Back to top

Tolnában már augusztus közepén indulhat a szüret

Várhatóan augusztus közepén elkezdődik a szüret Tolna megye két borvidékén. A termelők azt mondják, ilyen korai betakarításra nem is emlékeznek. Már színesedik az oportó, a Néró és egy-egy színes szemet már a később érő fajtákon is lehet találni. A termés szépnek ígérkezik, legalábbis ott, ahol a szőlőt meg tudták védeni a lisztharmattól.

A jól védett szőlők szépen színesednek, az elviaszosodott felszínű bogyóállományt egyre kevésbé fertőzik a gombabetegségek, a lisztharmat már kevés kárt tud tenni a fürtökben, mondta dr. Gabi Géza növényvédelmi szakember. Még két, legfeljebb három permetezést terveznek a szőlőtermelők a megye két borvidékén.

Nagy István, a bátaszéki hegyközség elnöke, a megye egyik legnagyobb szőlőültetvénnyel rendelkező gazdálkodója elmondta, egy átlagos évhez képest két héttel korábban kezdődhet a szüret. A tavalyi évhez képest több szőlőre számítanak, míg a múlt évben hektáronként átlagosan ötvenegy mázsát sikerült leszüretelniük, addig idén legalább húsz–harminc százalékkal többre, azaz hatvan–hetven mázsára számítanak - írja a teol.hu.

Az oportó már színesedik a bátaszéki területeken, így ha az időjárás nagyon nem avatkozik bele, akkor augusztus 20-a előtt el is kezdenék a szüretet, mondta Nagy István.

Az oportón kívül még a rizlingszilváni érik korábban a többi fajtához képest.

Tolna megyében Irsai Olivér csak elvétve van, ezt a fajtát az idén akár július végén is elkezdhetik szedni, ami gyakorlatilag szabálytalan lenne, mert a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa augusztus 1-től engedélyezi a szüretet. A Balaton környéki termelők emiatt már most aggodalmukat fejezték ki.

A felvásárlók, a nagyobb pincészetek, illetve a pezsgőt gyártó cégek is megkezdték már a szőlőfelvásárlást érintő tárgyalásokat. A hegyközség elnöke elmondta, a mennyiséget illetően jellemző, hogy többet is vásárolnának a tavalyinál. Míg a mennyiségről meg tudnak egyezni, addig az árban már nehezebb, hiszen ma még bizonytalan, hogy az ország többi borvidékén mennyi szőlő terem.

Villányban, Tokajban, de a Balaton környékén is voltak fagykárok, illetve jégeső okozta elemi kár. Ennek mértékétől is függ, milyen ára lesz a szőlőnek. A szakember azt mondta, az biztos, hogy a tavalyinál nem lesz olcsóbb. Akkor az átlagár száz forint körül alakult kilónként. Voltak fajták – cabernet, merlot –, melyek kilójáért százhatvan forintot is fizettek 2017-ben.

Dúzsi Tamás szekszárdi borász szerint szép a szőlő, szüret előtt egy hónappal jók a kilátások. Annak örülnek, hogy a május végi, június eleji nagy meleg mérséklődött, így kicsit visszaesett a szőlő érése is. Náluk a legkorábbi fajta az ezerfürtű, illetve az oportó. Az utóbbin már színesednek a bogyók.

A nagyon korai szüretnek azért nem örülne Dúzsi Tamás, mert egyrészt kevés idő jut felkészülni, másrészt a leszüretelt szőlő nagyon melegen, harminc fokosan kerül a darálóba, és ebből már nehéz világosabb színű rozét készíteni.

A borvidékeken az amerikai szőlőkabóca lárvák károsítása folyamatos, a lárvák L5-ös fejlettségűek. Az amerikai szőlőkabóca előfordulása egyelőre csak szórványos az ültetvényekben.

Az általa terjesztett karantén betegség – az aranyszínű sárgaság fitoplazma – jelenlétét még nem igazolták az elmúlt években elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, így a megye – jelen állapot szerint – mentes az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségtől. Ennek a státusznak a fenntartása miatt fontos a rovar elleni védekezés.

Legalább két permetezés van hátra

A termelők már számolgatják, még hány permetezés lehet hátra. Általában egy évben kilenc-tíz alkalommal szórnak ki növényvédő szert, kivétel, ha nagyobb a fertőzés. A korai fajtákat még kétszer, míg a kései fajtákat legalább háromszor-négyszer kell permetezni. A lisztharmat számára még mindig kedvező a mostani időjárás, a párás, meleg levegő.

A zöldmunka fontossága is kiemelkedő az idén. A jól szellőző, nap által átjárt fürtzóna jóval kisebb mértékben fertőződik lisztharmattal, mint az árnyékban lévő fürtök. A kitakart fürt azonban a napégés áldozata lehet, ezért meg kell találni a középutat, ami sok esetben egyáltalán nem könnyű feladat.

A meteorológiai állomások adatai szerint a múlt héten a megye két borvidékén az átlaghőmérséklet 24,5 fok volt és tíz milliméternyi csapadék hullott. Egy párás júliusi-augusztusi idő a rothadás szempontjából nem kívánatos, de erre az esetre is megvan a bevált technológia, amellyel hatásosan meg lehet előzni a bajt.

Forrás: 
teol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egri Borműhely: közös célok

Az Egri Borműhelyt tíz egri borász közös gondolkodása, együttműködésre való törekvése hozta létre. Világos volt számukra, hogy egymással összefogva messzebbre jutnak el, és így érhetnek el eredményeket a borvidék ismertségének növelésében.

Ismeretlen betegség tizedeli a bükkfákat

Egyelőre nem tudni, milyen kórokozó pusztítja a bükkfákat az Amerikai Egyesült Államok illetve Kanada területén. Aggodalomra ad okot, hogy a betegséget az európai bükkből (Fagus sylvatica) is kimutatták.

Történetekkel teli borospalackok Vidáéktól

A szekszárdi családi pincészet és egy spanyol dizájner közös, egyéves munkájával megszületett új címkék, arculat és portfólió egy következő fejezetet nyitnak meg a Vida Borbirtoknál.

A szívó kártevők réme

Bár az elmúlt években nem volt jellemző, hogy új hatóanyaggal jelennek meg a növényvédős cégek, a Bayer Hungárai Kft. most mégis meglepte a gazdákat. A cég országjáró szőlő szimpóziumának egri állomásán mutatkozott be az idei év nagy újdonsága, a Sivanto prime, amelyet egyszerűen úgy jellemeztek, hogy a természet ajándéka a szívó kártevők ellen.

Egyszerűbb lesz a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevők elleni támogatás igénylése

Az Agrárminisztérium a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevőkkel szemben - mint például az amerikai szőlőkabóca - fontosnak tartja a megelőzést, amelyhez jelentős összegben támogatást nyújt. A támogatás igénylése egyszerűsödik, a kérelmek 2019. március 1-31. között nyújthatók be postai úton a Magyar Államkincstárhoz.

Nagykoalíciós egyet nem értés

Németországban egy, a közelmúltban a Neue Osnabrücker Zeitung c. napilapnak adott interjúban Svenja Schulze (SPD) szövetségi környezetvédelmi miniszter azt vetette Julia Klöckner (CDU) élelmezési és mezőgazdasági miniszter szemére, hogy az agrártárca vezetőjeként a közös agrárpolitika (KAP) jövőjéről folytatott viták során nem veszi kellően figyelembe a környezetvédelem érdekeit.

Nő a bioszőlők területe

A világ biotermékpiacát 2016-ban 84,7 milliárd euró értékűre becsülték, ennek 40%-át az Európai Unió teszi ki kb. 34 milliárd euróval. Igen dinamikusan fejlődő piacról van szó, hiszen tíz év alatt megháromszorozódott a világon a biotermékek iránti kereslet.

Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Pest megyei szervezete 2018-ban ismét összeállította a közterületi sorfák jegyzékét, a növényeket növényvédelmi igényük szerint is értékelték. A védekezésben pedig már most is vannak tennivalók.

Jaj a levéltetveknek!

Új hatóanyagcsoportba tartozó rovarölő szert mutatott be a Bayer, amellyel a kertészek és szőlészek védekezhetnek a levéltetvek, a körte-levélbolha, a kabócák és a molytetvek ellen. A klímaváltozás várhatóan a szúró-szívó kártevők szaporodásával is jár, ezért is nagy jelentőségű egy ilyen fejlesztés.

Új magyar borászati kifejezések uniós oltalom alatt

Előrelépés történt a magyar borok uniós oltalma területén, ugyanis az Európai Bizottság foglalkozik a már öt éve benyújtott hagyományos magyar borászati kifejezések kérdésével, és hamarosan sor kerülhet ezek hivatalos bejegyzésére - közölte Erdős Norbert fideszes EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében.