Back to top

Diákmunkások a sertéstelepen

Egyre nyilvánvalóbb és égetőbb probléma a munkaerőhiány a mezőgazdaságban. A kétkezi munka tisztelete átalakult az elmúlt évtizedekben, kevesebb fiatal látja a jövőjét, a boldogulását ebben az ágazatban. Üdítő­ kivételek azonban mindig vannak. Találkoztunk olyanokkal, akik már a diákmunka adta lehetőséget megragadva úgy határoztak, egy sertéstelepen próbálják ki magukat.

Az illetékes minisztérium támogatásával idén is lehetőség van arra­, hogy a diákoknak nyári­ munka­ keretében a mezőgazdasági vállalatok is támogatott keretek között ajánljanak fel munkalehetőséget.

A Nagyszénás és Gádoros között félúton, a fák takarásában működő, sertéstenyésztéssel foglalkozó cég, a Dan-Farm Hungary Kft. idén először, a Nyári Diákmunka 2018 program keretében megnyitotta kapuit a dolgozni vágyó fiatalok előtt - írja a beol.hu.

A telep a szigorú járvány­védelmi szabályok miatt még soha nem fogadott diákmunkásokat, idén azonban három elhivatott tanuló lépheti át a dán mintára működő farm küszöbét.

Olyan diákok ők, akik kifejezetten azért jelentkeztek oda, mert a jövőjüket olyan tudással szeretnék támogatni­, amit az állattenyésztésben tudnak megszerezni. Van köztük, aki szülésznőnek készül, és kifejezetten az állatok ­születése érdekli. De van olyan is, aki a saját sertéstenyésztési álmaihoz szeretne gyakorlati ismereteket elsajátítani.

Konczos Tamara a kismalacok gondozása közben remekül érzi magát. A sertéstartó telepen sok a munka.
Konczos Tamara a kismalacok gondozása közben remekül érzi magát. A sertéstartó telepen sok a munka.
– Megmosolyogtak a családtagjaim is, amikor meg­tudták, hova jelentkeztem – kezdte történetét a nagyszénási­ ­fiatal, Konczos Tamara. Néhány napos tapasztalás van már mögötte, volt miről mesélnie.

Fantasztikus, ahogy ügyelnek a tisztaságra, a ­higiénére a járványok megelőzése érdekében. Ez volt számomra az első­ benyomás.

Az utcai ruhámtól meg kell válnom érkezés után. Az ólakba, étkezdébe, és minden egyéb helyre más és más öltözetet kell felvennie annak, aki itt dolgozik. Engem egyébként a kismalacok születése, gondozása érdekel. A kis ­állatok körül van folyamatosan tennivaló. Megtapasztaltam, nagy felelősség ez a munka. De takarítom az etetőket, és minden feladatba bevonnak a gondozók – sorolta a fiatal lány, aki egészségügyi szakközépiskolában szerzett érettségi bizonyítványt, az ápolói szakmát két év újabb tanulással szerzi meg.

– Mi nem tartunk otthon jószágot, nagyapám viszont sertéstelepen dolgozik. Ő mesélt erről a munkáról, néhány praktikus tanáccsal is ellátott.

Szerintem jól döntöttem, hogy ide jelentkeztem, hiszen sokkal izgalmasabb ez a munka, mint túrórudikat pakolászni egy bolt polcaira

– mondta.

Azt már Valyuch Tamástól, a másik diákmunkástól ­tudtuk meg, hogy lehet más is a motiváció.

– Csapatban ­szeretnék munkatapasztalatot szerezni. Az se utolsó szempont, hogy közben lesz zsebpénzem is. Dolgoztam már fóliában, idén ki akarom magamat próbálni állatgondozóként – ­fogalmazott határozottan. – Itthon vannak a gazdasági udvarunkban jószágok. A szüleim mondogatták is, mivel jár egy ilyen munkakör. Amikor az itthoni tennivalókat elvégzem, azt se ­noszogatás hatására, hanem azért, mert van hozzá kedvem.

Nem zavar az állatok ­közelsége, a trágyaszag, az, hogy a kétkezi munka fárasztó­

– sorolta az informatika iránt érdeklődő közép­iskolás.

A jövő reménységei köztünk vannak, csak nyitottsággal kell őket megtalálni és lehetőséget biztosítani, hogy az álmaikat megvalósíthassák – állapította meg Sarusi-Kis Tamáss, a cég ügy­vezető igazgatója. ­A megyei lap érdeklődésére elmondta, ezeknek a fiataloknak a ­döntése példa és bátorítás lehet kortársaik számára, akik pályaválasztás előtt állnak.

Forrás: 
beol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mi kell a növényvédő-szerek felhasználásához?

A szakirányú továbbképzésben megszerezhető szakképzettség neve Növényvédelmi szakmérnök, amely feljogosít az I. forgalmi kategóriába tartozó növényvédő-szerek teljes körű felhasználására.

Egy párjához hűséges gyönyörű víziszárnyas

A mandarinréce gácsérja kétségkívül a világ egyik leggyönyörűbb szárnyasának számít. Nem véletlen tehát, hogy már hosszú évszázadok óta tartják őshazájában is, Ázsiában mint díszréce. Európába az 1840-es években importálták először.

Nehéz embert találni dinnyeszedésre

A földeken maradhat a termés, mert nincs, aki leszedje a dinnyét. A termelők kétségbeestek, a szezon ugyanis jó lenne, ha be tudnák takarítani a gyümölcsöt. A Magyar Dinnyetermelők Egyesülete szerint, úgy kell összevadászni a munkásokat.

A hortobágyi pásztorok titkos kincse: a sinka

A sinka egy rövid, sima szőrű, hegyes, felálló fülű kutyafajta kunkorodó farokkal. A fajta neve küllemére utal, a sinka szó simát jelent a hortobágyi tájnyelvben. Bár a fajtának kialakultak a meghatározó külső jegyei, a sinkatenyésztés és szelekció elsődleges szempontja napjainkban is a terelőképesség.

Bizonytalan jövő elé néz a sertéságazat

Bár a sertéshús-kibocsátás várhatóan tovább fog nőni az év második felében, több bizonytalanság is nehezíti az ágazat sorsát – áll a Rabobank ágazati jelentésében. Kereskedelempolitika, betegséges és a dráguló takarmány befolyásolhatja kedvezőtlenül a piacokat, amely végül elviheti a nyereséget is.

A szarvastej az új-zélandi séfek új kedvence

A különleges italból készült ételek egyelőre csak Auckland és Wellington öt felsőkategóriás éttermében érhetőek el. Az új, szokatlan alapanyag már díjat is nyert és a szakácsok az egekig magasztalják.

Kényszerből fogott bele, mára díjakat nyer vele

Godó Oszkár, helyi lakos nyolcéves kora óta foglalkozik különféle nyulakkal. Ez a tevékenység azóta is végigkíséri életet, mindennapjainak részévé vált, és saját bevallása szerint ez idő alatt bele is szeretett ezekbe az állatokba.

Egészségesek az iskolakerti talajok

2017 végétől 2018 elejéig immár harmadik alkalommal zajlottak le sikeresen az Iskolakert-hálózat kertjeinek talajvizsgálatai. A Nébih tanakajdi laboratóriumának szakemberei 9 iskolakert 2-2 talajmintáját analizálták. Az iskolakertek egyéni kiértékelést és javaslatokat is kapnak a talajjal kapcsolatos további teendőikről.

Kezdődik a kecskék szerelmi időszaka

Közeleg a nyár vége, amikor a kecskéknél megkezdődik a „szerelem időszaka”. Jól gondoljuk meg, melyik gödölyét, melyik anyát nem érdemes fedeztetni. Bármily szomorú ugyan, de a nem megfelelőket ki kell selejtezni.

Nagy István: A büdzsé garantálja az agrárium biztonságos növekedését

A jövő évi költségvetés garantálja a magyar agrárium erősödését, biztonságos növekedését és újabb áfacsökkentéssel segíti a családokat - mondta az agrárminiszter.