Back to top

Diákmunkások a sertéstelepen

Egyre nyilvánvalóbb és égetőbb probléma a munkaerőhiány a mezőgazdaságban. A kétkezi munka tisztelete átalakult az elmúlt évtizedekben, kevesebb fiatal látja a jövőjét, a boldogulását ebben az ágazatban. Üdítő­ kivételek azonban mindig vannak. Találkoztunk olyanokkal, akik már a diákmunka adta lehetőséget megragadva úgy határoztak, egy sertéstelepen próbálják ki magukat.

Az illetékes minisztérium támogatásával idén is lehetőség van arra­, hogy a diákoknak nyári­ munka­ keretében a mezőgazdasági vállalatok is támogatott keretek között ajánljanak fel munkalehetőséget.

A Nagyszénás és Gádoros között félúton, a fák takarásában működő, sertéstenyésztéssel foglalkozó cég, a Dan-Farm Hungary Kft. idén először, a Nyári Diákmunka 2018 program keretében megnyitotta kapuit a dolgozni vágyó fiatalok előtt - írja a beol.hu.

A telep a szigorú járvány­védelmi szabályok miatt még soha nem fogadott diákmunkásokat, idén azonban három elhivatott tanuló lépheti át a dán mintára működő farm küszöbét.

Olyan diákok ők, akik kifejezetten azért jelentkeztek oda, mert a jövőjüket olyan tudással szeretnék támogatni­, amit az állattenyésztésben tudnak megszerezni. Van köztük, aki szülésznőnek készül, és kifejezetten az állatok ­születése érdekli. De van olyan is, aki a saját sertéstenyésztési álmaihoz szeretne gyakorlati ismereteket elsajátítani.

Konczos Tamara a kismalacok gondozása közben remekül érzi magát. A sertéstartó telepen sok a munka.
Konczos Tamara a kismalacok gondozása közben remekül érzi magát. A sertéstartó telepen sok a munka.
– Megmosolyogtak a családtagjaim is, amikor meg­tudták, hova jelentkeztem – kezdte történetét a nagyszénási­ ­fiatal, Konczos Tamara. Néhány napos tapasztalás van már mögötte, volt miről mesélnie.

Fantasztikus, ahogy ügyelnek a tisztaságra, a ­higiénére a járványok megelőzése érdekében. Ez volt számomra az első­ benyomás.

Az utcai ruhámtól meg kell válnom érkezés után. Az ólakba, étkezdébe, és minden egyéb helyre más és más öltözetet kell felvennie annak, aki itt dolgozik. Engem egyébként a kismalacok születése, gondozása érdekel. A kis ­állatok körül van folyamatosan tennivaló. Megtapasztaltam, nagy felelősség ez a munka. De takarítom az etetőket, és minden feladatba bevonnak a gondozók – sorolta a fiatal lány, aki egészségügyi szakközépiskolában szerzett érettségi bizonyítványt, az ápolói szakmát két év újabb tanulással szerzi meg.

– Mi nem tartunk otthon jószágot, nagyapám viszont sertéstelepen dolgozik. Ő mesélt erről a munkáról, néhány praktikus tanáccsal is ellátott.

Szerintem jól döntöttem, hogy ide jelentkeztem, hiszen sokkal izgalmasabb ez a munka, mint túrórudikat pakolászni egy bolt polcaira

– mondta.

Azt már Valyuch Tamástól, a másik diákmunkástól ­tudtuk meg, hogy lehet más is a motiváció.

– Csapatban ­szeretnék munkatapasztalatot szerezni. Az se utolsó szempont, hogy közben lesz zsebpénzem is. Dolgoztam már fóliában, idén ki akarom magamat próbálni állatgondozóként – ­fogalmazott határozottan. – Itthon vannak a gazdasági udvarunkban jószágok. A szüleim mondogatták is, mivel jár egy ilyen munkakör. Amikor az itthoni tennivalókat elvégzem, azt se ­noszogatás hatására, hanem azért, mert van hozzá kedvem.

Nem zavar az állatok ­közelsége, a trágyaszag, az, hogy a kétkezi munka fárasztó­

– sorolta az informatika iránt érdeklődő közép­iskolás.

A jövő reménységei köztünk vannak, csak nyitottsággal kell őket megtalálni és lehetőséget biztosítani, hogy az álmaikat megvalósíthassák – állapította meg Sarusi-Kis Tamáss, a cég ügy­vezető igazgatója. ­A megyei lap érdeklődésére elmondta, ezeknek a fiataloknak a ­döntése példa és bátorítás lehet kortársaik számára, akik pályaválasztás előtt állnak.

Forrás: 
beol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Méhcsípés-terápia” Kairóban

Ezerszámra tenyészti a méheket Omar Abulhassan Kairó külvárosában – de nem a méz, hanem a méreg miatt.

Divatszakmává vált a borászat

A felsőoktatásban szerzett tapasztalatok szerint a hallgatók 10-20 százaléka érkezik szőlész-borász gazdálkodói háttérből. Ők nem a család nyomására, vagy csak találomból jelentkeznek az egyetemre, hanem tudatosan készülnek a borász pályára.

Az „akváriumi halak királya”, a vitorlás

Akinek megfelelő méretű az akváriuma, annak bizton ajánlható a vitorláshal. Ma már szinte minden állatkereskedésben beszerezhető, gondozása egyszerű és több változata is ismert. Ám nem volt mindig így.

Nehogy kártérítést kelljen fizetnünk! A lótartás árnyoldalai

Az állattartás nemcsak örömet okoz vagy hasznot hajt az állattartónak, hanem felelősséggel is jár. A állatokkal kapcsolatos jogi felelősség egy olyan örökzöld téma, amihez többször vissza kell térnünk, mivel Kistermelők Lapjának olvasói is keresnek minket ebbe a körbe tartozó konkrét kérdésekkel.

Belendültek az édességgyártók

Növekszik az édességgyártók forgalma, a vásárlók a minőségi termékeket keresik, és a tendencia várhatóan folytatódik. Ám a szektor tart a népegészségügyi termékadó jövő évi emelésének hatásától, és sújtja a munkaerőhiány is.

Egyre súlyosabb a sertéspestis helyzet Kínában, nem tudják megfékezni a kórt

Az afrikai sertéspestis gyorsan terjed Kínában, már a tartományok több, mint felében jelen van annak ellenére, hogy a kormány nagy erőkkel próbálja megfékezni azt. Korábban ugyan azt nyilatkozták, hogy sikerült kontrollálni a járvány terjedését, azonban mostanra nagyon súlyossá vált a helyzet.

Elkutyásodott macskák: mit értenek belőlünk?

Az ELTE Etológia Tanszék kutatói az Intelligence folyóiratban megjelent tanulmányukban azt állítják, hogy a gyűjtőnéven „mutatásnak” nevezett emberi gesztusokat nem csak a kutyák értik.

Mitől függ a nyulak születési súlya? I.

A szopós-, a növendék-, sőt még a kifejlett nyulak termelésének alakulásában is kisebb vagy nagyobb szerepe van az anyai hatásnak, mivel a magzatok tápláltsága egy hónapon, a szopósnyulaké 3 héten keresztül kizárólag az anyjuktól függ. Bár elválasztás után a vágónyulak növekedését már saját képességük határozza meg, ennek ellenére esetenként mégis kimutatható a korai életszakasz hatása.

Állatjólét: még mindig komoly hiányosságok vannak az EU-ban

Az állatjólétre irányuló uniós fellépések több szempontból is sikeresek voltak, de továbbra is hiányosságok tapasztalhatók a haszonállatokkal való bánásmód terén - ezt állapította meg egyebek mellett az Európai Számvevőszék szerdán közzétett jelentésében.

Drágább lett termelni az agráriumban

Idén szeptemberében a mezőgazdasági termelői árak 2017 azonos időszakához képest 6,2 százalékkal nőttek, amit a növényi termékek árának 12 százalékos emelkedése, illetve az élő állatok és állati termékek árának 2,8 százalékos csökkenése eredményezett.