Back to top

Tolnában már augusztus közepén indulhat a szüret

Várhatóan augusztus közepén elkezdődik a szüret Tolna megye két borvidékén. A termelők azt mondják, ilyen korai betakarításra nem is emlékeznek. Már színesedik az oportó, a Néró és egy-egy színes szemet már a később érő fajtákon is lehet találni. A termés szépnek ígérkezik, legalábbis ott, ahol a szőlőt meg tudták védeni a lisztharmattól.

A jól védett szőlők szépen színesednek, az elviaszosodott felszínű bogyóállományt egyre kevésbé fertőzik a gombabetegségek, a lisztharmat már kevés kárt tud tenni a fürtökben, mondta dr. Gabi Géza növényvédelmi szakember. Még két, legfeljebb három permetezést terveznek a szőlőtermelők a megye két borvidékén.

Nagy István, a bátaszéki hegyközség elnöke, a megye egyik legnagyobb szőlőültetvénnyel rendelkező gazdálkodója elmondta, egy átlagos évhez képest két héttel korábban kezdődhet a szüret. A tavalyi évhez képest több szőlőre számítanak, míg a múlt évben hektáronként átlagosan ötvenegy mázsát sikerült leszüretelniük, addig idén legalább húsz–harminc százalékkal többre, azaz hatvan–hetven mázsára számítanak - írja a teol.hu.

Az oportó már színesedik a bátaszéki területeken, így ha az időjárás nagyon nem avatkozik bele, akkor augusztus 20-a előtt el is kezdenék a szüretet, mondta Nagy István.

Az oportón kívül még a rizlingszilváni érik korábban a többi fajtához képest.

Tolna megyében Irsai Olivér csak elvétve van, ezt a fajtát az idén akár július végén is elkezdhetik szedni, ami gyakorlatilag szabálytalan lenne, mert a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa augusztus 1-től engedélyezi a szüretet. A Balaton környéki termelők emiatt már most aggodalmukat fejezték ki.

A felvásárlók, a nagyobb pincészetek, illetve a pezsgőt gyártó cégek is megkezdték már a szőlőfelvásárlást érintő tárgyalásokat. A hegyközség elnöke elmondta, a mennyiséget illetően jellemző, hogy többet is vásárolnának a tavalyinál. Míg a mennyiségről meg tudnak egyezni, addig az árban már nehezebb, hiszen ma még bizonytalan, hogy az ország többi borvidékén mennyi szőlő terem.

Villányban, Tokajban, de a Balaton környékén is voltak fagykárok, illetve jégeső okozta elemi kár. Ennek mértékétől is függ, milyen ára lesz a szőlőnek. A szakember azt mondta, az biztos, hogy a tavalyinál nem lesz olcsóbb. Akkor az átlagár száz forint körül alakult kilónként. Voltak fajták – cabernet, merlot –, melyek kilójáért százhatvan forintot is fizettek 2017-ben.

Dúzsi Tamás szekszárdi borász szerint szép a szőlő, szüret előtt egy hónappal jók a kilátások. Annak örülnek, hogy a május végi, június eleji nagy meleg mérséklődött, így kicsit visszaesett a szőlő érése is. Náluk a legkorábbi fajta az ezerfürtű, illetve az oportó. Az utóbbin már színesednek a bogyók.

A nagyon korai szüretnek azért nem örülne Dúzsi Tamás, mert egyrészt kevés idő jut felkészülni, másrészt a leszüretelt szőlő nagyon melegen, harminc fokosan kerül a darálóba, és ebből már nehéz világosabb színű rozét készíteni.

A borvidékeken az amerikai szőlőkabóca lárvák károsítása folyamatos, a lárvák L5-ös fejlettségűek. Az amerikai szőlőkabóca előfordulása egyelőre csak szórványos az ültetvényekben.

Az általa terjesztett karantén betegség – az aranyszínű sárgaság fitoplazma – jelenlétét még nem igazolták az elmúlt években elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, így a megye – jelen állapot szerint – mentes az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségtől. Ennek a státusznak a fenntartása miatt fontos a rovar elleni védekezés.

Legalább két permetezés van hátra

A termelők már számolgatják, még hány permetezés lehet hátra. Általában egy évben kilenc-tíz alkalommal szórnak ki növényvédő szert, kivétel, ha nagyobb a fertőzés. A korai fajtákat még kétszer, míg a kései fajtákat legalább háromszor-négyszer kell permetezni. A lisztharmat számára még mindig kedvező a mostani időjárás, a párás, meleg levegő.

A zöldmunka fontossága is kiemelkedő az idén. A jól szellőző, nap által átjárt fürtzóna jóval kisebb mértékben fertőződik lisztharmattal, mint az árnyékban lévő fürtök. A kitakart fürt azonban a napégés áldozata lehet, ezért meg kell találni a középutat, ami sok esetben egyáltalán nem könnyű feladat.

A meteorológiai állomások adatai szerint a múlt héten a megye két borvidékén az átlaghőmérséklet 24,5 fok volt és tíz milliméternyi csapadék hullott. Egy párás júliusi-augusztusi idő a rothadás szempontjából nem kívánatos, de erre az esetre is megvan a bevált technológia, amellyel hatásosan meg lehet előzni a bajt.

Forrás: 
teol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Korán indul a szüret Tokajban

A megszokottnál jóval korábban, már augusztusban megkezdődhet a hagyományos szőlőfajták szüretelése Tokaj-Hegyalján - közölte Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke kedden az MTI-vel.

Növényvédelmi előrejelzés – jégverés után rezezzünk

Terjed az alma- és körtevarasodás, az almamoly folyamatosan rajzik, erősödött a vértetűfertőzés, az őszibarack pedig lisztharmatosodik. Sajnos jég is volt, az érintett ültetvényekben azonnal kezelni kell a sebeket, mielőtt fertőzés súlyosbítja a bajt.

Aranyat érő CARASSIA a Szilágyságból

Megismételte és felülmúlta a tavalyi sikert a magyarországi érdekeltségű, észak-erdélyi Kárászteleki Pezsgőpincészet. Az idei Nemzetközi Champagne és Pezsgő Világbajnokságon (CSWWC 2018) egy CARASSIA tétel aranyérmes, egy másik pedig ezüstérmes lett.

Rohamosan terjednek a pettyesszárnyú muslicák

Rohamos tempóban terjedt el világszerte, és az idei enyhébb, csapadékosabb nyáron Magyarországon is jelentős károkat okozhat a bogyós gyümölcsökben a pettyesszárnyú muslica.

Mi kell a növényvédő-szerek felhasználásához?

A szakirányú továbbképzésben megszerezhető szakképzettség neve Növényvédelmi szakmérnök, amely feljogosít az I. forgalmi kategóriába tartozó növényvédő-szerek teljes körű felhasználására.

Bortermelő nagyhatalom lehet Belgium

A klímaváltozás jelentősen átalakítja Európa szőlő- és bortermelési térképét, ami bizonyos esetekben akár kedvező is lehet. Az évtizedekkel ezelőtt meghatározott szőlőtermesztő övezet az éghajlatváltozás hatására egyre északabbra tolódik, és ez az északi országok számára jó lehetőséget kínál a szőlőtermesztés bővítésére.

Nincs lemaradásban a szőlő Vas megyében

A szőlő nagy része a megelőző védekezésnek köszönhetően egészséges. Érési stádiumba lép, nincs lemaradásban a gyümölcs Vas megyében.

Drágult a bor, szűkült a piac, pedig a minőséggel nincs gond

A belföldi borfogyasztás jelentős visszaesése miatt a borkivitel bővítését sürgette a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára az Országgyűlés mezőgazdasági bizottság szőlő-, bor-, pálinka albizottságának csütörtöki ülésén.

Legyeskedünk a spárgaültetvény körül

A spárgalegyek annyiban veszélyesebbek a többi kártevőnél, hogy az értékesítendő sípokat támadják meg és teszik értéktelenné. E kétszárnyú rovarok rajzása ráadásul egybeesik a spárgaidénnyel, így a vegyszeres védekezés rendkívüli körültekintést igényel

Tömeges méhpusztulás hazánkban: a teljes ágazat kutatja a rejtély okát

Ahogy virágba borultak a napraforgótáblák, elkezdtek pusztulni a méhek – távol a kaptártól, a termőföldeken. A teljes körű vizsgálat elindult. Az agrárium minden szereplőjének érdeke, hogy kiderüljön, mi állhat az országos jelenség hátterében. Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke foglalja össze a jelenlegi helyzetet és beszámol a következő lépésekről is: