Back to top

Rangos elismerést kapott Brüsszelben a Gyulahús

Két aranycsillaggal jutalmazta a brüsszeli székhelyű­ Nemzetközi Íz és Minőség­ Intézet a Gyulai Kézműves­ Vékony Kolbászt a közelmúltban. A Gyulahús termékeit sorozatban a negyedik­ évben ismeri el a komoly presztízzsel rendelkező szervezet.

A Nemzetközi Íz és Minőség Intézet tagjai a tizenhat legnevesebb, legmagasabb elismertségű európai kulináris és sommelier szervezetből kerülnek ki. Az egyetlen olyan intézet a világon, amely vakteszt alapján minősíti a termékeket – fogalmazott az elismeréssel kapcsolatban megtartott keddi sajtótájékoztatón Daka Zsolt. A Gyulahús Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a zsűri egyaránt figyel a termék ízére, illatára, megjelenésére és az összbenyomásra - írja a beol.hu.

– A két aranycsillag nem csak egy fontos szakmai elismerés, hanem nagyban hozzájárul cégünk exporttörekvéseinek erősítéséhez is – tette hozzá az ügyvezető igazgató. – Nyugat-Európában a fogyasztók jól ismerik a díjhoz kapcsolódó logót, amit egyébként a cégek három évig használhatnak. Ezek a termékek kitüntetett figyelemben részesülnek a kontinensen.

Dr. Görgényi Ernő polgármester rávilágított, a Gyulahús különböző termékei sorozatban negyedik alkalommal érdemeltek ki két aranycsillagos elismerést Brüsszelben.

Az idei díj a gyulai húsipar fennállásának 150. évfordulóját még különlegesebbé teszi, ugyanakkor nagyon kemény munka, tudatos termék- és minőségfejlesztési törekvések állnak az eredmények mögött – ecsetelte a polgármester, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyulai húsipar, illetve a gyulai kolbász sikereinek számos ismert állomása kötődik Brüsszelhez.

Balog József 1910-ben nyert ott aranyérmet, míg 1935-ben Stéberl András vitte el termékeit a brüsszeli világkiállításra. A „kis páros Gyulai kolbász” aranydiplomát nyert. Dr. Görgényi Ernő hozzátette,

a Gyulahús termékei évről évre a Magyar Termék Nagydíjakat is kiérdemlik.

Bíró Antal, dr. Görgényi Ernő és Daka Zsolt szólt az elismerésről.
Bíró Antal, dr. Görgényi Ernő és Daka Zsolt szólt az elismerésről.
Fotó: Kiss Zoltán
– Mind a hazai, mind a nemzetközi piacon folyamatos elismerés övezi a cég munkáját – húzta alá. A társaság emellett gazdaságilag is eredményes és sikeres. Tavaly is nyereséget termelt, amelynek segítségével a társaság újabb beruházásokat valósít meg a felügyelőbizottság által elfogadott fejlesztési program alapján. Így folyamatosan hatékonyabbá teszik a termelést és még tovább javítják a termékek minőségét.

Bíró Antal termelésvezető kiemelte, a kézműves kolbász egy klasszikus készítményük.

– A termék egy 28-36 centiméter hosszúságúra töltött, 6-8 milliméter szemcsézettségű, paprikás kolbász, amelynek meghatározó fűszere a paprika, a só, a bors, a köménymag és a fokhagyma – mutatta be a díjnyertes terméket a szakember. Bíró Antal elmondta, a kézműves termékekre külön előállítási előírások vonatkoznak. A feldolgozás folyamatában a kézműves tevékenységnek dominálnia kell. A kézi pározást követi a hagyományos, bükkfán történő füstölés, illetve az érlelés, amelynek során összeérnek a gyulai termékekre jellemző ízek, kialakul a különleges ízdominancia.

Forrás: 
beol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Olcsó a kávé, ezért egyre kevesebben termesztik

A kávétermesztők segítésére szólították fel a legnagyobb feldolgozókat, miután a termék ára 12 éves mélypontra esett, és már költségeiket sem fedezi.

Áremelkedés várható az élelmiszereknél

Az élelmiszerárak felfelé húzzák az idén az inflációt, de az élelmiszeripar és a termelők a gyengébb érdekérvényesítő képességük miatt a kereskedőknél kisebb mértékben lesznek képesek emelni áraikat – vetítette előre a Világgazdaságnak Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.

Első alkalommal rendezik meg az Élelmiszer és Marketing Nemzetközi Konferenciát

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Kaposvári Egyetemmel és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal közösen 2018. szeptember 27-én ingyenes szakmai rendezvényt tart I. Élelmiszer és Marketing Nemzetközi Konferencia címmel.

Melyik a legszebb dió?

Először rendeznek Országos Dió Szépségversenyt Somogyapátiban a Diós Kertvendéglőben, ahol évek óta Diófesztivált tartanak. A bírálatra bárki beküldheti szépnek, értékesnek vélt gyümölcseit október 1-6. közt a Diós Kertvendéglőbe. A minták számától függően több zsűri bírálja el szakmai szempontok szerint a diófajtákat, az eredményhirdetésre október 6-án, szombaton 14 órakor kerül sor.

Súlyos hiba a piacnyitás a NAK szerint

Súlyos hátrányokat lennének kénytelenek elviselni az európai agrártermelők az Európai Unió és a dél-amerikai közös piac, az Argentínát, Brazíliát, Paraguayt és Uruguayt tömörítő Mercosur között tervezett szabadkereskedelmi szerződés életbelépése következtében – állítja az uniós agrártermelési modell sérülését elfogadhatatlannak tartó Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A tojás árát is felfelé hajtja az aszály

Az aszály miatt dráguló takarmányok hajthatják felfelé a tojás árát a hazai piacon. Az ágazati szereplőket összefogó szervezet szerint a termelőknek a megnövekedett költségeik miatt emelniük kell az átadási árakon, a fogyasztók ugyanakkor ennél kisebb mértékű drágulással találkozhatnak majd a boltokban.

Keményítőben erősít az Opus

Az Opus Nyrt. tulajdonába kerül a keményítő-, alapanyaggyártással és forgalmazással foglalkozó Viresol Kft. 51 százalékos üzletrésze, ezzel újabb szakasz valósul meg az idén februárban bejelentett, a tőzsdei társaság működésében meghatározó tőkeemelés-sorozatból - közölte az Opus Nyrt. hétfőn a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Szennyezett tejet hívtak vissza

Fogyasztói bejelentés alapján vizsgálta a Nébih a 22.01.2019. minőségmegőrzési idővel ellátott, 2,8%-os, 1 literes S-Budget UHT tejet. A termék mikrobiológiai szennyezettségét a laboratóriumi vizsgálatok is megerősítették, ezért a Nébih elrendelte annak forgalomból való kivonását és fogyasztóktól történő visszahívását.

Az ASP bekavar a húspiac alakulásába

A Kínában megjelent afrikai sertéspestis (ASP) megmozgathatja a világpiacot – derül ki az Nemzeti Agrárgazdasági Kamara helyzetelemzéséből. A termelők és a feldolgozók költségeinek emelkedése itthon az árak számottevő emelkedését indokolná.

Most kell jelentkezni a moszkvai Prodexpo közösség standjára

Oroszországban keres üzleti partnert? Akkor irány a moszkvai Prodexpo február 11–15. között. Az AMC segít a szervezésben, október elsejéig lehet jelentkezni a közösségi stand kiállítóhelyeire.