Back to top

Hétvégétől pihenhetnek a kombájnok

A végéhez közeledik az aratás Heves megye szántóin, a búzatermés néhol tizedével meghaladja a tavalyit. Bár korán munkába álltak a kombájnok, sok helyen hátráltatta a betakarítást a naponta hulló kevés csapadék.

– A 240 hektárnyi tönkölybúzát már learattuk. Nagy a kereslet rá, Németországba, Angliába, Svájcba is eljut a terményünk, vegyszermentes, bio termék, amely ízletes is. Az étkezési szokások új irányba tartanak – mondta Vona Dénes, a Pély-Tiszatáj Agrár Zrt. ügyvezető igazgatója a heol.hu-nak.

– A hagyományos őszi búzának még csak körülbelül az ötödével végeztünk, a maradék területen egy hét alatt befejeznénk a munkát, ha nem esne csapadék. Mi június végén kezdtük az aratást, míg általában július 8–10-én szoktuk, s nem szárítunk. A búza beérett, a minősége hektikus, a legnagyobb része malmi, de van ­Euro és takarmány minőség is. Az állattenyésztés miatt szükségünk van a szalmára is, a learatott területek 95 százalékán már be is báláztuk, csaknem nyolcezer darabot várok. A szalma mennyiségén és minőségén is látszik a kedvezőtlenebb időjárás. A termés alakulását befolyásolta a belvíz, majd az azt követő aszály – fejtette ki Vona Dénes.

Az ügyvezető szerint a takarmánybúza ára tonnánként 42 ezer forint, s két-két ezer forinttal drágább az Euro, illetve a malmi minőségű. Úgy véli, érdemes betárolni a jó minőségű búzát, s később eladni.

Besenyei András, a ­Teremtő Kft. ügyvezetője elárulta, a 400 hektárnyi repcéjükkel egy hete végeztek, a 3,4 tonnás átlagtermés jó közepes. A búza esetében 60 százaléknál tartanak, s remélik, vasárnapra befejezik az aratást, 400 hektár van még hátra, ami ideális esetben három hosszú nap alatt levágható. Ám ebbe beleszólhat az időjárás is.

A búza már június 20-án beérett, a sok csapadék pedig negatívan befolyásolja a beltartalmat.

– Kápolnától nyugatra naponta esett, míg Füzesabony irányába tudtunk haladni. Öt-tíz milliméter eső egy szeles, napos nap alatt fölszárad, de borongós időben több idő kell. A búza minősége jobb a tavalyinál, a java része malmi minőségű. Minden beérkező kocsi búza tulajdonságát mérjük és eszerint raktározzuk – tudatta Besenyei András.

A repce egy részét korábban értékesítették, más részét ezután fogják. Hetente változnak az árak, volt ­tonnánkénti 102 ezer, de 108–110 ezer forint is, utóbbi októberi, novemberi szállításra, tehát raktározni kell, aminek költségei vannak. A búza ára tavalyhoz képest 8–10 százalékkal nőtt, s jobban is keresik, mint egy éve. Ők mindig minősítés után keresnek vevőt a terményre.

A kapásoknak jót tett az utóbbi időszak csapadékos időjárása

Vona Dénes elárulta, szemes kukoricát nem termesztenek, ám a silókukoricájuk az utóbbi két évtized egyik legjobbja lehet minőségben és mennyiségben is. Időben el tudtak vetni, jókor és kellő mennyiségben érkezett a csapadék.

A napraforgóról ugyanez nem mondható el, bár a vetés időben megtörtént, a körülmények is megfelelőek voltak, de két lépcsőben várható az érés. Valamelyik tábla virágzik, a másik még csak most hoz tányért. Besenyei Andrásék idén a vetésforgó miatt kevesebb kukoricát vetettek, de a növényre nagyon jó volt az időjárás, ha a következő időszakban nem lesz nagy aszály, nagy termés lehet kilátásban.

Forrás: 
heol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Aprítjuk a metélőket: levélzöldségek betakarítása

A levélzöldségek közé tartoznak a különböző, színben és formában eltérő saláták (fejes saláta, madársaláta, tépősaláta, rukkola), továbbá a spenót, a sóska, a mángold, a kapor, a levélpetrezselyem, a metélőpetrezselyem, a metélőzeller és a metélőhagyma. Betakarításukra speciális vágógépeket alkalmaznak.

Magyarország keményen küzd a GMO ellen

Hazánk stratégiai kérdésként kezeli a mezőgazdaság GMO-mentes státuszának megőrzését, és az elsők között ismerte fel a génmegőrzés fontosságát.

Szárazságtűrő kukoricák Muronyból

Kontinentális klímára, szárazság és aszály elviselésére nemesít kukoricafajtákat a KWS Magyarországon. A Muronyban folyó programból jövőre már a harmadik nemzedék új hibridjeit vezetik be a piacra. Pallós Mihály ügyvezető a nemesítőállomás bemutatóján elmondta, hogy a cég bevétele közel ötödét fordítja kutatás-fejlesztésre. A nagyok mellett nekik még többet kell letenni az asztalra a sikerhez.

Nagyszerű év lehet 2018 a szója- és a napraforgótermesztők számára

Évek óta tendencia, hogy hazánk földjein az olajos növények termesztése az egyik leggazdaságosabb megoldás. Ehhez igazodva, a napraforgó és a szója is fontos időszak előtt állhat.

Ősszel is folytatódik a nyár - a betakarításnak kedvez az időjárás

A mezőgazdasági munkákkal, a betakarítással jól lehetett és a továbbiakban is jól lehet majd haladni, legfeljebb pénteken és szombaton alakulhat ki elszórtan az országban csapadék, de a jövő héten visszatér a késő nyári meleg, száraz idő. Az északkeleti területeken azonban helyenként száraz a talaj, mely a kelőfélben lévő repcére nagyon kedvezőtlen.

A légkörből köti meg a nitrogént a kukorica

A dél-mexikói Sierra Mixe hegyvidék lakosai évezredek óta művelnek szinte trágyázás nélkül egy még itt, az őshazájában is óriásinak számító kukoricafajtát, ráadásul nitrogénben kimondottan szegény talajon.

Kamionban, vasúton és uszályban is szállítják a somogyi gabonát

Szeptember elején felgyorsult a somogyi gabonaexport: a szárazság miatt korábban lelassult a dunai hajózás, ám mostanra normalizálódott a helyzet. Eddig nagyjából hárommilliárd forint értékű termény várt elszállításra.

A jó magyar kenyér

„Adalékanyag felhasználása nélkül is lehet kiváló minőségű kenyeret sütni magyar búzából őrőlt lisztből”- szögezte le Lakatos Zoltán. A Hajdú Gabona Zrt. vezérigazgatója a Sumi Agro Hungary Kft. által Visegrádon szervezett XVIII. Kalászos Gabona Fórumon beszélt a hazai malomipar jelenéről és jövőjéről.

Csemegekukorica: kíméletes betakarítás

A csemegekukorica-csöveket héjlevelekkel együtt, taroló rendszerben takarítják be. A feladat kézi és gépi úton egyaránt megoldható, de mára a gépi módszerek váltak uralkodóvá.

Madosz: a tavalyinál rosszabb dohánytermés várható

A tavalyinál kevesebb és rosszabb minőségű dohánytermés várható 2018-ban, az aszályos időjárás miatt országosan átlagosan 10-15 százalékos terméskieséssel számolnak a termelők - közölte a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (Madosz) elnöke pénteken az MTI-vel.