Back to top

Az évszázad nyarára készülnek Németországban

Emlékeznek még 2003 nyarára? Amikor a Balatonban annyira kevés volt a víz, hogy már a vízpótlásról ment a diskurzus? Nos, miközben az idén nálunk eddig meglehetősen szolid a hőmérséklet és víz is van, Németországban azt számolgatják, hogy ha így folytatódik, akkor a 2003-as nyár elbújhat majd az idei mögött.

Amíg nálunk Medárd napja óta hellyel-közzel folyamatosan van vízutánpótlás, és a hőmérséklet leginkább csak alulról súrolja a 30 fokot, addig Németországban, Lengyelországban, a Baltikumban és Skandináviában, sőt legutóbb Franciaországban is erősen korrigálni kellett a termésbecslést, lefelé módosítva a várt eredményeket. Az Európai Bizottság is látványosan kisebb számokat tett közzé legutóbbi uniós gabonatermés-becslésében, az időjárás-előrejelzéseket látva pedig valószínűleg nem ez volt az utolsó korrekció – számol be róla a német agrarheute.de agrárhírportál.

Németország keleti régiójának egyes részein a rendszeres mérések kezdete óta, 55 éve nem volt példa ennyire súlyosan aszályos időszakokra, és északon sem sokkal jobb a helyzet.

– írja a hírportál. Már áprilisban és májusban is rekordok dőltek (mondjuk akkor még nálunk is), még sosem volt annyira meleg ez a két tavaszi hónap, mint az idén. Ezek után pedig júniusban is nem kevesebb mint 2 °C-kal haladta meg az átlaghőmérséklet a sokévi átlagot. A Weser folyótól keletre április óta nincs elég csapadék, Kelet-Németországban pedig 30% alá esett a növények által hasznosítható víz aránya. Ezt hétköznapi nyelven csontszáraznak mondhatjuk – nyilatkozta a német meteorológiai szolgálat szakértője. És kilátás sincs érdemi csapadékra az említett térségekben.

Rendszeresek a hírek kigyulladó kombájnokról, leégő gabonatáblákról is.

Ha így halad – és a meteorológiai szolgálatok hosszú távú előrejelzései egybehangzóan hasonlót vetítenek előre –, akkor az idei lesz az évszázad nyara, átvéve a vezetést a 2003-as nyártól. Aszály tekintetében ez egyébként máris sikerült, az idei nyár lényegesen szárazabb, mint a 2003-as volt. Hőmérséklet tekintetében egyelőre még nem dőlt rekord: a 2003-as nyár volt a legmelegebb a meteorológiai mérések kezdete óta, és bár a június az idén is erősen indított, utána kicsit visszaesett a hőmérséklet Németországban.

A német gazdaszövetség július 5-i közleményében 41 millió tonnás országos gabonatermést jelzett előre, ami erősen alulmúlja a tavalyi, szintén átlag alatti 45,5 millió tonnát (az utóbbi ötéves átlag 47,9 millió tonna). Az emlegetett 2003-as évben 39,4 millió tonnát arattak a német gazdák, az általánosan aszály sújtotta Európában pedig összesen 250 millió tonna termett. Az idén az Európai Bizottság egyelőre még 299 millió tonnával számol – írja az agrarheute.de.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A németek megfeleznék a kidobott élelmiszer mennyiségét

Az élelmiszerhulladék 50 százalékos csökkentését célzó stratégiát fogadott el szerdai ülésén a német kormány, az évente 11 millió tonnás mennyiséget 2030-ig kellene megfelezni.

Még nem kell félniük a hétvégi fagyoktól a gyümölcstermesztőknek

Aggódnak a gyümölcstermesztők. A héten volt olyan nap, amikor 15-17 C-fokot is mértek, de napközben országszerte is 8-10 C-fok körül alakult a hőmérséklet. A hétvégére viszont erős lehűlést jeleztek a meteorológusok. A bogyós gyümölcsök már elkezdtek hajtani, mi lesz így a növényekkel – kérdeztük Ledó Ferenctől FruitVeB elnökétől.

Kasztrálás csak teljes érzéstelenítéssel

Németországban 2021-től tilos lesz teljes érzéstelenítés nélkül állatokat kasztrálni. A 2018. decemberében elfogadott új törvény az eddigi legnagyobb lépés, amit az EU tett a malacok kasztrálásának befejezése felé.

A tavaszias idő megzavarja a növényeket

A túl korán érkező enyhe idő bár jól esik az embernek, de a tavaszi fagykárok esélyét jelentősen növeli. Az előttünk álló hét első felében sokfelé 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, mely a vegetáció egy részét már megindíthatja. A tartósabban ködös területeken ezzel szemben nem melegszik föl ennyire a levegő, nyugalomban marad a vegetáció.

Kukoricabetakarítási rekord: 8 óra alatt 1110 tonna

Egy Amerikában összeszerelt 503 LE-s motorral szerelt CLAAS Lexion 760 Terra Trac RotoPlus APS hibrid cséplőszerkezetű kombájn 8 óra alatt 1110 tonna kukoricát takarított be,

47 millió tonna gyümölcs termett Európában

A közelmúltban Berlinben lebonyolított Fruit Logistica szakvásár kiváló alkalmat adott az elmúlt év gyümölcs- és zöldségtermeléséről és –kereskedeleméről szóló leltár elkészítéséhez.

Szezonális vendégmunkások: kik dolgoznak a német földeken?

Évente 300 ezer, főként lengyel és román mezőgazdasági vendégmunkás érkezik Németországba, hogy – olykor embert próbáló feltételek között – részt vegyen a spárga vagy az eper és más zöldség- és gyümölcsfélék betakarításában.

Kialakult az El Nino

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal csütörtökön közölte, hogy az időjárási jelenség létrejött a Csendes-óceán középső térségében, ám a meteorológusok szerint csupán három-négy hónapig fog tartani.

Klímaváltozás: merre indulhatnak a kistermelők?

Tömegével pusztulnak az állatok Ausztráliában, ahol most nyár van, és nem is akármilyen, hiszen a hőmérséklet több helyen folyamatosan negyven Celsius-fok fölött van. Hazánkban is egymás után megdőlnek a téli melegrekordok - sok más érdekes téma mellett erről is olvashat a Kistermelők Lapja februári számában.

Ködös Albion – ugrás az ismeretlenbe?

Nem oszlik, sőt inkább egyre sűrűbb a Londont borító legendás köd. A brit parlament példátlan többséggel utasította el január közepén az immár két éve formálódó, az Európai Unióból való kilépésnek szervezett keretet adó, a kilépés feltételeit megfogalmazó megállapodástervezetet. Az ellenzék túl puhának, a kormánypártiaknak pedig túl keménynek találták az Európai Bizottság konszenzusát bíró menetrendet.