Back to top

Az évszázad nyarára készülnek Németországban

Emlékeznek még 2003 nyarára? Amikor a Balatonban annyira kevés volt a víz, hogy már a vízpótlásról ment a diskurzus? Nos, miközben az idén nálunk eddig meglehetősen szolid a hőmérséklet és víz is van, Németországban azt számolgatják, hogy ha így folytatódik, akkor a 2003-as nyár elbújhat majd az idei mögött.

Amíg nálunk Medárd napja óta hellyel-közzel folyamatosan van vízutánpótlás, és a hőmérséklet leginkább csak alulról súrolja a 30 fokot, addig Németországban, Lengyelországban, a Baltikumban és Skandináviában, sőt legutóbb Franciaországban is erősen korrigálni kellett a termésbecslést, lefelé módosítva a várt eredményeket. Az Európai Bizottság is látványosan kisebb számokat tett közzé legutóbbi uniós gabonatermés-becslésében, az időjárás-előrejelzéseket látva pedig valószínűleg nem ez volt az utolsó korrekció – számol be róla a német agrarheute.de agrárhírportál.

Németország keleti régiójának egyes részein a rendszeres mérések kezdete óta, 55 éve nem volt példa ennyire súlyosan aszályos időszakokra, és északon sem sokkal jobb a helyzet.

– írja a hírportál. Már áprilisban és májusban is rekordok dőltek (mondjuk akkor még nálunk is), még sosem volt annyira meleg ez a két tavaszi hónap, mint az idén. Ezek után pedig júniusban is nem kevesebb mint 2 °C-kal haladta meg az átlaghőmérséklet a sokévi átlagot. A Weser folyótól keletre április óta nincs elég csapadék, Kelet-Németországban pedig 30% alá esett a növények által hasznosítható víz aránya. Ezt hétköznapi nyelven csontszáraznak mondhatjuk – nyilatkozta a német meteorológiai szolgálat szakértője. És kilátás sincs érdemi csapadékra az említett térségekben.

Rendszeresek a hírek kigyulladó kombájnokról, leégő gabonatáblákról is.

Ha így halad – és a meteorológiai szolgálatok hosszú távú előrejelzései egybehangzóan hasonlót vetítenek előre –, akkor az idei lesz az évszázad nyara, átvéve a vezetést a 2003-as nyártól. Aszály tekintetében ez egyébként máris sikerült, az idei nyár lényegesen szárazabb, mint a 2003-as volt. Hőmérséklet tekintetében egyelőre még nem dőlt rekord: a 2003-as nyár volt a legmelegebb a meteorológiai mérések kezdete óta, és bár a június az idén is erősen indított, utána kicsit visszaesett a hőmérséklet Németországban.

A német gazdaszövetség július 5-i közleményében 41 millió tonnás országos gabonatermést jelzett előre, ami erősen alulmúlja a tavalyi, szintén átlag alatti 45,5 millió tonnát (az utóbbi ötéves átlag 47,9 millió tonna). Az emlegetett 2003-as évben 39,4 millió tonnát arattak a német gazdák, az általánosan aszály sújtotta Európában pedig összesen 250 millió tonna termett. Az idén az Európai Bizottság egyelőre még 299 millió tonnával számol – írja az agrarheute.de.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megúszták nagy tüzek nélkül: jól halad a napraforgó betakarítása

A csapadékhiány miatt a kukoricától­ nem várható rekordtermés­, a napraforgó elfogadható lesz. Heves megyében a tavaszi vetésű növények idén várhatóan kevesebbet teremnek majd mint tavaly, Békés megyében az elmúlt időszakban 26 gabona eredetű tűzeset történt, ezek közül kiemelkedő, illetve magas riasztási fokú nem volt.

Elfogadhatatlan az uniós agrártámogatások csökkentése

A magyar gazdák számára elfogadhatatlan a közös uniós agrártámogatások csökkentése - mondta Kis Miklós Zsolt, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke az M1 aktuális csatornán kedden.

Semmi sem zavarja a betakarítást

Előre láthatólag szombaton érkezik majd egy markáns hidegfront, mely meghozza az őszi időjárást, de csak a hőmérsékletben. Ez után a front után sem fordul ugyanis csapadékosra az idő, valószínűleg csak egy nap lesz esős, aztán ismét száraz idő következik.

Számítani kell a hűvös, csapadékos nyarakra

A meteorológiai szempontból igen különösen alakuló hazai nyár hátterében olyan légkörfizikai változások állnak, amelyeket a globális felmelegedés erősít fel, és minden valószínűség szerint gyakoribbá is tesz – áll az MTA elemzésében.

Elfogadhatatlan az uniós agrártámogatások csökkentése

Magyarország számára elfogadhatatlan a Közös Agrárpolitika költségvetésének csökkentése – hangsúlyozta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a COPA-COGECA 2018. szeptember 13-án tartott elnökségi ülésén, Brüsszelben.

Élelmiszer-minőség: nem tűrik a kettős mércét

Az Európai Parlament szerint elfogadhatatlan a fogyasztók megkülönböztetése. Ugyanolyan márkanév alatt, ugyanolyan csomagolásban árult terméknek ugyanolyan alkotóelemekből kell állnia.

Nagyszerű év lehet 2018 a szója- és a napraforgótermesztők számára

Évek óta tendencia, hogy hazánk földjein az olajos növények termesztése az egyik leggazdaságosabb megoldás. Ehhez igazodva, a napraforgó és a szója is fontos időszak előtt állhat.

Ősszel is folytatódik a nyár - a betakarításnak kedvez az időjárás

A mezőgazdasági munkákkal, a betakarítással jól lehetett és a továbbiakban is jól lehet majd haladni, legfeljebb pénteken és szombaton alakulhat ki elszórtan az országban csapadék, de a jövő héten visszatér a késő nyári meleg, száraz idő. Az északkeleti területeken azonban helyenként száraz a talaj, mely a kelőfélben lévő repcére nagyon kedvezőtlen.

Meleg őszre számíthatunk, jön El Niño

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) előrejelzése szerint 70 százalék eséllyel számíthatunk az idei év végén El Niño jelenségre.

Európai tejtermelői körkép az aszály árnyékában

Európa legnagyobb tejtermelő régiói is érintettek a takarmánytermő területeket sújtó időjárási szélsőségektől. A nyári hónapok rendkívül száraz időjárása miatt a tejtermelés európai növekedési ütemének visszaesésre kell számítani. Várható a téli takarmányhiány, valamint a tehénkivágások növekvő száma.