Back to top

Az évszázad nyarára készülnek Németországban

Emlékeznek még 2003 nyarára? Amikor a Balatonban annyira kevés volt a víz, hogy már a vízpótlásról ment a diskurzus? Nos, miközben az idén nálunk eddig meglehetősen szolid a hőmérséklet és víz is van, Németországban azt számolgatják, hogy ha így folytatódik, akkor a 2003-as nyár elbújhat majd az idei mögött.

Amíg nálunk Medárd napja óta hellyel-közzel folyamatosan van vízutánpótlás, és a hőmérséklet leginkább csak alulról súrolja a 30 fokot, addig Németországban, Lengyelországban, a Baltikumban és Skandináviában, sőt legutóbb Franciaországban is erősen korrigálni kellett a termésbecslést, lefelé módosítva a várt eredményeket. Az Európai Bizottság is látványosan kisebb számokat tett közzé legutóbbi uniós gabonatermés-becslésében, az időjárás-előrejelzéseket látva pedig valószínűleg nem ez volt az utolsó korrekció – számol be róla a német agrarheute.de agrárhírportál.

Németország keleti régiójának egyes részein a rendszeres mérések kezdete óta, 55 éve nem volt példa ennyire súlyosan aszályos időszakokra, és északon sem sokkal jobb a helyzet.

– írja a hírportál. Már áprilisban és májusban is rekordok dőltek (mondjuk akkor még nálunk is), még sosem volt annyira meleg ez a két tavaszi hónap, mint az idén. Ezek után pedig júniusban is nem kevesebb mint 2 °C-kal haladta meg az átlaghőmérséklet a sokévi átlagot. A Weser folyótól keletre április óta nincs elég csapadék, Kelet-Németországban pedig 30% alá esett a növények által hasznosítható víz aránya. Ezt hétköznapi nyelven csontszáraznak mondhatjuk – nyilatkozta a német meteorológiai szolgálat szakértője. És kilátás sincs érdemi csapadékra az említett térségekben.

Rendszeresek a hírek kigyulladó kombájnokról, leégő gabonatáblákról is.

Ha így halad – és a meteorológiai szolgálatok hosszú távú előrejelzései egybehangzóan hasonlót vetítenek előre –, akkor az idei lesz az évszázad nyara, átvéve a vezetést a 2003-as nyártól. Aszály tekintetében ez egyébként máris sikerült, az idei nyár lényegesen szárazabb, mint a 2003-as volt. Hőmérséklet tekintetében egyelőre még nem dőlt rekord: a 2003-as nyár volt a legmelegebb a meteorológiai mérések kezdete óta, és bár a június az idén is erősen indított, utána kicsit visszaesett a hőmérséklet Németországban.

A német gazdaszövetség július 5-i közleményében 41 millió tonnás országos gabonatermést jelzett előre, ami erősen alulmúlja a tavalyi, szintén átlag alatti 45,5 millió tonnát (az utóbbi ötéves átlag 47,9 millió tonna). Az emlegetett 2003-as évben 39,4 millió tonnát arattak a német gazdák, az általánosan aszály sújtotta Európában pedig összesen 250 millió tonna termett. Az idén az Európai Bizottság egyelőre még 299 millió tonnával számol – írja az agrarheute.de.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Talajművelési ABC – Tarlóápolás

Birkás Márta Talajművelési ABC című könyvből szemlézünk, ezúttal a nyári aratás befejezéséhez közeledve a tarlógondozás és -ápolás kerül a fókuszba.

Megkezdődött a 2020 utáni KAP érdemi vitája

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács július 16-i brüsszeli ülésén került sor az új Közös Agrárpolitika jövőbeni szabályainak első érdemi vitájára. Az uniós agrárminiszterek a szabályozás egyszerűsítésének lehetőségeiről folytattak vitát.

Jól sikerült a levendulaszüret a karitásznál

Összesen 20 ezer tő levendula virágát szedték le az elmúlt hetekben a Szombathelyi Egyházmegyei Karitásznál. A legtöbbet, 12 ezer 500 tő „aratását” kedden fejezték be Vásárosmiskén.

A világ legnagyobb szabadkereskedelmi egyezményét írta alá az EU Japánnal

Az Európai Unió és Japán közti megállapodást négy éven keresztül készítették elő. Az egyezmény lehetővé teszi, hogy a két fél ezentúl vámmentesen kereskedhessen egymással.

Mégsem tűnik el a magyar málna

Szomorú hírrel volt tele a magyar sajtó néhány napig: eszerint kiveszőfélben van hazánkból a málna. Venyimen rácáfolnak, ahol Rendkívül finom termést hoznak az új nemesítésű málnafajták.

Nemcsak itthon keresett, külföldön is kedvelt a magyar dinnye

Kiszorította a külföldit a hazai, néhány napja már csak itthon termett dinnye kapható a piacokon és az üzletekben. Napjainkban egyre többen termelnek otthon is dinnyét saját fogyasztásra, amelynek legalább ötszáz fajtája ismert.

Jön az eső a kukoricára

Az előttünk álló héten záporos, zivataros időre kell készülni. Különösen a hét közepén és elsősorban az ország északkeleti felén várható kiadós csapadék, mely a növények számára már jól jön majd. Ekkor ezeken a területeken pár fokot csökken a hőmérséklet, de alapvetően marad a nyári meleg. Nagy forróság azonban továbbra sem várható, viszont gyakran lesz szeles az idő.

FlowerTrials 2018 – élő katalógus

Azoknak az egynyári- és balkonnövény-termelőknek, akik követni szeretnék a legfrissebb trendeket, tilos kihagyni a FlowerTrials négy napját. A Németországban és Hollandiában 32 helyszínen mintegy 60 szaporítóanyag-termelő és nemesítő cég várta immár 15. alkalommal a szakmai közönséget.

A szomszédban is feszült a burgonyapiac

Ausztriában és Németországban is jó termést szedtek fel korai burgonyából, és importáru is van a pultokon, így elég nagy a nyomás az árakon. Németországban a fő fajták hozamára viszont már rányomja a bélyegét az aszály, úgyhogy változhat a felállás.

Búza aratása Zalában: a hektáronkénti átlaghozam 4,8 tonna

Az őszi búza 12 százalékát aratták le, az 5 ezer hektáron termelt őszi árpa betakarítás pedig már befejeződött - közölte Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.