Back to top

Tolnában már augusztus közepén indulhat a szüret

Várhatóan augusztus közepén elkezdődik a szüret Tolna megye két borvidékén. A termelők azt mondják, ilyen korai betakarításra nem is emlékeznek. Már színesedik az oportó, a Néró és egy-egy színes szemet már a később érő fajtákon is lehet találni. A termés szépnek ígérkezik, legalábbis ott, ahol a szőlőt meg tudták védeni a lisztharmattól.

A jól védett szőlők szépen színesednek, az elviaszosodott felszínű bogyóállományt egyre kevésbé fertőzik a gombabetegségek, a lisztharmat már kevés kárt tud tenni a fürtökben, mondta dr. Gabi Géza növényvédelmi szakember. Még két, legfeljebb három permetezést terveznek a szőlőtermelők a megye két borvidékén.

Nagy István, a bátaszéki hegyközség elnöke, a megye egyik legnagyobb szőlőültetvénnyel rendelkező gazdálkodója elmondta, egy átlagos évhez képest két héttel korábban kezdődhet a szüret. A tavalyi évhez képest több szőlőre számítanak, míg a múlt évben hektáronként átlagosan ötvenegy mázsát sikerült leszüretelniük, addig idén legalább húsz–harminc százalékkal többre, azaz hatvan–hetven mázsára számítanak - írja a teol.hu.

Az oportó már színesedik a bátaszéki területeken, így ha az időjárás nagyon nem avatkozik bele, akkor augusztus 20-a előtt el is kezdenék a szüretet, mondta Nagy István.

Az oportón kívül még a rizlingszilváni érik korábban a többi fajtához képest.

Tolna megyében Irsai Olivér csak elvétve van, ezt a fajtát az idén akár július végén is elkezdhetik szedni, ami gyakorlatilag szabálytalan lenne, mert a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa augusztus 1-től engedélyezi a szüretet. A Balaton környéki termelők emiatt már most aggodalmukat fejezték ki.

A felvásárlók, a nagyobb pincészetek, illetve a pezsgőt gyártó cégek is megkezdték már a szőlőfelvásárlást érintő tárgyalásokat. A hegyközség elnöke elmondta, a mennyiséget illetően jellemző, hogy többet is vásárolnának a tavalyinál. Míg a mennyiségről meg tudnak egyezni, addig az árban már nehezebb, hiszen ma még bizonytalan, hogy az ország többi borvidékén mennyi szőlő terem.

Villányban, Tokajban, de a Balaton környékén is voltak fagykárok, illetve jégeső okozta elemi kár. Ennek mértékétől is függ, milyen ára lesz a szőlőnek. A szakember azt mondta, az biztos, hogy a tavalyinál nem lesz olcsóbb. Akkor az átlagár száz forint körül alakult kilónként. Voltak fajták – cabernet, merlot –, melyek kilójáért százhatvan forintot is fizettek 2017-ben.

Dúzsi Tamás szekszárdi borász szerint szép a szőlő, szüret előtt egy hónappal jók a kilátások. Annak örülnek, hogy a május végi, június eleji nagy meleg mérséklődött, így kicsit visszaesett a szőlő érése is. Náluk a legkorábbi fajta az ezerfürtű, illetve az oportó. Az utóbbin már színesednek a bogyók.

A nagyon korai szüretnek azért nem örülne Dúzsi Tamás, mert egyrészt kevés idő jut felkészülni, másrészt a leszüretelt szőlő nagyon melegen, harminc fokosan kerül a darálóba, és ebből már nehéz világosabb színű rozét készíteni.

A borvidékeken az amerikai szőlőkabóca lárvák károsítása folyamatos, a lárvák L5-ös fejlettségűek. Az amerikai szőlőkabóca előfordulása egyelőre csak szórványos az ültetvényekben.

Az általa terjesztett karantén betegség – az aranyszínű sárgaság fitoplazma – jelenlétét még nem igazolták az elmúlt években elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, így a megye – jelen állapot szerint – mentes az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségtől. Ennek a státusznak a fenntartása miatt fontos a rovar elleni védekezés.

Legalább két permetezés van hátra

A termelők már számolgatják, még hány permetezés lehet hátra. Általában egy évben kilenc-tíz alkalommal szórnak ki növényvédő szert, kivétel, ha nagyobb a fertőzés. A korai fajtákat még kétszer, míg a kései fajtákat legalább háromszor-négyszer kell permetezni. A lisztharmat számára még mindig kedvező a mostani időjárás, a párás, meleg levegő.

A zöldmunka fontossága is kiemelkedő az idén. A jól szellőző, nap által átjárt fürtzóna jóval kisebb mértékben fertőződik lisztharmattal, mint az árnyékban lévő fürtök. A kitakart fürt azonban a napégés áldozata lehet, ezért meg kell találni a középutat, ami sok esetben egyáltalán nem könnyű feladat.

A meteorológiai állomások adatai szerint a múlt héten a megye két borvidékén az átlaghőmérséklet 24,5 fok volt és tíz milliméternyi csapadék hullott. Egy párás júliusi-augusztusi idő a rothadás szempontjából nem kívánatos, de erre az esetre is megvan a bevált technológia, amellyel hatásosan meg lehet előzni a bajt.

Forrás: 
teol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az utolsó permetezés

A növényvédőszer-maradvány kérdése mind a termelők, mind a borászok, mind a fogyasztók szempontjából kardinális kérdés. A kijuttatott növényvédő szereknél az élelmezés-egészségügyi és munkaegészségügyi várakozási idők betartása kötelező nemcsak az egészség és a környezet veszélyeztetése miatt, hanem az erjedés és a bor minősége szempontjából is.

Nagyot szólt a szüret Szekszárdon

A hétvégén megrendezett Szekszárdi Szüreti Napokon ismét nagyszámú látogató vett részt. A borok szerelmesei a számos színpadi produkció és kulturális program megtekintése mellett, harminchat pincészet remekei közül válogathattak a Béla király téri Borudvaron.

Zúg a kombájn, tartályban már a bornak való

Javában tart a szüret a balatonboglári szőlőben. A Viti Coop Kft. jelenleg a fehérszőlőket szedi, s úgy tűnik jó bor, illetve pezsgő készülhet a beszállított szőlőből.

Növényvédelmi előrejelzés – mindenki a moníliára panaszkodik

Zajlik a szőlő- és gyümölcsszüret, de már a következő idényre is gondolni kell, egyebek között azzal, hogy nem hagyjuk a fán a moníliás termést, és szükség esetén őszi olajos lemosó permetezést is bevetünk. Puszpángmoly-fronton sem árt az éberség.

Szőlőtermelés permetezés és betegségek nélkül

Amellett, hogy nem terheljük vegyszerekkel a környezetünket, a permetezés elhagyásával, minimalizálásával a szőlőtermelés költségeit is csökkentjük, ha a rezisztens fajták mellett tesszük le a voksunkat. Igaz, a gyümölcs, illetve a belőle készült bor minőségén még van mit „csiszolni”, de a szakemberek jó úton járnak.

Fogynak a balatoni szőlőterületek - lép az Agrárminisztérium is

A balatoni bortermelők aggasztónak tartják, hogy a nyaralóépítések miatt is fogyatkoznak a tó körüli szőlőterületek. A probléma miatt levelet írtak Nagy István agrárminiszternek, aki az InfoRádió kérdésére reagált a borászok felvetéseire.

Darázsinvázió sújtja a gyümölcsösöket

Későn jött és több kárt okozott, mint hasznot az elmúlt hetek szélsőségesen csapadékos időjárása a mezőgazdaságban. Az elmúlt napok bőséges égi áldásának nem örültek a gyümölcskertészetekben. Bár a legtöbb gyümölcsöt már leszüretelték, de még sok szőlőültetvényben a tőkéken érnek a fürtök.

Sikeresek a magyar fehérborok a nemzetközi piacon

Bővült az első fél évben hazánk borexportja: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a gyöngyözőbor és a pezsgő nélkül számított kivitel mennyiségben 79 százalékkal, csaknem 501 ezer hektoliterre bővült, értékben 47 százalékkal, 13 milliárd forintra emelkedett az év első hat hónapjában. A külpiacon értékesített mennyiség nagyobb részét, mintegy 72 százalékát az úgynevezett lédig borok tették ki.

Ha a fele védett, az egész védett

Hatékonyan vissza lehet szorítani a burgonya fitoftórás betegségét, ha regionális szinten megszervezik, melyik parcellákon teremjenek rezisztens fajták. A teljes régió akkor tekinthető kellően védettnek, ha összességében a termőterület ötven százalékán fitoftórarezisztens burgonyát ültetnek – állítja doktori disszertációjában a Wageningen Egyetem kutatója, Francine Pacilly.

Nagy a baj az Egri borvidéken

Nem hogy nem jöttek be a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által prognosztizált szőlőárak Heves megye borvidékein, de van, ahol árak sincsenek, lévén felvásárlók sem. A gazdák szerint katasztrofális a helyzet.