0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Tizenhat halőr vigyáz a balatoni halakra

Orvhalászat miatt az első félévben hét személy ellen kezdeményezett eljárást a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. Legutóbb Badacsony térségében buktak le, s akadt olyan szabályszegő is, akit letöltendő börtönre ítéltek. Jelenleg 16 halőrt foglalkoztat a társaság, s teljes erőbedobással dolgoznak a nyáron.

– A lefoglalt hal mennyisége az idén nem volt számottevő – közölte Havranek Mihály, a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. horgászati igazgatója. Hozzátette: az év elején három ember ellen indult eljárás, a kikötőkben telelő keszeg állományt gereblyézték, s egyszer a Nyugati-övcsatornán értek tetten egy szigonyos halászt. Néhány nappal később szinte ugyanott két orvhalász zárta el hálóval a csatornát teljes szélességben – írja a sonline.hu.

Tavasszal újabb illegális halász bukott le Balatonberény térségében, aki hálóval próbálta ritkítani a pontyállományt.

Az illető sokadszor került a halőrök „hálójába”, s a bírósági eljárás során letöltendő börtönbüntetést kapott.

Havranek Mihály kiemelte: Badacsony térségében a múlt héten hosszú figyelés és adatgyűjtés során bukott le egy orvhalász.

A horgászati igazgató elmondta, hogy minden időszakban más és más szabályszegések a jellemzőek.

– Nyáron elsősorban a Balatonra érkező nyaralók követnek kisebb-nagyobb vétséget. Az orvhalászatnak ez az időszak kevésbé kedvez: egyrészt sok a turista, illetve a víz hőmérséklete megnőtt, s a hálóban gyorsan tönkremennek a halak. Ezért túl gyakran kellene vizsgálni a kifogott példányokat, ez viszont jelentősen növelné a lebukás kockázatát.

A Balatonnál 16 halőrt alkalmaznak, ugyanakkor ha indokolt, a zrt. átmenetileg más területről is átcsoportosíthat szakembereket a tóhoz.

Havranek Mihály rámutatott: a horgászok közül sokan segítik a halőrök munkáját, ugyanis egyre többen rájönnek, hogy a halállomány megvédése közös érdek.

– Az eszközparkunkat folyamatosan próbáljuk fejleszteni, amelyhez segítséget kapunk a Mohosztól is – tudtuk meg a horgászati igazgatótól. Azt, hogy pontosan milyen berendezésről van szó, nem kívánta részletezni. Oka: a felszerelés váratlan alkalmazása helyzeti előnyt nyújthat a szabálytalankodókkal szemben. Hozzátette: a halőrzés, a balatoni halállomány védelme kiemelkedően fontos a társaság életében. S nem elég tudatos szakmai munkával megteremteni a jó fogási esélyeket, hanem azt meg kell védeni az orvhalászokkal szemben.

Forrás: sonline.hu