Back to top

Aflatoxin a tejben?

A tejben is megtalálható, potenciálisan közegészségügyi veszélyt jelentő aflatoxin felmérését és visszaszorítását tűzte ki célul az a program, melyre mintegy 300 millió forintot nyertek a NKFIH pályázatán a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kutatói.

- A hazai tej annyira biztonságos, amennyire biztonságos a takarmányellátás. A tejelőtehén-állományokat általában silótakarmánnyal etetik, emellett a nagyhozamú teheneknek még kell abraktakarmány. Utóbbi az időjárástól függően lehet olyan gombákkal szennyezett, amelyek toxinokat, méreganyagot termelnek, és ezeknek egy része kerülhet át a tejbe – magyarázza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal közös kutatásban résztvevő Győri Zoltán professzor, a Debreceni Egyetem Táplálkozástudományi Intézetének igazgatója, az MTA Élelmiszerbiztonsági Bizottságának elnöke.

Hozzáteszi: a gombamentesség elsősorban megfelelő termesztéstechnológiával, valamint az időjárási körülményekhez igazodó, körültekintő, szakszerű tárolással biztosítható.

A projektet vezető Pócsi István professzor az időjárás kapcsán megjegyezte, hogy a mikotoxin-termelő gombák elszaporodása a napjainkban zajló klímaváltozás egyik következménye lehet.

- Ahogy egyre szélsőségesebb az időjárás, aszályos időszakokat követnek rövid, de nagyon nedves, csapadékos periódusok, ez a termesztett növényeket legyengíti, a gombakártevők szaporodását elősegíti, fokozza a toxintermelésüket, és gombafajcserék is megfigyelhetők: új toxintermelő fajok jelennek meg a Kárpát-medencében. A projekt során ezekre a változásokra készülünk fel – fejtette ki a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Biotechnológiai és Mikrobiológiai Tanszékének vezetője.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal nemzeti kiválóság pályázata keretében mintegy 300 millió forinttal támogatott kutatási program célja a megelőzés, a tejbe kerülő, közegészségügyi veszélyt jelentő aflatoxin M1 visszaszorítása a különböző növényfajták, kukoricahibridek és tárolástechnológiák megfelelő használatával.

A gombatoxinok elsősorban a meleg, párás éghajlatú országokból terjedtek el az utóbbi évtizedekben az időjárási tényezők, illetve az import takarmányok révén. Olyan kémiai nagymolekulák, sejtmérgek, amelyeknek elsősorban az idegrendszerre, illetve a májra és vesére van erősen mérgező hatásuk már kis koncentrációban is.

- Az aflatoxinok a különböző gombatoxinok közül a legveszedelmesebb rákkeltők között szerepelnek. Májkárosító, májrákot okozó hatásuk közismert, emellett a központi idegrendszerre és az immunrendszerre is veszélyesek, ezért kiemelten kell vizsgálni őket – hangsúlyozza Pócsi István professzor.

A nemzetközi kereskedelemben folyamatosan szűrik az aflatoxin jelenlétét.

Olaszországban a közelmúltban magyar szakemberek is részt vettek abban a programban, amivel már sikerült kiküszöbölni ezt a problémát, és most ez alapján készítették el a kutatási programot a magyar körülményekhez igazítva.

A kutatók bíznak benne, hogy mikrobiológiai és analitikai eszközökkel feltárhatók azok a csatornák és technológiai folyamatok, amelyeken keresztül a miktoxinok bekerülhetnek az élelmiszerláncba, illetve lehetőségük lesz arra is, hogy különböző mikroorganizmusok segítségével gátolják a mikotoxinok kialakulását, illetve hatástalanítsák a takarmányba már bejutottakat.

- Az aflatoxinok elleni küzdelem jelentőségét a gazdálkodók is felismerték, olyan nagy termelő is áll az egyetem kutatásai mögött, ahol 6000 tehenet tartanak, így számukra különösen nagy jelentősége van a biztonságnak. Ez a napi munkában a hibridek és fajták elemzését, a takarmányvizsgálatot a silózott és a szemestakarmánynál is, illetve a tejanalízist jelenti. Ezután tudjuk vizsgálni, hogy hol, miként tudunk beavatkozni – emeli ki Győri Zoltán.

A szeptember elején induló négyéves projekt eredménye ajánlás formájában jelenhet majd meg a növénytermesztők számára, illetve a megfelelő tárolási technológiák, valamint a fertőzés esetén szükséges intézkedésekről szóló ismeretek a jövő szakembereink képzésébe, az oktatásba is bekerülnek.

Az egyetemen párhuzamosan folynak olyan kutatások is, amelyekben a káros gombák távoltartását biológiai eszközökkel próbálják elérni, azaz olyan gombával fertőzik elő azokat, amelyik kiszorítja a toxintermelő gombát a növényből, illetve a technológiai folyamatból.

Forrás: 
unideb.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevés a biogazda Magyarországon

Miközben az ökológiai gazdálkodásra alkalmas táblák összterülete egyre nagyobb, a biogazdaságokban tartott jószágok száma több fajta esetében jelentősen visszaesett az utóbbi időben.

Jöhet a nemzeti védjegy

Az Agrárminisztérium olyan új, állami minősítési rendszert szeretne létrehozni, amely kiváltja az összes egyéb minőségi emblémát, egyetlen erős védjegyet teremtve - közölte az agrárminiszter szombaton Hévízen.

A marha nem csak steaknek jó

A mázsás állatok nem csak a tányérunkon végezhetik a vágás után. Manapság, a mindennapi élet során használt tárgyaink nagy része mesterséges alapanyagokból készül. Azonban akad néhány olyan termék, amely természetes, állati nyersanyagokat használ fel.

A pálinkafőzés veszélyei

Amennyi örömöt, annyi veszélyt is jelenthet a pálinkafőzés, ha nem szakszerűen járunk el, és nem megfelelően tároljuk és fogyasztjuk ezt a nemes italt. Ezt alátámasztja több, az elmúlt években történt tragédia és baleset is. A Pálinka Nemzeti Tanács és annak elnöke, Mihályi László ezért úgy döntött, hogy listába szedi a leggyakoribb okokat, valamint tanácsokat, megoldásokat is kínál az otthoni párlatbalesetek elkerülésére.

Genetikától függ, szeretjük-e a kávét

A kávé keserű íze nem finom – mégis emberek milliói fogyasztják naponta mint kedvelt italt. Egy friss kutatás szerint genetikai alapokra vezethető vissza, ki szereti a kávét és ki nem.

„Méhcsípés-terápia” Kairóban

Ezerszámra tenyészti a méheket Omar Abulhassan Kairó külvárosában – de nem a méz, hanem a méreg miatt.

Gesztenye és aszalt szilva

A gesztenyére keresleti piac van, az árak folyamatosan emelkednek, érdemes termelni - hangzott el a Pölöskén tartott aszalt szilva és gesztenye szakmai napon. Gesztenyéből jelenleg mintegy 300-400 hektárnyi területen körülbelül 1000 tonna terem az országban.

Testünk őrei, a bioflavonoidok a fiatalság titkát rejtik

A citrusfélékben is megtalálható bioflavonoidok nemcsak a gyümölcsök és fűszerek ízét adják, de sejtjeink felett is őrködnek. Antioxidáns hatásuk pedig segít megőrizni a bőr fiatalságát.

Az „akváriumi halak királya”, a vitorlás

Akinek megfelelő méretű az akváriuma, annak bizton ajánlható a vitorláshal. Ma már szinte minden állatkereskedésben beszerezhető, gondozása egyszerű és több változata is ismert. Ám nem volt mindig így.

Szalmonellával szennyezett fűszerkeveréket hívott vissza a Lidl 

Pizza fűszerkeveréket hívott vissza a Lidl Magyarország, mert a cég saját minőségellenőrzési vizsgálatai során szalmonella-szennyezettséget mutatott ki a Mikadó elnevezésű termékben.