Back to top

Diákmunkások a sertéstelepen

Egyre nyilvánvalóbb és égetőbb probléma a munkaerőhiány a mezőgazdaságban. A kétkezi munka tisztelete átalakult az elmúlt évtizedekben, kevesebb fiatal látja a jövőjét, a boldogulását ebben az ágazatban. Üdítő­ kivételek azonban mindig vannak. Találkoztunk olyanokkal, akik már a diákmunka adta lehetőséget megragadva úgy határoztak, egy sertéstelepen próbálják ki magukat.

Az illetékes minisztérium támogatásával idén is lehetőség van arra­, hogy a diákoknak nyári­ munka­ keretében a mezőgazdasági vállalatok is támogatott keretek között ajánljanak fel munkalehetőséget.

A Nagyszénás és Gádoros között félúton, a fák takarásában működő, sertéstenyésztéssel foglalkozó cég, a Dan-Farm Hungary Kft. idén először, a Nyári Diákmunka 2018 program keretében megnyitotta kapuit a dolgozni vágyó fiatalok előtt - írja a beol.hu.

A telep a szigorú járvány­védelmi szabályok miatt még soha nem fogadott diákmunkásokat, idén azonban három elhivatott tanuló lépheti át a dán mintára működő farm küszöbét.

Olyan diákok ők, akik kifejezetten azért jelentkeztek oda, mert a jövőjüket olyan tudással szeretnék támogatni­, amit az állattenyésztésben tudnak megszerezni. Van köztük, aki szülésznőnek készül, és kifejezetten az állatok ­születése érdekli. De van olyan is, aki a saját sertéstenyésztési álmaihoz szeretne gyakorlati ismereteket elsajátítani.

Konczos Tamara a kismalacok gondozása közben remekül érzi magát. A sertéstartó telepen sok a munka.
Konczos Tamara a kismalacok gondozása közben remekül érzi magát. A sertéstartó telepen sok a munka.
– Megmosolyogtak a családtagjaim is, amikor meg­tudták, hova jelentkeztem – kezdte történetét a nagyszénási­ ­fiatal, Konczos Tamara. Néhány napos tapasztalás van már mögötte, volt miről mesélnie.

Fantasztikus, ahogy ügyelnek a tisztaságra, a ­higiénére a járványok megelőzése érdekében. Ez volt számomra az első­ benyomás.

Az utcai ruhámtól meg kell válnom érkezés után. Az ólakba, étkezdébe, és minden egyéb helyre más és más öltözetet kell felvennie annak, aki itt dolgozik. Engem egyébként a kismalacok születése, gondozása érdekel. A kis ­állatok körül van folyamatosan tennivaló. Megtapasztaltam, nagy felelősség ez a munka. De takarítom az etetőket, és minden feladatba bevonnak a gondozók – sorolta a fiatal lány, aki egészségügyi szakközépiskolában szerzett érettségi bizonyítványt, az ápolói szakmát két év újabb tanulással szerzi meg.

– Mi nem tartunk otthon jószágot, nagyapám viszont sertéstelepen dolgozik. Ő mesélt erről a munkáról, néhány praktikus tanáccsal is ellátott.

Szerintem jól döntöttem, hogy ide jelentkeztem, hiszen sokkal izgalmasabb ez a munka, mint túrórudikat pakolászni egy bolt polcaira

– mondta.

Azt már Valyuch Tamástól, a másik diákmunkástól ­tudtuk meg, hogy lehet más is a motiváció.

– Csapatban ­szeretnék munkatapasztalatot szerezni. Az se utolsó szempont, hogy közben lesz zsebpénzem is. Dolgoztam már fóliában, idén ki akarom magamat próbálni állatgondozóként – ­fogalmazott határozottan. – Itthon vannak a gazdasági udvarunkban jószágok. A szüleim mondogatták is, mivel jár egy ilyen munkakör. Amikor az itthoni tennivalókat elvégzem, azt se ­noszogatás hatására, hanem azért, mert van hozzá kedvem.

Nem zavar az állatok ­közelsége, a trágyaszag, az, hogy a kétkezi munka fárasztó­

– sorolta az informatika iránt érdeklődő közép­iskolás.

A jövő reménységei köztünk vannak, csak nyitottsággal kell őket megtalálni és lehetőséget biztosítani, hogy az álmaikat megvalósíthassák – állapította meg Sarusi-Kis Tamáss, a cég ügy­vezető igazgatója. ­A megyei lap érdeklődésére elmondta, ezeknek a fiataloknak a ­döntése példa és bátorítás lehet kortársaik számára, akik pályaválasztás előtt állnak.

Forrás: 
beol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sokan akarnak felmondani: növelni kell a munkavállalói élményt

A havi fizetés és a juttatások mellett a munkakörnyezet minősége és a kiszámíthatóság számít leginkább a fizikai munkavállalóknak, mégis sokan az elvártnál alacsonyabb fizetések ellenére sem feltétlenül váltanak munkahelyet.

Több országgal folyik egyeztetés a sertéspestis kapcsán

Ukrajnán kívül több más országgal is egyeztetés folyt vagy folyik a sertéspestis ügyében - mondta Bognár Lajos országos főállatorvos, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

Hogyan rendezzük be a galambdúcot?

A legkedveltebbek a dúc legmagasabb helyén lévő fészkek, ezekért folyik a folytonos küzdelem a hímek között. A fészekberendezések legalább 70 centiméter szélesek, 50 centiméter magasak és 50 centiméter mélyek legyenek, és biztosítsák azt, hogy a galambok a fészekben párosodni is tudjanak.

Kivétel a pulyka

2018 első öt hónapjának összegzése szerint a pulyka kivételével valamennyi fontosabb állat és állati termék felvásárlási ára meghaladta az előző év azonos időszakának árait – derül ki a KSH gyorstájékoztatójából.

A génektől a gépekig: Magyartarka szakmai nap

A jövő állattenyésztését a precíziós gazdálkodás szolgálatába kell állítani – összegezhetnénk a Magyartarka Tenyésztők Egyesületének teveli szakmai napján elhangzottakat. Tíz év múlva már csak az a fajta lesz versenyképes, aminek küllemi és a belső tulajdonságai lehetővé teszik a termelés szinte teljes gépesítését.

Mi kell a növényvédő-szerek felhasználásához?

A szakirányú továbbképzésben megszerezhető szakképzettség neve Növényvédelmi szakmérnök, amely feljogosít az I. forgalmi kategóriába tartozó növényvédő-szerek teljes körű felhasználására.

Egy párjához hűséges gyönyörű víziszárnyas

A mandarinréce gácsérja kétségkívül a világ egyik leggyönyörűbb szárnyasának számít. Nem véletlen tehát, hogy már hosszú évszázadok óta tartják őshazájában is, Ázsiában mint díszréce. Európába az 1840-es években importálták először.

Nehéz embert találni dinnyeszedésre

A földeken maradhat a termés, mert nincs, aki leszedje a dinnyét. A termelők kétségbeestek, a szezon ugyanis jó lenne, ha be tudnák takarítani a gyümölcsöt. A Magyar Dinnyetermelők Egyesülete szerint, úgy kell összevadászni a munkásokat.

A hortobágyi pásztorok titkos kincse: a sinka

A sinka egy rövid, sima szőrű, hegyes, felálló fülű kutyafajta kunkorodó farokkal. A fajta neve küllemére utal, a sinka szó simát jelent a hortobágyi tájnyelvben. Bár a fajtának kialakultak a meghatározó külső jegyei, a sinkatenyésztés és szelekció elsődleges szempontja napjainkban is a terelőképesség.

Bizonytalan jövő elé néz a sertéságazat

Bár a sertéshús-kibocsátás várhatóan tovább fog nőni az év második felében, több bizonytalanság is nehezíti az ágazat sorsát – áll a Rabobank ágazati jelentésében. Kereskedelempolitika, betegséges és a dráguló takarmány befolyásolhatja kedvezőtlenül a piacokat, amely végül elviheti a nyereséget is.