0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Hétvégétől pihenhetnek a kombájnok

A végéhez közeledik az aratás Heves megye szántóin, a búzatermés néhol tizedével meghaladja a tavalyit. Bár korán munkába álltak a kombájnok, sok helyen hátráltatta a betakarítást a naponta hulló kevés csapadék.

– A 240 hektárnyi tönkölybúzát már learattuk. Nagy a kereslet rá, Németországba, Angliába, Svájcba is eljut a terményünk, vegyszermentes, bio termék, amely ízletes is. Az étkezési szokások új irányba tartanak – mondta Vona Dénes, a Pély-Tiszatáj Agrár Zrt. ügyvezető igazgatója a heol.hu-nak.

– A hagyományos őszi búzának még csak körülbelül az ötödével végeztünk, a maradék területen egy hét alatt befejeznénk a munkát, ha nem esne csapadék. Mi június végén kezdtük az aratást, míg általában július 8–10-én szoktuk, s nem szárítunk. A búza beérett, a minősége hektikus, a legnagyobb része malmi, de van ­Euro és takarmány minőség is. Az állattenyésztés miatt szükségünk van a szalmára is, a learatott területek 95 százalékán már be is báláztuk, csaknem nyolcezer darabot várok. A szalma mennyiségén és minőségén is látszik a kedvezőtlenebb időjárás. A termés alakulását befolyásolta a belvíz, majd az azt követő aszály – fejtette ki Vona Dénes.

Az ügyvezető szerint a takarmánybúza ára tonnánként 42 ezer forint, s két-két ezer forinttal drágább az Euro, illetve a malmi minőségű. Úgy véli, érdemes betárolni a jó minőségű búzát, s később eladni.

Besenyei András, a ­Teremtő Kft. ügyvezetője elárulta, a 400 hektárnyi repcéjükkel egy hete végeztek, a 3,4 tonnás átlagtermés jó közepes. A búza esetében 60 százaléknál tartanak, s remélik, vasárnapra befejezik az aratást, 400 hektár van még hátra, ami ideális esetben három hosszú nap alatt levágható. Ám ebbe beleszólhat az időjárás is.

A búza már június 20-án beérett, a sok csapadék pedig negatívan befolyásolja a beltartalmat.

– Kápolnától nyugatra naponta esett, míg Füzesabony irányába tudtunk haladni. Öt-tíz milliméter eső egy szeles, napos nap alatt fölszárad, de borongós időben több idő kell. A búza minősége jobb a tavalyinál, a java része malmi minőségű. Minden beérkező kocsi búza tulajdonságát mérjük és eszerint raktározzuk – tudatta Besenyei András.

A repce egy részét korábban értékesítették, más részét ezután fogják. Hetente változnak az árak, volt ­tonnánkénti 102 ezer, de 108–110 ezer forint is, utóbbi októberi, novemberi szállításra, tehát raktározni kell, aminek költségei vannak. A búza ára tavalyhoz képest 8–10 százalékkal nőtt, s jobban is keresik, mint egy éve. Ők mindig minősítés után keresnek vevőt a terményre.

A kapásoknak jót tett az utóbbi időszak csapadékos időjárása

Vona Dénes elárulta, szemes kukoricát nem termesztenek, ám a silókukoricájuk az utóbbi két évtized egyik legjobbja lehet minőségben és mennyiségben is. Időben el tudtak vetni, jókor és kellő mennyiségben érkezett a csapadék.

A napraforgóról ugyanez nem mondható el, bár a vetés időben megtörtént, a körülmények is megfelelőek voltak, de két lépcsőben várható az érés. Valamelyik tábla virágzik, a másik még csak most hoz tányért. Besenyei Andrásék idén a vetésforgó miatt kevesebb kukoricát vetettek, de a növényre nagyon jó volt az időjárás, ha a következő időszakban nem lesz nagy aszály, nagy termés lehet kilátásban.

Forrás: heol.hu