Back to top

Diákmunkások a sertéstelepen

Egyre nyilvánvalóbb és égetőbb probléma a munkaerőhiány a mezőgazdaságban. A kétkezi munka tisztelete átalakult az elmúlt évtizedekben, kevesebb fiatal látja a jövőjét, a boldogulását ebben az ágazatban. Üdítő­ kivételek azonban mindig vannak. Találkoztunk olyanokkal, akik már a diákmunka adta lehetőséget megragadva úgy határoztak, egy sertéstelepen próbálják ki magukat.

Az illetékes minisztérium támogatásával idén is lehetőség van arra­, hogy a diákoknak nyári­ munka­ keretében a mezőgazdasági vállalatok is támogatott keretek között ajánljanak fel munkalehetőséget.

A Nagyszénás és Gádoros között félúton, a fák takarásában működő, sertéstenyésztéssel foglalkozó cég, a Dan-Farm Hungary Kft. idén először, a Nyári Diákmunka 2018 program keretében megnyitotta kapuit a dolgozni vágyó fiatalok előtt - írja a beol.hu.

A telep a szigorú járvány­védelmi szabályok miatt még soha nem fogadott diákmunkásokat, idén azonban három elhivatott tanuló lépheti át a dán mintára működő farm küszöbét.

Olyan diákok ők, akik kifejezetten azért jelentkeztek oda, mert a jövőjüket olyan tudással szeretnék támogatni­, amit az állattenyésztésben tudnak megszerezni. Van köztük, aki szülésznőnek készül, és kifejezetten az állatok ­születése érdekli. De van olyan is, aki a saját sertéstenyésztési álmaihoz szeretne gyakorlati ismereteket elsajátítani.

Konczos Tamara a kismalacok gondozása közben remekül érzi magát. A sertéstartó telepen sok a munka.
Konczos Tamara a kismalacok gondozása közben remekül érzi magát. A sertéstartó telepen sok a munka.
– Megmosolyogtak a családtagjaim is, amikor meg­tudták, hova jelentkeztem – kezdte történetét a nagyszénási­ ­fiatal, Konczos Tamara. Néhány napos tapasztalás van már mögötte, volt miről mesélnie.

Fantasztikus, ahogy ügyelnek a tisztaságra, a ­higiénére a járványok megelőzése érdekében. Ez volt számomra az első­ benyomás.

Az utcai ruhámtól meg kell válnom érkezés után. Az ólakba, étkezdébe, és minden egyéb helyre más és más öltözetet kell felvennie annak, aki itt dolgozik. Engem egyébként a kismalacok születése, gondozása érdekel. A kis ­állatok körül van folyamatosan tennivaló. Megtapasztaltam, nagy felelősség ez a munka. De takarítom az etetőket, és minden feladatba bevonnak a gondozók – sorolta a fiatal lány, aki egészségügyi szakközépiskolában szerzett érettségi bizonyítványt, az ápolói szakmát két év újabb tanulással szerzi meg.

– Mi nem tartunk otthon jószágot, nagyapám viszont sertéstelepen dolgozik. Ő mesélt erről a munkáról, néhány praktikus tanáccsal is ellátott.

Szerintem jól döntöttem, hogy ide jelentkeztem, hiszen sokkal izgalmasabb ez a munka, mint túrórudikat pakolászni egy bolt polcaira

– mondta.

Azt már Valyuch Tamástól, a másik diákmunkástól ­tudtuk meg, hogy lehet más is a motiváció.

– Csapatban ­szeretnék munkatapasztalatot szerezni. Az se utolsó szempont, hogy közben lesz zsebpénzem is. Dolgoztam már fóliában, idén ki akarom magamat próbálni állatgondozóként – ­fogalmazott határozottan. – Itthon vannak a gazdasági udvarunkban jószágok. A szüleim mondogatták is, mivel jár egy ilyen munkakör. Amikor az itthoni tennivalókat elvégzem, azt se ­noszogatás hatására, hanem azért, mert van hozzá kedvem.

Nem zavar az állatok ­közelsége, a trágyaszag, az, hogy a kétkezi munka fárasztó­

– sorolta az informatika iránt érdeklődő közép­iskolás.

A jövő reménységei köztünk vannak, csak nyitottsággal kell őket megtalálni és lehetőséget biztosítani, hogy az álmaikat megvalósíthassák – állapította meg Sarusi-Kis Tamáss, a cég ügy­vezető igazgatója. ­A megyei lap érdeklődésére elmondta, ezeknek a fiataloknak a ­döntése példa és bátorítás lehet kortársaik számára, akik pályaválasztás előtt állnak.

Forrás: 
beol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kutyás programok az örökbe fogadott állatok napján

Szeptember 23-án rendezik meg a VI. Örökbe fogadott Állatok Napját a Népligetben, a Planetárium mögött. A programon részt vevők nemcsak élményekkel, de a helyes állattartással kapcsolatos ismeretekkel is gazdagodhatnak – olvasható közleményükben.

Kevesebb takarmánykeveréket gyártottak tavaly

Magyarországon 3,526 millió tonna haszonállat-takarmánykeveréket állítottak elő 2017-ben, amely közel 4 százalékkal maradt el a 2016. évi mennyiségtől – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet.

Ikercsikók születtek Egyházasrádócon

Két hét eltelt az előrejelzett időponthoz képest, mikor megindult az ellés, de végül minden rendben ment. A tulajdonos nagyon büszke vagyok a lovára, hogy könnyen, egyedül a világra hozta az ikreket.

A tojás árát is felfelé hajtja az aszály

Az aszály miatt dráguló takarmányok hajthatják felfelé a tojás árát a hazai piacon. Az ágazati szereplőket összefogó szervezet szerint a termelőknek a megnövekedett költségeik miatt emelniük kell az átadási árakon, a fogyasztók ugyanakkor ennél kisebb mértékű drágulással találkozhatnak majd a boltokban.

Védjük lovainkat a Nyugat-nílusi láztól!

A nyár és az ősz folyamán az Európai Unió több tagállamában, köztük Magyarországon is jelentették a lovak Nyugat-nílusi lázzal történő megfertőződését. 2018-ban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma hazánk 64 állattartó telepén mutatta ki a fertőzést.

Rangos kutyakiállítás a szomszédban

Közel ezer ebet mutattak be azon a nemzetközi kutyakiállításon, amelynek az elmúlt hét végén adott otthont a muravidéki kisváros, Lendava. A CACIB Lendava 2018 nevű versenyre számos magyarországi ebtartó is érkezett.

Az ASP bekavar a húspiac alakulásába

A Kínában megjelent afrikai sertéspestis (ASP) megmozgathatja a világpiacot – derül ki az Nemzeti Agrárgazdasági Kamara helyzetelemzéséből. A termelők és a feldolgozók költségeinek emelkedése itthon az árak számottevő emelkedését indokolná.

A díszpintyek királynője

Minden valószínűség szerint a gould amandina nyerné azt a szépségversenyt, melyet a fogságban gyakran tartott díszpintyek között rendeznének. Elnevezése is szépségére utal, ugyanis John Gould gyönyörű felesége tiszteletére nevezte el ezt az Ausztráliában honos madarat. Magyarországra még a két világháború között érkeztek első példányai.

Ismét akadálytalan a szarvasmarhák és juhok exportja Törökországba

A magyar állategészségügyi hatóság járványügyi intézkedései nyomán hazánk az idei évben teljesítette az Állategészségügyi Világszervezet kéknyelv betegségtől való mentességre vonatkozó feltételeit.

Kínai kistermelők: az ASP csak kamuhír

Kína-szerte már 14 helyen azonosították az afrikai sertéspestist házi sertésekben, röpke 1 hónap alatt. Azonban számos kisüzemi méretekben gazdálkodó farmer, mint Wang Wu, nem hiszi el, hogy a betegség valóban veszélyezteti a megélhetését.