava is lehetne Csordás Csabának, aki manapság párolt lila káposzta és tiramisu ízű chiliszósz megteremtésén töri a fejét. Ismerve eddigi munkásságát és elszántságát, biztosan sikerül kikísérleteznie az újabb termékeket.