Back to top

Az évszázad nyarára készülnek Németországban

Emlékeznek még 2003 nyarára? Amikor a Balatonban annyira kevés volt a víz, hogy már a vízpótlásról ment a diskurzus? Nos, miközben az idén nálunk eddig meglehetősen szolid a hőmérséklet és víz is van, Németországban azt számolgatják, hogy ha így folytatódik, akkor a 2003-as nyár elbújhat majd az idei mögött.

Amíg nálunk Medárd napja óta hellyel-közzel folyamatosan van vízutánpótlás, és a hőmérséklet leginkább csak alulról súrolja a 30 fokot, addig Németországban, Lengyelországban, a Baltikumban és Skandináviában, sőt legutóbb Franciaországban is erősen korrigálni kellett a termésbecslést, lefelé módosítva a várt eredményeket. Az Európai Bizottság is látványosan kisebb számokat tett közzé legutóbbi uniós gabonatermés-becslésében, az időjárás-előrejelzéseket látva pedig valószínűleg nem ez volt az utolsó korrekció – számol be róla a német agrarheute.de agrárhírportál.

Németország keleti régiójának egyes részein a rendszeres mérések kezdete óta, 55 éve nem volt példa ennyire súlyosan aszályos időszakokra, és északon sem sokkal jobb a helyzet.

– írja a hírportál. Már áprilisban és májusban is rekordok dőltek (mondjuk akkor még nálunk is), még sosem volt annyira meleg ez a két tavaszi hónap, mint az idén. Ezek után pedig júniusban is nem kevesebb mint 2 °C-kal haladta meg az átlaghőmérséklet a sokévi átlagot. A Weser folyótól keletre április óta nincs elég csapadék, Kelet-Németországban pedig 30% alá esett a növények által hasznosítható víz aránya. Ezt hétköznapi nyelven csontszáraznak mondhatjuk – nyilatkozta a német meteorológiai szolgálat szakértője. És kilátás sincs érdemi csapadékra az említett térségekben.

Rendszeresek a hírek kigyulladó kombájnokról, leégő gabonatáblákról is.

Ha így halad – és a meteorológiai szolgálatok hosszú távú előrejelzései egybehangzóan hasonlót vetítenek előre –, akkor az idei lesz az évszázad nyara, átvéve a vezetést a 2003-as nyártól. Aszály tekintetében ez egyébként máris sikerült, az idei nyár lényegesen szárazabb, mint a 2003-as volt. Hőmérséklet tekintetében egyelőre még nem dőlt rekord: a 2003-as nyár volt a legmelegebb a meteorológiai mérések kezdete óta, és bár a június az idén is erősen indított, utána kicsit visszaesett a hőmérséklet Németországban.

A német gazdaszövetség július 5-i közleményében 41 millió tonnás országos gabonatermést jelzett előre, ami erősen alulmúlja a tavalyi, szintén átlag alatti 45,5 millió tonnát (az utóbbi ötéves átlag 47,9 millió tonna). Az emlegetett 2003-as évben 39,4 millió tonnát arattak a német gazdák, az általánosan aszály sújtotta Európában pedig összesen 250 millió tonna termett. Az idén az Európai Bizottság egyelőre még 299 millió tonnával számol – írja az agrarheute.de.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A mezőgazdasági és kohéziós politikákra szánt összeg nem csökkenhet

Az Európai Parlament egy szerdai szavazással elfogadta az EU következő hosszú távú költségvetésére vonatkozó, az egyes programokra szánt konkrét összegeket is tartalmazó tárgyalási álláspontját.

Állatjólét: még mindig komoly hiányosságok vannak az EU-ban

Az állatjólétre irányuló uniós fellépések több szempontból is sikeresek voltak, de továbbra is hiányosságok tapasztalhatók a haszonállatokkal való bánásmód terén - ezt állapította meg egyebek mellett az Európai Számvevőszék szerdán közzétett jelentésében.

Drágább lett termelni az agráriumban

Idén szeptemberében a mezőgazdasági termelői árak 2017 azonos időszakához képest 6,2 százalékkal nőttek, amit a növényi termékek árának 12 százalékos emelkedése, illetve az élő állatok és állati termékek árának 2,8 százalékos csökkenése eredményezett.

Nem éri majd meg élelmiszer-növényekből bioüzemanyagot gyártani

Az Európai Parlament jóváhagyta a megújuló vonatkozó kötelező, és az energiahatékonyságra vonatkozó indikatív célértéket. Mindkettőt 2030-ig kellene elérni. Ezek a célértékek kulcsszerepet játszanak az Unió éghajlatváltozási vállalásainak teljesítésében.

Magyar Ködsárkány és zempléni hordók Stuttgartban

Az idei stuttgarti kiállításon több magyar cég is sikeresen mutatkozott be. Nagy kérdés, vajon mivel tudják a magyar gyártók meghódítani a nemzetközi piacokat?

Folyamatosan emelkedik a baromfitermelés az unióban

Az Európai Unióban a baromfitermelés további erősödésére számítanak a szakemberek - olvasható a rövidtávra kiadott előrejelzésből. Az idén az első negyedévében közel 4 százalékkal több baromfit értékesítettek a tagállamok termelői, mint az azt megelőző félévben. A növekedés azóta ugyan lelassult, de éves szinten így is el fogja érni a 1,5 százalékot.

Egész Kaliforniát katasztrófa sújtotta területté nyilvánították

Nem enyhül Kalifornia történetének legpusztítóbb tűzvésze: az állam északi és déli vidékein is féktelenül terjednek a lángok, hétfőn éjjel a tűzvész halálos áldozatainak száma 42-re emelkedett., és legkevesebb 228 ember tűnt el.

Jön a hideg, de marad az aszály

Az elmúlt hét eseménytelen, csendes őszi időjárása után a héten két hidegfront is érinti térségünket, de számottevő csapadék sajnos továbbra sem várható.

Mi áll az extrém időjárás hátterében, és hogyan úszta meg a kukorica?

Kirívó aszály, hőség és egyéb időjárási anomáliák jellemezték az idei évet Nyugat-Európában, ami rányomta a bélyegét a terméseredményekre is. A jelenlegi helyzetből a jelek szerint a kukorica került ki győztesen.

„Bespájzonak” a brit cégek, megteltek a raktárak a Brexit miatt

Telepakolják a brit gyártók uniós nyersanyagokkal a raktáraikat. Elsősorban az élelmiszeripar szereplői tartanak attól, hogy az EU bekeményít és nem sikerül majd kedvező kereskedelmi egyezményt kötni.